Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 01-12-09, 07:34 PM   #1
mihimaru GT
Ultimate Gamer

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDSEAMO
DSLR相機問題

新手玩DSLR相機應該買邊款好?
mihimaru GT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-09, 07:50 PM   #2
Whirlwind
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2008
錯區
http://gaforum.org/forumdisplay.php?f=30<---呢度
Whirlwind 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-12-09, 08:48 PM   #3
ZERO NEKO
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
Nintendo Switch ID3666-9476-8489
PSN  IDzeroneko
XBox Live GamertagZero Neko
禾諗佢係問新手應該買邊款DSLR相機影影音產品好

敗家尚未成功,開箱仍需努力
ZERO NEKO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-09, 08:55 AM   #4
OldCake
Moderator

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: mihimaru GT 查看文章
新手玩DSLR相機應該買邊款好?
你問題太空泛了.......大家較難作答.......

我認真的答 >> 款款都好......廠家花左好多$$研發一部 DSLR.....無理由唔好掛

買你畢直內最貴的就一定最岩你了.........

早買.......早影仲好啦

舊 01-13-09, 09:04 AM   #5
abcdekfc
Game Master
乜都要學

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0688 5224 4406
http://www.gaforum.org/showpost.php?...1&postcount=54

不厚道引用,因為中point
唔得的話痲煩del

舊 01-14-09, 02:39 PM   #6
mihimaru GT

如果我有錢我都想買50d 呀
其實係工作上需要,
有好多時要影外牆遠景,或者要捕足瞬間1-2秒既物件.
但係公司比得部800-1000像數既數碼相機,zoom得唔夠遠,成日lose左好多chance捕捉唔到,
所以自己想買番部dslr 工作之餘+自己消閒影風景
有人提議我買d50 or d80,其實好唔好ga?分別大唔大?有無d機唔係太貴又比較"禁"用?
舊 01-14-09, 03:02 PM   #7
ZERO NEKO

Nintendo Switch ID3666-9476-8489
引用:
如果我有錢我都想買50d 呀
其實係工作上需要,
有好多時要影外牆遠景,或者要捕足瞬間1-2秒既物件.
但係公司比得部800-1000像數既數碼相機,zoom得唔夠遠,成日lose左好多chance捕捉唔到,
所以自己想買番部dslr 工作之餘+自己消閒影風景
有人提議我買d50 or d80,其實好唔好ga?分別大唔大?有無d機唔係太貴又比較"禁"用?
你要zoom 都幾遠 望到人say hi 果隻!?

舊 01-14-09, 03:12 PM   #8
mihimaru GT

引用:
作者: ZERO NEKO 查看文章
你要zoom 都幾遠 望到人say hi 果隻!?
唔洗好遠....
例如,地下zoom 到去影around 2樓果個距離到~
舊 01-14-09, 03:43 PM   #9
ZERO NEKO

引用:
唔洗好遠....
預算唔多買部24X zoom DC 吧 又可以拍埋片

舊 01-14-09, 03:59 PM   #10
真.朱皮
Game Master
DiGi 記者

註冊日期: May 2005
XBox Live GamertagFelix cpe
引用:
唔洗好遠....
好老實...買支正常既遠攝唔平
買支頹既又同dc差唔多質素
所以...算吧啦

舊 01-14-09, 04:07 PM   #11
com1010hkjp
‧唔知咩兔 .

註冊日期: Feb 2005
PSN  IDcom1010hk
引用:
作者: 真.朱皮 查看文章
所以...算吧啦
頹的點都好過dc果d遠攝 la

舊 01-14-09, 04:23 PM   #12
Paptimus

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDpaptimuslun
引用:
作者: 真.朱皮 查看文章
所以...算吧啦
要平既買c記, 有小小白(IS)
n記得小黑

舊 01-14-09, 07:41 PM   #13
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
引用:
作者: Paptimus 查看文章
要平既買c記, 有小小白(IS)
n記得小黑
NIKON有小黑5 & 小黑3
價性比~

EF 70-200mm f/4.0 L IS USM $8,100
AF 80-200mm f/2.8D ED $6480

舊 01-14-09, 08:27 PM   #14
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
如果咁, 重有支小小白冇IS, 水貨都係$4200左右

Rice

舊 01-14-09, 09:59 PM   #15
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
唔洗好遠....
都幾遠喎..一係買450d+18-200mm kit set加埋都唔駛一萬~~
dc一係買Canon PowerShot SX1 IS, 20x實夠你用的~
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-14-09, 11:29 PM   #16
ZERO NEKO

純綷野影相推介
2手 D40 (around 1800)
2手70-30 VR (around 2800)
打大特寫+ kenko 1.4x 2手(around 600)
影到你嘔16激 1手 2xx

論壇跳轉

現在的時間是 02:22 PM

手機版 | APP版