Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-25-06, 01:14 AM   #101
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

註冊日期: Sep 2004
魔法少女們~

ビスケット 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-06, 01:29 AM   #102
KKH
Anti-audiophile
你聽到了空氣的聲音嗎

註冊日期: Dec 2001
光線均勻, 夠 soft!

#1 標準構圖 OK 啦. #2 角度捕捉得好!

小餅, CPL 是你的朋友!
KKH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-25-06, 01:37 AM   #103
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: KKH
光線均勻, 夠 soft!

#1 標準構圖 OK 啦. #2 角度捕捉得好!

小餅, CPL 是你的朋友!
光線還是不夠KK大那些來啦~
/\

玩完一輪後萌起了兩個念頭......
第一個當然就是CPL啦~
67mm的我還未買~
第二個就是....
某人某天極力推薦的某個雲台......
"
舊 07-26-06, 12:08 AM   #104
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
試四仔老大的現場光相片.....

Rice

舊 07-26-06, 11:38 PM   #105
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
無微藥杯~唯有用F11這支定焦代替
影完又可以直出~色又不用調~真是方便~最近懶到~

此篇文章於 07-27-06 08:01 AM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-27-06, 11:03 PM   #106
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

睇下米爺忍得幾耐... 入 5D

K爺, good idea! 不過機仔 dynamic range 係差少少... /\
舊 07-27-06, 11:06 PM   #107
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

冇錢, 入條命

Rice

舊 07-28-06, 10:16 PM   #108
Viorate
Junior Member
漢人..

註冊日期: Apr 2005
今日入手,
比她“萌”倒了
影了幾張相

舊 07-29-06, 03:02 PM   #109
KTN
~♡

舊 07-30-06, 02:32 AM   #110
z_plus
Ultimate Gamer
長崎涼美

3DS Friend Code4768 7416 2420
PSN  IDzetaplusHKG
廣告↓
http://www.gaforum.org/showthread.ph...90#post5154890

請各大大高手指教。

↓小弟的個人photo album↓
http://www.fotop.net/zplus
z_plus 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-06, 09:49 PM   #111
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
我的女神
燈箱加了錫紙
都仲好似偏暗
f/2.8
快門1/160
影成點
大家比d意見

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり

此篇文章於 07-30-06 09:54 PM 被 mikemike 編輯。
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-30-06, 10:05 PM   #112
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

偏暗?
用了Auto?
淺色背景的話....適度加返曝光補償就成了啦~
舊 07-30-06, 10:12 PM   #113
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

引用:
作者: 奸詐餅
偏暗?
用了Auto?
淺色背景的話....適度加返曝光補償就成了啦~
即是快門由1/160再開耐D?

我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

舊 07-30-06, 10:18 PM   #114
ビスケット
Moderator
にゅうタイプ

引用:
作者: mikemike
即是快門由1/160再開耐D?
就是啦~

還有記得DC的Mon通常光了一點的~
影完張相....響DC睇曝光OK~
落返電腦的Mon睇又會暗了~
如果發現咁o既情況可以將DC的Mon調暗返些少~
舊 07-30-06, 11:19 PM   #115
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

今次用了一個燈箱
快門再慢D
但最失敗的是部機的微距唔生性
莫非要用黑色背景

呢次唔加名
相無壓縮到

補飛三張

此篇文章於 07-31-06 12:08 AM 被 mikemike 編輯。
舊 07-31-06, 12:40 AM   #116
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

今晚最滿意的一張

舊 07-31-06, 12:55 AM   #117
KTN
~♡

個報局是怎樣?

感覺仍然偏暗了@@四隻黑色角...

望落似個報局不夠光a

還是部淺色UNDER了,試下+EV@@

此篇文章於 07-31-06 10:21 PM 被 KTN 編輯。
舊 07-31-06, 10:18 PM   #118
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

mikemike,
光線質素不錯呀, 夠 soft.
不過正如上面所說, 我也覺得暗了點, 不妨用曝光補償推光一點.
另外把 PMLB 儘量放近玩偶也有助控制反差.
用一個 PMLB 的話, 另一邊要補光啊.
背景也值得用 PMLB/反光板 照亮一點.
舊 07-31-06, 10:42 PM   #119
riceking
一人前のダメ人間

引用:
作者: KTN
個報局是怎樣?

感覺仍然偏暗了@@四隻黑色角...

望落似個報局不夠光a

還是部淺色UNDER了,試下+EV@@
"布"局

一定要看一看個布局才可對症下藥 ~

Rice

舊 08-01-06, 01:49 AM   #120
seetold
Eternal Flame™
真貧窮堅冇錢....

註冊日期: Sep 2002
XBox Live Gamertagseetold
初試窮人燈箱...
另加一塊反光板~
但仲係覺得d陰影好似多dd...
請問有冇方法可以解決,,,

舊 08-01-06, 07:16 AM   #121
KTN
~♡

你需要更多窮人發光盒

BLACK SABER
KKH,你今日買左未呀

此篇文章於 08-01-06 08:05 AM 被 KTN 編輯。
舊 08-02-06, 10:10 PM   #122
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

你... 是不是應該問 真‧大劍控?.................... /\
舊 08-02-06, 10:25 PM   #123
riceking
一人前のダメ人間

引用:
作者: KKH
你... 是不是應該問 真‧大劍控?.................... /\
那你便是 - 元祖‧大劍控

Rice

舊 08-03-06, 11:42 PM   #124
KKH
你聽到了空氣的聲音嗎

No PMLB! \/
舊 08-03-06, 11:50 PM   #125
ビスケット
Moderator