Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 06-16-12, 01:20 AM   #1001
BOYBOYBOY
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2011
引用:
作者: irismong 查看文章
台貨自己更便宜啊.... 囧
搞笑...

沖繩 < 不就只是觀光+陽光與BEACH嗎? 那不用帶太多錢啊~~

對啊, 就是說台灣食物好吃的多, 價格更商宜, 就不用專登去日本食吧...

我看過的BLOG, 又不覺得他們都是這個樣子去日本旅行~
當然我看過的都是觀光BLOG~
不過大都會買PASS~ 買PASS的COST也不少啊~
我要是用PASS的, 其實到日的駛費, 8日7夜的旅行...
也不用4萬YEN啊 @"@

佢地當然有買PASS啦

佢地帶既錢真係預交通費+少量食費架咋~

唔似好多香港人咁豪~
台灣富遊個批人比較少,窮遊超窮遊就比較多
你係4萬YEN全包交通+食?+SHOPPING?
可能我睇個D比較窮XD

舊 06-16-12, 01:21 AM   #1002
irismong
God of Gamer
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
引用:
作者: BOYBOYBOY 查看文章
所以百貨應百客,佢地D旅遊書都係主力講觀光......

沖繩都有藥妝架~
沖繩要買野都可以好多野要買~
對啊~
散步地圖, 人人那些
都只有台灣譯本 >.<
不過有些地方都很久沒有update了 (其他的出版社)
日本都出新了~ 台灣都不肯譯 ><
例如這本: http://www.amazon.co.jp/gp/product/4...ls_o04_s00_i00

要多點都唔夠東京大阪多既 :lol:

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-12, 01:23 AM   #1003
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

註冊日期: Apr 2002
引用:
都無咩問題姐~
如果你話佢一年去3, 4次, 年年都會咁樣去
次次都係咁樣去就話姐~
頭幾次去, 只係去東京, 其實都可以有好多野慢慢玩~ @@"
唔係SHOPPING既都大把野可以睇~
行唔係一個問題~我有時都會一日只坐2程車~來回各一咁~去到目的地就一味行
只係覺得日日由酒店做起點行路浪費左時間...

引用:
台灣個D 通常係冇錢但窮遊囉
睇佢地BLOG 真係去一星期只帶1-2萬YEN ,食就食酒店早餐
好老實講,台灣個邊好多人都好低收入,出去玩個班邊有咩錢
食晚餐咪搵平野食下咁~佢地宗旨係用用晒D時間去觀光,食美食係第2,SHOPPING只係第3
台灣人最鐘意去日本係買藥妝...你上去打藥妝,幾千編BLOG你睇
佢地D窮遊係帶得錢少而已算到盡晒,只留車錢.....XDD

佢地D BLOG好鬼專業,教晒你點格價點買野XD
我細佬去日本交流個一星期都只係用左一萬YEN多D~XD
佢地真係可以唔買野~真係為左見識下~同影相吧~

~~
台灣果d又係鐘意搵d冷門景點~~

我記得十幾年前第一自己出錢(屋企資助少少啦)同朋友去日本~
又係咩都唔買~~連去便利店買雜食都唔捨得~總之就係支出壓到最低
呢隻窮遊我都試過架~~我覺得好多人都會經歷呢種階段~
不過如果你宜家叫我番轉頭去窮遊我寧願唔去~
以前我完全唔介意住果d細到嘔只係開到一半行李的房~
但呢次訂左d大少少ge房~~我下次唔會再住得番果d細到嘔ge房...

Hitomi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-12, 01:23 AM   #1004
BOYBOYBOY

引用:
對啊~
散步地圖, 人人那些
都只有台灣譯本 >.<
不過有些地方都很久沒有update了 (其他的出版社)
日本都出新了~ 台灣都不肯譯 ><

要多點都唔夠東京大阪多既 :lol:

早排見過最新版好似係2010?

下星期過誠品望望先

舊 06-16-12, 01:24 AM   #1005
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
早排見過最新版好似係2010?

下星期過誠品望望先
我不是說散步地圖跟人人這些啊~ ._.
再說有些散步地圖/人人都不是最UPDATE的版本吧?

PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

舊 06-16-12, 01:25 AM   #1006
BOYBOYBOY

引用:
作者: Hitomi 查看文章
行唔係一個問題~我有時都會一日只坐2程車~來回各一咁~去到目的地就一味行

又係咩都唔買~~連去便利店買雜食都唔捨得~總之就係支出壓到最低
但呢次訂左d大少少ge房~~我下次唔會再住得番果d細到嘔ge房...
便利店都嫌貴
純粹為去而去,真係唔去好過
而家D 收入比較低個班FD 想去我都同佢講,你儲夠錢SIN LA
而家D90S 去旅行敢膽死問老媽借錢
窮遊去台灣好過

