Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 05-14-17, 11:05 PM   #6876
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
但李生隻殺耳達係幾錢先?$468?

http://www.fortress.com.hk/tc/promot...s.php?id=15305
有中銀卡執多200蚊野回150

メモリはプライスレス
My Trophy Road

此篇文章於 05-14-17 11:08 PM 被 草薙さん 編輯。
草薙さん 目前離線  
舊 05-14-17, 11:11 PM   #6877
leungky1
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: DevilElvis 查看文章
但李生隻殺耳達係幾錢先?$468?
公價472,跟S同AUP百貨睇齊

街價410
由手機版發出

此篇文章於 05-14-17 11:16 PM 被 leungky1 編輯。
leungky1 目前離線  
舊 05-15-17, 02:54 AM   #6878
可樂@@
Junior Member

註冊日期: Dec 2016
引用:
作者: leungky1 查看文章
咁首輪缺貨我相信係真嘅
但既然見到任記執個手掣都係一兩個月內嘅事
正常都應該預視到佢會及時推高個出貨
估唔到嘅係街舖想守住炒價幾耐
更估唔到嘅係MK8D會被睇到咁高
由手機版發出
回望返過去呢兩個幾月嘅銷售境況
我覺得可能係老任刻意為之
三月頭開賣,全球反應出乎意料熱搶
貨量全球嚴重短缺
我覺得
老任為咗喺過去呢兩個月爭取時間調整生產線以滿足買機需求
但又唔想出現鋪頭斷貨境況
老任自己同埋代理就用捆綁式再加炒價嚟賣
為咗減少機迷嘅不滿
就好間唔中放少量正價機出嚟以減些少民憤
因此,就會有一部份準買家(包括我)就選擇唔買住
其目的就係想鋪頭唔會冇貨賣
假如以上嘅推測係正確
我覺得老任處理今次嘅貨量不足嘅危機上
撇除個人利益,只係以事論事
策略同反應上其實做得幾唔錯
(雖然呢一刻我都未買)
可樂@@ 目前離線  
舊 05-15-17, 03:04 AM   #6879
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: 可樂@@ 查看文章
回望返過去呢兩個幾月嘅銷售境況
我覺得可能係老任刻意為之
三月頭開賣,全球反應出乎意料熱搶
貨量全球嚴重短缺
我覺得
老任為咗喺過去呢兩個月爭取時間調整生產線以滿足買機需求
但又唔想出現鋪頭斷貨境況
老任自己同埋代理就用捆綁式再加炒價嚟賣
為咗減少機迷嘅不滿
就好間唔中放少量正價機出嚟以減些少民憤
因此,就會有一部份準買家(包括我)就選擇唔買住
其目的就係想鋪頭唔會冇貨賣
假如以上嘅推測係正確
我覺得老任處理今次嘅貨量不足嘅危機上
撇除個人利益,只係以事論事
策略同反應上其實做得幾唔錯
(雖然呢一刻我都未買)
唔關事
香港無法例管制捆綁行銷
亦無限制定價
所以鋪頭開咩價點法港任都無符

而且正路搞饑餓行銷係要令市場出現唔夠貨賣嘅景象
唔會特登令市場夠貨賣(咁就唔係饑餓行銷啦)

再者,老任努力增產係為全球供應(而唔係單睇香港)
睇野眼光要望遠d

舊 05-15-17, 10:00 AM   #6880
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
點解周不時都會有人陰謀論老任

Sent from my iPhone using Gaforum
lineage19 目前離線  
舊 05-15-17, 10:08 AM   #6881
holsety
http://www

註冊日期: Oct 2003
請問大家wifi連線是多少?我得30M, type B.
用緊 Isp pccw 200M, ps4 check 速有170M.
但switch spec 寫AC制式。

舊 05-15-17, 10:26 AM   #6882
lineage19
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2011
Wii U IDlineage19
Nintendo Switch ID8108-0773-7021
3DS Friend Code2019 9617 5329
PSN  IDlineage19jp
XBox Live GamertagLineAGE19
Nintendo Switch 情報區 | 發售中 | 港版 "未必賣" HKD2,340

引用:
作者: holsety 查看文章
請問大家wifi連線是多少?我得30M, type B.

用緊 Isp pccw 200M, ps4 check 速有170M.

但switch spec 寫AC制式。

Hkbn 100mb

----

sor
冇留意係問wifi,
Wifi冇試

Sent from my iPhone using Gaforum
lineage19 目前離線  
舊 05-15-17, 10:34 AM   #6883
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
WI-FI 弱問題系機定軟件問題~
2-3呎位都收唔足

DC 97 目前離線  
舊 05-15-17, 11:11 AM   #6884
Eking
God of Gamer

註冊日期: Feb 2006
引用:
作者: lineage19 查看文章
點解周不時都會有人陰謀論老任

都唔可以話陰謀論老任, 而係心裡面有團火, 點都要搵人祭下旗~XD

舊 05-15-17, 11:20 AM   #6885
holsety

即係要lan adaptor ?
↘wifi弱左,係咪為左省電,看來要等patch firmware

此篇文章於 05-15-17 11:22 AM 被 holsety 編輯。
holsety 目前離線  
舊 05-15-17, 11:40 AM   #6886
新月
Game Master

註冊日期: May 2005
PSN  IDSURYC_KO
本身個firmware問題太多
不過為左穩定性
我都係用Lan
買唔到Hori,可以用追wii,wiiu lan
或者淘件綠聯
新月 目前離線  
舊 05-15-17, 11:49 AM   #6887
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

Nintendo Switch ID050897379389
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
o係fb見到話李生間公司返左大貨,正價2340食隻殺意達,仲有得分期(mk2機會黎喇 )
陸奧召喚
↑source?

