Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機平板遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-06-15, 01:48 PM   #5876
鐵之侍
God of Gamer

註冊日期: Apr 2005
過了第3章,結果還是用了一次令咒

第3章故事真是不錯(巧合自己最近又玩回大航海時代4),比起第2章淡而無味真是有趣得多,特別知道當中某些神話背後故事更投入

比較不滿是海賊娘2人組太少戲份了

只是第4章又要等一陣子了……

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
鐵之侍 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-15, 02:06 PM   #5877
蛋撻王子
功德完滿

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: gingq7 查看文章
實在是太好了, 有得寶具升級, 即時進身5星前段班,

唔知幾時先有得升的金閃和亞提拉越來越無地位
D人話依家大姐既能力其實已經算OP個類
依家仲要有埋寶具強化任務~
很開心

不過我反覆試左好耐
大姐個個都覺得佢打星好多
但其實如果一SET COMBO入面無QUICK卡既話
係打唔到一套20幾星出黎

所以講打星既穩定性
都係金閃閃高D既~

阿提拉就.....

引用:
作者: 鐵之侍 查看文章
過了第3章,結果還是用了一次令咒

第3章故事真是不錯(巧合自己最近又玩回大航海時代4),比起第2章淡而無味真是有趣得多,特別知道當中某些神話背後故事更投入

比較不滿是海賊娘2人組太少戲份了

只是第4章又要等一陣子了……
完全同意呀~
好鐘意今次第三章既故事
大姐既描寫真係太有個性太正~
但我當時都估唔到雙子戲份只係一瞬間..

舊 11-06-15, 08:32 PM   #5878
Crazy Gamer
馬弓手

註冊日期: Oct 2006
其中一個小號終於中大姐算係補底先

btw4星up應該係馬爾大出左4,5張
6078 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-06-15, 11:18 PM   #5879
蛋撻王子
功德完滿

第三章新TV-CM

https://www.youtube.com/watch?v=Fy5DxZunROI

舊 11-07-15, 07:57 AM   #5880
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
引用:
作者: gingq7 查看文章
實在是太好了, 有得寶具升級, 即時進身5星前段班,

唔知幾時先有得升的金閃和亞提拉越來越無地位
咁爆星易出左,auo 叫受惠既

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-15, 09:48 AM   #5881
鐵之侍

引用:
作者: 蛋撻王子 查看文章
看來會出新op了?

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=240345
舊 11-07-15, 11:14 AM   #5882
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
開game都唔會播op,何來轉op
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-15, 11:14 PM   #5883
hyakki
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2009
同某D手機戲既情況一樣
早出既卡會被遲出既卡淘汰....

遲出果D卡既SKILL同寶具明顯都比早出果批要多元化
大姐一個技就包你10粒星,回NP,貫通
閃閃,呆毛果D都應強化下D SKILL囉...
閃閃個COLLECTOR真係強化下啦...orz
大姐今次打臉最重係閃閃...
閃閃只係有個單獨行動可以凸大姐
hyakki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-15, 11:22 PM   #5884
axe1292
Game Master
AXE

註冊日期: Aug 2007
引用:
作者: hyakki 查看文章
同某D手機戲既情況一樣

你應該計埋阿提拉,
招招技都比大姐打臉
axe1292 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-07-15, 11:54 PM   #5885
hyakki
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2009
引用:
作者: axe1292 查看文章
你應該計埋阿提拉,
招招技都比大姐打臉
最慘係閃閃同阿提拉個寶具強化任重未知幾時先有...
尤其閃閃...分分鐘最後一章天之鎖先有

同埋...又話師匠第3章之後解禁既...人呢
hyakki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-15, 12:03 AM   #5886
Led Mirage

註冊日期: Feb 2003
但無課既揀Support基本上只會揀B系....直D.....三公/金時
呀重有黑呆毛(完全唔明點解佢4星,阿提拉5星)

之前好似有講劍系基本好?
但大姐打阿提拉臉, 根本打到佢腫

人を変えるのは、心。
心を変えるのは、たった一言の言葉で足りる。』
スマガ -STAR MINE GIRL-
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=609322&fpage=1
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=348911&fpage=1
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=310854&fpage=1
Led Mirage 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-15, 02:05 AM   #5887
蛋撻王子
功德完滿

引用:
作者: hyakki 查看文章
同某D手機戲既情況一樣

就咁睇D能力對比
好多人都覺得金閃閃比人打面

其實用落耐D
覺得同金閃閃都係兩件事黎

主動技其實大家比較類似 但又略有不同
金閃閃個個カリスマA+係三回合 全體加攻 最高加成21%
但大姐既嵐之航海者A+
只有一回合 全體加攻加寶具傷害 各自最高加成17%
咁係其實係一般輸出既情況下
金閃閃可以長期(相比1回合)帶比成隊高D既輸出
而大姐放完主動技後
如果唔係配合寶具去做個傷害
係頗浪費左招技能既效果
因為佢要做到複合既加成 先可以將呢個技能既效果做到最大化(加攻擊力同時加寶具傷害)
例如放呢個主動技既時候全體都一齊用寶具 或自己一SET EXCOMBO
我覺得無乜好比較..

