Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-12-08, 12:58 AM   #101
now_loading
God of Gamer
VanHelsing

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
不過講開又講, DQ 唔可以冇左鳥山明,
鳥山明d 公仔又唔洗用太強大的機能去表達....

唔同FF 要去做個真人出來

此篇文章於 12-12-08 01:01 AM 被 now_loading 編輯。
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-08, 01:15 AM   #102
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
引用:
作者: wsx360 查看文章
係日本既戰爭己經終結
未來大部份日式game都會出係wii(尤其係rpg)
先唔講你好似當手提機冇到, 一日MS唔放棄日本個市埸, 你都唔洗指意3rd parties (由其RPG類)會一面倒過檔Wii, 二來PS3爛船都有三根釘, 三來Wii 3rd party o既傳統類games(RPG等)完全冇實績支持(同NDS更加冇得比, DQ9話出果時3rd party games已經有好好成績). 未來一兩年最大果幾隻RPG都出落PS3/XB360, 你真係已為一隻DQ10可以改變世界?

唔好再用以往o既思維去睇呢個世代... 好多野已經唔同左.

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-08, 02:13 AM   #103
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
引用:
作者: YHW 查看文章
先唔講你好似當手提機冇到, 一日MS唔放棄日本個市埸, 你都唔洗指意3rd parties (由其RPG類)會一面倒過檔Wii, 二來PS3爛船都有三根釘, 三來Wii 3rd party o既傳統類games(RPG等)完全冇實績支持(同NDS更加冇得比, DQ9話出果時3rd party games已經有好好成績). 未來一兩年最大果幾隻RPG都出落PS3/XB360, 你真係已為一隻DQ10可以改變世界?

唔好再用以往o既思維去睇呢個世代... 好多野已經唔同左.
wii的確連rpg都唔多隻
係得隻廢廢地既tosr叫得做rpg大作(都賣到2x萬)
仲有唔萛正統rpg既dqs賣到50萬

DQ10出wii既影響並唔係1,2日/1,2個月可見到
目前只可以睇下日後有乜rpg出係wii同佢地既銷量點
我相信最後日式game會集中出係wii(尤其係20-30萬銷量個d)

se出咁多rpg係360都谷唔起360主機係日本既銷量,
同埋m$唔比$就冇日式rpg出係360
而nds情況就相反
所以我覺得se rpg大作對弱勢機幫助唔大
但係可以令強勢機更強

希望黎緊會出係wii既"旗艦級Tales"可以扮演FF3ds既角色
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-08, 08:56 AM   #104
卡柏

註冊日期: May 2004
PSN  IDpalfong
XBox Live Gamertagkapal
引用:

我相信最後日式game會集中出係wii(尤其係20-30萬銷量個d)

而nds情況就相反
但係可以令強勢機更強

希望黎緊會出係wii既"旗艦級Tales"可以扮演FF3ds既角色
DQ系列暫時仲未做到面向全世界既局面, SE今次既做法, 應該係想利用Wii o係世界既市場佔有率, 去推銷DQ呢個品牌, 成功既話, SE固之然開心, 失敗既話, 日本國內又不愁冇銷量!!
不過, 我絕對希望今次既DQ可以黎個大改變, 變得更面向世界 (其實睇得出DQVIII已經想做呢樣野, 不過外國依然唔buy)
卡柏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-08, 09:12 AM   #105
大情大性武大帝
世嘉電子娛樂集團總裁

註冊日期: Nov 2003
引用:
作者: 卡柏 查看文章
DQ系列暫時仲未做到面向全世界既局面, SE今次既做法, 應該係想利用Wii o係世界既市場佔有率, 去推銷DQ呢個品牌, 成功既話, SE固之然開心, 失敗既話, 日本國內又不愁冇銷量!!
不過, 我絕對希望今次既DQ可以黎個大改變, 變得更面向世界 (其實睇得出DQVIII已經想做呢樣野, 不過外國依然唔buy)
外國唔buy,可能唔鍾意dq果種,好卡通的感覺,但又少少歐式風(其實又唔似,果種樣版式的王子與公主加城堡,可以話係日式歐州風!)

唔同ff,ff從一開始已經好北歐風格(城堡設計),到超任果幾隻更加成熟,去到新ff,更加現代化左,但個味仲留有少少北歐風,外國人會受D的!!

舊 12-12-08, 12:59 PM   #106
aquarius
Game Master

註冊日期: Apr 2007
引用:
作者: diabloex 查看文章
不過講開又講, DQ 唔可以冇左鳥山明,
鳥山明d 公仔又唔洗用太強大的機能去表達....

