Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-19-13, 09:04 PM   #26
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
支那人又好非洲人又好外星人又好踎O係有車經過O既地方被人車死都係抵死架啦
文化差異,食人同扎腳都係文化差異架,點解而家又唔可以做呀?
呢D叫陋習OK?做咩呢D野獸行為都要屈我地退步去遷就包容呀?咁有大愛去做耶穌佛祖啦聖人們

舊 08-19-13, 09:05 PM   #27
Home
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: N0T51B 查看文章
香港真係變咗...
在反抗「支那」既同時
內心亦漸漸「支那」化
「支那」政府果然有一套

引用:
作者: 仁飛 查看文章
我覺得呢種只係文化差別啫,就算唔鐘意,都唔應該係人地出左事個陣踩多腳
咁樣有少少失德
引用:
作者: ZlWS 查看文章
踎街很高尚不失德, 聲講人不會明

不過城牆被奇行種打破,不斷湧入嚟, 大吃大渴完,好難捉拿研究佢地
佢仲對大陸人既行為仲有改善既希望
所以對樓主「踩多腳」既行為反感
正如你簽名咁:《有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望》
我覺得對佢地冇望反而係絕望既開始,內心反被佢地同化

此篇文章於 08-19-13 09:26 PM 被 Home 編輯。
Home 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-13, 09:22 PM   #28
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: Rance 查看文章
支那人又好非洲人又好外星人又好踎O係有車經過O既地方被人車死都係抵死架啦
文化差異,食人同扎腳都係文化差異架,點解而家又唔可以做呀?
呢D叫陋習OK?做咩呢D野獸行為都要屈我地退步去遷就包容呀?咁有大愛去做耶穌佛祖啦聖人們
唔係野獸 wor, 農民 style
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-13, 11:55 PM   #29
ZlWS
God of Gamer
┌( ಥДಥ)╝?!

註冊日期: Aug 2005
Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: Home 查看文章
在反抗「支那」既同時
內心亦漸漸「支那」化
「支那」政府果然有一套

F.千萬別跟豬打架,這只會讓你變髒,卻讓豬樂在其中。
某釣魚雙周都忍唔住出篇文xD
------按圖放大--------

D.有期望可會失望,但係冇期望就一定冇望。
E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。

此篇文章於 08-20-13 12:17 AM 被 ZlWS 編輯。
ZlWS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-13, 01:18 AM   #30
K.LIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: May 2004
PSN  IDLIVEKLIFE
「中國人民已經站起來啦!」
K.LIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-13, 02:39 AM   #31
N0T51B
Game Master
非中國藉

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDnotsib
Nintendo Switch ID6353-4652-6032
3DS Friend Code3179 6036 7175
引用:
在反抗「支那」既同時
內心亦漸漸「支那」化
「支那」政府果然有一套

唔係支那化
而係香港人本質上同大陸人分必不大
只係社會制度同生活習關唔同

"師奶在港不為少數,她們對社會問題選擇失明,政治見解偏頗狹隘,但永遠不想聽高深理論,再講下去會覺得是精英階級以學識欺人。反正師奶理論必然有缺失,無知的殺傷力更大" (2013)
N0T51B 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-13, 02:43 AM   #32
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
其實,可以整一個「反撞車黨」出來…

即是,一有人扮撞車,就衝班人出來「好似好熱心地幫忙」…

舊 08-20-13, 09:40 AM   #33
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
駛乜諗咁多

對小支那同佢地D支那種落井下石,雪中送屎

不斷歧視/不禮貌對待佢地

等佢地唔黎香港就岩架啦

對佢地好只會助長佢地黎侵害香港

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-13, 10:33 AM   #34
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: N0T51B 查看文章
唔係支那化
而係香港人本質上同大陸人分必不大
只係社會制度同生活習關唔同
其實都無可避免
我唔相信人既本質同佢血統、種族有關
一切都係源自教育、生活環境
呢一代人雖然係生在英國統治之下,過既制度亦一開始已經係西方既制度
但再上一代人都終歸係傳統中國社會培育出黎既人........但影響一個人最深既偏偏就係父母
再加埋土共呢一百年黎既教育方針底下,好多香港人都未有呢方面既自覺

每當一諗到連去英國呀加拿大之類既地方飽讀詩書、浸淫係西方世界見聞既人
一講到中日關係既時候都不加思索毫不懷疑咁怒插日本就覺得其實以前D教育都係隱性洗腦

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 08-20-13 10:35 AM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-13, 11:05 AM   #35
HM

註冊日期: May 2007
引用:
作者: 仁飛 查看文章
我覺得呢種只係文化差別啫,就算唔鐘意,都唔應該係人地出左事個陣踩多腳
咁樣有少少失德
引用:
作者: pet3 查看文章

做人做到咁
是不是有點過份?
對敵國國民無同情既餘裕,死多一個敵人總是好事
香港人同支那人,一係支那人被趕番去自己既領土
一係香港人被同化
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-13, 11:15 AM   #36
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