此篇文章於 06-16-12 01:29 AM 被 BOYBOYBOY 編輯。
BOYBOYBOY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-12, 01:33 AM   #1007
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
台貨自己更便宜啊.... 囧

我要是用PASS的, 其實到日的駛費, 8日7夜的旅行...
也不用4萬YEN啊 @"@

引用:
睇佢地BLOG 真係去一星期只帶1-2萬YEN ,食就食酒店早餐
原來我已經算係奢侈果批
我兩公婆呢次around用左22-23萬yen
不過係支出最大是溫泉酒店食野坐車~買野好似只係用左幾千蚊港幣~
始終yen貴都唔太有購物意慾

引用:
便利店都嫌貴
而家D 收入比較低個班FD 想去我都同佢講,你儲夠錢SIN LA
窮遊去台灣好過
因為十幾年前係學生
記得當年對緊6算幾

舊 06-16-12, 01:42 AM   #1008
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:

台灣果D唔會咁掛?! @@
我又覺得嘛... 如果你住大站~
EG. 新宿... 咁要行都真係唔太難既...
IF你要去既係原宿果堆... 都真係係附近~~~
如果你去到原宿之後要去SHIBUYA唔通仲搭車咩 =0="
咁就緊係行啦~~ 行過去仲快啦~
睇區架姐~~~

我比較好奇新宿>六本木要行幾耐 @@"

我對間房大細無咩要求...
最緊要成間HOTEL既配套~
例如近幾次去最鐘意住既赤阪東急EXCEL~
服務好+真係酒店~ 超近METRO車站 (用JR PASS就唔岩住啦 XD)
間房係大過我一向住開果D少少, 但係最重要係上述幾點姐~~

開到一半行李咁慘?! 我最多係開左行李會行唔過~ 要跨過去而已~~~ =0="

引用:
便利店都嫌貴
窮遊去台灣好過
咁... 佢唔夠錢去, 但係又好想去下
如果無問屋企人借錢去, 點解唔可以去?! 好慘~~
sosad

舊 06-16-12, 01:44 AM   #1009
irismong
Goo ◕ ω ◕

引用:
原來我已經算係奢侈果批
我兩公婆呢次around用左22-23萬yen
不過係支出最大是溫泉酒店食野坐車~買野好似只係用左幾千蚊港幣~
始終yen貴都唔太有購物意慾

因為十幾年前係學生
記得當年對緊6算幾
4萬yen係唔計pass/酒店/機票wor~
如果無買pass既今次5月之旅...
其實係去得好豪 仲要係酒店果d係跟package...
我已經唔計我去睇演唱會+買goods既錢
orz
(雖然上年12月果round既goods更多更貴 =_=)

不過4月果次去睇sakura時嘛~~
計埋伊豆果d酒店個pass其實應該同你差唔多 囧

所以我無錢了, 阿門

我第一次去時係5算幾~
跟住去21時已經6算幾了~ @@

舊 06-16-12, 02:07 AM   #1010
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
台灣果D唔會咁掛?! @@
我又覺得嘛... 如果你住大站~
EG. 新宿... 咁要行都真係唔太難既...
IF你要去既係原宿果堆... 都真係係附近~~~
如果你去到原宿之後要去SHIBUYA唔通仲搭車咩 =0="
咁就緊係行啦~~ 行過去仲快啦~
睇區架姐~~~

我比較好奇新宿>六本木要行幾耐 @@"

我對間房大細無咩要求...
最緊要成間HOTEL既配套~
例如近幾次去最鐘意住既赤阪東急EXCEL~
服務好+真係酒店~ 超近METRO車站 (用JR PASS就唔岩住啦 XD)
間房係大過我一向住開果D少少, 但係最重要係上述幾點姐~~

開到一半行李咁慘?! 我最多係開左行李會行唔過~ 要跨過去而已~~~ =0="

咁... 佢唔夠錢去, 但係又好想去下
如果無問屋企人借錢去, 點解唔可以去?! 好慘~~
sosad
唔~不過果位同學仔唔係原宿行去SHIBUYA咁簡單~
單係由新宿行去六本木已經知道佢唔係單純行兩三個站...佢直情係誇區域
行幾耐真係無深入問XD

我對普通酒店一向無咩要求(只會對溫泉酒店有要求)~間房乾淨整齊開到行李就得~
開左行李會行唔過~ 要跨過去而已-->住過~而且個行李只可以打開一半~開唔到全個
仲試過有間廁所門都開不到(打開行李的話)
(呢D房通常得Around 10-11平方)
但自從在青森同鶯谷住左d稍大的房(16-17平方)~覺得大少少係方便d ge
所以下次番唔到轉頭住超細房架啦

引用:
4萬yen係唔計pass/酒店/機票wor~
如果無買pass既今次5月之旅...
其實係去得好豪 仲要係酒店果d係跟package...
我已經唔計我去睇演唱會+買goods既錢
orz
(雖然上年12月果round既goods更多更貴 =_=)

