Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-11-14, 02:55 PM   #1801
ZlWS
God of Gamer
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: 凍檸茶 查看文章
這個跟歧視根本就不同
做好了自己卻被他人因他人自己的不合理想法作出不合理對待這才是歧視
否則你可以學大陸人一樣,自己來衝關生下來的雙非兒童入學得比較遠又可以說人家歧視你

唔明,句子太長, 又你又我又自己
由手機版發出
做好了自己,卻被佢地 因為 佢地自己的不合理想法 ,作出不合理對待 ,這才是歧視

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。
F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-14, 03:04 PM   #1802
凍檸茶
The One
青龍使用者

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: knight-philip 查看文章
歧視=因種族身體特徵等等而受到不合理不平等的對待
不合理=原因並非因被歧視者做錯事

而大陸人就是自己做錯事,所以現在的情況根本不是歧視
我唔係唔明乜野係歧視,
我係唔明你寫乜
由手機版發出
凍檸茶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-14, 03:05 PM   #1803
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
唔好諗得外國係天堂, 你留意唔到, 唔代表外國冇。
歧視嘛,呢個我可以代答。

佢O地唔會講出口,因為係犯法O既,但佢O地會O係合法邊緣做到出曬面,有時興奮得濟做到過佐界少少,就會俾人告到褲到甩。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-14, 03:17 PM   #1804
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
唔好諗得外國一面倒地好
我既經驗係, 起外國上到巴士同朋友講中文都可以俾人鬧

引用:
作者: knight-philip 查看文章
奶粉你覺得有什麼問題?
那些人是來炒賣奶粉,已經連奶粉本來的用途都不是了,當然要罵
更何況奶粉來說是他們本身就有奶粉供應,只是他們不去抗爭爭取要安全的奶粉
如果他們有去爭取,只是爭取途中需要支援,並且不是用他們那些恩主心理來搶的話
其實我相信不會像現在這樣反對

這個跟歧視根本就不同
做好了自己卻被他人因他人自己的不合理想法作出不合理對待這才是歧視
否則你可以學大陸人一樣,自己來衝關生下來的雙非兒童入學得比較遠又可以說人家歧視你
我錯, 我俾既例子唔夠精準。

我想講既係, 當資源唔足夠, 需要爭奪既時候, 人類需要一個理由。
理由合理又好, 唔合理都好, 歧視往往係副產品。

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv

此篇文章於 06-11-14 03:21 PM 被 keijoey 編輯。
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-14, 03:37 PM   #1805
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
「蝗蟲」係帶有侮辱性嘅稱呼,而呢個稱呼係因應某個別人仕(或大多數人仕)嘅行為去批判一整個民族。呢點已經可以構成歧視。

之前練總話「蝗蟲」只係泛指來港旅遊嘅旅客,並非一整個族群,所以只係不文明嘅稱呼,而非歧視。但由我地每日嘅討論同日常生活可以知道,練總呢個說法其實只係一個善意嘅詭辯。

舊 06-11-14, 04:11 PM   #1806
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
引用:
作者: Viper II 查看文章
【文博:64個六四不入維園,轉場去尖咀的理由】

【愛國的,請到維園;愛港的,請到尖咀】

【鄭松泰:用常識來思考,為何今年悼念六四要轉場?】

【香港人的六四集會】維園集會已成規訓,抗爭精神蕩然無存!今年轉場,尖沙咀文化中心,香港人的六四

【蕭傑:暫別維園,另點燭光(三)──維園集會,是崇高而惡毒的國民教育】

【共產黨驚邊度多啲?你懂的。】

你話無咪無囉
反正你地唔CARE
打成敵人用詞唔會咁溫和囉a

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-14, 04:20 PM   #1807
烈海王
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2006
引用:
作者: Fean 查看文章
「蝗蟲」係帶有侮辱性嘅稱呼,而呢個稱呼係因應某個別人仕(或大多數人仕)嘅行為去批判一整個民族。呢點已經可以構成歧視。

