Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 04-11-04, 04:07 PM   #1
『庭』
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2002
PSN  IDmagoting
XBox Live GamertagARTing
[轉貼]一個警察朋友send來的e-mail

看清真相的一晚

香港很久沒有大型的警民衝突。我以為這是大家互相克制,遷就的結果。

在政府總部舉行示威,一向為示威人士的最愛地點之一,原無可厚非。但前晚的抗爭結果一如以前由政治人物發動的示威一樣,以攻擊警員,歪曲事實收場。

凌晨時分在政府總部外擋住路進行示威,明明就是非法集會,卻硬說成是以不足50人,無須通知警方為由。現代大學生知少少扮代表的嘴臉表露無遺。幸好我與他們不同大學,不然真是羞家之極。

明明對方已經犯了法,基于克制,加上當時是凌晨時分,沒甚麼交通流量,警方也讓示威者留在現場,大家相安無事。就算是示威者衝進了大樓,只要沒鬧事,警方也不強加干擾。試問,換成是有人強行闖入你的家,不理你的感受打起麻將來,你作何感想? 還想屋主煮公仔麵服侍你? 擦亮廁所讓你用? 自己已經犯了法,這些傢伙竟然還敢厚著臉皮說政府警方沒安排他們的大小便問題是我們的錯, 歪曲事實到了這種地步我真是嘆為觀止。但更精彩的原來還在後面。

眼看天就快亮到了,政府人員無法進入總部,如何辦公?于是,勸離是唯一的途徑。這些人怎會聽從? 驅離就成了唯一的方法。但這些人極力的反抗,組成人鏈對抗。警方把他們逐一擊破,把他們抬走,敵不過警方,就大聲的說警察打人(多常用的一句話,也多無腦的一句話。若警察真的打你,你還有機會大喊出來嗎?虧還是大學生的腦袋)。別的在鏡頭外的也不說了。警務人員在抬走這些示威者時,你看清楚了嗎? 警員只是抬起他們,他們是如何的盡全力反抗? 我的經驗告訴我,這時這些警察是處在非常危險的狀態,因為不知道甚麼時候這些示威者的腳會踢掉自己的幾顆門牙。但警方還是很克制,只是把他們抬離現場,雖然由于這些傢伙的行為,造成了幾名警員的受傷。

捏人中,耳後等等是其中一種對付無賴撒賴賴在地上的有效方法之一。先進如美國的執法者也認同這是最有效,也是最低的武力,它的結果卻可以達到最大的效果。但這些無賴不知道,硬說是不人道,白痴的嘴臉表露無遺。真正的武力,是用警棍,盾牌,噴霧把你趕走。被捏人中,耳後的人,在警員放手後,你還會感覺到痛嗎?

在驅離行動中,最令人遺憾的就是記者們的反應。警察在執行公務,記者不配合不得已,還博出位的到處拍攝。若他們被示威人士打,就說警方處理不力,保護不周。當時的情況非常混亂,而這些記者唯恐天下不亂,到處亂竄。警察叫他們回去記者區,這些小部份的記者敗類不聽不得已,還把攝影機左右大力搖晃。從電視上,很明顯的看到一名 EU 警員被這個敗類的攝影機撞到了鼻子。但這位警員只是摀著鼻子,繼續維持次序。若是換成這個敗類被撞的話,我相信,他一定會大聲疾呼: 警察打人。

現在的媒體一味只想出位,唯恐天下不亂。明明自己理虧,竟然還能在報章上大聲疾呼說警察濫用暴力。套台灣中央選舉委員會主席黃石城的一句話: “你們這些記者,我一個都看不起。”

事後,一些示威者竟然還能厚著臉皮召開記者會,掀起衣袖以証警察真的有用暴力。這些白痴在示威時難道不知道這是很可能造成的後果嗎? 難道還想政府請你到半島喝下午茶?你知不知道當天執行任務的警察身上的傷痕是怎麼造成的? 一味的在記者會上扮無辜。想當時 “Happy New Year” 事件的練姓少年也是扮到自己很無辜,結果呢?在學校欺負同學,販賣老翻,幾乎青少年會犯的事都犯齊。對這些真正的真相,媒體有報導嗎?一些還算有良心的,可能會登在不顯眼的地方。但我可看不到其他有事後的報導。

警察局是處理民眾投訴的地方,也是公權力的所在,但一些敗類竟然拿著大聲公肆無忌憚的在狹小的空間中大嚷大叫。下次換我去妳家大聲嚷叫好了,我給妳優待,不須要用大聲公,用汽笛好了,看妳是否頂得順,好不好?