至於黃金律
雖然唔太知庄司黃金律既定義係邊
但比較類似同財富係有關既?
不過講真呢個技能個效果有幾"實際"
大家都知..
而且大姐同金閃閃其實係咁高吸星同咁爆得既情況下
根本唔駛用到呢個技能都可以好快儲滿NP
如果可以既話我寧願大姐可以比海賊之名譽佢添呀~(純幻想
呢個技大家同類又係無乜好比較..

最後係真係比較有分別既技能
金閃閃既Collecter 其實係乎合佢個背景既技能
但吸星呢個效果 本身弓手職已經吸得好勁
我覺得呢樣野真係應該要拾拾佢就真既~

而大姐既星之開拓者EX
係實用既
但其實有小小四不象
佢1級即時加30NP 10級加50NP
無疑上係可以令佢係選擇禮裝方面有一個好大既選擇彈性出黎
呢個係一個好優秀既效果
(例如我自己就裝左萬聖節太太 進場50NP+寶具20%傷害UP)
再唔係優雅時臣 或者早前月見活動既月神爆擊禮裝我都覺得好適合佢用
可惜個個活動我太懶 儲得兩張月神啦~

但另外兩個附加技能其實好雞肋
好多人見到 "無敵貫通狀態" 就覺得過度OP
講到尾目前都只係得貞德同蛋糕皇后有無敵狀態姐?
實用度係有 但現階段唔係高亦係事實~
可能有一天打到終章 要打一個超高血量既大姐既時候
先再黎研究磨隊以外既打法都唔遲~(我覺得都幾有可能)

而另一個即時加10粒星既效果
佢好既地方係1級已經有10粒星
但唔好既地方亦係佢10級都係10粒星
呢樣係好可惜 但又唔係唔可以理解既設定黎~
(我自己都有呆毛直感3級 得7粒星 我明10粒係算多既)

下下諗邊隻打邊隻面玩個心情唔會太好受..
正如我以前困擾左我好耐既呆毛寶具傷害低過黑SABER既事
難過左好耐..

有幾點我係企咁既意見既:
1. 金閃閃 阿提拉寶具既傷害提升的確係能夠愈早強化愈好
因為唔過呢個寶具任務既傷害真係好難睇
但我深信有排都未有 至少應該唔會係第四章既事

2. 技能多元化可以既話當然最好
但我覺得係呢個運營既經營方式下唔會咁早見到呢一日
孔明只係比人逼到入死角先會改得咁突然
所以我覺得與其希望佢地將舊技能改到更多元化技能
不如將某幾個技能倍率調一調
因為多元化技能(或叫複合技能)
其實需要犧牲傷害倍率 或者持續回合數 先會做到多元化
例如我早前講過大姐嵐之航海者A+咁既情況

但有一個最明顯有問題既 阿提拉既軍略B
全體寶具傷害提升 一合回 最高倍率17%
雖然係全體 但效果只有一回合 亦係單一效果
17%係唔合理 我認為10級起碼要提升到25~45左右都唔過份
大約30%就標準D

3. 我雖然抽左10單都唔中金閃閃
但我覺得金閃閃個Collecter係有改善空間既~
如果佢會改我都好開心~
因為依家呢個效果對金閃閃又唔係真係有用到咁..

利申:
大姐90級
6級嵐之航海者A+
3級黃金律B
4級星之開拓者EX
1級寶具A+

單純表達個人使用心得及諗法 無意引起筆戰~

舊 11-08-15, 02:17 AM   #5888
蛋撻王子
功德完滿

不知不覺打左咁大段野出黎
岩岩諗到上面段野一個簡單少少既總結

我想講既總結係
唔係大姐過度OP
亦唔係整左大姐出黎之後打佢地面

而係由一開始金閃閃既Collecter技能唔夠好
同埋阿提拉既軍略技能係有缺憾
先會做成今日大家咁既感覺..

我覺得大姐既存在其實同佢地係無直接相衝..
只不過佢既出現令人地再一次正視金閃閃同埋阿提拉既問題姐..

舊 11-08-15, 03:06 AM   #5889
蛋撻王子
功德完滿

我有D LINE GROUP朋友睇完第三章
之後幾鐘意個隻牛牛
咁岩爬日站見到呢三張圖~
治癒下~

三圖

呢張又係PNG轉完JPG變左無背景..

舊 11-08-15, 03:15 AM   #5890
T.K.
很黃很暴力

.............

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 11-08-15, 03:18 AM   #5891
T.K.
很黃很暴力

三公

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 11-08-15, 03:30 AM   #5892
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
其實就係一開始幾張五星都唔多唔少會有一招技能有D雞肋的廢技能(除左三公比較平均同修正後既孔明)

直感,天性肉體, 啓示之類好多時真係用得懶得用.