之前練總話「蝗蟲」只係泛指來港旅遊嘅旅客,並非一整個族群,所以只係不文明嘅稱呼,而非歧視。但由我地每日嘅討論同日常生活可以知道,練總呢個說法其實只係一個善意嘅詭辯。
「蝗蟲」明顯是歧視
也不獨香港人使用
香港人口中蝗蟲
泛指大陸所有人
上海人、北京人口中蝗蟲
泛指入住該地之外省人
任何地區對外來人皆有歧視性稱呼
不足為奇
只是很多香港人又要歧視人
又要裝君子
烈海王 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-14, 06:52 PM   #1808
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

PSN  IDsrwtk
0拿,影相係光頭黃自己走開既,有片訪問佢自己講既

至於擋門,係未有必要性?有無同人夾?班差人而家黎清場?連阿公阿婆都抬走?人地東北土地當次行動有無表示去到幾盡?
入邊主導都唔知咩事既話,係未你擋就一定0岩?班村民想去到呢種行動程度?你可以代表班村民意見?

定係以後見有差佬黎就擋?

如果次次咁樣,真係唔該你講明,唔好話晒你時間,人地真係唔敢勞煩你

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-14, 07:01 PM   #1809
Viper II
↘みもりんっ

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDViper-ll
XBox Live GamertagViper II DNA
引用:
作者: 小特特 查看文章
打成敵人用詞唔會咁溫和囉a
放晒其他人上對立面
講到去維園既無腦

勁溫和

YM: 「教徒論」與「蝗蟲論」一樣,是一種「污名化」手段
Viper II 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-14, 07:18 PM   #1810
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
引用:
作者: T.K. 查看文章

至於擋門,係未有必要性?有無同人夾?班差人而家黎清場?連阿公阿婆都抬走?人地東北土地當次行動有無表示去到幾盡?
入邊主導都唔知咩事既話,係未你擋就一定0岩?班村民想去到呢種行動程度?你可以代表班村民意見?

如果次次咁樣,真係唔該你講明,唔好話晒你時間,人地真係唔敢勞煩你
尋日聽番葉寶琳訪問話歡迎擋門的
而且其實一直係有人擋開門的a

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-14, 07:45 PM   #1811
烈海王

引用:

當晚最初擋門的人
係其他人(唔知係左膠定村民)
因為現場班保安一直想搵位閂門
所以班示威者先擋住(嗰陣班熱狗都未到)
道門如果閂咗
外面人就入唔到嚟支援佢哋
咁對班村民嚟講當然重要
好心唔好為拗而拗啦
老老實實
如果嗰時警察衝入去
班熱狗唔擋
咪一樣畀你話袖手旁觀
舊 06-11-14, 08:00 PM   #1812
烈海王

引用:
成件事好搞笑
當晚主角根本唔係熱狗
雖然拍咗段片
但就咁放上網
大家睇完都只會覺得係一場無聊衝突
熱狗?WFC?
黃洋達都係繼續臭名遠播
分分鐘仲多個花名叫X衝達
大家焦點都係班村民初步佔領立法會
左膠又繼續階段性勝利
That's All
點知左膠突然玩抹黑
嗰段片突然變成重要證據
熱狗由眾多擋門嘅支援者之一
無咩特別
忽然變成受左膠抹黑嘅蒙冤英雄
諗返成段風波始末
都源於左膠嗰段抹黑留言
可以話係左膠間接幫熱狗翻身
陰謀論諗
其實左膠同熱狗係咪夾定架?
舊 06-11-14, 08:04 PM   #1813
T.K.
很黃很暴力

即係無人同主導果班夾過擋唔擋啦?
影相果時未到咩?到晒勒掛?
定係見人擋就不問情由衝上去就係正確??

