Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論

主題工具 顯示模式
舊 12-18-07, 12:22 PM   #1
機動盜賊首領-電
God of Gamer

註冊日期: May 2002
PSN  IDgutscharm
[求救]舊HDD 過唔到去新HDD

舊個部PC壞左換左新機.琴日送到黎.
裝好哂之後諗住裝舊HDD既FILE用IDE -USB抄返落新HDD道.但個WINDOWS SHOW唔到個舊HDD出黎.
但係個裝置管理員道又見到個舊HDD.唔知點攪
情況就係咁

此篇文章於 12-18-07 12:25 PM 被 機動盜賊首領-電 編輯。
機動盜賊首領-電 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-07, 12:55 PM   #2
HIM

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
可能係DRIVE名撞左, 你CLICK入去D或者E睇下係咪你個舊HDD既內容
HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-18-07, 01:12 PM   #3
Kinkedoo
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2005
PSN  IDRMHK-Kinkedo
係唔係未比磁碟機代號?我以前個external HDD都係咁。
我無用VIsta。如果係XP嘅話,去控制台-->系統管理工具-->電腦管理,再喺Tree度揀磁碟管理。見到你想要嘅partition就right-click佢再揀變更磁碟機代號,然後比個固定嘅代號佢(F:/等)。

你試吓喺Vista搵啲類似嘅嘢。

舊 12-18-07, 01:45 PM   #4
機動盜賊首領-電

引用:
作者: Kinkedoo 查看文章
係唔係未比磁碟機代號?我以前個external HDD都係咁。
我無用VIsta。如果係XP嘅話,去控制台-->系統管理工具-->電腦管理,再喺Tree度揀磁碟管理。見到你想要嘅partition就right-click佢再揀變更磁碟機代號,然後比個固定嘅代號佢(F:/等)。

你試吓喺Vista搵啲類似嘅嘢。
thankyou
搵到類似既野.但發現到.個舊HDD 個狀況係不能讀取Orz

舊 12-18-07, 03:17 PM   #5
Kinkedoo

引用:
作者: 機動盜賊首領-電 查看文章
thankyou
搵到類似既野.但發現到.個舊HDD 個狀況係不能讀取Orz
有幾個可能解決到嘅辦法:
1.Delte INFCACHE.1 in C:\windows\inf :
http://tim.mackey.ie/VistaDriverProb...HardDrive.aspx

2.Current唔夠大,用主機Back Panel嘅USB Port 或者 用Bridge Cable
http://techrepublic.com.com/5208-623...sageID=2208817

3.HDD Jumper 唔好用Cable Select,set做Master/Single
http://techrepublic.com.com/5208-623...sageID=2331606

個人建設試吓set jumper先,唔得先再2揀1。

舊 12-18-07, 03:53 PM   #6
機動盜賊首領-電

唔該哂咁多位,我再試試啦.再唔得的話,我會拎返OFFICE俾人攪,最多續GB續GB抄返屋企啫

1,2,3都試過,會唔會係我個HDD其實已經死左.Orz

未配置係乜意思??

成幾十gb嘢.睇到開唔到orz

此篇文章於 12-18-07 04:54 PM 被 機動盜賊首領-電 編輯。
舊 12-18-07, 06:01 PM   #7
Kinkedoo

引用:
未配置係乜意思??
當時裝新嘅EXT 就會有未配置空間,vista當咗係未format。我部機其他OS嘅partition係「狀況良好(不明)」。
我諗你比人搞會好啲。

舊 12-18-07, 06:39 PM   #8
機動盜賊首領-電

唔該 哂Orz,諗住買廠機唔哂煩.點知都係好多嘢煩

舊 12-18-07, 07:28 PM   #9
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
咩黎架?如果係IDE -USB Cable多數唔Work

引用:
IDE -USB
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-07, 12:11 AM   #10
機動盜賊首領-電

引用:
作者: Designer 查看文章
咩黎架?如果係IDE -USB Cable多數唔Work
係呀,係IDE-USB CABLE.
但我同事係用哩條CABLE抄到個喎

舊 12-19-07, 01:08 AM   #11
Rabe
Crazy Gamer
最強嘍囉lv99

註冊日期: Nov 2002
XBox Live GamertagUndeathwing
如果肯定唔係cable問題, 就似係炒partition....
多數要用software遂個sector甘救番d data出黎

舊 12-19-07, 02:10 AM   #12
HIM

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
打開部機, 將插DVD-ROM既CABLE插個HDD嚟抄DATA囉
HIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-07, 04:35 PM   #13
機動盜賊首領-電

頭先it 同事幫我插ide 都唔得.似乎無得救orz

唔該哂咁多位

舊 12-20-07, 01:19 AM   #14
Rabe
Crazy Gamer
最強嘍囉lv99

引用:
頭先it 同事幫我插ide 都唔得.似乎無得救orz

唔該哂咁多位
如果冇咩機密資料, 又唔介意既可以拎黎比我玩下...
免費

舊 12-20-07, 09:45 AM   #15
機動盜賊首領-電

引用:
作者: Rabe 查看文章
免費
算啦~~我已經送左佢去填海

舊 12-20-07, 09:47 AM   #16
MR_CHEUK

註冊日期: Feb 2007
引用:
作者: Rabe 查看文章
免費
[路過] 我有隻harddisk...應該冇病冇痛...但我都唔識過返d data落新harddisk...
可唔可以幫下我...
MR_CHEUK 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-07, 10:48 AM   #17
Rabe
Crazy Gamer
最強嘍囉lv99

引用:
作者: MR_CHEUK 查看文章
[路過] 我有隻harddisk...應該冇病冇痛...但我都唔識過返d data落新harddisk...
可唔可以幫下我...
過data應該唔難..... 你過個topic問人應該好快有人覆到你

p.s: 我只係睇到樓主幅圖認到隻HDD, 有可能唔係Hardware問題, 有機會救到先甘講 ( 再加上我對d office既所謂IT冇咩好感 )

論壇跳轉

現在的時間是 09:36 AM

手機版 | APP版