Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-12-18, 12:35 AM   #501
怪盜小G
God of Gamer
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
佢是旦派一個守護者上都可以清場...

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-18, 01:02 AM   #502
STRIFE
Ultimate Gamer

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
骨頭係五百個死騎,冇5千個咁多
但一個就夠滅哂兩邊軍隊

舊 09-12-18, 11:06 AM   #503
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
大王子&雷文公今集都不停立flag。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-18, 09:04 PM   #504
gingq7

註冊日期: May 2008
引用:
作者: STRIFE 查看文章
骨頭係五百個死騎,冇5千個咁多
但一個就夠滅哂兩邊軍隊
先假設戰士長真係一個抵1000個士兵
然後戰士長應該勁過布萊恩少少,
戰士長評布萊恩係話佢可以贏帝四騎士任何一人,但四騎士自認四個一齊上都無信心贏一隻死騎,
即係一隻死騎大約等如不少於4個戰士長 = 4000-5000人
所以500隻死騎等於200萬大軍, 剩係呢500隻死騎已夠滅晒全世界所有國家
而且仲未計堆守護者和骨骨本人的屈機魔法

鮮血帝上集的判斷十分正確, 已經唔係一兩個國家滅亡的問題, 而係人類滅族

骨骨真係一直以來都太保守

引用:
作者: phil077 查看文章
王國:骨骨區區五千人不影響戰果
但當骨骨哂馬時,那五千人原來全部都係死亡騎士.... 期待下集....
下集只會係單方面屠殺, 我反而無乜期望

引用:
作者: 高級嘍囉 查看文章
大王子&雷文公今集都不停立flag。
今集所有有對白的人都係不停立flag, 已經唔係邊幾個會死, 而係邊一兩個唔駛死
我估可能得布萊恩和公主個小弟唔駛死, 戰士長危危乎
(無睇小說, 純亂估)
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-18, 09:11 PM   #505
高級嘍囉
Crazy Gamer

註冊日期: May 2007
3DS Friend Code4038 6395 0913
PSN  IDtimen1972
XBox Live Gamertagtimen1972
下集應該係講左村姑先,人類對人類,實力唔會太傾斜。

此篇文章於 09-12-18 09:14 PM 被 高級嘍囉 編輯。
高級嘍囉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-18, 09:21 PM   #506
gingq7

講起條村又想吐糟
派5000人去條村打探是甚麼play, 成個王國都無探子的嗎?
成2個月時間準備都無人諗過派幾個間諜去望望?
想搵藉口保大王子不是應該用100輕騎精兵更方便? 現實中保護要人應該都係十個人以內,5000人是多餘

派5000個行軍速度極慢的步兵基本上係又打探唔倒任何野,又保唔倒大王子
舊 09-12-18, 09:39 PM   #507
LTKS
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2011
引用:
作者: gingq7 查看文章
講起條村又想吐糟
派5000人去條村打探是甚麼play, 成個王國都無探子的嗎?
想搵藉口保大王子不是應該用100輕騎精兵更方便? 現實中保護要人應該都係十個人以內,5000人是多餘

派5000個行軍速度極慢的步兵基本上係又打探唔倒任何野,又保唔倒大王子
故意去拖慢大王子等佢唔好返來打仗...
點知有一大堆哥布林同一隻犬等住佢
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-18, 09:43 PM   #508
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
引用:
講起條村又想吐糟

唔係去打探,係去問話。所以某程度上要搵個有權力,又可以揸主意的人去,咁叫王子去都合理。
班貴族似乎好多都唔係好服從國王,如果叫任何一個貴族去,又係有問題。

俾堆步兵佢,我諗就係唔想佢速去速回吧?
另一方面,冇人估到條村有咁強戰力(事實上當時亦係未有)。如果早知村姑咁強,應該唔會叫大王子去。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-12-18, 09:47 PM   #509
gingq7

我明白係想保大王子,但成件事實在係很好笑
舊 09-12-18, 10:21 PM   #510
gingq7

真係只有呢套會令我每個星期睇完都想不停吐糟:

戰士長/布萊恩佢地三個又係,
王國內突然出現一堆明顯戰力遠遠超標的怪物(飛飛,拉貝,吸血鬼,眼鏡男扮的魔王,管家,安玆)
而且呢堆人的行蹤都十分神秘,
佢地三個竟然無任何聯想?

飛飛/拉貝呢對本身行事十分小心,而且係循序漸進,先不論,

但由布萊恩的角度看,應該明顯能看出吸血鬼和眼鏡魔王係一伙,
而管家係十分可疑,無啦啦走個人出黎能和嚇到自已半死的吸血鬼同級,事後又和吸血鬼/眼鏡魔王一齊消失無蹤,
布萊恩無任何諗法真係正常?