相比下姊御的技能全部都很實際.

的確好多卡GAME是早出既卡會被遲出既卡淘汰.
但個類卡GAME的做法好多時都係"受歡迎既角色會重新出過新一張的勁既新卡"(例如灰姑娘同神擊等等)

但FGO暫時明顯無呢種同一角色會出新卡的傾向, 最多只會有異色版或唔同年紀的版本.

而眾多FANS卻是難以容忍青吾王呢類人氣角色遭淘汰, 或者說這種以原作人氣為基底的遊戲實在不應該發生這種事.

我亦都有玩過一些GAME, 只要是同RARE, 舊卡不會被新卡取代 , 最多係功能方向不同.

老老實實營運應該好似修正孔明咁將幾位舊五星改良一下.

或者未來出一些技能/寶具再臨的系統, 可以強化技能及更換另一招新寶具
例如B叔寶具竟然不是十二道試煉, 蘭斯洛德的寶具不是無毀的湖光....
我總覺得營運留了一手.

此篇文章於 11-08-15 03:32 AM 被 大破人間 編輯。
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-15, 03:30 AM   #5893
蛋撻王子
功德完滿

引用:
作者: T.K. 查看文章
.............
呢張之前有見到
好搞笑

三公成日比運營擺上台
名節不保

舊 11-08-15, 03:36 AM   #5894
蛋撻王子
功德完滿

引用:
作者: 大破人間 查看文章
老老實實營運應該好似修正孔明咁將幾位舊五星改良一下.

或者未來出一些技能/寶具再臨的系統, 可以強化技能及更換另一招新寶具
例如B叔寶具竟然不是十二道試煉, 蘭斯洛德的寶具不是無毀的湖光....
我總覺得營運留了一手.
咦 真係有喎好似

我今日爬日站個陣見到塔姐(四星女弓手)
好似有呢樣野
但由於佢實在太冷門
所以我無特別講出黎

佢本來既
アルカディア越えB 味方全体のクイックカード性能をアップ Lv1 18%LV10 36%
變左
アルカディア越えA 味方全体のクイックカード性能をアップ Lv1 30% Lv10 50%

改左勁多

都係岩岩呢兩日D人傾緊架咋
可能其他英靈既技能都可以有呢個手段去提升個技能效果喎

當運營心血來潮個陣.............

舊 11-08-15, 04:22 AM   #5895
T.K.
很黃很暴力

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 11-08-15, 04:58 AM   #5896
gingq7

註冊日期: May 2008
青吾王被淘汰?
5星最勁我仍然覺得係青吾王, 魔力放出一個skill等於人地3個skill, 寶具可以升級, HP和基傷又高

被打臉的只有無得升寶具的亞提拉/金閃, 而其實佢2隻的臉由第一日開始已被青吾王/黑吾王打緊....
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-15, 09:21 AM   #5897
鐵之侍

引用:
作者: 蛋撻王子 查看文章
我有D LINE GROUP朋友睇完第三章
之後幾鐘意個隻牛牛
咁岩爬日站見到呢三張圖~
治癒下~

三圖

呢張又係PNG轉完JPG變左無背景..

感覺這對會越來越多支持者

也沒什麼會過時的,還要考慮不是人人都能抽到想要的所謂公認強角

我當然想抽到船長(最想其實是2人組) 但就是不中,但最少我現在的吾王,偉伯(意料外的大翻身) 和老馬金也不失禮就是

舊 11-08-15, 11:05 AM   #5898
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
FGO都係玩角色姐,能力真係好次要
就算C狐廢都大把人倒石去抽

等緊CCC C狐
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-15, 11:08 AM   #5899
gingq7

註冊日期: May 2008
龍之樂園(14 ap)都幾易出龍牙,好過打第一章
gingq7 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-08-15, 01:05 PM   #5900
Led Mirage

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: T.K. 查看文章
毛呀!!!

人を変えるのは、心。
心を変えるのは、たった一言の言葉で足りる。』
スマガ -STAR MINE GIRL-
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=609322&fpage=1
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=348911&fpage=1
http://bbs.a9vg.com/read.php?tid=310854&fpage=1
Led Mirage 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
FGO, 歐洲人, 非洲人

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
代購 Fate/grand order material I, II, III h0104788 買賣專區 0 10-12-17 12:08 AM
[代購] Fate/Grand Order material I & II 各HKD 140 h0104788 買賣專區 0 11-22-16 07:23 AM
[SELL] Fate/Grand Order account Toshi 買賣專區 0 01-20-16 01:08 PM
Fate Grand Order FGO 120石 初始, 低進度 黑Saber acc, 事前 bigv 買賣專區 3 09-24-15 11:16 AM
出售 Fate/Grand Order 帳號(60貞德/60Saber/33阿提拉) isumi2613 買賣專區 1 08-14-15 08:48 PM

現在的時間是 06:40 PM

手機版 | APP版