Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 街機遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-28-08, 07:58 PM   #1
TCS_disable
God of Gamer
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
D1GP Arcade "香港 Location Test 進行中"

今日去左新之城試玩黎

部機係用 16:9 LCD, Save方面用磁卡,而我就用左10蚊黎出卡

軑盤Size同BG4一樣,波棍係軑盤左邊,但Hand Brake方面就比較唔就手,就係櫈左側.
但係Drift重視嘅Game黎講,好唔就手...
腳掣方面是無離合器的.

介面方面設計比較簡單,而且主要文句下有英文細字,要理解隻Game運作絕對唔成問題

畫面方面同BG4差唔多.
但以Type X 能力,同隻Game畫面同時Object顯示量黎講,無新派shader同胎痕就真係好唔掂 =.=
希望正式版Taito會加返呢類 Effect,如果唔係個Replay畫面感覺好齋

玩法方面
基本上係賽道上盡量以高速同大角度甩尾,並盡量接觸賽道上的D1標誌(計Combo)以獲取最大分數.
隻Game係預設啟用 Racing Line輔助 (可以按軑盤右方 Start掣 Cancel),而且有反打提示.
介面設計完全吸引新手參與~

追走比賽的方面
分兩次進行,以兩回合得分合計最多為勝

後追時,主要是盡量緊貼敵車(大概以維持時間及兩車距離計算),而且不接觸敵車(否則每一次倒扣300分...),並盡量以高速同大角度甩尾
又或者超前搶標誌都係方法...(但咁玩我覺得會無左原來意義...)

先走時,主要是以自己步調完成,並減少敵車接近為優先

物理方面,完全同BG4唔同.
感覺似 Colin McRae Rally 2005 用 Tarmac 胎行 Gravel 咁啦.....

此篇文章於 02-29-08 12:49 PM 被 TCS_disable 編輯。
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-29-08, 10:57 PM   #2
TCS_disable
我有車車~

第二次接觸報告

總算完成Season 1~

要修正我之前所講嘅追走比賽玩法...

實際係

後追時,係先接近敵車,然後模仿敵車甩尾角度,盡量貼近敵車,如果未能接近敵車會不計分.

先走時,係必須通過Target Point(略過會不計分),盡量以大角度、高速及打滑狀態下通過Target Point製造得分及Combo,避免被敵車超前

扣分主要係 撞車 -300分 , 甩Bumper -500分 , 被超前大約 每百分一秒 -1分.
舊 03-01-08, 06:40 PM   #3
TCS_disable
我有車車~

最後接觸...

2P mode 感覺好....爛.........

Speed race 同普通賽車Game一樣=.=

Drift Mode ,同單走Attack mode 差唔多,只係多左敵車,同場上多一倍Target,
但係就唔同單人Mode咁玩,後車接近敵車同模仿角度唔會加分,結果做成前行嘅車永遠著數,無左D1GP果種精髓 =.=

強烈要求 2P Drift Mode 用返 Drift選手權 mode 玩法,設有後追及先走,每回合兩圈 (現有玩法係四圈,咁樣Set應該差唔多)

遲d補返我今日晏晝玩嘅 Replay先~
舊 03-01-08, 10:25 PM   #4
TCS_disable
我有車車~

My Single Run , 繁華街仮設サーキット

My Single Run , エビスサーキット南コース

My Single Run , ベイサイドサーキット

此篇文章於 03-04-08 02:24 AM 被 TCS_disable 編輯。
舊 03-04-08, 02:26 AM   #5
TCS_disable
我有車車~

我的 D1GP Arcade 心得~

基礎觀念

1.唔好諗住推炒夾撞
要係改唔到呢種習慣,我勸你唔好上公路開車...
首先Pushing Penalty 每下 扣300 ,記著! 係每下!
係 D1GP mode 跑 アーウィンデイルスピードウェイ(即係Oval果條,好想打返個英文名=.=),layout 比較短,難模仿敵車飄移,分數比較難提升到5000分左右,要係嘗試接近果時撞幾下, -1200 就知咩滋味.
仲有...撞甩Bumper 雖然對車體操縱無影響(我覺得炸...),但呢下扣成 500 分... 要係甩得唔好又係咁撞嘅話, 負分 就夠令你棄機...
(我試過後追 -8分 ,但敵車超過 5000分... 第二鋪單係要追分,目標已經講緊10000分... )

2.唔好諗著過車,只需思考點樣去貼車
後追果時,最攞分就係 同步飄移 同 接近分,技術好d嘅話,接近 Bonus 好易過千,後追隨時會高分過先走果個.

