Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 8 12  ... 最後
手機資訊/電腦軟硬討論>天籟萌音: Vocaloid2 初音ミク+鏡音リン Virtual Twins 討論
msz006 11:27 PM 10-02-07
勁正

個sw好似好正,可唔可以將把聲轉成男人聲,女人調
Designer 12:10 AM 10-03-07
作者: msz006:
勁正

個sw好似好正,可唔可以將把聲轉成男人聲,女人調
No, 聲本身變唔到,只可變聲調(平上去入),因為遲啲重有幾種唔同聲線出 ,重有呢個software為聲而做,DTM function 陽春到暈

VOCALOID2 初音ミク - 萌聲產生器使用流程
http://pzman-maya.blogspot.com/2007/...vocaloid2.html

作者: 玄武:
日文歌囉....
揾到隻midi,研究吓先
kyu 01:05 AM 10-04-07
作者: Designer:
No, 聲本身變唔到,只可變聲調(平上去入),因為遲啲重有幾種唔同聲線出 ,重有呢個software為聲而做,DTM function 陽春到暈

VOCALOID2 初音ミク - 萌聲產生器使用流程
http://pzman-maya.blogspot.com/2007/...vocaloid2.html

揾到隻midi,研究吓先
樓主用初音製作獅子山下真的不錯,另外想問使用這軟件是否只限日文介面的window?
Designer 03:41 AM 10-04-07
作者: kyu:
樓主用初音製作獅子山下真的不錯,另外想問使用這軟件是否只限日文介面的window?
多謝,不過真係好似日本人唱廣東歌咁 Winxp and Vista 經 AppLocale 再 run 日文 software 就唔會亂碼

http://www.microsoft.com/downloads/d...playlang=zh-tw
Kraretto 11:42 AM 10-04-07
不是動漫角色、又不是歌手。伹在短短數星期間、係Web度有很多Wallpapers同MTV。我諗好多人都識鉅~初音ミク~。我都突然迷上了tim。:P

簡介: 角色主唱系列(キャラクター・ボーカル・シリーズ,簡稱CV系列)是CRYPTON FUTURE MEDIA以Yamaha的VOCALOID 2語音合成引擎為基礎開發販售的虛擬女性歌手軟件系列。第一版「初音未來[2](初音ミク, 初音未來)」於2007年8月31日發售,第二版預定同年12月推出,第三版則預定於2008年。

初音未來(初音ミク, 初音未來)由插畫家KEI以動漫風格設計人物及繪畫,聲優藤田咲提供原聲但最初CRYPTON是想由正式的歌手提供聲音,然而被拒絕,其後才起用藤田咲,於2007年4月27日完成錄音。於6月25日正式公開初音未來的造形,當時只有名字「ミク」,於同年7月12日發表其姓氏「初音」。「初音」是指「第一次的聲音(初めての音, 第一次的聲音)」、「出發點」、「最初的Vocaloid2」;「ミク」漢字寫作「未來」,指「Vocaloid所象徵的將來音樂之可能性」。官方聲稱初音未來擅長由80年代至最新的流行歌曲。

設定:
* 年齡:16歲 * 身高:158cm * 體重:42kg
* 擅長的曲種:流行歌曲
* 擅長的節奏:70~150BPM(原設定為80~150) * 擅長的音域:A3~E5(原設定為C3~E4)
* 衣服和機械部分以Yamaha於1983年發售的DX7為藍本

熱潮爆發:
初音未來的預訂數目超出了製作人員的預期,而且是CRYPTON開創以來成績最好的一次。在發表試聽曲後不久的8月20日,預約數開始急速上升,推出數天後(2007年9月5日)即存貨不足];9月12日,售賣數及預約數接近3000,至9月27日售出約10000套,對平均銷售數是200至300、賣出1000套已算上大熱的音樂軟件來說,是個「不可能的銷售數」。9月23日,僅發售了三週已達到30.4%的日本音樂軟件市場佔有率,比第二位的「Sound it! 5.0 for Windows」(INTERNET)高出四倍。CRYPTON於日本音樂軟件公司的市場佔有率亦在不足一個月內由6%急速上升至約33.9%。附送「初音未來」試用版的《DTM Magazine》11月號(2007年10月6日發售)的預約數目亦接近平時的兩倍。

