Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 告示區 > GAF告示版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 04-28-06, 12:14 AM   #1
Super Bus
God of Gamer
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
有關使用反白字問題

首先, 本人並無意o係呢度挑起火頭,
有意見歡迎提出--假如係有理同係有建設性,
No comment o既可以睇過就算, 不回也罷,
但絕不容許任何人出 Post 灌水同攪事

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=137919

睇完呢個投訴之後, 我對佢o既投訴有少少保留,
有D人用反白字敍述劇情,
係希望有D未睇套戲而又唔想知道劇情o既人睇到,
因為我印象中, 試過有人因為咁而比人話
"比你爆哂D劇情出o黎, 咁人地仲洗睇o既?!"
所以有D人就使用呢個方法, 既可以講出劇情,
而又唔會比未睇o既人睇到, 當然仲要反白o黎睇o既就係佢地自己o既事

我依家並唔係想要求 AM 取消被投訴人o既警告,
我知 AM 出 PM警告被投訴人當然有原因,
我要指出o既, 係o係一D情況下,
只要唔係濫用同玩野, 我覺得出反白字其實都唔係太大問題,
而且要知道既然係你唔想睇仲要自己走去反白o黎睇即係自己囉o黎衰,
唔好因為咁又鬧人地爆哂D劇情出o黎,
一係就叫呢度比個指引, 唔好比人用反白字,
反正咁做會對某部份版友唔方便, 不如索性唔比用

恕在下多言

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線  
舊 04-28-06, 12:22 AM   #2
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
唔比人用反白字既話
咁知道劇情既人又去邊度講a
一係就係咁開分版...但會個討論會好亂囉

舊 04-28-06, 12:26 AM   #3
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

註冊日期: Jan 2003
乜唔係...
投訴某某唔再使用反白字爆劇情...而係投訴佢直接POST出劇情咩...

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363

此篇文章於 04-28-06 12:29 AM 被 Busconcamp 編輯。
Busconcamp 目前離線  
舊 04-28-06, 12:38 AM   #4
Super Bus
麻帆良市巴神 XDD

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: Busconcamp
乜唔係...
投訴某某唔再使用反白字爆劇情...而係投訴佢直接POST出劇情咩...
但係都試過有人因為直接爆哂D劇情出o黎,
比人話好爆哂D劇情出o黎攪到冇哂癮唔洗睇,
人地睇左想講少少劇情又唔得怕比人插,
用反白字講劇情又比人投訴好用反白字, 咁即係想人地點先?!
左右做人難啵...

魔法先生 Super Bus
雛田莊自衛隊隊長/麻帆良學園市特別消救及保安隊隊長
麻帆良學園魔法研究同好會成員
我的相簿 My Photo Album
Super Bus 目前離線  
舊 04-28-06, 12:39 AM   #5
Iro
魔法學園學生

註冊日期: Aug 2003
引用:
作者: POISON
唔比人用反白字既話
咁知道劇情既人又去邊度講a
一係就係咁開分版...但會個討論會好亂囉
建議:
爆劇情的人寫上blog等空間 叫人自己去看...... 有人可能會說 不是每個人都有blog 但是現時要找個網上空間應該不會很難

(只是建議 不代表強要別人跟著做)
Iro 目前離線  
舊 04-28-06, 12:44 AM   #6
HIM

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhim927
引用:
作者: Super Bus
左右做人難啵...

被投訴者好似係之後先轉返反白過喎

HIM 目前線上  
舊 04-28-06, 12:48 AM   #7
Busconcamp
The One
紅魔鬼閃耀GAF

引用:
作者: HIM
被投訴者好似係之後先轉返反白過喎
正是如此!

流胃兄x民賤聯.無恥黨x禮義廉......
250311.3975.12363
Busconcamp 目前離線  
舊 04-28-06, 12:56 AM   #8
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
我再再重申一次
我比人投訴嗰個post我完全唔覺得係劇透

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線  
舊 04-28-06, 07:44 AM   #9
NexTony
ヴェイン様~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5198 2663 6984
XBox Live GamertagJumpTiger
引用:
作者: Iro
建議:
爆劇情的人寫上blog等空間 叫人自己去看...... 有人可能會說 不是每個人都有blog 但是現時要找個網上空間應該不會很難

(只是建議 不代表強要別人跟著做)
咁討論版係用來做乜?

要寫上blog到做乜?

F/GO 834697628
NexTony 目前離線  
舊 04-28-06, 07:49 AM   #10
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
其實跟版規做事就算啦

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線  
舊 04-28-06, 10:45 AM   #11
艾莉娜
Ultimate Gamer
♪↓加里/陽子↑♬

註冊日期: Aug 2004
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:

有D人用反白字敍述劇情,
係希望有D未睇套戲而又唔想知道劇情o既人睇到
我用2004 X,mas版,反唔反白都會睇到

我只想講講,如何去介定透露劇情,如果只睇HK版的人,絕對唔會夠睇邪度版的人快,咁佢地投訴會唔會接受先?
唔講版本問題,講睇的速度問題,假設有個動/漫畫係GAF有100個人睇,有99個人睇左,大家都已經討論中,但因為有一個人未睇,佢見果99人係咁透露劇情,唯有去投訴啦,合理嗎?
所以應該介定一下個準則先

我的做法是,我都有睇幾個漫畫,但已經跟唔上大家睇的速度,所以我的做法是:直頭唔入個Topic,我睇得慢是我的事,無理由要大家就我的速度呀

舊 04-28-06, 11:09 AM   #12
遊戲人間
"oui"

註冊日期: Aug 2003
XBox Live Gamertagark0811
引用:
左右做人難啵...
引用:
作者: Busconcamp
乜唔係...
咪係囉,根本冇人投訴人用反白字...
好明顯係一場因誤會引來o既風波...