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 06-11-14, 08:24 PM   #1814
T.K.
很黃很暴力

引用:
我唔知你聽邊個訪問,我聽果個就表示唔知有人擋門,係突然有幾十人衝過去,先知有呢件事
葉寶琳係講左一句:唔理熱血定蘭花系,有人擋門其實係一件好事
人地都話自己唔係主導,村民先係主導

個訪問最後佢都係有講運動論理,聲援者請將想法先同主辦者講

行貨半訂,日本貨全訂
現貨

此篇文章於 06-11-14 08:29 PM 被 T.K. 編輯。
舊 06-11-14, 08:37 PM   #1815
烈海王

引用:
即係無人同主導果班夾過擋唔擋啦?
影相果時未到咩?到晒勒掛?
定係見人擋就不問情由衝上去就係正確??
大哥呀
擋門係好早發生嘅事
你睇返段片啦
班熱狗啱啱到
已經有人坐嚮門口頂住
防止啲保安閂門喇
咁都仲要問?
當然
你可以話就算見到班左膠同警察衝突緊
都應該尊重主辦人
先問問:「喂,有班人同警察衝突緊呀,我哋駛唔駛幫手呀?」
舊 06-11-14, 08:53 PM   #1816
T.K.
很黃很暴力

你都係答唔到咩人擋,人地主導果班亦講唔知有人擋,而家係見人擋就一齊擋,有得衝就衝上去就好事?
你覺得好的話,我都無野好講

人地主導者做到衝突果個程度,比人趕、打、指責都心甘命抵;有班公公婆婆到場都係想安享晚年,要衝突人地肯唔肯出黎呢?

呢件事兩種手法做左出黎
1.唔知有人擋門,係突然有幾十人衝過去,知有擋門呢件事後搵人睇發生咩事
2.見有人擋門,就一齊擋
先唔講2有無問題,1合唔合理先?

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 06-11-14, 09:00 PM   #1817
烈海王

引用:
你都係答唔到咩人擋,人地主導果班亦講唔知有人擋,而家係見人擋就一齊擋,有得衝就衝上去就好事?
你覺得好的話,我都無野好講

人地主導者做到衝突果個程度,比人趕、打、指責都心甘命抵;有班公公婆婆到場都係想安享晚年,要衝突人地肯唔肯出黎呢?

呢件事兩種手法做左出黎
1.唔知有人擋門,係突然有幾十人衝過去,知有擋門呢件事後搵人睇發生咩事
2.見有人擋門,就一齊擋
先唔講2有無問題,1合唔合理先?
大哥呀
真係叫多你一聲大哥
我又唔識門口班人
邊叫得出係乜水呀
淨係見到影住有班人一早坐嚮門口擋住
又無著制服
我諗唔會係看更睇住度門下嘩
當時班左膠都嚮現場
點會唔知無人一直擋住度門呀
你唔係以為班左膠咁天真
覺得立法會度門
會為佢哋班示威者長開咁趣緻下嘩
由頭到尾都無人叫班老人家衝
請問你又扯咗去邊呢?
1.唔係合唔合理嘅問題
而係根本無發生到
除非你覺得班左膠瞞住班村民
則另作別論
舊 06-11-14, 09:01 PM   #1818
烈海王

真係不禁問一句
為咗證明當晚熱狗做錯咗
你可以去到幾盡?
上周六日好多超荒謬嘅指控我都見過(我開始懷疑美點雙輝真係智障)
雖然格硬嚟
但都幾有創意
好啦
我都幫手諗幾個「熱狗當晚犯的錯」:
1. 熱狗著制服:話明係聲援班村民,竟然有人著熱血Tee出現,擺明抽水!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
2. 熱狗拍短片:無端端做咩黃金時段嚮現場拍片?係咪為咗等有咩衝突發生,可以拍低黃洋達點樣衝,扮英雄,然後搶曝光?擺明抽水!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
3. 熱狗報串:點解一直唔見警察入去,直至班熱狗行咗出門口,警察先衝過嚟,邊有咁橋呀?擺明係熱狗自己報警,等自己有機會擋門扮英雄,擺明抽水!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4. 熱狗扮好人:點解當蘭花系同左膠嘈交,黃洋達會勸交同分開大家?黃洋達唔係好討厭班左膠架咩?邊可能會唔鬧埋左膠?擺明因為有鏡頭影住,要扮中立扮好人,諗住可以洗底?擺明抽水!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
真係好難諗
麻煩接力
舊 06-11-14, 09:07 PM   #1819
T.K.
很黃很暴力