有不少人以此軟件「翻唱」歌曲並發放在NICONICO動畫上而成為話題],特別是其中的一首「Ievan Polkka」,其後熱潮擴展至2CH、YouTube。甚至有商業性質的音樂公司ave;new「翻唱」自己的歌曲「True My Heart」和「snow of love」。截至9月28日,NICONICO動畫上關於初音未來的影片數目已超過2000,除了翻唱歌曲,還有不少初音未來的同人圖製作影片和少量原創歌曲。亦有不少用家希望CD化、動畫化、遊戲化,一些企業也向CRYPTON提議計劃,負責企劃及販賣的佐佐木涉則表示會「慎重考慮,但CRYPTON未必能夠負荷大型的計劃」。11月3日,預定舉行以初音未來為主題的同人誌販賣會「THE VOC@LOiD M@STER」。(轉自Wiki)
メソウサ 11:42 AM 10-04-07
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=165536
點睇都係電腦野
Kraretto 11:59 AM 10-04-07
作者: メソウサ:
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=165536
點睇都係電腦野
係呀!但係創作&同人角度、就真是ー個驚喜。
Einhander 12:01 PM 10-04-07
作者: Kraretto:
係呀!但係創作&同人角度、就真是ー個驚喜。
佢講緊你post錯版
Kraretto 12:09 PM 10-04-07
作者: Razgriz:
佢講緊你post錯版
明白。雖然Software係電腦野、不過Products就唔應該係。e度我唔講咁多software、concentrate番D production, OK嘛?
メソウサ 12:11 PM 10-04-07
同動漫有關?
出過咩動?出過咩漫?a
Einhander 12:12 PM 10-04-07
明白。雖然Software係電腦野、不過Products就唔應該係。e度我唔講咁多software、concentrate番D production, OK嘛?
production下話?
音樂去音樂版
同人去同人版
我睇黎睇去都唔知佢有邊樣踩到動漫喎
Kraretto 12:18 PM 10-04-07
同動漫有關?
出過咩動?出過咩漫?a
"截至9月28日,NICONICO動畫上關於初音未來的影片數目已超過2000,除了翻唱歌曲,還有不少初音未來的同人圖製作影片和少量原創歌曲。亦有不少用家希望CD化、動畫化、遊戲化"

如果咁呢、能接受嗎?
bbmanonline 12:18 PM 10-04-07
"截至9月28日,NICONICO動畫上關於初音未來的影片數目已超過2000,除了翻唱歌曲,還有不少初音未來的同人圖製作影片和少量原創歌曲。亦有不少用家希望CD化、動畫化、遊戲化"

如果咁呢、能接受嗎?
難以接受
メソウサ 12:19 PM 10-04-07

如果咁呢、能接受嗎?
斷章取義
犀利

電腦版成條thread已經響度成個禮拜
做乜要開多條?
Einhander 12:20 PM 10-04-07

如果咁呢、能接受嗎?
原創歌曲>同人/音樂
希望>出左未?

完全不能接受\
強化人間ですの~★ 12:21 PM 10-04-07
咁windows都唔少同人圖架
我都希望動畫化架
以後大家個windows有咩事就來動漫版啦
男 12:23 PM 10-04-07
...兩位搵交黎嗌?
os娘, moetan d野以前都係度post過啦
chunwai0091 12:23 PM 10-04-07
樓主都係認錯吧啦\

唔係俾人插死你
Kraretto 12:23 PM 10-04-07
作者: bbmanonline:
難以接受
斷章取義
犀利

電腦版成條thread已經響度成個禮拜
做乜要開多條?
我只係想大家睇多D。咁多初音頭像都話Close、我無問題。さよなら
Kraretto 12:26 PM 10-04-07
作者: 男:
...兩位搵交黎嗌?
os娘, moetan d野以前都係度post過啦
不喜搵交黎嗌。只係自己熱情過度。
メソウサ 12:44 PM 10-04-07
電腦thread已經開jor成個禮拜好地地

你都仲未肯正面回答點解一隻DTM唔響電腦版而要響動漫版討論
請問呢條thread有咩條件要唔用電腦版o個條thread而過泥呢邊討論?

熱情乜都得定avatar多就乜都得?
Kraretto 12:47 PM 10-04-07
電腦thread已經開jor成個禮拜好地地

你都仲未肯正面去答呢條thread有幾值得幾偉大勝得過電腦版o個條thread
要特登唔用電腦thread而過泥呢邊討論

熱情乜都得定avatar多就乜都得?
"咁多初音頭像都話Close、我無問題。" 都話Close,仍然有問題?
メソウサ做セ咁angry,大家開開心心討論咪幾好。
"不喜搵交黎嗌。"
代官 01:00 PM 10-04-07
作者: chunwai0091:
樓主都係認錯吧啦\

唔係俾人插死你
[玩野]其實洗唔洗開一個人物版比大家討論[/玩野]
燃燒君 03:51 PM 10-04-07
作者: 安東尼さん:
http://www.youtube.com/watch?v=pmJlGPFsMmU

般若心經都有...
呢個好掂
聽之前都諗唔到我會聽晒成首經
一小英口 05:58 PM 10-04-07
"咁多初音頭像都話Close、我無問題。" 都話Close,仍然有問題?
メソウサ做セ咁angry,大家開開心心討論咪幾好。
"不喜搵交黎嗌。"
但事實上呢隻係電腦software嘛
就算代表角色有幾似動漫角色都好, 呢隻都只不過係電腦software.....
1 2 3 4 5 6 7 8 12  ... 最後

返回主題版面