Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-26-13, 12:28 PM   #826
PTX-003C
God of Gamer
天下第一盲鬼

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDKazamiChris
XBox Live GamertagGesphest MK III
引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
大家會用咩工具黎渗蘿蔔暈?
面相筆lor....

====================================================

BLOG: http://blog.roodo.com/blinder_geist
PTX-003C 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-13, 01:02 PM   #827
半熟蕃茄
Game Master
有朋自遠方來非姦即盜

註冊日期: Oct 2004
引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
一定唔會,敗家仔係fix末期出...
我朋友買左,d件岩岩殘殘上色又過晒界,同埋唔郁得,唯一好係可以換裝變PENEROP...
原來咁差?
我以為末期野會進步
見樓上大大post多魯基斯一號機……呢隻出得ok ma?
上次三號機買左幾失望後來賣左

此篇文章於 06-26-13 01:07 PM 被 半熟蕃茄 編輯。
半熟蕃茄 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-13, 01:26 PM   #828
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

註冊日期: Jun 2002
Nintendo Switch ID8287-9006-2513
PSN  IDGAF_SETH
XBox Live GamertagSeth HK
引用:
作者: frankieccc 查看文章
原來咁差?
我以為末期野會進步
見樓上大大post多魯基斯一號機……呢隻出得ok ma?
上次三號機買左幾失望後來賣左
以前d完成品多數qc愈黎愈差...
唔計敗家仔,R魂其實愈出愈進步,
T1個人幾滿意,但一定要滲線,尤其塊面外圍
隻T3係早期所以比較差

ハイスピードロボットアクションゲームの金字塔

ANUBIS ZONE OF THE ENDERS
BLADE SHOT GRAB
赤兵尉SETH 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-13, 02:48 PM   #829
Fungfelix
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
XBox Live Gamertagfelix110
引用:
作者: 赤兵尉SETH 查看文章
以前d完成品多數qc愈黎愈差...
唔計敗家仔,R魂其實愈出愈進步,
T1個人幾滿意,但一定要滲線,尤其塊面外圍
隻T3係早期所以比較差
大大隻T1 好靚, 可以講下用乜工具攪?
家中有D R 魂都想修飾一下

舊 06-26-13, 03:32 PM   #830
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

Nintendo Switch ID8287-9006-2513
引用:
作者: Fungfelix 查看文章
大大隻T1 好靚, 可以講下用乜工具攪?
家中有D R 魂都想修飾一下
得隻T1係叫友人幫我攪的,都係用面相筆滲線同個盾外圍噴黑色
我自己平時用藍筆

舊 06-26-13, 04:40 PM   #831
赤兵尉SETH
✌(´◓q◓`)✌

引用:
作者: mikemike 查看文章
好似都係要執餐死...

http://bbs.78dm.net/forum.php?mod=vi...page%3D1&page=

舊 06-26-13, 06:06 PM   #832
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
成千銀買隻咁野?...

舊 06-26-13, 06:27 PM   #833
kyo353
Game Master

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDkyo353
引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
大家會用咩工具黎渗蘿蔔暈?
琺瑯油+ x20
即係同模型個種方法一樣
我買第1隻ROBOT魂開始就覺得要滲線

舊 06-26-13, 06:52 PM   #834
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
R魂幾百蚊有呢d質素係可接受
但隻敗家仔成千銀
最低限度滲線真係要做啦
只係大果一倍真係不能接受

仲衰過模型
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-13, 08:49 PM   #835
Insane Gamer

註冊日期: Aug 2005
058719057 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-13, 08:56 PM   #836
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
滲左線真係唔同哂樣

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-13, 09:09 PM   #837
小嘉
The One

好左好多

不過我唔識加無咁多時間攪

買成品仲要自己攪真係
舊 06-26-13, 09:29 PM   #838
kyo353
Game Master

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDkyo353
引用:
作者: 058719057 查看文章
這是畫線吧?
滲線冇理由咁粗

舊 06-26-13, 09:38 PM   #839
魔璃
The One
ちょうじげんアイドル

PSN  IDRuriHoshino
系咁咦都用擦膠擦甩d多餘油先啦 ...

\ /
/ \
\(^ω^)/
魔璃 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-13, 09:46 PM   #840
小晶晶

註冊日期: Jul 2004
PSN  IDalfred_cht
雖然好衰得罪都係要講
你真係哂左成千蚊玩具

滲白色最好用gundammarker支幼深灰再擦走多餘部分
而家想救都無得救
小晶晶 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-26-13, 09:48 PM   #841
不是藍星人
Neverland

註冊日期: Sep 2004
引用:
作者: 小嘉 查看文章
好左好多

不過我唔識加無咁多時間攪

買成品仲要自己攪真係
求其搵支極幼 gundam marker 畫線都好睇好多啦

舊 06-26-13, 09:50 PM   #842
小嘉
The One

引用:
作者: 不是藍星人 查看文章
求其搵支極幼 gundam marker 畫線都好睇好多啦
我未試過劃線
比我攪未晒左件玩具
真係算吧啦

而且件野我都甩左手
舊 06-26-13, 09:55 PM   #843
stamenccy
Senior Gamer
星野結界

註冊日期: May 2007
PSN  IDHoshino_San
XBox Live GamertagEmp34GTR
呢個滲線加水貼再上coating仕樣真係唔同晒@@

喺呢個日本既review網見到,搞到自己不斷掙扎>"<
http://schizophonic9.com/re3/robot_xi.html

舊 06-26-13, 09:56 PM   #844
stamenccy
星野結界

引用:
不過呢種畫線方法好似以前MIA嗰種感覺喇~

舊 06-26-13, 09:58 PM   #845
小晶晶

貼水貼唔難
買支雙星水貼水玩食d同冇咁易爛
再噴層薄薄既啞油就得

此篇文章於 06-26-13 10:08 PM 被 小晶晶 編輯。
舊 06-26-13, 10:04 PM   #846
stamenccy
星野結界

引用:
作者: 小晶晶 查看文章
貼水貼唔難
買支雙星水貼水玩食d同冇咁易難
再噴層薄薄既啞油就得
如果同MR支水貼軟化劑比較邊樣好用D?
我未用過孖星嗰支 Thanks~

舊 06-26-13, 11:38 PM   #847
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
上面係咪傳說中既大龍版…
由手機版發出
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-13, 10:02 AM   #848
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
用灰色筆會好D

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-13, 10:11 AM   #849
dasw123

註冊日期: Dec 2004
Nintendo Switch IDSW-3664-0133-1821
引用:
成千銀咁就

可以的話,用THINNER 抺走咁D 黑線,起碼唔好咁重手

ROUND 1 FIGHT!
dasw123 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-27-13, 10:17 AM   #850
小晶晶

引用:
作者: dasw123 查看文章
成千銀咁就

可以的話,用THINNER 抺走咁D 黑線,起碼唔好咁重手
應該有層保護油係上面
唔整得架

標籤
ROBOT魂, 蘿蔔暈

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
BANDAI新品牌「ROBOT魂」丨(SIDE MS,KMF,LFO,AS,魔神,VF,EV,HL) money 收藏品討論版 1003 11-10-09 01:08 AM
HASEGAWA 1:72 VF-19A [VF-XRAVENS] mudhole 收藏品討論版 4 10-08-05 09:46 PM
Macross 1/48 VF-1S & VF-1A~ Ogre 收藏品討論版 25 12-07-03 11:41 AM
MS HOBBY 機動模型誌Vol.5 MAZINKAISER 收藏品討論版 4 07-21-03 04:47 PM

現在的時間是 01:50 PM

手機版 | APP版