Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-30-17, 09:33 AM   #26
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
犯左法報警冇錯,最多話法例唔合理
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-17, 03:42 PM   #27
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
犯唔犯法係由法庭去定奪
如果見到呢類case就要報警拉人
CW年年中門大開俾盲光社入場搞事都好合理呀

社工要做既其實係協助當事人
保障私隱先係佢地既義務
唯一大前提係保護生命
例如殺人或者自殺,先會打破保障私隱既原則去報警
唔理對當事人會唔會有更壞影響,諗都唔諗報左先算
咁當事人不如一開始唔好搵佢
由手機版發出
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-17, 03:55 PM   #28
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
其實可能D社工有指示
有D咁既情況報警,唔洗上身

舊 04-30-17, 05:28 PM   #29
( ゚ω゚)?
Volks初音已接收

註冊日期: Dec 2010
一時之快毀終身

https://www.hk01.com/港聞/87171/-亂倫罪-有...可被控告

引用:
有關亂倫罪的條文,收錄在香港法例第200章《刑事罪行條例》,其中第47條是針對男性,第48條則針對女性。

針對男性的條文列明,任何男子與一名女子性交,而他知道該女子是他的孫女、外孫女、女兒、姐妹或母親,即屬犯罪,控方只要證明過程中涉及陰莖插入,便足以完成性交,毋須涉及射精。

條文又特別提到「姐妹」的定義,不只限於同父同母的「姐妹」,同父異母或同母異父的「姐妹」性交;無論兩人的父母是否有合法的婚姻關係,均屬亂倫。
亂倫罪最高可被判終身監禁

針對男性亂倫罪刑罰如下:

1. 若女事主未滿13歲,最高可判終身監禁;

2. 若女事主年滿13歲但未滿16歲,可被判監禁20年;

3. 在其他情況下,則可被判監禁14年。

若有男被告因企圖觸犯亂倫罪,或煽惑年齡在16歲以下的女童與他性交,而他知道該女童是他的孫女、外孫女、女兒或姐妹,亦屬違法,最高刑罰可被判監10年。
女性也可以被控亂倫

亂倫並非只能控告男人,女性也可被控亂倫罪,《刑事罪行條例》第48條,就是針對女性的亂倫罪,條例與針對男控罪略有不同,列明任何年齡16歲或以上女子,同意而准許她的祖父、外祖父、父親、兄弟或兒子與她性交,而她知道自己與該人的關係,即屬犯罪,最高刑罰是監禁14年。

同樣地,條文所指的「兄弟」,除同父同母的「兄弟」,亦包括同父異母,或同母異父的「兄弟」;無論兩人父母是否有合法的婚姻關係,也屬亂倫。
亂倫下的性交 同意也有罪

亂倫與其他性罪行不同,即使兩人已成年,並同意下發生性交,只要二人是條例所述的有血緣近親,即屬違法,故涉案女子是否同意性交並不重要,這只會影響到判刑的考慮。

由於條例列明,被告性交時須明確知道對方的近親關係,若有被告在性交時,真誠地不知道性交對象的身份,亦不知道該對象為有血緣關係的近親,這可以用作抗辯理由,再由法庭裁定這是否真是一個「誠實的誤會」。
必須經律政司司長批准可才可作檢控

亂倫罪的另一特別之處,是列明有關控罪,必須得律政司司長的批准,才能提出檢控。而根據過往案例,案件很多時牽涉年幼或未成年女性與近親性交,根據過往案例,被檢控亂倫的人士多為男性,絕少有女性被檢控。

這宗涉及一名中醫與他的成年女兒,在雙方同意下作出亂倫行為的案件,案情非常罕見,律政司司長亦決定對二人同時作出檢控。
律政司在回覆查詢時回應說,一般而言,律政司會在收到執法部門的調查報告及相關文件後,依據個別案件的證據、案情、相關法律及《檢控守則》,在有合理機會達致定罪及符合公眾利益的情況下才提出檢控。至於今天在區院審理的亂倫案,由於被告仍未判刑,故不便評論,同時司部亦無過往曾有多少女性曾被控亂倫罪的備存資料。

\(^o^)/オワタ (;´Д`) ヽ(; ゚д゚)ノ ( ̄∀ ̄) (´・ω・`) ∠(゚Д゚)/ キタ━━(゚∀゚)━━ !!!!(´๑•ω•๑`) (๑*д*๑) (˘ω˘)zZ ( ゚ω゚ ) ∞ヾ(´д´)ノ ก็ʕ•͡ᴥ•ʔก้ (¯ 3 ¯)(◕‿◕✿) ('A`)(・ิω・ิ) (´д`) <( ̄ω ̄・)> 〆(・ω・`*) (´༎ຶД༎ຶ`)淚目 (๑•̀ㅂ•́)و✧掂 +×(ง⌐□ل͜□) 退休啦! (ง︡'-'︠)ง┗( _)┛(ʘдʘ)
EA-y( ̄Д ̄)。o :game怪有咁勁得咁勁,裝備有咁屎得咁屎,咪等啲友玩得咁舒服,玩完嗱嗱聲pay-to-win.抽loot box有咁難得咁難,box有咁罕有放咁罕有,啲課長咪啫聲抽完抽過第二次囉.