更丟臉的是一些人物竟然在警署里睡覺,要睡,不會回家睡嗎?要不要睡拘留室? 會更舒服的。

我本身對董建華的施政方式及政策也是非常失望,不滿。但為甚麼非得用這種激烈的方式不可,為甚麼非要扮無辜,抹黑警察為止?為甚麼要讓全世界知道你們這些傢伙是多麼的無知,讓大家對現下香港的年輕人完全絕望? 很明顯,這次警察又再吃了一次的悶虧,皆因這些高官不願意出來接請願信。

衷心的希望,這是最後的一次的衝突。但以現在政客,媒體,學生的素質而論,內心深知,祈禱讓天掉下來,可能還較容易。
『庭』 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-04, 04:09 PM   #2
masaki
God of Gamer
小峽谷肥安娜

註冊日期: Aug 2002
..........雖然我同意
不過真係警察打的?

"唔該要串光陰走辣"
"加左價, 要3串金喎"

masaki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-04, 04:12 PM   #3
『庭』

註冊日期: Dec 2002
PSN  IDmagoting
XBox Live GamertagARTing
引用:
作者: masaki
..........雖然我同意
不過真係警察打的?

FWD的

我覺得幾O岩所以轉貼..
『庭』 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-04, 04:23 PM   #4
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
做得警察就應該預左有人會無理取鬧gala

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-04, 04:48 PM   #5
Sandalphon
Arc Angel

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: ZONDAS
做得警察就應該預左有人會無理取鬧gala
不過唔係奉旨俾人鬧....
quite agree,不過我諗d學生又未必好似佢講到咁離譜,可能只有部份

Why in moments of crisis do we ask God for strength and help?
As cognitive beings, why would we ask something that may well be a figment of our imaginations for guidance?
Why not search inside ourselves for the power to overcome?
After all, we are strong enough to cause most of the catastrophes we need to endure.

-Bill Schell-
Sandalphon 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-04, 05:01 PM   #6
SherMan

註冊日期: May 2002
XBox Live GamertagSherMan CM
唔同立場有唔同睇法,而且每邊都有衰人架o者,咁實係捉住對方最衰o個樣來講架啦

50人問題,理論上公安法可以算惡法...就當講得通啦

我覺得呢件事o的學生係怪警察o既就怪錯人,人地都只係做o野,佢地o既工作只係控制場面,基本上唔會同政治掛鈎架啦。要怪就怪班官死都唔肯出來接信囉。

仲有,政府總部門口九七前一直係開放比人集會架啦,大家記唔記得98-99年,無端端起o左道閘?當時仲口口聲聲話道閘只係有嚴重保安問題先會關,而家好似長期關埋架喎
SherMan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-04, 06:13 PM   #7
i am 17
Insane Gamer

註冊日期: Feb 2004
poor police.............
studip student.........
hurt reporter
i am 17 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-11-04, 09:31 PM   #8
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
幾班蠢材積累下的"成果"……

舊 04-12-04, 06:47 AM   #9
johnnycage20
Game Master
"一字馬" 明星

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code2449 5953 1887
引用:
作者: 『庭』
看清真相的一晚

白痴的嘴臉表露無遺。

但一些敗類竟然拿著大聲公肆無忌憚的在狹小的空間中大嚷大叫。

為甚麼要讓全世界知道你們這些傢伙是多麼的無知,讓大家對現下香港的年輕人完全絕望?

事實就是連李榛都發火、吾通連李榛都要去博出位?
事實你班廢柴警察就只嘵掃骨場、因為骨場吾嘵郁呀麻。鄭大班又斬鋪又淋油。人地開粥鋪吾交保護費就連鋪都燒埋。重有果D咩小巴入線費果D。再吾係就D候選人廣告牌俾人插眼餵C果D。幾時見班警察做到野丫?

真係除話班警察欺善怕悪有咩好講?