不過4月果次去睇sakura時嘛~~
計埋伊豆果d酒店個pass其實應該同你差唔多 囧

所以我無錢了, 阿門

我第一次去時係5算幾~
跟住去21時已經6算幾了~ @@
我係會限住自己budget~~雖然成日見到香討d人話咩去旅行就唔好計數唔好計成本~
但我真係做唔到囉~我無咁豪氣~
我max每次是3萬(機票酒店吃喝玩樂全部洗費)~一定唔會over呢個數
除非我人工暴升啦

舊 06-16-12, 02:10 AM   #1011
BOYBOYBOY

引用:

我係會限住自己budget~~雖然成日見到香討d人話咩去旅行就唔好計數唔好計成本~
但我真係做唔到囉~我無咁豪氣~
我max每次是3萬(機票酒店吃喝玩樂全部洗費)~一定唔會over呢個數
除非我人工暴升啦
3萬好多啦
有D人夠去2-3次啦
上年政府派6K,討論區見過有人6K窮遊日本添~
坐轉機,住平民宿
當然係2-3人去~SHARE住民宿~
http://www.discuss.com.hk/viewthread...age%3D1&page=1
我呢D 1人遊真係好難6K去一星期

此篇文章於 06-16-12 02:20 AM 被 BOYBOYBOY 編輯。
BOYBOYBOY 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-12, 02:43 AM   #1012
Hitomi
Moderator
♥♥♥♥♥♥♥♥

引用:
3萬好多啦
有D人夠去2-3次啦
上年政府派6K,討論區見過有人6K窮遊日本添~
坐轉機,住平民宿
當然係2-3人去~SHARE住民宿~
http://www.discuss.com.hk/viewthread...age%3D1&page=1
我呢D 1人遊真係好難6K去一星期
呢個topic有望過~6k無計機票(機票$2500)
扣埋8晚酒店每日佢其實有4千幾yen洗架

舊 06-16-12, 03:34 AM   #1013
leotam3

註冊日期: Oct 2003
窮遊日本(唔計買野), 我都試過,
日日早餐酒店, 晚餐松屋,
第一次仲ok, 出左來做野之後就決定唔計咁多啦
(上次去一個人駛左23k...........所以要儲番d錢先去得)

p.s. 係backpacker成日見d台灣人想一張jr pass遊全日本.....

最新school days mad誕生~\/
http://youtube.com/watch?v=d8_pUM-DKQA

全新舊18x game特價拍賣中
http://www.gaforum.org/showthread.ph...611&highlight=

あやかし陰陽録討論區
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=222911
leotam3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-12, 04:11 AM   #1014
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
引用:
竟然係咁
我見連天水圍呢D細館都有唔少日本旅遊書我估中央圖書館有添

佢地真係玩到好盡去到機場冇錢剩係因為帶太少定點?
有D人鐘意鬥洗費最少....

我老公剛剛之前有同學仔去東京玩5日洗左勁少錢(廿歲頭收入較少果類)
因為條友日日都係靠對腳行(e.g.新宿行去六本木等等)~5日都只是stay東京
只在回程時坐一次車番酒店~~日日早餐食飯團...晚餐去食幾百yen果d連鎖快餐飯..
完全唔買野~~

咁樣旅行太不可思議...
"全家是你好朋友"

有時夜左搵唔到野食都係入去是旦夾d野食一餐就訓算

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-12, 09:32 AM   #1015
jason_kasim
我愛港女

註冊日期: Jan 2006
3DS Friend Code1590 4655 1072
PSN  IDjason_kasim
台灣人比起香港人不太富有,
消費上當然要省得一點得一點,
對我黎講住宿能慳得一點得一點,反正冇得可留係酒店/guesthouse,
不過真係好難唔shopping,衰d講句外國d月亮特別買,
上年年尾係大阪買左個公事包仲好好用得黎個款係香港根本搵唔到
個價都係港幣一千元左右

GBF: 787492(已放棄9成)
乖離:319,113,110 (新坑)

手機課金、影響一生、戒之戒之
jason_kasim 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 「マクロス」新作TVシリーズ始動 Vol.5 money 日本動漫畫討論版 1315 06-04-23 06:12 PM
さがら総「変態王子と笑わない猫。」Blu-ray BOX 2016年5月25日発売 supermanlady 日本動漫畫討論版 175 07-11-17 10:16 PM
小畑健 x 大場つぐみ「バクマン。」実写映画化 2015年公開決定!丨佐藤健&神木隆之介主演 爽神 日本動漫畫討論版 750 10-05-15 12:13 AM
カヅホ「キルミーベイベー」Blu-ray BOX化 supermanlady 日本動漫畫討論版 68 04-27-15 06:08 PM
緑川ゆき「蛍火の杜へ」総合Thread supermanlady 日本動漫畫討論版 16 02-28-12 04:16 PM

現在的時間是 10:01 PM

手機版 | APP版