舊 05-15-17, 01:42 PM   #6888
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: leungky1 查看文章
咁首輪缺貨我相信係真嘅
但既然見到任記執個手掣都係一兩個月內嘅事
正常都應該預視到佢會及時推高個出貨
估唔到嘅係街舖想守住炒價幾耐
更估唔到嘅係MK8D會被睇到咁高
由手機版發出
其實呢度都有WiiU玩家提過大家MK8D係一隻舊GAME,只係加埋DLC合集形式咁賣。

引用:
作者: HON HON 查看文章

依家都入得過LA, IF正價要跟GAME我寧可貴100或幾十買單機好過.

除左機之外, GAME都狂跌價, 我都打個突, 今日响188用298買左隻炸彈人...
首賣果期咁諗都啱的~!

但宜家部機都出咗兩個多月啦,
真的有必要用高過建議零售價去搶一部大量產中的主機?

我會覺得留返果百幾蚊買機套、手掣套、mon貼果類配件好過囉。

舊 05-15-17, 01:55 PM   #6889
holsety

其實wiiu mk8 個期,係咪好hit? 我遲買wiiu.

見好多人為玩mk8d 出switch, 就係因為portable 同畫汁?

舊 05-15-17, 01:59 PM   #6890
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
講真我到今日都未見過有人係街/車/M記玩NS
由手機版發出
Kain 目前離線  
舊 05-15-17, 02:06 PM   #6891
WAL1

好多人玩過NDS MARIO KART之後已經冇再接觸過
我啲同事連WII U係乜都唔知,點會玩MK8?
不過而家SWITCH變成潮流,大家對MARIO KART情懷一下子返返嚟,咪造就今期爆紅囉
況且隻GAME質素係近幾代最好,值得多啲人留意
WAL1 目前離線  
舊 05-15-17, 02:12 PM   #6892
信長
The Flash

註冊日期: Nov 2004
Nintendo Switch ID6287 6181 7226
引用:
作者: holsety 查看文章
其實wiiu mk8 個期,係咪好hit? 我遲買wiiu.

見好多人為玩mk8d 出switch, 就係因為portable 同畫汁?
WIIU 12年11月出
MK8 14 年5月出
我那時出機都係跟MK8一齊出.試機玩果下都覺得好靚...
我估新玩家見到NS 手提出到尼種畫面,都一定會覺得靚

[香港情況]
應該話WIIU 個勢令MK 8無咁矚目 ,不過之後再加DLC...
當時出DLC 都覺好抵比,都叫良心DLC
長賣型全球都過700萬,係WIIU 賣最多GAME

NS 首賣個勢好,依家有ZELDA ,MK8 出機,真係都叫抵

信長 目前離線  
舊 05-15-17, 02:21 PM   #6893
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
陸奧召喚
↑source?
https://www.facebook.com/groups/swit...35816566497763

一時揾唔番,睇住另一條有提過既先

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線  
舊 05-15-17, 02:33 PM   #6894
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
https://www.facebook.com/groups/swit...35816566497763

一時揾唔番,睇住另一條有提過既先
都見到comment有人講要跟殺意達
但個機價OK
今次應該真係(出機)近了

舊 05-15-17, 02:40 PM   #6895
DMRevolution
Game Master
ChiHaNa

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch ID6651-6298-2897
3DS Friend Code3480 2495 6887
PSN  IDdmrevolution
XBox Live Gamertagdmrevolution101
引用:
作者: 信長 查看文章
MK8 14 年5月出

[香港情況]
應該話WIIU 個勢令MK 8無咁矚目 ,不過之後再加DLC...

NS 首賣個勢好,依家有ZELDA ,MK8 出機,真係都叫抵
雖然我唔係一個任粉, 不過比起WIIU, 今次MK8可以係NS算賣得
一來係因為NS 真係沒咩GAME
二來係因為NS 身為一種"大眾娛樂"遊戲機 真係好得

我自己一部機, 拿出街同班FD兩個玩完, 話可以4玩, 可以令他自己私底下比錢買多1對制出黎, 4個人玩
我又有個唔打機的FD 琴日拿完出去同他玩完, 搞到他都想買機

我知NS而家係炒舊飯, 不過舊飯都要貼到部機的機能都係一件好重要的事....
正如 破壞友情遊戲 炸彈人
邊個最高分, 可以夠膽死幾個人齊齊自殺走去追高分條友黎係咁圍...
友情呢...