此篇文章於 05-01-17 06:48 AM 被 ( ゚ω゚)? 編輯。
( ゚ω゚)? 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-17, 08:15 PM   #30
gingq7

註冊日期: May 2008
"條文又特別提到「姐妹」的定義,不只限於同父同母的「姐妹」,同父異母或同母異父的「姐妹」性交;無論兩人的父母是否有合法的婚姻關係,均屬亂倫。"

咁...段譽算唔算亂倫?
段譽和王語嫣實際上無血緣關係(不同父不同母),但名義上係同父異母
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-30-17, 11:35 PM   #31
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
咁社工都係人
自保都係人之常情
怪就怪呢個畸形既制度,

如果社工既工作係有警必報作為前題既話,
咁D有困難既人就好難再信任社工

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-17, 01:21 AM   #32
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
其實冇報警你都唔知

舊 05-01-17, 03:17 AM   #33
HM

引用:
作者: 大山椒魚 查看文章
咁社工都係人
自保都係人之常情
怪就怪呢個畸形既制度,

如果社工既工作係有警必報作為前題既話,
咁D有困難既人就好難再信任社工
其實都係聽番黎
以前有同學仔做社工
舊 05-01-17, 03:28 AM   #34
HM

引用:
作者: Sar8 查看文章
其實冇報警你都唔知
可能有既,不過聽番黎,通常都會報,唔報又俾人知道左,飯碗不保,正常梗係報住份工
舊 05-02-17, 03:10 PM   #35
CCemi

註冊日期: Dec 2003
真係好K型既法律
醉駕撞死人最多坐5年
同自己親女性交要坐終身

我們會定期舉行會與比賽, 有興趣請看看我們的專頁吧
CCemi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-17, 03:33 PM   #36
Eclair
Game Master
俺はMだ

註冊日期: Aug 2004
娘ワレモノ !

宮本武蔵、頼光ママ、シェヘラザード、水着ネロ、土方歳三
、マーリン、刑部姫、アビゲイル、葛飾北斎、ジャンヌ・ダルク(オルタ)

不過真愛係マリー
Eclair 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-17, 03:35 PM   #37
HM

引用:
作者: CCemi 查看文章
真係好K型既法律
醉駕撞死人最多坐5年
同自己親女性交要坐終身
認真,香港係非常非常保守
舊 05-02-17, 03:55 PM   #38
dragonwing84
Game Master

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDAlbertSIR
XBox Live GamertagAlbert0511
引用:
作者: jason 仔 查看文章
亂倫已經夠變態,仲要拍片俾個仔斷正
除咗抵死仲可以講咩
咁搞基呢? 香港人成日話要自由但當某d人做d稍為突出既事情又會群起圍攻之...成日想站係道德高地再用"道德"剝削別人既自由..

香港人唔係最鐘意果句"又唔係影響到人點解唔俾?"架咩?
dragonwing84 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-17, 04:06 PM   #39
HM

認真,只要雙方唔係未成年,又有避孕,真心唔覺得亂倫係問題
會覺得有問題只係社會風氣太保守
舊 05-02-17, 04:31 PM   #40
CCemi

註冊日期: Dec 2003
不能否認整體香港人思想上真係仍然好保守

我們會定期舉行會與比賽, 有興趣請看看我們的專頁吧
CCemi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-17, 06:11 PM   #41
jason 仔
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: dragonwing84 查看文章
咁搞基呢? 香港人成日話要自由但當某d人做d稍為突出既事情又會群起圍攻之...成日想站係道德高地再用"道德"剝削別人既自由..