3.首先唔好懷疑個波牙太怪
D1唔係高速向嘅賽事(講緊150km/h以下...),而且要賽事規則關係,一定會想盡辨法令到架車容易打滑,所以引擎及波箱調校會比較傾向高扭力.

操作心得

我嘅 操作 time line:

提升速度->拉Hand Brake (or 或 and) 放油門 + Hard Steer -> 反打調整角度+檔位調整+用油門 & Brake調整抓地力 -> 逃出彎角

1.軑盤同油門,最受控制嘅時間
當架車未跣果時,架車係推著向前行,軑盤只能提供有限度嘅指向.
當架車開始甩同需要反打嘅時候,成架車果時先係最受你控制嘅時候.

反打果時,要做嘅係,找出油門最大輸出點,指向角度調節,
搵啱角度嘅話,基本上堂軑就可以定落黎,油門位置就可以固定.

2.油門深淺
我比較廚嘅諗法係:
踩實->架車傾向底抓著力,高橫向
吊油->架車傾向高抓著力,底橫向

以S灣黎講,當你甩向右嘅時候,大家可能會想用Hand Brake去製造指向
但呢個時候,通常架車嘅G-Force係左邊,加上油門推緊架車,好難做到想要嘅效果
放開油門+一下Hard steer 就可以做到比較突然嘅轉向.

架車比較慢嘅時候點處理?
拖波提升轉數,踩實油門嘗試製造橫西.

3.Foot brake
每當衝過終點,感者大家會留意一樣野,前轆好快鎖.
的確,前轆係好快鎖,踩著轉嘅話,就可以重演 hot version 織戶學 用架紅色Civic 直指出去嘅場面

但咩時候會用到?
就係 Hand Brake / 空油 Hard Steer 後,可以控制車體擺幅同埋甩尾速度.
由於前轆好易鎖嘅關係,請用腳製造ABS~

4.Hand Brake
基本上...第一下高速甩(100km/h左右),一下Hand Brake就夠製造打滑
所以...Hand Brake主要係直路先放手上去...甩嘅時候都係放返係軑同波棍度.

承上...要係Hand Brake + Foot Brake嘅話,就知架車幾正(唔好打面)

5.檔位
以Z33 黎講,4波通常都係用作高速甩嘅,甩嘅時候 盡量Keep 著高轉就得,除非你要限制橫向力度

6.速度
唔好嫌100km/h以下好慢,因為我地唔係玩緊Cyber Formula.
60km/h以下先叫慢(底過就好難維持打滑...),80km/h算中等,90km/h以上先叫快.

大概係咁....

尖咀金星果部Test機,Default 單走 Best Score,比新之城果部 多個 0
另外... Season 果度我玩左成 95XXX 分左右

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
雙生兒專區II:Twins - 08 年國語碟《桐話妍語)》 Smile.K Neo Music UNIVERSE 355 03-13-08 09:53 AM
陳太補選進入立法會 VOL2 (梁 振 英 輕 薄 陳 太 「 皮 薄 嘴 尖 」) IamO ~清談館~ 383 12-15-07 01:31 PM
12.2 港島區補選,GAF民調,唔係住港島都有份投 IamO ~清談館~ 1062 12-06-07 09:57 AM
Winning Eleven 2008 location test edw1100 街機遊戲討論版 0 12-04-07 04:35 PM
必看佳文 - 香港流行樂壇二十五年(記實) URA Neo Music UNIVERSE 12 09-14-02 04:41 PM

現在的時間是 11:01 AM

手機版 | APP版