開ロ「白痴」、「敗類」、埋ロ「為甚麼要讓全世界知道你們這些傢伙是多麼的無知」。條友仔就真係抹黑緊我地。

同我轉貼番去俾條「一個警察朋友」叫他收ロ

|     /ヽ ヽ_//  

此篇文章於 04-12-04 06:49 AM 被 johnnycage20 編輯。
johnnycage20 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-12-04, 10:03 PM   #10
Spiderman
Senior Gamer

引用:
作者: johnnycage20

事實就是連李榛都發火、吾通連李榛都要去博出位?
事實你班廢柴警察就只嘵掃骨場、因為骨場吾嘵郁呀麻。鄭大班又斬鋪又淋油。人地開粥鋪吾交保護費就連鋪都燒埋。重有果D咩小巴入線費果D。再吾係就D候選人廣告牌俾人插眼餵C果D。幾時見班警察做到野丫?

真係除話班警察欺善怕悪有咩好講?

開ロ「白痴」、「敗類」、埋ロ「為甚麼要讓全世界知道你們這些傢伙是多麼的無知」。條友仔就真係抹黑緊我地。

同我轉貼番去俾條「一個警察朋友」叫他收ロ
無知
警察做過乜都要話你知?
你冷靜少少諗下
人o地做警察都係一份工o即, 人o地講obey o架, 佢o地都係聽order做事, 唔該d人成日好似針對警察咁啦, 封email講o既可能只係一少部份「一個警察朋友」見到o既事, 但係我覺得佢講得好o岩, 要示威, 要集會, 要控訴唔係咁o架吓丫? 不如一齊去隊冧董建華丫, 邊個唔想?
我所見到o既只係一班(可能只佔少部份)不理性的蠻不講理的所謂學生o係度惡人先告狀, 李榛發火當然唔係摶出位, 但係當其他記者違反, 警察要做o野事, 仲理得你係咪李榛? 全部都要一視同仁, 控制好個情況先
話你無知, 我講對唔住
但係見到有人咁不負責任咁講警察點點點, 真係好唔開心同替佢o地唔抵, 警隊當中的確係有害群之馬, 有時做事有不足之處, 但係都唔係差不多每件事都可以賴晒佢o地, 一o黎就話佢o地唔o岩
Spiderman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-13-04, 02:21 AM   #11
johnnycage20
Game Master
"一字馬" 明星

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code2449 5953 1887
引用:
作者: Spiderman
無知
警察做過乜都要話你知?
你冷靜少少諗下
人o地做警察都係一份工o即, 人o地講obey o架, 佢o地都係聽order做事, 唔該d人成日好似針對警察咁啦, 封email講o既可能只係一少部份「一個警察朋友」見到o既事, 但係我覺得佢講得好o岩, 要示威, 要集會, 要控訴唔係咁o架吓丫? 不如一齊去隊冧董建華丫, 邊個唔想?
我所見到o既只係一班(可能只佔少部份)不理性的蠻不講理的所謂學生o係度惡人先告狀, 李榛發火當然唔係摶出位, 但係當其他記者違反, 警察要做o野事, 仲理得你係咪李榛? 全部都要一視同仁, 控制好個情況先
話你無知, 我講對唔住
但係見到有人咁不負責任咁講警察點點點, 真係好唔開心同替佢o地唔抵, 警隊當中的確係有害群之馬, 有時做事有不足之處, 但係都唔係差不多每件事都可以賴晒佢o地, 一o黎就話佢o地唔o岩
成日都講警察講obey、警察為一份工(找食)就做乜order都得?
幾多人因為警察保護的「董治無方」無得撈?他地的工作権吾通又吾及警察重要?

成日話呢個違反果個違反、你吾想下他地究竟違反D咩?警務守則愈改愈嚴吾通就是要人人都違反洒、等警察要做o野事愈「方便」?

「但係都唔係差不多每件事都可以賴晒佢o地, 一o黎就話佢o地唔o岩」
呢句寫得好呀
可惜閣下不也正是一o黎就話「一班(可能只佔少部份)不理性的蠻不講理的所謂學生」、把責任全部投射在他們上?