話雖如此, 但成套野我真係最鐘意布萊恩, 佢明知天外有天, 但都有勇氣一次又一次笑住直接面對
舊 09-13-18, 08:51 AM   #511
casio

註冊日期: Apr 2005
引用:

王國內突然出現一堆明顯戰力遠遠超標的怪物(飛飛,拉貝,吸血鬼,眼鏡男扮的魔王,管家,安玆)

而管家係十分可疑,無啦啦走個人出黎能和嚇到自已半死的吸血鬼同級,事後又和吸血鬼/眼鏡魔王一齊消失無蹤,

話雖如此, 但成套野我真係最鐘意布萊恩, 佢明知天外有天, 但都有勇氣一次又一次笑住直接面對
因為個世界人類真係好弱,可以平安居住嘅只有王國、帝國同教國,布萊恩叫做見過夏堤雅,所以知道佢強到邊個地步,但其他人大部份佢冇見過,就算你同佢講其他人好強,佢都冇實際概念,只係會諗到其他地域嘅人外走咗過嚟
不過更重要嘅係布萊恩根本冇關心過王國嘅將來同戰士長同克萊姆外嘅其他人嘅死活,
至於管家太正氣,好難同其他人拉埋一齊

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾

此篇文章於 09-13-18 09:12 AM 被 casio 編輯。
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-18, 05:58 PM   #512
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

引用:

布萊恩其實係有覺得魔皇同夏堤雅+吸血鬼佩妞xx子有關,想向飛飛查探更多消息,只係呢段動畫剪左

管家扶老救弱鋤奸,正義度MAX,而且管家當時以安置好琪雅蕾為由離開,布萊恩同忠犬兩人親眼目睹,所以管家琪雅蕾被救出,所以行為上好難令人懷疑同魔皇有關

至於安茲,戰士長形容佢為"慈悲為懷的魔法吟唱者",都應該唔會同魔皇聯想做一齊

舊 09-13-18, 06:17 PM   #513
STRIFE

註冊日期: Jun 2009
PSN  IDOvErKilL6517
XBox Live Gamertag日psn: Lighting6517
布萊恩係戰士,一向都唔會有太多想法好正常,而佢有諗過夏堤雅係同魔皇有關聯,飛飛亦同佢地有關係已經算係咁
由佢見識過夏堤雅後,佢既觀點已經完全改變,管家既出現同只係更加令佢覺得自己一直都係井底,認為人類領域上已經好強既佢都只係笑話(當然佢唔知管家唔係人類
骨王保守係正常,因為佢清楚知道世界級道理幾咁屈,依家人地好可能係"玩家",敵人在暗更加令佢小心行事好正常

此篇文章於 09-13-18 06:19 PM 被 STRIFE 編輯。
STRIFE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-13-18, 06:26 PM   #514
gingq7

重點係同一時間,同一地點,出現一堆從未有人幻想過可以咁強的怪物級高手
就算正義度MAX,都無理由唔懷疑掛...

我反而想知小弟有無上報成件事(連同由布萊恩口中得知的夏堤雅)俾公主知
(照計上季面具女應該有和公主講魔王和果幾個女僕戰力超標)
成個王國可能只得公主和雷文公有正常智力去分析

此篇文章於 09-13-18 06:30 PM 被 gingq7 編輯。
舊 09-13-18, 07:05 PM   #515
十一月
Game Master

引用:
重點係同一時間,同一地點,出現一堆從未有人幻想過可以咁強的怪物級高手
你完全用咗作為觀眾的神視點去睇件事。
你所講的「同一時間,同一地點」根本係基於觀眾的角度。

最先出現的「添黑」,布萊恩都未見過佢有幾強,所以正常冇理由會覺得「添黑」同夏提雅係同級的怪物。至於傳聞話「添黑」打敗了的另一隻吸血鬼。觀眾知道那吸血鬼就是夏提雅,但布萊恩唔知,而且傳聞話「添黑」係靠神級ITEM打贏那隻吸血鬼,咁布萊恩點有可能會覺得「添黑」係怪物級?

然後唔知隔咗幾耐,布萊恩才喺城中遇到管家,而管家又完全係人形,正常人會估佢同惡魔有關係?
而今集聽到戰士長話去搵「添黑」但「添黑」不在....作為冒險者,周圍去係好正常嗜。咁都要懷疑的話,就好多人都要懷疑了。
舊 09-13-18, 07:18 PM   #516
lodoss
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2012
引用:

我反而想知小弟有無上報成件事(連同由布萊恩口中得知的夏堤雅)俾公主知
(照計上季面具女應該有和公主講魔王和果幾個女僕戰力超標)
成個王國可能只得公主和雷文公有正常智力去分析
呢個時候公主應該知道晒
劇透
上季王國篇骨王去大宅處理塞巴斯時, 迪米烏哥斯說有事就係去見公主, 之後公主就直接賣國
lodoss 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-18, 09:37 AM   #517
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

