Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-16-17, 07:06 PM   #126
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: 細路翔 查看文章
其實我覺得今集都算係有心,但好明顯有d風格走錯左方向
見Dragon Age Inquisition work,照辦煮碗吧
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-16-17, 11:05 PM   #127
12號四分衛
Game Master

岩岩爆左隻Game - 96% Completion, Level 65, Game Time 89 Hours,除左Additional Task之外基本上全清 o親岩岩玩完盡快寫低感受:

1. Tempest設計上方便同隊友傾計,唔洗學以前行好遠同要搭Lift等Loading
2. 雖然我係FPS/TPS苦手,一開始玩ME:A成日死,但後期都覺得戰鬥上ME:A好玩過以前
3. 完全開放唔同的Skill 比你Build十分好玩,唯一係操控上無以前用Power Wheel 轉得咁爽,隻手始終要離開十字制 (我用Xbo
4. 無得控制/轉同伴所用的槍,同佢 o既 Skill真係letdown …
5. Research/Development個UI要大執 … 好彩我主要都係開發Black Widow同N7 Amor lol
6. 個Map好大,真係好大,一開始有限制其實仲好
7. 好多地方好靚,但去幾次唔會再去,好可惜
8. Normad無Mako的Combat功能,有d可惜
9. 計落同伴 Related 的 Sidequest/對白/場景 比以前多 - 但或者因為 「Open World」,就算中間唔玩其他Quest跟住做,過程都有段路要行,減弱左個效果,攪完一大輪睇1-2分鐘Cut scene ..
10. 最慘係今集的動畫表情好難讓人投入 … (e個嘴先 haha) 明明Cut In Animation已經唔係多
11. 傾計個鏡頭要大執.....
12. 執筆時我load番ME2的短片做個比較 - 雖然臉上表情其實都係生硬又唔sync嘴,但分鏡,準確的眼神位置(笑)同唔會做另一個表情影響,講到個故仔先
13. 今集唔單止無Paragon/Renegade System,實際影響今集的Choice都唔多,有的變化也唔大分別
14. 就算只係計Main story,個起承轉合都係弱,好多時真係Feel唔到迫切性,Main Story的過程都仲有位覺得趕收工 (最後兩個Mission...)
15. Final boss戰哈哈哈哈哈哈哈哈哈哈 …
16. 我呢89個鐘其實無咩見過Bug,但手上都有兩個Sidequest完成左Trigger唔到完結,另外今日Final Mission途中出事,敵人比我Snip死哂,但無Trigger劇情開唔到門玩唔到落去 …………….
17. Remnant Decryption或者開Vault的Puzzle都唔錯,難度適中
18. 今次個Mineral scanning幾好; AVP point本身concept上也不錯,希望下集可以多點實際作用

但overall,我始終認為 ME 3>>> Andromeda,story/narration/character始終比combat重要得多

此篇文章於 04-16-17 11:35 PM 被 12號四分衛 編輯。
舊 05-04-17, 08:26 AM   #128
whassupbun
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
我上星期都爆左, 其實整體OK既, 故事都唔錯, Loyalty quests有啲都幾正, 不過最差係啲支線成日要你去十九幾個地方, 每個地方可能只係搵一樣野, 講一兩句對白, 跟住最尾返番起點完成任務, 哩樣真係好乞人憎, 明顯地只係為左拖長隻game, 浪費玩家時間

whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-17, 09:16 AM   #129
12號四分衛
Game Master

引用:
作者: whassupbun 查看文章
我上星期都爆左, 其實整體OK既, 故事都唔錯, Loyalty quests有啲都幾正, 不過最差係啲支線成日要你去十九幾個地方, 每個地方可能只係搵一樣野, 講一兩句對白, 跟住最尾返番起點完成任務, 哩樣真係好乞人憎, 明顯地只係為左拖長隻game, 浪費玩家時間
Loyalty quest 的有限空間新Map (level design) + 講故事
食正(以前)Mass Effect優點
舊 05-04-17, 11:10 AM   #130
whassupbun
Ultimate Gamer

註冊日期: Jul 2010
PSN  IDwhassupbun
XBox Live Gamertagwhassupbun
引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
Loyalty quest 的有限空間新Map (level design) + 講故事
食正(以前)Mass Effect優點
所以其實證明左佢唔玩OPEN WORLD仲好啲
不過有伏線, 唔知下集繼唔繼續哩個玩法啦, 我都想知D殖民地會發展成點, 其實我幾buy個故事既, 我鍾意哩類拓荒者/新領域劇情, 如果下集再返去D殖民地已經變左城市就正

whassupbun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-04-17, 01:20 PM   #131
12號四分衛
Game Master