就算有講對唔住、第一句果兩個字仍然是種ad hominem。
常見謬誤列表
你不須吃藥來獲得幻想;不正當的語言可使你的世界充滿各種不同的鬼魅。
-Robert A. Wilson
人身攻擊(ad hominem):拉丁語「向著人」的意思。辯者用人身攻擊來攻擊對手,而不是在討論議題。當辯者不能用證據、事實或理由去維護他的立場,他可能透過標籤、稻草人、罵人、挑釁及憤怒的人身攻擊方式來攻擊對手。

|     /ヽ ヽ_//  
johnnycage20 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-13-04, 02:28 AM   #12
DQGUNDAM

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID4752 8991 7789
3DS Friend Code3308 4518 9604
PSN  IDDQGUNDAMHK
XBox Live GamertagDQGUNDAM
乜香港有警察既咩
乜佢地唔係公安咩
DQGUNDAM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-13-04, 02:50 AM   #13
SherMan

註冊日期: May 2002
XBox Live GamertagSherMan CM
其實香港警察質素已經好高

大家咪要求咁多
SherMan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-13-04, 10:55 AM   #14
Spiderman
Senior Gamer

引用:
作者: johnnycage20
成日都講警察講obey、警察為一份工(找食)就做乜order都得?
幾多人因為警察保護的「董治無方」無得撈?他地的工作権吾通又吾及警察重要?

成日話呢個違反果個違反、你吾想下他地究竟違反D咩?警務守則愈改愈嚴吾通就是要人人都違反洒、等警察要做o野事愈「方便」?

「但係都唔係差不多每件事都可以賴晒佢o地, 一o黎就話佢o地唔o岩」
呢句寫得好呀
可惜閣下不也正是一o黎就話「一班(可能只佔少部份)不理性的蠻不講理的所謂學生」、把責任全部投射在他們上?

就算有講對唔住、第一句果兩個字仍然是種ad hominem。
常見謬誤列表
你不須吃藥來獲得幻想;不正當的語言可使你的世界充滿各種不同的鬼魅。
-Robert A. Wilson
人身攻擊(ad hominem):拉丁語「向著人」的意思。辯者用人身攻擊來攻擊對手,而不是在討論議題。當辯者不能用證據、事實或理由去維護他的立場,他可能透過標籤、稻草人、罵人、挑釁及憤怒的人身攻擊方式來攻擊對手。
咁你認為警察們應該點呢? 上頭落order叫佢o地做o野, 又唔係犯法o既事, 唔通你想佢o地唔聽指示, 落場一齊示威? 上頭o既order唔係話乜都得, 但係e家個order唔係叫佢做d工作範圍以外o既事喎, 只係勸學生離開不果, 唯有以少量武力驅散群眾o即, 換轉你係警察, 你接到咁o既order, 你點呢? 你同上頭講佢o地(學生們)無錯, 無必要驅散咁啦喎?

「幾多人因為警察保護的「董治無方」無得撈?」有無得撈我諗唔關警察事o卦? 唔通你認為, 因為有警察, 所以董建華仲未下台?? 而佢o地o既工作權同警察o既工作權又點比較呢? 大家一樣重要, 只不過今日你o既爭取你o既工作同時, 我執行緊我o既工作, 可悲地大家某層面上會出現對立o既情況o即

違反呢樣違反o個樣, 唔係俾警察方便, 你越違反得多, 警察就越多o野做, 我唔係偏幫警察, 但係就幾多人先算係非法集會, 我諗唔會係就住警察方便以立o卦...?可能你講o既係其他例, 但係請說明, 法律係要o黎管冶人(我無讀過法律, 呢個係我個人睇法), 不論該地區法律公平與否, 首要都係維持社會秩序, 而唔係方便警察辦事

我所講o既係「我所見到o既只係一班(可能只佔少部份)不理性的蠻不講理的所謂學生o係度惡人先告狀」, 我的確係見到d學生(我已經講明可能只係佔少部份)發晒狂咁, 警察好言相勸, 得到o既係破口罵, 香港係有自由, 但係唔係自由到你想點就點, 人o地唔會蠢到你未踩到界就對你有所行動o既, 我無打算將所有責任推落佢o地到, 事實係佢o地的確要負些少責任, 最錯唔係佢o地違反呢違反路, 而係態度問題, 你有o野要講, 無人唔俾你講, 但係人o地聽唔聽又另一回事, 佢唔聽係佢唔好, 佢唔好你都唔係要用激烈o既行為迫佢聽o架? 我都明白學生們o既心情, 有怨無路訴, 個心好唔憤氣, 可惜就因為咁有d學生失去理性行為過激囉