唔同FF 要去做個真人出來
都啱嘅, 正如blue dragon我都覺出來個效果唔係咁靚
其實出邊部機唔係問題只不過wii得480p解像
我轉咗full HD TV後玩番呢d畫面始終無咁靚
希望遲d喺呢方面可以upgrade到就好了
aquarius 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-12-08, 01:23 PM   #107
ELT
Lunar使者

註冊日期: Nov 2004
引用:

而nds情況就相反
但係可以令強勢機更強

比d時間佢啦, nds以前咪又係得d 益智game, 之後hit左就開始多rpg

舊 12-13-08, 11:09 PM   #108
chunmanx
我ge代號係風

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDndswii
引用:
作者: 卡柏 查看文章
其實上一代ps2在外國佔有率比現在wii還高
但都唔成功dq呢個品牌
而rpg亦較難吸納新進入市場的機主

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-08, 03:22 PM   #109
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
個人覺得DQ系列係海外包括香港的影響力遠比FF低…

舊 12-19-08, 03:26 PM   #110
超合Game魂
Game Master
超サイヤ人

註冊日期: Oct 2006
引用:
作者: 機場美少年 查看文章
認同...japan only
超合Game魂 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-19-08, 11:27 PM   #111
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:
總有D人例外,對我來說DQ影響力遠比FF高

舊 12-20-08, 02:00 AM   #112
Vanux
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: 龍寶寶 查看文章
自從DQIX宣佈出在NDS (雖然我有NDS), 我已對DQ再沒有期望, 用手提機玩RPG真係無法投入, 咁耐真係一隻手機RPG都未打爆過 (除左Zelda).

始終RPG最緊要係個故事同世界觀, 而呢兩樣野都雖要好的畫面同機能去配合, 否則根本吸引唔到呢個時代大部份的人.
Vanux 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-08, 02:49 AM   #113
WAL1
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2002
我反而覺得手提機好適合玩rpg..
好方便..最近爆返ff3都係多得有nds..
有時候覺得坐o係屋企用幾個鐘升level係好戇居既事...

而且以日本人既口味..佢地眼中rpg既魅力唔在於次世代畫面或機能..
你睇下今時今日..
d廠商仲可以忠實移植超任game當新game出而又賣到滿堂紅..出完一隻又一隻..
試問其他類別..如射擊, 賽實, 動作..仲可唔可以沿用超任畫面而歷久不衰, 人人捧場?
所以話咁多種game類別之中..rpg對機能既要求相對上係較小..

而家既nds..坐擁最多rpg之餘..
仲好賣過好多家用機靚畫面rpg..
所以nds係一個合適平台..去將超任時代rpg盛極一時既餘暉畀新一代感受下..
想玩日本傳統rpg..nds係不二之選..

此篇文章於 12-20-08 03:11 AM 被 WAL1 編輯。
WAL1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-08, 03:08 AM   #114
GimGim

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: WAL1 查看文章
而且以日本人既口味..佢地眼中rpg既魅力唔在於次世代畫面或機能..
就以nds為例..坐擁最多rpg之餘..
仲好賣過好多家用機rpg添..
所以nds係一個幾好平台..去將超任時代rpg盛世既餘暉畀新一代感受下..
想玩日本傳統rpg..nds係不二之選
x2
i havent play any RPG on home console for long time (last one was Baten Kaitos Origins)
but i have been playing lots of RPG on DS

舊 12-20-08, 03:12 AM   #115
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
引用:
如果新手應該由邊集玩起?

其實DS版DQ系列有無出美版?

舊 12-20-08, 03:19 AM   #116
GimGim

註冊日期: Jun 2002
引用:

yes, IV is already out, V is coming soon

舊 12-20-08, 04:01 AM   #117
Vanux
Insane Gamer

註冊日期: Jul 2004
引用:
作者: WAL1 查看文章

你睇下今時今日..
d廠商仲可以忠實移植超任game當新game出而又賣到滿堂紅..出完一隻又一隻..
試問其他類別..如射擊, 賽實, 動作..仲可唔可以沿用超任畫面而歷久不衰, 人人捧場?
所以話咁多種game類別之中..rpg對機能既要求相對上係較小..

而家既nds..坐擁最多rpg之餘..
仲好賣過好多家用機靚畫面rpg..
所以nds係一個合適平台..去將超任時代rpg盛極一時既餘暉畀新一代感受下..
想玩日本傳統rpg..nds係不二之選..
可能我對打機既目的同一般人唔同, 我打機唔係要黎攝時間或打發時間, 而係會搵時間打機, 所以打機對我黎講係娛樂而唔係消閒.

我覺得打機同看電影一樣, 係要享受打機所帶來既視聽感受, 希望透過遊戲去體驗一些實際生活不能體驗的世界事物及環境, 喜歡RPG亦是因為可以投入扮演一個現實不能出現的角色, 以第一身的感覺體驗故事既的內容, 所以Online RPG 會令我呢種人沉迷, 因為真係可以玩得好投入. 要玩得投入,視聽效果變得很重要.

你可以話好多人都唔介意呢d野, 但如果有得選擇, 我會選擇將我有限的時間去享受高質素的娛樂, 而不會追求我曾經打爆過多少個所謂名作.