香港人唔係最鐘意果句"又唔係影響到人點解唔俾?"架咩?
如果亂倫真係冇問題咁點解會好易生到個有問題既小朋友出尼?
而家邊個有剝削佢自由?佢唔拍片做到咁揚會俾個仔踢爆?
父母天職本身就係要教導小朋友去做正確既事,唔係俾啲仔女帶返自己轉頭
去俾自己去做自己都覺得有問題既野
你呢句只會俾我覺得你有被害妄想症
jason 仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-17, 06:16 PM   #42
jason 仔
Crazy Gamer

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: HM 查看文章
認真,只要雙方唔係未成年,又有避孕,真心唔覺得亂倫係問題
會覺得有問題只係社會風氣太保守
與其話社會風氣太保守,不如話而家啲人越來越得過且過
冇晒個人立場,想到做咩就覺得世界應該遷就自己
jason 仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-17, 07:33 PM   #43
D.K.
Game Master
こなみきりえ

註冊日期: Jan 2009
PSN  IDKatyherDave
XBox Live GamertagDaveKatyher
你地關心下個忤逆仔先啦
另外果兩件唔抵可憐嘅

告發又唔係,唔告又唔得﹙社工背後靈﹚
佢咁就背負污名一世啦

呢啲成就開到真係三生有幸

大જિંગ
大징

此篇文章於 05-02-17 07:38 PM 被 D.K. 編輯。
D.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-17, 09:06 AM   #44
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
個乖仔鐘意選擇一個N輸o既結局無計GA WO

最攪笑乖仔係想尋求解決方法, 但係而家趺入完全無法解決o既死局

舊 05-03-17, 09:17 PM   #45
mkmonkey
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2005
引用:
作者: jason 仔 查看文章
如果亂倫真係冇問題咁點解會好易生到個有問題既小朋友出尼?
唔評論亂倫有無道德上既問題,不過,你講呢句就唔多認同。

易唔易生到有問題,呢個係同遺傳學有關,同佢地有無隱性既疾病(唔係隱疾)有關,而唔係同亂唔亂倫有關。

舉例,冰島大部份既人,佢地既血緣都比較相近,倒也不見得有很多問題兒童。

真正要做既,係需要結婚,生 bb 前做檢查。

不過,你話一般有較大可能出事既機率。咁係咪應該一樣要禁止高齡人士生 bb 呢?佢地出事既機會率可能唔會比亂倫少,倒也沒人建議過禁止高齡人士生 bb ... ?

舊 05-04-17, 12:35 AM   #46
BeanZzZz
Crazy Gamer
堅推中一入

註冊日期: Aug 2007
引用:
作者: mkmonkey 查看文章
唔評論亂倫有無道德上既問題,不過,你講呢句就唔多認同。

易唔易生到有問題,呢個係同遺傳學有關,同佢地有無隱性既疾病(唔係隱疾)有關,而唔係同亂唔亂倫有關。

舉例,冰島大部份既人,佢地既血緣都比較相近,倒也不見得有很多問題兒童。

真正要做既,係需要結婚,生 bb 前做檢查。

不過,你話一般有較大可能出事既機率。咁係咪應該一樣要禁止高齡人士生 bb 呢?佢地出事既機會率可能唔會比亂倫少,倒也沒人建議過禁止高齡人士生 bb ... ?
better keep quiet if you aren't familiar with genetics......

亂倫如果生後代,例如父(XY)女(XX),係有相當大機會出現生女(XX)或者生仔(XY)。

係呢個CASE尤其生女既話,有50%可能性係100%父源,咁既話所有父源X CHROM既隱藏遺傳病就會出部出哂黎……

亂倫由古到今從東到西都係禁忌,係有原因架,唔好乜都反先得架,好型咩?

『為什麼一定要是那片土地才叫做中國?但那片土地上的中國根本就不是中國。』
BeanZzZz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-17, 01:28 AM   #47
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
唔生唔得咩?

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-17, 07:30 AM   #48
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: BeanZzZz 查看文章
better keep quiet if you aren't familiar with genetics......

亂倫如果生後代,例如父(XY)女(XX),係有相當大機會出現生女(XX)或者生仔(XY)。

係呢個CASE尤其生女既話,有50%可能性係100%父源,咁既話所有父源X CHROM既隱藏遺傳病就會出部出哂黎……

亂倫由古到今從東到西都係禁忌,係有原因架,唔好乜都反先得架,好型咩?
同性戀之前由古到今從東到西都係禁忌,依家呢?
覺得唔生冇所謂+1

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-17, 08:52 AM   #49
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
古代不是說亂 生出黎的
一係天才一係廢材嗎?

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-17, 09:31 AM   #50
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: pet3 查看文章
古代不是說亂 生出黎的
一係天才一係廢材嗎?
其實就係同PURE BREED差唔多道理,如果天才GENE(??)都係RECESIVE O既話。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 11:48 PM

手機版 | APP版