Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > Neo Entertainment TREND

主題工具 顯示模式
舊 07-09-14, 11:17 PM   #26
Dangerous-boy
God of Gamer
D-boy

註冊日期: May 2011
S3阿福對華生真係有情有義!
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-10-14, 10:15 AM   #27
\ot_to/
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2007
PSN  IDotto_yeung
阿福話"無人可以搶走華生!!!"
\ot_to/ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-14, 05:27 PM   #28
肉羊哩咖
griffin611

註冊日期: May 2008
最絕核係福記踢爆: 華生因為想呢種生活, 所以識親都係尐唔多正常嘅人, 而佢自己係唔覺~~~

今季個最終波士係衰賤格, 佢知尐嘢可以用報紙賣出嚟, 令人一身蟻, 但係對好佬有用, 遇到尐爛佬, 或者好似福記咁括出去嘅, 幾多條命都唔夠死~

舊 01-04-16, 11:20 AM   #29
肉羊哩咖
griffin611

Abominable Bride 可以算係第二套 Christmas Special,不過感覺一半好,不半壞

內有劇透

1. 開頭啲維多利亞時代致敬位,係粉就會好鍾意
2. 用維多利亞時代做背景,好玩,好多嘢當時嘅係咁嘅特色,唔會玩到你覺得煩悶
3. 個謎底其實唔難估,其實一開頭講得好白吓,但頭半部都幾好玩,去到S2E1個程度
4. 點知一踢爆成件嘢只係現代福記嘅「幻想」嚟,就好鬼死掃興
5. 最衰仲走到掘墓,觀眾真係一頭霧水
6. 完咗就諗,成套嘢個大橋啫係點?個新娘案謎底又同犘記自殺又有乜關聯,留底一埋啞謎
7. 唔知當時啲人係咪咁講嘢,好難明,同覺得好鬼死扮嘢~

其實成套當係維多利亞時代劇咁獨立出嚟仲好

此篇文章於 01-04-16 11:26 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
肉羊哩咖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-16, 09:25 PM   #30
D-boy

引用:
作者: 肉羊哩咖 查看文章
Abominable Bride 可以算係第二套 Christmas Special,不過感覺一半好,不半壞

內有劇透

1. 開頭啲維多利亞時代致敬位,係粉就會好鍾意
2. 用維多利亞時代做背景,好玩,好多嘢當時嘅係咁嘅特色,唔會玩到你覺得煩悶
3. 個謎底其實唔難估,其實一開頭講得好白吓,但頭半部都幾好玩,去到S2E1個程度
4. 點知一踢爆成件嘢只係現代福記嘅「幻想」嚟,就好鬼死掃興
5. 最衰仲走到掘墓,觀眾真係一頭霧水
6. 完咗就諗,成套嘢個大橋啫係點?個新娘案謎底又同犘記自殺又有乜關聯,留底一埋啞謎
7. 唔知當時啲人係咪咁講嘢,好難明,同覺得好鬼死扮嘢~

其實成套當係維多利亞時代劇咁獨立出嚟仲好
4 & 5
4. 我又覺得幾新鮮,尤其係最尾古代阿福又話幻想到未來的自己,等你會有一念未來才是假想。

5. 真係無鬼謂!亦冇講條屍究竟在哪裡?

估唔到今日星期一戲院都好爆!

睇兩條基友尐對白真過癮,已值回票價!

電影都算係接第三季尾。完場字幕後還有差不多半小時的古代221B房間大解構,和各演員的訪問。
原來好多演員也跟我一樣,最喜愛電視泳池那場戲。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-16, 08:26 AM   #31
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
睇兩條基友尐對白真過癮,已值回票價!
原來好多演員也跟我一樣,最喜愛電視泳池那場戲。
辛辣抵死嘅對白係呢套嘅特式~

電視泳池?在下可能睇漏眼

希望佢唔好再玩(要2017年先上S4!)咁多 fan service,正正經經(最多討好班原著粉夠喇),起碼都拍返去到S3E02個水平先喇~

...
雖則華記一腳伸魔記飛佢落懸崖非常之過癮

舊 01-05-16, 03:50 PM   #32
D-boy

引用:

電視泳池?在下可能睇漏眼
我估應該是我寫得唔清楚,使你誤會了!
我講是電視S1E03的那場泳池戲,看電影完場後的演員訪問,原來已經是五年前了!
舊 01-05-16, 04:50 PM   #33
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
我估應該是我寫得唔清楚,使你誤會了!
我講是電視S1E03的那場泳池戲,看電影完場後的演員訪問,原來已經是五年前了!
S1臨尾個 cliffhanger,收到