舊 04-28-06, 02:29 PM   #13
Kaede楓

註冊日期: Jun 2002
樓主應該是有誤會了

那post我都有看到
個時睇到被告爆料都幾灰下
但諗諗下
佢用了紅字post先那段可能是玩野,不是真的劇透了
因為該片我沒接觸過其原著作內容.......所以事實不得而知了
Kaede楓 目前離線  
舊 04-28-06, 02:41 PM   #14
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
作者: Kaede楓
樓主應該是有誤會了

那post我都有看到
個時睇到被告爆料都幾灰下
但諗諗下
佢用了紅字post先那段可能是玩野,不是真的劇透了
因為該片我沒接觸過其原著作內容.......所以事實不得而知了
係因為嗰段係係原作後記寫嘅
劇情照計係唔會再講
所以我先將佢定位為非劇透而唔反白淋紅油

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線  
舊 04-28-06, 03:50 PM   #15
CCemi

註冊日期: Dec 2003
咁其實而家係唔比用反白字定係唔比爆劇情

我們會定期舉行會與比賽, 有興趣請看看我們的專頁吧
CCemi 目前離線  
舊 04-28-06, 04:35 PM   #16
POISON

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRayson-GAF2
引用:
作者: 艾莉娜

我只想講講,如何去介定透露劇情,如果只睇HK版的人,絕對唔會夠睇邪度版的人快,咁佢地投訴會唔會接受先?
唔講版本問題,講睇的速度問題,假設有個動/漫畫係GAF有100個人睇,有99個人睇左,大家都已經討論中,但因為有一個人未睇,佢見果99人係咁透露劇情,唯有去投訴啦,合理嗎?
所以應該介定一下個準則先

我的做法是,我都有睇幾個漫畫,但已經跟唔上大家睇的速度,所以我的做法是:直頭唔入個Topic,我睇得慢是我的事,無理由要大家就我的速度呀
但而家係改篇自game/小說既動畫先有既問題...
無玩game/無睇小說既人.就要接受玩完game/睇左小說既人既透劇a
我覺得個D應該去game/小說既討論區討論而非動畫區

引用:
作者: KeaneYip
咁其實而家係唔比用反白字定係唔比爆劇情
若要爆劇.就要用白字....吧

舊 04-28-06, 04:48 PM   #17
啤梨王子
The One
過氣萬人迷

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDPear_Prince
似topic講下....依家既白字都唔算真真正正既白字
同底色有少少分別

Waiting around for somebody to change your life for you is a loser's game.
If you want a great friend, you've got to be a great friend; if you want a great partner,you've got to be a great partner.
啤梨王子 目前離線  
舊 04-28-06, 05:46 PM   #18
Kaede楓

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 啤梨王子
似topic講下....依家既白字都唔算真真正正既白字
同底色有少少分別
所以我轉番用舊theme
咁未有白字law
Kaede楓 目前離線  
舊 04-28-06, 10:06 PM   #19
真!DC
Banned User
奉行我道

引用:
作者: 艾莉娜
-SKIP-
但係都要留心先會睇到反白, 我認為係有分別

所以只睇中文單行本GE我好少入漫畫Topic

真!DC 目前離線  
舊 04-28-06, 10:09 PM   #20
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
都係問
為乜而去爆劇情?

如果係為解答網友,只答必要部份,我覺得冇問題
如果係因為得自己知o個種自豪感,一味自己不停爆劇情就非常有問題

舊 04-28-06, 10:28 PM   #21
nakakula

註冊日期: Apr 2003
Wii U ID
PSN  ID
XBox Live Gamertag
一句講哂 , 都係視乎個人自律問題 。我寧願d非會員的人睇唔到都好過咁樣的 function
nakakula 目前離線  
舊 04-29-06, 03:06 AM   #22
啤梨王子
The One
過氣萬人迷

註冊日期: Mar 2003
PSN  IDPear_Prince
引用:
作者: nakakula
一句講哂 , 都係視乎個人自律問題 。我寧願d非會員的人睇唔到都好過咁樣的 function
呢種真係超煩
好在gaf唔俾用

Waiting around for somebody to change your life for you is a loser's game.
If you want a great friend, you've got to be a great friend; if you want a great partner,you've got to be a great partner.
啤梨王子 目前離線  
舊 04-29-06, 12:44 PM   #23
『庭』

註冊日期: Dec 2002
PSN  IDmagoting
XBox Live GamertagARTing
引用:
作者: 啤梨王子
呢種真係超煩
好在gaf唔俾用
呢種其實點用
『庭』 目前離線  
舊 04-29-06, 01:28 PM   #24
草薙さん
The One

註冊日期: Dec 2003
引用:
作者: 『庭』
呢種其實點用
html碼 ?
quote nakakula 個post就可以睇到

メモリはプライスレス
My Trophy Road
草薙さん 目前離線  
舊 04-29-06, 04:21 PM   #25
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 勃勃

如果係為解答網友,只答必要部份,我覺得冇問題
我覺得答問題都要反白,
有d人一開波就問個結局,唔反白就答既話其他人真係多得佢唔少

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

現在的時間是 07:11 PM

手機版 | APP版