情報量影響判斷

布萊因驚訝有這種的強存在
戰士長認為世界既有魔神/龍王之類既存在,有這種強並不出奇
而教國則因為是六大神後人,在魔導國建國戰爭後,更準確判定這種強是步入了神之領域,並認為最壞情況是安茲飛飛魔皇吸血鬼為同一幫人

至於說管家和魔皇會是同一幫人,實際上除了時間點相近外,沒有實在證據支持,從他們的行事看來,想像他們是敵對關係(像是飛飛追殺兩只吸血鬼)更合情理

舊 09-14-18, 06:12 PM   #518
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
【オーバーロードⅢ】第11話予告「もう一つの戦い」《ノーマルver.》
引用:
【オーバーロードⅢ】第11話予告「もう一つの戦い」《スペシャルver.》
引用:

10月24日発売のBlu-ray&DVD 「オーバーロードⅢ 1」
のジャケットと展開図を公開しました!
セクシーなルプスレギナ様にご注目ください。
http://overlord-anime.com/products/
引用:
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-18, 09:50 PM   #519
Peter仔
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2004
大墳墓對於王國是一個完全未知的勢力吧,
王國既然都想打探情報,那不是可以先派使者以談判作借口,
直接到大墳墓一探虛實,親眼看到敵人的軍力,過後才拒絕?
現在卻選擇了一個間接的方法去打探情報。
而且現在的情況係兩個勢力(大墳墓、帝國)聯合,要一打二。
由手機版發出
Peter仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-18, 02:02 AM   #520
casio

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: Peter仔 查看文章
大墳墓對於王國是一個完全未知的勢力吧,
王國既然都想打探情報,那不是可以先派使者以談判作借口,
直接到大墳墓一探虛實,親眼看到敵人的軍力,過後才拒絕?
現在卻選擇了一個間接的方法去打探情報。
而且現在的情況係兩個勢力(大墳墓、帝國)聯合,要一打二。
由手機版發出
web版有做過,然後王國班貴族仲係以一貫貴族口吻對住骨骨,話大墓場係王國領土,所有財產都係屬於王國......
之後結果自己諗啦

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-15-18, 11:19 AM   #521
Peter仔
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2004
引用:
作者: casio 查看文章
web版有做過,然後王國班貴族仲係以一貫貴族口吻對住骨骨,話大墓場係王國領土,所有財產都係屬於王國......
之後結果自己諗啦
原來小説有
還是有人提出一些合理的意見而又實行,雖然最終所托非人結局無變
動畫沒有了這一段,只會覺得王國班人無用腦諗野。
Peter仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-18, 09:43 AM   #522
phil077

註冊日期: Jan 2002
引用:

下集只會係單方面屠殺, 我反而無乜期望
你說得對,今集村姑係單方面屠殺,基本上無任何戰術和表現可言
我好好奇村姑大將軍之後點安置5000哥布林軍

村姑 > 村長 > 族長 > 將軍

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了

此篇文章於 09-19-18 09:45 AM 被 phil077 編輯。
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-18, 09:54 AM   #523
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
隻孔明哥布林著成咁冇問題?
其他兵種反而冇咁出事
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-19-18, 11:59 AM   #524
十一月
Game Master

引用:
作者: phil077 查看文章
你說得對,今集村姑係單方面屠殺,基本上無任何戰術和表現可言
我好好奇村姑大將軍之後點安置5000哥布林軍

村姑 > 村長 > 族長 > 將軍
安置方面,有咁充足的人力,只要起多D屋就可以。
但糧食問題就真係唔知點解決,耕田嚟唔切,靠採摘野生植物及打獵的話,周圍應該好快被佢地食光。
舊 09-19-18, 01:02 PM   #525
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
到時應該要搞貿易

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
渡辺航「弱虫ペダル GLORY LINE」2018年1月放送開始 supermanlady 日本動漫畫討論版 41 04-25-23 04:44 PM
「刀使ノ巫女 刻みし一閃の燈火」OVA決定! supermanlady 日本動漫畫討論版 49 01-11-21 07:31 AM
水野良×矢野俊策「GRAN CREST グランクレスト戦記」#24 (終)「皇帝聖印」 supermanlady 日本動漫畫討論版 17 06-19-18 03:10 PM
サンカクヘッド「干物妹!うまるちゃんG」連載終了 supermanlady 日本動漫畫討論版 169 04-21-18 04:59 PM
カツヲ「三ツ星カラーズ」#12 (終)「カラーズと街とひとびと」 supermanlady 日本動漫畫討論版 10 02-13-18 07:38 PM

現在的時間是 06:03 PM

手機版 | APP版