舊 01-06-16, 07:53 PM   #34
\ot_to/
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2007
PSN  IDotto_yeung
終於睇左, 一貫水準, 越後越多位要諗一諗先明表達D乜
\ot_to/ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-06-16, 08:30 PM   #35
kin~kin
霹靂無敵閃電俠

註冊日期: Dec 2004
可能我都喜歡傳統福爾摩斯,所以呢套好有feel,超正
kin~kin 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-07-16, 02:37 PM   #36
肉羊哩咖
griffin611

"It's not the fall that kills you, Sherlock. Of all people you should know that, it's not the fall, it's never the fall. It's the landing!"

舊 01-03-17, 09:27 AM   #37
肉羊哩咖
griffin611

S4 上咗, 無乜人提, 第一話成個半鐘, 有個重要角式領檔(係邊個好易估)

第三話又係「電影版」,宣傳係咁講, 不過香港會唔會照跟嘅可能性不大

舊 01-03-17, 09:58 PM   #38
cancerman
Game Master

註冊日期: Apr 2002
咁樣領便當好老套......

舊 01-03-17, 10:13 PM   #39
D-boy

劇中一見華生兩公婆,就想起現實中他們也分開了!

轉貼網上有人分析今集又係幻想出來的
上tumblr睇左d分析,有人話呢集其實好似special咁,只係發生o係Sherlock個腦入面,因為劇中好多細節都出錯,e.g.221B頭骨畫唔同左、頭骨Billy多左副眼鏡、Mary同John瞓個位相反左、心理醫生同麥哥廚房似思維宮殿多過現實場境etc,加上人物、劇情都非常跳躍淩亂......

有人推想Sherlock一早俾人落毒,所以產生幻覺.....

更有人覺得,其實Mary打Sherlock一槍之後,Sherlock就冇醒過,之後d劇情都係佢昏迷後腦中發展.....

有左維多利亞時代果集舖墊,我覺得都唔係無可能,因為第三季第三集後面其實人物已開始OOC同劇情跳躍,當時覺得可能係陰謀伏筆,但都可能因為唔係現實....

仲有個重點,s4e1一開頭已顯示John寫左好多篇新博文,但 http://johnwatsonblog.co.uk/ 卻顯示John s3e2後已經停左更博.....

仲有個鏡頭,可見john用十隻手指飛快打字中,大家都知道,John一向係用兩隻手指緩慢打字o既.....

更有人發現入鏡o既電腦屏幕,可見John個Blog只係一幅jpg,就去問BBC Sherlock美術人員係大意定特登,該美術人員回以一個鬼臉.....

此篇文章於 01-03-17 10:18 PM 被 Dangerous-boy 編輯。
舊 01-04-17, 12:13 AM   #40
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
咁大棚人都制止唔到個便當?
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-04-17, 08:39 AM   #41
肉羊哩咖
griffin611

- duplicated post-

此篇文章於 01-05-17 08:24 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 01-04-17, 08:44 AM   #42
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
咁大棚人都制止唔到個便當?
英國差佬真係無鎗?!

-----

1. 今集唔多 fan service, 戲味重返好多, 就算你知個便當嚟緊, 都會好緊張
2. 男人, 你另一半係超級特工, 而個[貼身」老死係名偵探,你都仲出去滾, 真係......
3. 用咗一半時間舖兩條線, 都好睇, 而最後都合流, 去到返S2E1個水平, 好滿意; 而因為人嘅關係複雜咗,所以多咗好多「感情」戲, 呢個方向都唔錯
4. 個街市, 好懷念
5. 回上: 如果所有嘢都係福記嘅腦內補完, 本人覺得好似所有發生嘅事都變咗無意義, 呢個情況好似叮噹早傳說中某個結局咁, 呢度亦係電影版最大嘅敗筆
6. 反而開始覺得魔記段嘢有少少可能係福記安插落去,用嚟甩難用, 佢識咁多黑客,都有可能
7. 福記個「徒弟」, 去咗邊?
-----

Bugs: 1. 全部IM 都會顯示手機個時間,唔洗拎轉頭去睇另一個鐘
2. 點解call 白車要行開?拎手機出嚟咪得咯!!!呢度係咁, Doctor X SP 又係咁

此篇文章於 01-04-17 11:32 AM 被 肉羊哩咖 編輯。
舊 01-04-17, 01:54 PM   #43
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
第一話成個半鐘
你由咩時候開始會有每集會少過一個鐘嘅錯覺?