引用:
作者: whassupbun 查看文章
其實我幾buy個故事既, 我鍾意哩類拓荒者/新領域劇情, 如果下集再返去D殖民地已經變左城市就正
+1

個Concept on paper其實真係好好

一來完全避左同Original Trilogy 的比較,可以試新野
間中提下600年前的事件,舊玩家又開心,新玩家又唔會Miss
雖然Bioware提過(今集 only?) 同以前故事Clean Cut,唔會有直接關連
但好似結局提過的Benefactor,如果係illusive Man真係一點都唔Surprise

二來由於主角係拓荒者
作為玩家,意義上多一點動力去做Sidequest

但可惜實際除左對Viability Points數字有影響
就只係唔同Pod的資源的變化 …
(雖然VP全100% 結局有樣野會有變化ge)
你話如果唔做Sidequest,中間outposts 可能會比人攻擊,或者有d sidequest唔會unlock,會多點意義/存在感
舊 05-15-17, 09:23 PM   #132
12號四分衛
Game Master

v1.06 cut scene improvement

一開始係咁樣就好了

但好可惜比ME:A 劣評攪一攪
BioWare Montreal變成Support Studio
ME future development hiatus埋...

http://kotaku.com/sources-bioware-mo...-on-1795100285
舊 06-08-17, 08:31 AM   #133
12號四分衛
Game Master

大致上大家2017 3月玩到的版本,實際做左年半... 中間由技術,轉concept轉director,唔夠人,辦公室政治樣樣問題都有:

"Mass Effect: Andromeda was in development for five years, but by most accounts, BioWare built the bulk of the game in less than 18 months."

http://kotaku.com/the-story-behind-m...ive-1795886428
由手機版發出
舊 06-08-17, 08:48 AM   #134
david
The One

註冊日期: Mar 2002
所以EA連續兩年攞GOLDEN POO並唔係浪得虛名O既

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-14-17, 02:18 PM   #135
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
所有平台版本, 而家都可以免費試玩10個鐘
https://www.vg247.com/2017/07/14/ten...-for-everyone/
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-17, 07:39 PM   #136
ahleung
The One
Bannnned

開發小組 Bioware Montreal 被另一EA開發小組 EA Motive 吞拼
https://www.vg247.com/2017/08/01/mas...ith-ea-motive/
舊 08-20-17, 10:30 AM   #137
12號四分衛
Game Master

"Mass Effect: Andromeda officially shuts down its single-player updates"

https://arstechnica.com/gaming/2017/...layer-content/

正式玩完
舊 08-20-17, 11:32 AM   #138
david
The One

註冊日期: Mar 2002
EA一貫作瘋,不意外。

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-17, 11:04 AM   #139
hkfaker
Senior Gamer

註冊日期: Jan 2009
咁就應該將啲資源同人力 重新投入dead space續作啦~

hkfaker 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-17, 11:11 AM   #140
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
"Mass Effect: Andromeda officially shuts down its single-player updates"

https://arstechnica.com/gaming/2017/...layer-content/

正式玩完
我估都冇下集了

舊 08-21-17, 11:34 AM   #141
12號四分衛
Game Master

引用:
作者: wing 查看文章
我估都冇下集了
Andromeda storyline 我諗都應該88
但John Shepard 就難講d ... 前傳呀,或者講番First Contact War ... 以Mass Effect 號召力一定仲可以吸多幾次錢 再唔係1/2/3 Remaster又得
舊 08-21-17, 11:40 AM   #142
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
Andromeda storyline 我諗都應該88
但John Shepard 就難講d ... 前傳呀,或者講番First Contact War ... 以Mass Effect 號召力一定仲可以吸多幾次錢 再唔係1/2/3 Remaster又得
小說漫畫呢D會有. 遊戲呢....

舊 11-08-18, 05:44 PM   #143
ahleung
The One
Bannnned

出patch, XB1X畫面強化

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[SELL] PS4 Mass Effect Andromeda 古烈特 買賣專區 1 03-22-17 12:34 AM
Mass Effect 2 neo2046 電視遊戲討論版 730 01-06-17 06:58 PM
[免費]Mass Effect 2(質量效應2) IDGAF PC電腦遊戲討論版 0 01-06-17 06:55 PM
Mass Effect (by bioware) [已售] neo2046 電視遊戲討論版 151 01-18-10 10:44 PM
Mass Effect to Land on PC in May 2008 imgahou PC電腦遊戲討論版 6 06-01-08 08:24 PM

現在的時間是 05:19 AM

手機版 | APP版