Nintendo Switch ID4486 0587 6008
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
其實都無可避免
我唔相信人既本質同佢血統、種族有關
一切都係源自教育、生活環境
呢一代人雖然係生在英國統治之下,過既制度亦一開始已經係西方既制度
但再上一代人都終歸係傳統中國社會培育出黎既人........但影響一個人最深既偏偏就係父母
再加埋土共呢一百年黎既教育方針底下,好多香港人都未有呢方面既自覺

每當一諗到連去英國呀加拿大之類既地方飽讀詩書、浸淫係西方世界見聞既人
一講到中日關係既時候都不加思索毫不懷疑咁怒插日本就覺得其實以前D教育都係隱性洗腦

教學就係洗腦
在乎讀本係毒物定良物
WWII 怒插日本都正常的
引用:
作者: 怪盜小G 查看文章
駛乜諗咁多

對小支那同佢地D支那種落井下石,雪中送屎

不斷歧視/不禮貌對待佢地

等佢地唔黎香港就岩架啦

對佢地好只會助長佢地黎侵害香港
有D已自認 聲講仁 喇喎

http://news.sina.com.hk/news/20130820/-2-3046156/1.html
天水圍槍癡氣槍射途人 重囚兩年

自稱沉迷網上世界的「宅男」,從網上購得長氣槍後,聲稱欲測試威力,以街上途人當活靶瞄準發射,先後傷及9歲男童及女途人,其中女事主更遭子彈射入體內,手術後留有疤痕。「宅男」昨承認無牌管有槍械等共3罪,判囚2年,法官斥責他為「一時官能快感」犯案,令人齒冷。
官斥為快感犯案令人齒冷

戴 黑粗框眼鏡、身形矮小的被告曾仲繁(26歲)在內地出生,辯方指他約兩歲時來港定居,但學業上未能適應,加上父母在其11歲時離異,令其自我價值偏低,不 懂社交,成為「宅男」。被告於案發時無業,2003年因在學校打架而留案底,亦曾因情緒病求醫。辯方稱被告無心傷人,當日擊中女事主後大感震驚,原已打算 棄掉槍械。
法官指被告因一時貪玩而令途人遭受無妄之災,行為自私,必須嚴懲,但考慮被告願意賠償及有悔意,酌情輕判。被告須對男童賠償1000元,而女事主則因選擇向被告作民事索償,不獲法庭下令賠償。

E.和諧唔係一百個人講同一說話,和諧係一百個人有一百句唔同嘅說話之餘,而又互相尊重。

此篇文章於 08-20-13 11:21 AM 被 ZlWS 編輯。
舊 08-20-13, 11:19 AM   #37
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: 平山深雪 查看文章
對敵國國民無同情既餘裕,死多一個敵人總是好事
香港人同支那人,一係支那人被趕番去自己既領土
一係香港人被同化
乜唔係驅逐香港人/支那人兩者只能揀其一咩 ?

乜野做人洗唔洗咁果 d 可以預見係"和你飛飛"既先兆
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-13, 11:20 AM   #38
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
有D已自認 聲講仁 喇喎

http://news.sina.com.hk/news/20130820/-2-3046156/1.html
天水圍槍癡氣槍射途人 重囚兩年

自稱沉迷網上世界的「宅男」,從網上購得長氣槍後,聲稱欲測試威力,以街上途人當活靶瞄準發射,先後傷及9歲男童及女途人,其中女事主更遭子彈射入體內,手術後留有疤痕。「宅男」昨承認無牌管有槍械等共3罪,判囚2年,法官斥責他為「一時官能快感」犯案,令人齒冷。
官斥為快感犯案令人齒冷

戴 黑粗框眼鏡、身形矮小的被告曾仲繁(26歲)在內地出生,辯方指他約兩歲時來港定居,但學業上未能適應,加上父母在其11歲時離異,令其自我價值偏低,不 懂社交,成為「宅男」。被告於案發時無業,2003年因在學校打架而留案底,亦曾因情緒病求醫。辯方稱被告無心傷人,當日擊中女事主後大感震驚,原已打算 棄掉槍械。
法官指被告因一時貪玩而令途人遭受無妄之災,行為自私,必須嚴懲,但考慮被告願意賠償及有悔意,酌情輕判。被告須對男童賠償1000元,而女事主則因選擇向被告作民事索償,不獲法庭下令賠償。
[OT]睇完呢單新聞,在下開始覺得社會將D變態低能都列埋入宅男呢個TERMS度…[/OT]

舊 08-20-13, 11:28 AM   #39
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
[OT]睇完呢單新聞,在下開始覺得社會將D變態低能都列埋入宅男呢個TERMS度…[/OT]
[OT]社會:唔出街=宅男
至於變態低能,次次都係唔出街的人[/OT]

