Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 照相館

主題工具 顯示模式
舊 08-26-07, 09:00 PM   #1
ruri0926
Insane Gamer
攝影菜鳥

註冊日期: Mar 2007
CPL

上星期因為時間關係, 我行左入某成買CPL...

我 : 唔該我想買塊CPL.

店員: 你想揾咩牌子既CPL啊?

我 : 我想買塊專一牌, 要 77mm既.

店員: 好丫, 要唔要睇埋泥坑架, 泥坑果塊影出黎靚D架woo.

兩塊都到左我手, 未開盒既. 我打量完一輪後...

我 : 請問專一牌同泥坑分別賣幾$$呀?

店員: 專一牌賣 , 泥坑賣 ,.

我 : ....咁唔該你俾塊專一牌我得啦...

---------------------------------------

我真係冇諗過泥坑CPL會咁...雖然我知TST某天字舖會平D...但係都唔會咁誇張掛...Orz

---------------------------------------

Ruri

此篇文章於 03-12-08 05:25 PM 被 ruri0926 編輯。
ruri0926 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-07, 09:14 PM   #2
ruri0926
攝影菜鳥

引用:
作者: ruri0926 查看文章
上星期因為時間關係, 我行左入某成買CPL...

[img]http://images.ecfoto.net/DiskB1/Galleries/2368/KLVdWpRocAQ4Y0A9aKoJfg_S.jpg
[/img]

好似出唔到相....試下copy下面條link看看...

Ruri
舊 08-26-07, 09:21 PM   #3
Strider
God of Gamer
初段

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDAStrider
XBox Live GamertagStriderAdrian
咦, 泥坑應該唔駛四位數字喎!
我早兩個禮拜先入左塊啊

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=163425

舊 08-26-07, 09:29 PM   #4
ruri0926
攝影菜鳥

引用:
作者: Strider 查看文章
咦, 泥坑應該唔駛四位數字喎!
我早兩個禮拜先入左塊啊

http://www.gaforum.org/showthread.php?t=163425

司聞哥哥 <--這樣子稱呼對嗎 ...那天我真的聽見這個令人驚喜的數字啊!!
我猜會不會是漲了價, 還是...我的樣子長得比較像水魚

Ruri
舊 08-26-07, 09:33 PM   #5
Strider
初段

XBox Live GamertagStriderAdrian
引用:
司聞哥哥 <--這樣子稱呼對嗎 ...那天我真的聽見這個令人驚喜的數字啊!!
我猜會不會是漲了價, 還是...我的樣子長得比較像水魚

Ruri
你被他們騙了, 我一點也不斯文

奇怪...等我聽日都去問下價先

你想買早d出聲嘛, 我o個塊打算放啊

舊 08-26-07, 09:56 PM   #6
ruri0926
攝影菜鳥

引用:

你被他們騙了, 我一點也不斯文
不對不對, 有沒有被騙反宜為其次, GAF玻璃館公認的司聞, 所以司聞即是司聞...我才沒有被騙

引用:

你想買早d出聲嘛, 我o個塊打算放啊

原本我去買CPL, 目標也是專一牌, 只是店員好心推介, 我才會拿上手打量一下...而且尊貴的泥坑CPL不合適我那頽機使用, 專一牌CPL, 購買當天已經使用過, 並沒甚麼不妥的地方, 要是用過泥坑的東東後成了癮君子那可不好喔 (...大噓)

Ruri
舊 08-27-07, 11:07 AM   #7
ruri0926
攝影菜鳥

兩張吸食後效果相

效果不太明顯....但45度影過去的話, 再轉一轉CPL, 腳下面個影會消失...好過癮啊

Ruri
舊 08-28-07, 11:31 PM   #8
zoula
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2006
XBox Live GamertagArMing09
ruri0926
請問呢塊cpl幾$$$???
上咗支鏡之後用唔用到鏡頭蓋???
唔該~

舊 08-29-07, 12:39 PM   #9
ruri0926
攝影菜鳥

引用:
作者: zoula 查看文章
ruri0926
請問呢塊cpl幾$$$???
在這裡不太方便跟你談論價錢呢...對不起

要是你想知道的話請收PM...

引用:
作者: zoula 查看文章
ruri0926
上咗支鏡之後用唔用到鏡頭蓋???
唔該~
上左CPL之後用唔到鏡頭蓋架...我用CPL既時候都唔用 Lens Hood, 因為要 "U"字轉CPL比較麻煩....所以乾脆唔用Lens Hood

Ruri
舊 08-29-07, 02:11 PM   #10
Strider
初段

引用:

上左CPL之後用唔到鏡頭蓋架...我用CPL既時候都唔用 Lens Hood, 因為要 "U"字轉CPL比較麻煩....所以乾脆唔用Lens Hood

Ruri
我上CPL都冇用HOOD

如果唔係擰唔到...

舊 08-29-07, 02:41 PM   #11
riceking
District God of the Solar System
一人前のダメ人間

註冊日期: Aug 2003
我已經慣了~

17-40經常戴住Hood用CPL...

Rice

舊 08-29-07, 03:35 PM   #12
Strider
初段

引用:
作者: riceking 查看文章
我已經慣了~

17-40經常戴住Hood用CPL...

Rice
我都係用o係17-40度
但係覺得好難伸隻手指入去擰
所以放棄左用hood
由上次去旅行開始...少左d安全感就真既

舊 08-29-07, 04:19 PM   #13
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
其實1740用HOOD+CPL沒問題
個蓮花罩已經好多空間,除了觀賞性外
它這點都好實用,隻手指一摸就轉到CPL

舊 08-29-07, 07:05 PM   #14
Hayami
絢 爛 舞 踏
劫很大

註冊日期: Dec 2001
XBox Live Gamertagk0h4ku
不過pro1應該係上得到lens cap...至少我ok
反而b+w人地話wide果隻太薄同軟用唔到lens cap

pentax的lens hood就有個窗仔可以用hood時係個窗仔到轉

canon的hood都有d可以伸縮

//Blog
//Flickr
Hayami 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-29-07, 10:40 PM   #15
zoula
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2006
XBox Live GamertagArMing09
引用:

Ruri
唔該晒~
大家係平時都上住CPL
定抑或有需要先用,平時用返UV Filter

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 09:35 PM

手機版 | APP版