Email入面提及「這些傢伙竟然還敢厚著臉皮說政府警方沒安排他們的大小便問題是我們的錯」,我唔知係咪真有其事, 但係我上年七.一遊行時就親眼目睹有位廿到尾o既小姐大聲喝個警察:「死差佬!我要出去呀!開條路俾我出去呀!balabalabalabala...」, 我都係遊行人仕, 但係見到咁o既情況我心都不禁講o左句「有無攪錯?」, 個行又係你又o黎遊, 人多, 你遊到一未唔遊出唔到o黎, 你怪得邊個? 警察只係負責幫你封路, 維持秩序, 唔會包你一日三餐, 你遊到一半想走唔關佢事, 而且o個日迫到咁, 有位都開埋俾遊行人仕啦, 何況的而且確無晒空間, 就算你點都要賴落警察度, 可唔可以唔好加個「死」字呢? 警察得罪你d乜? 我想講o既係, 警察唔係想對遊行人仕/示威者作對, 佢都想大家雙安無事, 可以的話佢都想你有你靜坐, 佢有佢站崗, 你估驅散群眾好好玩呀?

我唔係想話今次事件邊個o岩邊個唔o岩, 最唔o岩唔駛講一定係d高官o架o勒, 我只係想幫平時俾人鬧到飛起, 無做o野又話無做o野, 有做o野又話做得唔夠大, 做得大又俾人話警權過大o既警察出句聲o即

至於句「無知」, 係, 的確係人身攻擊, ry就sor o左o勒, 而且係真誠地添, 不過你好似唔多滿意, 我下次會多加留意o架o勒, 請放心
Spiderman 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-13-04, 11:16 AM   #15
Tomoya
Crazy Gamer

註冊日期: Apr 2003
我覺得

有時看事情不可以太主觀的

個人意見覺得"兩方面都應該有反省的地方"

學生方面:無論是甚麼目的,請願都應該要依法而行,如果不是如此的話...個人認為這只是一種動亂...

(少許題外話:個人覺得現在香港的請願有點變成台灣那種暴動式的請願,而個人不太接受那種方式的所謂"請願"

完全無視法律,只是掛著"大義"之名而作出只可叫作類暴動的行徑...個人覺得此種行徑只會淪為他人話柄,對事情解決一點作為都沒有)

警察方面:難道真的沒有更好的解決方法嗎~?我個人會覺得,如果說警方完全沒有行使暴力,個人絶不相信

就算不是全部警員,個人覺得一定會有部份警員有行使一定程度的武力...個人認為,如果警方能有誠意地和學生相談

我覺得應該可以在比較和平的情況下滿足學生交信給行政長官的要求而警方不需行使暴力的

もしもこれが小説か何かであったならば「純愛ラブストーリーを書きたいからメインヒロインは清純路線で、それはそれとしてエッチなのも見たいという大衆の欲望も満たすために、サブヒロインにメインヒロインのぶんまで」サービスシーンをたくさんやらせる」という唾棄すべき商業主義的な計算のもとに配置された登場人物!いわゆるヨゴレ!いわゆる噛ませ犬!さんざんサービスシーンを振りまいておきながら主人公には見向きもされず表紙を飾ることすらなく、結局清純ぶったメインヒロインがのうのうと主人公と添い遂げて終わるという戦慄の結末を迎えるのですわ・・・!
ねくろま5
Tomoya 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-13-04, 11:28 AM   #16
麥C
專業R水吹

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDmaxcmwong
我只係覺得而家d人
只要自己覺得自己理念正確
就做咩都正確唔會有錯

舊 04-13-04, 11:38 AM   #17
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
引用:
作者: 麥C
我只係覺得而家d人
只要自己覺得自己理念正確
就做咩都正確唔會有錯
正邪不嬲無分界

舊 04-13-04, 11:53 AM   #18
大山椒魚
......

無計la
做警察係辛苦d gala

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
有冇block mail sofeware.... 亍 ◣ 手機資訊/電腦軟硬討論 8 03-07-04 02:46 AM
[急]點backup舊e mail ga?? majicman 手機資訊/電腦軟硬討論 5 10-03-03 12:33 AM
[十萬火急]如果封E mail D字出亂碼點攪ar??? majicman 手機資訊/電腦軟硬討論 4 08-31-03 12:40 AM

現在的時間是 06:56 AM

手機版 | APP版