舊 08-20-13, 11:29 AM   #40
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
教學就係洗腦
在乎讀本係毒物定良物
WWII 怒插日本都正常的
咁當然我明白日本係WW2本身個角色係抵插
但係都只係就歷史角度去講,而唔會擴散到整個民族上囉

我相信有史料去助證既事,但我同時間我亦明白史料有時唔一定正確..
正如大陸死口唔會認64轆死人一樣,我唔認為由土共同中國人寫出黎、教既WW2中日關連既野係完全真實

>[OT]睇完呢單新聞,在下開始覺得社會將D變態低能都列埋入宅男呢個TERMS度…[/OT]
咁又未免太後知後覺,都唔係第一單係咁啦

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
舊 08-20-13, 11:30 AM   #41
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
"宅男”同"宅"分左家
比較驚訝哩個字o係法庭度用?
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-13, 01:52 PM   #42
Home
Insane Gamer

註冊日期: Sep 2004
引用:
某釣魚雙周都忍唔住出篇文xD
外國人厭惡大陸人既事實已經變到一個「阿媽係女人」既程度
但無人為普遍大陸人改變佢地固有價值觀
我覺得
除非佢地消失晒, 否則禍及全世界
改變佢地既道德價值觀係唯一出路
Home 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-13, 02:06 PM   #43
怪盜小G
しゃろとも

改乜鬼變D支那種丫

劃清界線好過啦

果D成日話幫支那乜乜物物既,正白痴

由D支那種無書讀由佢地餓死咩算囉

佢地自己黨都由佢地自生自滅,我地香港人理佢地做乜??

搞埋D乜鬼振災,起學校小母牛

正宗賣港貼錢買維穩

舊 08-20-13, 02:21 PM   #44
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
外國人厭惡大陸人既事實已經變到一個「阿媽係女人」既程度
但無人為普遍大陸人改變佢地固有價值觀
我覺得
除非佢地消失晒, 否則禍及全世界
改變佢地既道德價值觀係唯一出路
談何容易?
你不如先諗下全個大陸有幾多人,果種價值觀有幾巨大
而有能力去改變既人有幾多個先
螳臂擋車呀

ペルソナ5

隨時更新
舊 08-20-13, 02:34 PM   #45
Pandahahaha
釈由美子の死忠者

註冊日期: Apr 2002
XBox Live Gamertagpandahahaha
改變?
點改?由個黨到下面d幹部都係玩牆頭草,雪中送屎
我敢講你推返左而家呢個政權,新個個都係咁
至於d人民質素,同個政權一樣,冇可能進步
(香港都係一樣)

Pandahahaha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-13, 05:35 PM   #46
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
据《印度时报》19日报道,当天在卡嘉里亚Dhamara Ghat火车站,一群朝圣者站在铁轨上,等着拦火车,结果被一列特快列车撞上,35人死亡。愤怒的当地民众袭击了火车司机,然后焚烧了车厢,另一列火车的牵引车厢也遭殃及。当地铁路部门高级官员库玛(Arunendra Kumar)称,事故火车本来就不停Dhamara Ghat站,事先获得了通过这一地区的放行信号,但朝圣者以为站在铁轨上就可以拦下火车。
比強國更強的也大有人在...
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-13, 03:40 PM   #47
ZlWS
┌( ಥДಥ)╝?!

引用:
作者: Pandahahaha 查看文章
改變?
點改?由個黨到下面d幹部都係玩牆頭草,雪中送屎
我敢講你推返左而家呢個政權,新個個都係咁
至於d人民質素,同個政權一樣,冇可能進步
(香港都係一樣)
改變?
愛黨組織-<<保衛香港運動>>
傅振中

我喜歡梁立人的講話多過周融, 實際好多. 我更希望香港人可以實實際際咁去睇清楚西方式的民主是否適合埃及, 東歐和中國. 中國這三四十年來已發展出自己一套政經制席, 其良好表現是有目共睹, 連外國人都話要來學習, 為何香港還有這些低能白痴講得出要跟西方那套??

舊 08-21-13, 03:44 PM   #48
怪盜小G
しゃろとも

所以作為香港人,我不嬲都話香港同支那根本上係2個唔同既國家

我地香港人同支那種係2個唔同既種族

舊 08-21-13, 05:31 PM   #49
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
要改變支那劣根性
我相信係可以的
不過唔係靠我地香港
可以靠外國攻打支那國
等佢地做返幾百年殖民地應該有可能
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-13, 05:46 PM   #50
輕機恒
Game Master

註冊日期: May 2008
PSN  IDgn00050249
引用:
作者: 女裝少年 查看文章
要改變支那劣根性
我相信係可以的
不過唔係靠我地香港
可以靠外國攻打支那國
等佢地做返幾百年殖民地應該有可能
如果攻打支那國,已經係WWIII
而且我深信,如果共匪就輸,一定會射哂D核彈同你陷球鏟

再講,要支那收皮唔洗搞咁多野,佢自己D環境污染,食物已經清理緊支那人
輕機恒 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:07 PM

手機版 | APP版