自問我都係買舊飯, 但係我玩得真係好開心....反而之前好想玩個隻12s, 我反而擺左係度...AMRS 又沒咩興趣....我都係等緊7月射油彈.....係新代不過玩法都係之前, 算唔算舊TOPIC呢?

琴日都同個FD講, PS4 我真係唔敢推你買機, 始終係HARD CORE向, NS 我真係死推妳入坑有咩所謂, 我覺得NS出多D 智障形/易上手/快食型的GAME 應該會更加大賣....好似太鼓/兩兄弟運動會個種, 當然NS 都要有番D 殺耳達的遊戲, MH呀, 機戰呀, G-GEN呀 呢D我唸都要慢慢浸出黎

老老實實, 之前雙平台WIIU 同PS4出 我一定PS4, 但係而家PS4/NS出, 我可能偏向NS, 因為我至少唔洗玩CROSSSAVE嘛....

此篇文章於 05-15-17 02:43 PM 被 DMRevolution 編輯。
DMRevolution 目前離線  
舊 05-15-17, 02:41 PM   #6896
IDGAF
The One

引用:
作者: WAL1 查看文章
好多人玩過NDS MARIO KART之後已經冇再接觸過
我啲同事連WII U係乜都唔知,點會玩MK8?
不過而家SWITCH變成潮流,大家對MARIO KART情懷一下子返返嚟,咪造就今期爆紅囉
況且隻GAME質素係近幾代最好,值得多啲人留意
我都係由MK DS同MK Wii之後就無接觸過MK系列了…

宜家NS版我覺得個設計其實好適合手提mode得閒開嚟玩15-20分鐘咁玩幾局。

引用:
作者: 信長 查看文章
MK8 14 年5月出

[香港情況]

由於一直都等唔到WiiU獨佔的Zelda新作一直無買,
如果佢宜家拎返晒WiiU果堆獨佔作去NS出就好了,如Bayonetta 2(1+2合集?)、Pikmin 3都有興趣買嚟玩~!
仲有 Zelda: Skyward Sword果時Wii尾期,要買Wii Remote Plus先玩到一直無玩…

同埋如果佢想再谷Amiibo果類公仔生意,應該要盡快搬一隻Super Smash Bros去NS吧?

Top 25 Wii U Games (Spring 2017)
https://www.youtube.com/watch?v=yLCQes3PygA

舊 05-15-17, 02:46 PM   #6897
IDGAF
The One

引用:
都見到comment有人講要跟殺意達
但個機價OK
今次應該真係(出機)近了
今集The Legend of Zelda: Breath of the Wild堅好玩,
同之前我接觸的Zelda系列個感覺都幾唔同,有一定新鮮感,
好自由度好高,應該幾啱鐘意玩Witcher 3、MGS V、Assassin's Creed果類玩家玩~!

The Legend of Zelda: Breath of the Wild Review

https://www.youtube.com/watch?v=r5S8yTb_QNU

https://www.youtube.com/watch?v=asiIoMHxjKk

舊 05-15-17, 02:52 PM   #6898
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
今集The Legend of Zelda: Breath of the Wild堅好玩,
同之前我接觸的Zelda系列個感覺都幾唔同,有一定新鮮感,
好自由度好高,應該幾啱鐘意玩Witcher 3、MGS V、Assassin's Creed果類玩家玩~!

The Legend of Zelda: Breath of the Wild Review

https://www.youtube.com/watch?v=r5S8yTb_QNU

https://www.youtube.com/watch?v=asiIoMHxjKk
點講都無用,真係無興趣
故事背景等等都唔係我杯茶(以上列出果幾隻都只玩MGS)
同埋無咁多時間開多個新坑

淨係MK8應該都已經唔多夠時間煲了

舊 05-15-17, 03:04 PM   #6899
神龍
Banned Banana
↘大家比d掌聲

註冊日期: May 2005
3DS Friend Code3780 9311 2412
PSN  IDMalcolm_Shum
收到amazon個改做dock殼

舊 05-15-17, 03:10 PM   #6900
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
點講都無用,真係無興趣
故事背景等等都唔係我杯茶(以上列出果幾隻都只玩MGS)
同埋無咁多時間開多個新坑

淨係MK8應該都已經唔多夠時間煲了
去望下可唔可以跟第2樣冇壞既

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線  
關閉主題

標籤
Nintendo Switch, Switch NS NX, ニシッチ

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Nintendo Switch 情報區 Vol.2 | 主機 Firmware 更新 (Ver. 10.0.0) neo2046 電視遊戲討論版 5813 04-25-24 02:33 PM
[NS] FIFA 18 - Nintendo Switch | 已售 | enishi 電視遊戲討論版 205 11-10-17 01:06 PM
NINTENDO Switch 改裝MINI DOCK 新月 買賣專區 0 06-30-17 08:53 PM
[WiiU] Wii U 情報區 6 |Nintendo Switch 3 月 3 日發售 | HK$2,340 | 29,980 日圓 | US$299.99 八仙果 電視遊戲討論版 3738 04-19-17 12:12 PM
收 Nintendo SWITCH DQ HERO kinpingk 買賣專區 0 03-04-17 12:13 AM

現在的時間是 10:56 AM

手機版 | APP版