我唔係咁天真,唔會全部野想當然,不問情由就衝出去/幫手衝咁趣緻
你覺得咁樣正確,係憑本能定咩黎判斷??
話呢d係喧賓,我唔覺有講錯

www話明係聲援李汪陽,竟然有人著熱血Tee出現,擺明抽水www
咁真係抽水喎

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 06-11-14, 09:10 PM   #1820
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
差佬/保安要閂門, 當時係千鈞一發要立刻做決定, 一係你就去頂住道門, 一係你就乜都唔做等度閂門, 而閂左你就乜都做唔倒, 仲邊有時間畀你問下主辦單位擋唔擋好呀, 咪玩啦. 而家連葉寶琳自己都話擋門係好事, 我就真係真係唔知仲有咩好SPIN. 都係嗰句, haters gonna hate.

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-14, 09:14 PM   #1821
T.K.
很黃很暴力

而家擋完門,你做左d咩出黎
人地走,你可以留喎。呀,好似人地未走熱血已經走晒

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 06-11-14, 09:17 PM   #1822
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
歧蝗論有趣之處在於:

1. 大陸人可以叫香港人港狗,香港人唔可以叫大陸人蝗蟲
2. 大陸人以壓倒性的軍力經濟力政治力人力威脅港人,反歧視法竟然係保護強者而唔係保護弱者

我歡迎反歧蝗法立法,
但唔該拉哂班公然侮辱港人既大陸人先

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-11-14, 09:23 PM   #1823
烈海王

引用:
我唔係咁天真,唔會全部野想當然,不問情由就衝出去/幫手衝咁趣緻
你覺得咁樣正確,係憑本能定咩黎判斷??
話呢d係喧賓,我唔覺有講錯

www話明係聲援李汪陽,竟然有人著熱血Tee出現,擺明抽水
其實成件事都係左膠自己攞嚟衰
你冷靜啲諗下如果當時左膠唔係一時意氣
出咗篇抹黑留言
件事會變成點?
當晚熱狗放返段片出嚟
一定會嚮度歌功頌德
大讚黃洋達同一眾熱狗點點點英勇
班左膠就玩階段性勝利
不知所謂云云
結果
就會引嚟一大班網民圍插:
「當時擋門仲有社記人力同其他人,做乜熱狗要自己拍段片剩係讚自己,X坐達根本係做Show抽水!!!班左膠雖然膠,但都無熱狗咁X賤!!!」
加上之前尖咀64
黃洋達先畀人質疑抽水騎劫
加埋呢單自拍片自High
死多兩錢重
抽水達之名更加深入民心
之後左膠只要輕輕補一刀
對外宣稱唔再歡迎熱血公民出席下次佔領立會
我保證大家因為憎班熱狗
就算明明唔太認同左膠都會大聲叫好
左膠不花半分力就攞盡光環
熱狗之名就衰上加衰
左膠完勝
試問點會搞到而家咁?
不過講返轉頭
當我見到蘭花系辱罵葉寶琳
葉寶琳即刻暴走發神經反鬧對方嘅一刻
我已經知道條女無咩大將之風
EQ負值
佢會意氣用事做啲低能嘢
自毀長城
都係好合理嘅事
舊 06-11-14, 09:24 PM   #1824
烈海王

引用:
而家擋完門,你做左d咩出黎
人地走,你可以留喎。呀,好似人地未走熱血已經走晒
左膠自己宣佈件事玩完,散得Band架

到時留嚮度唔走,咪又畀你話抽水,真難服侍
舊 06-11-14, 09:25 PM   #1825
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
這邏輯其實即係無人叫你幫你就唔應該幫,唔係就係厚多士?
好心你一係自己聽返佢地節目點講,個下走係因為尊重村民決定散,費事留係度俾人話騎劫。
又倒轉咁講,你吹雞叫人來,人地來做又唔俾指示,咁係咪要負返多少責任?可以怪人來幫拖?先唔論幫唔幫到,但都係響應你來ja。

論壇跳轉

現在的時間是 02:33 PM

手機版 | APP版