此篇文章於 12-20-08 04:03 AM 被 Vanux 編輯。
Vanux 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-08, 04:42 AM   #118
Shadow 神
混沌與光明的創造者

註冊日期: Nov 2006
PSN  IDShadowNel
引用:

1-3 一個系列, 4-6 一個系列,你可以選擇一下 ~
我自己就只係玩過 6 同埋 8,但都好鐘意,我會鍾意 DQ 多過 FF,因為佢俾到一個系列的感覺我。而我亦好鐘意鳥山明 X DQ 呢個組合
不過掉轉有人會唔鐘意,覺得佢變化無 FF 咁大。

PSN: ShadowNel
wii friend code: 3580 5742 2557 1699
Shadow 神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-08, 05:01 AM   #119
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: Shadow 神 查看文章
1-3 一個系列, 4-6 一個系列,你可以選擇一下 ~
我自己就只係玩過 6 同埋 8,但都好鐘意,我會鍾意 DQ 多過 FF,因為佢俾到一個系列的感覺我。而我亦好鐘意鳥山明 X DQ 呢個組合
不過掉轉有人會唔鐘意,覺得佢變化無 FF 咁大。
基本上集集都獨立,1-3都有d連系(因為本漫畫 ),4-6話就話系列,其實唔多覺有關
睇完洛特之紋章先好玩第3集
未睇過嘅話第三集完全feel唔到故事性(睇過起碼可以代入下劇情 )
打大佬前無啦啦見到自己老豆俾卒KO,完全唔知做乜,同第5集比人死老豆佢死老豆,差咁鬼遠
最佳故事理所當然係5
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-08, 12:59 PM   #120
龍寶寶
天才兒童訓練營
明天會更好

Wii U IDbobogaf
Nintendo Switch ID4565-6477-0890
3DS Friend Code2793 0561 7788
PSN  IDbobogaf
XBox Live Gamertagbobogaf
引用:

我同GimGim睇法都一樣,新手由4/5集開始玩就可以

舊 12-20-08, 01:37 PM   #121
Eking

註冊日期: Feb 2006
dq ? 由第二開始玩吧, 系統唔復雜 (只係搵龍珠個part比較.....難....)

舊 12-20-08, 06:03 PM   #122
Y.Bird
度日如日

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code1676 3642 5459
引用:
作者: Vanux 查看文章
自從DQIX宣佈出在NDS (雖然我有NDS), 我已對DQ再沒有期望, 用手提機玩RPG真係無法投入, 咁耐真係一隻手機RPG都未打爆過 (除左Zelda).

始終RPG最緊要係個故事同世界觀, 而呢兩樣野都雖要好的畫面同機能去配合, 否則根本吸引唔到呢個時代大部份的人.
用手機重溫DQ4~5感覺不錯,
9代未出就不作評論。

引用:
+1

隱藏、二周目、儲齊裝備、獎杯等都放棄了啦,
因為跟本唔夠時間打機,
買一隻爆一隻都好難...。
Y.Bird 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-08, 07:56 PM   #123
stevenfan
貧窮神附身

註冊日期: Jan 2007
引用:
作者: Kain 查看文章
基本上集集都獨立,1-3都有d連系(因為本漫畫 ),4-6話就話系列,其實唔多覺有關
未睇過嘅話第三集完全feel唔到故事性(睇過起碼可以代入下劇情 )
打大佬前無啦啦見到自己老豆俾卒KO,完全唔知做乜,同第5集比人死老豆佢死老豆,差咁鬼遠
最佳故事理所當然係5
所以話係DQ千萬不好做老豆

stevenfan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-08, 08:40 PM   #124
陸奧 貴志
The One
橋本かわいいよ橋本

註冊日期: Apr 2002
3DS Friend Code4811 8001 2935
PSN  IDTKamui
XBox Live GamertagTMutsu
引用:
作者: Kain 查看文章
最佳故事理所當然係5
咁5同3差左咁多年....

不過論玩就3好玩過5

☆野郎は誰だ 誰だ 誰だ 彼はジョンイル(正日) ジョンイルだ ジョンイルだ
トラブルメーカーの名を受けて 恥を捨てて たたかう野郎
ジョンイルアローは 毒舌 ジョンイルイヤーは 空耳
ジョンイルウィングは とんずら使い ジョンイルビームは 口砲
キムチの力身につけた 偽善の野郎 ジョンイルだ ジョンイルだ
陸奧 貴志 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-20-08, 09:13 PM   #125
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: 陸奧 貴志 查看文章
咁5同3差左咁多年....

不過論玩就3好玩過5
關咩事,講緊故事
之前未玩過DQ時d人話DQ故事正,點知玩果陣完全唔覺有故事呢樣野,因為我玩緊3
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[EVE Online][MMORPG] 有冇人有玩這隻 game? (宇宙版大航海 online + Ultima online 級超自由 gameplay) 佐佐木莊尼 PC電腦遊戲討論版 14 03-16-15 05:25 PM
收 wii ドラゴンクエストX 目覚めし五つの種族 內附的MA CODE 雷刀 買賣專區 3 12-15-12 04:51 PM
NDS:Project: Nintendo DS Online (Nitro Online) : Summary 神祕人1號 手提遊戲機討論版 6 12-09-04 12:03 AM
PS2 online過程一問!!!(front mission online) LEDIV 電視遊戲討論版 15 03-16-04 04:55 PM

現在的時間是 05:03 PM

手機版 | APP版