好似由第一季開始就已經係每集個半鐘喎。

其實今次領便當同係跟返原作精神啫

原作者柯南道爾都係嫌華生太太阻Q住晒,於是佢亦係靜靜雞請華生太太食便當,等華生可以搬返入貝克街陪佢嘅基友。(柯南道爾果然深明「腐」之真理

華生老婆未死就走去企圖偷食係咩玩法?呢段劇情有啲睇唔明。

會唔會係嗰個女人其實係Moriarty嘅手下,故意以美人計陷害華生,目的就係針對福爾摩斯?

所以先有佢老婆托福爾摩斯「拯救」華生嘅任務?華生太太身為僱傭特工,會有機會接過Moriarty派落嚟嘅工作,所以先知Moriarty會經華生去針對福爾摩斯。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-17, 08:32 AM   #44
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
華生老婆未死就走去企圖偷食係咩玩法?呢段劇情有啲睇唔明。

會唔會係嗰個女人其實係Moriarty嘅手下,故意以美人計陷害華生,目的就係針對福爾摩斯?

所以先有佢老婆托福爾摩斯「拯救」華生嘅任務?華生太太身為僱傭特工,會有機會接過Moriarty派落嚟嘅工作,所以先知Moriarty會經華生去針對福爾摩斯。
犯咗「大部份」男人都會犯嘅錯咯...... 

有可能,下個星期可能有眉目

舊 01-10-17, 11:47 AM   #45
srx
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2003
第二集不得了
srx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-10-17, 05:00 PM   #46
D-boy

上集最後"go to hell"原來真係咁簡單解法,我估錯了!

福爾摩斯為基友真係兩脅插刀!

最尾那位真的是同一人?真係認唔出!
舊 01-10-17, 11:32 PM   #47
肉羊哩咖
griffin611

S4E2

1. 開頭個奸人真係夠奸,S3E3嗰位拿玻倫有佢一成都好掂,真係睇到毛管戙
2. 但係又好亂,一大堆嘢螢幕出現,有好多交錯嘅影像,好蒙太奇; 福記好亂,搞去本人都好亂
3. 河邊嗰度爭啲以為係 Dr. Strange 添
4. 但去到包租婆一出搵華佬,就正常有返啲條理(Westworld 咁咪好囉)
5. 個廻旋處嗰幕好鬼死 Top Gear
6. 華佬係咁同佢死鬼老婆「傾謁」,以為做緊 Perception,咁都仲安排到戲份,好嘢。
7. 其實去到呢度已經覺奸人個「女」同個心理醫生咁似樣,真係無諗過佢係⋯⋯
8. 呢集個奸人比起拿玻倫有個好處,就係同福記夠多對手戲,交流好多,畀晒機會發揮,奸人好老定,夠狠,又夠變態同誇;編劇利用幻覺,廣告手法,同醫院嗰幕突出到成個角式,咁多個單頭兇手呢個最掂。
9. 華佬太忠直,真係畀福記利用到透
10.突然Alder「亂入」,BL一幕之後,個死鬼老婆就消咗
11. 跟住⋯⋯華佬實唔死得啦,死咗仲有下集做?好多謎仲要解,而呢位幕後主腦同摩記又有無關係?mutual friend?miss me同東風有乜玄機?
12. 有傳今季會有LOCKE個演員出場,幾期待下一集

舊 01-10-17, 11:54 PM   #48
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
OMG...
千面大敵?!
不過應該唔會玩3P人鬼情未了嘅…
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-11-17, 02:27 PM   #49
肉羊哩咖
griffin611

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
OMG...
千面大敵?!
不過應該唔會玩3P人鬼情未了嘅…
大敵搞華佬唔係為咗情, 好可能係另有目的, 所以死鬼老婆察覺到托福記去「救」佢

舊 01-11-17, 03:46 PM   #50
D-boy

引用:
所以死鬼老婆察覺到托福記去「救」佢
沒有這麼複雜吧?今集福生應該已完成瑪利給他的任務了。

仲以為個矮仔好鬼勁,點知原來係廢嘅!如果福生唔係要自殘去送死,來等華生覺醒去救自己;根本就可以輕輕鬆鬆搞掂個矮仔。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:45 PM

手機版 | APP版