Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 02專區

主題工具 顯示模式
舊 08-26-09, 08:01 AM   #26
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
國內有一班將膠樽當櫈仔坐嘅終極強者

英國說大家抱團死
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-09, 11:56 AM   #27
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
如果人有超能力, 咁其他動物應該都有機會有

真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-26-09, 12:45 PM   #28
someday
Senior Gamer

註冊日期: Mar 2007
引用:
作者: bonedog 查看文章
即係好似現今所講既傳心術一樣, 都係靠搵番個開關去做, 動物都可以大家去溝通, 即使無語言底下, 所以bb 識係水中換氣同埋唔洗睇都可以搵到媽媽同食物呢樣野基本上同動物係大自然生存既一樣, 本身都係一種本能黎, 但係因為人愈大靠既已經唔再係本能就會慢慢退化

有時你聽到小朋友話有植物同佢傾計或者同屋企既寵物傾計一樣, 不過通常大人都覺得自己小朋友幻想出黎..又再教個小朋友動物同植物係唔識講野架, 所以大大下都會慢慢無左呢種能力

可能有時有d人都試過好想打俾個朋友, 又撞岩個朋友係你準備打俾佢個時打黎, 都係呢種感覺, 但有時對方可能都唔知打俾你做咩野架..

其實 BB 換氣係指佢自己識浮上黎呼吸一下 or 指佢長時間困係水底??
如果後者... 困係水中唔死的超能力就未見過, 浸死 BB 的新聞反而成日見

此篇文章於 08-26-09 12:48 PM 被 someday 編輯。
someday 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-28-09, 07:27 PM   #29
Wtak
God of Gamer
永遠的西軍™

註冊日期: May 2002
D人成日話大腦只係用左幾個%,呢句係真既。

但講緊既係記憶同思想能力,唔係用多幾%就有超能力.....

理論上來講,大腦既記憶係可以記住由你出生頭到死亡所有既事,係所有,即係話你某一年某一日,所經歷過既都應該可以回憶番。

當然,人人都知呢個唔係事實,因為負責記憶果部份太複雜,現今都好似未有完整解釋。

It knows it must outrun the slowest gazelle or it will starve to death.
It doesn't matter whether you are a lion or a gazelle.
When the sun comes up,you better start running.
Wtak 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-01-09, 10:42 AM   #30
Asurada
機動六課的一等空尉

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: P.Hope 查看文章
之前有睇過d節目, 講d BB仔識得係水中換氣, 可以不用視覺而感覺到食物玩具同媽媽的位置, 仲可以用心靈感應 ( 好謎的節目... ) 去理解其他生物(主要係母親)的思想, 所以有種錯覺係bb仔聽得明人講乜(其實係心靈感應 )

科學家成日話人類的腦部只是用了幾個%, 如果可以完全好盡個腦的話...
咁睇下你想要的「超」能力係指超越一般人的能力,定係超乎想像的能力吧?

如果係前者的話,參加奧運個o的都係超能力者吧?

正如上面講,你個腦用夠100%都好~
你都唔會有念動力或者識飛.......
正如你部電腦超頻完都唔會多對腳識行一樣~

你無個個器官,就無個個能力~~(你無翼就唔識飛啦........)

舊 09-01-09, 01:23 PM   #31
speedhk
Senior Gamer

註冊日期: Jun 2009
引用:
作者: someday 查看文章
打機打到上左腦..?

可以話俾你聽呢句 statement 係假的. 人從來都接近 100% 地使用腦袋.

可以參考下 Neuro science for kids 呢篇: http://faculty.washington.edu/chudler/tenper.html
註:本人唔係想搵交嗌,只係純粹ge發問

想問問你呢篇野有冇任何國際性科學組織GE認可同有冇做過大型ge臨床研究去證實其真實性??
如果冇的話,最好都唔好咁快話人講ge一定係假~~(當然,都未必一定係真)

又,從來以一敵眾都唔係d咩無可能ge事,唔一定要打機先會發生
當然,三國ge所謂一騎當千都應該只係嚴重誇大化

舊 09-02-09, 01:52 PM   #32
loser
Game Master
......

註冊日期: Jun 2004
查實我覺得小林尊係有超能力的.

舊 09-02-09, 02:27 PM   #33
Eking

註冊日期: Feb 2006
大腦好多地方只係用黎儲野同做反應......XDDD

舊 09-02-09, 10:56 PM   #34
Nelly
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: loser 查看文章
查實我覺得小林尊係有超能力的.
佢個超能力係大胃 ?

Nelly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-09, 10:56 AM   #35
loser
Game Master
......

註冊日期: Jun 2004
引用:
作者: Nelly 查看文章
佢個超能力係大胃 ?
佢令我諗起.... 桂杜尼 / \

舊 09-03-09, 02:13 PM   #36
Nelly

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: loser 查看文章
佢令我諗起.... 桂杜尼 / \
我也聯想到桂杜尼

Nelly 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-09, 10:03 AM   #37
如月釋臣
狡朱~~~~

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch IDPeterHoHo
PSN  IDblade0315
(妄想mode)其實我較想知道人係咪有NT能力?
如果有的話我好想能力覺醒
如月釋臣 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-09, 12:36 PM   #38
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: 如月釋臣 查看文章
(妄想mode)其實我較想知道人係咪有NT能力?
如果有的話我好想能力覺醒
有的,不過你要有命到uc或人類上左宇宙生活。

舊 10-16-09, 01:36 PM   #39
P.Hope
GAF GGXX團
39最高( ̄∇ ̄)

註冊日期: Nov 2002
FROM: http://hk.apple.nextmedia.com/realti...rt_id=13319892

美少女擁 X光眼
能看穿身體內臟
2009年10月16日 (10:49 am)
(未有評分)瀏覽人次:2,090 回應:0 轉寄朋友 文章回應

電影中的超人擁有透視眼,可像 X光看穿別人身體;在現實中,美國加州 19歲少女希瑟( Heather)也擁有「人肉 X光」功能,能看見每一個人身體周圍的光環,從而判斷對方是否有病。

希瑟小時候,不管畫人,還是畫花草樹木,周圍總會出現五顏六色的光環。她最初不知道光環顏色代表甚麼,但隨累積經驗,開始注意到這些光環原來有不同訊息:「當人周圍出現綠色或金色光環時,表示身體良好,如果出現棕色光圈,表示有病。」

她不但看到光環,還可以透視人體的內臟器官,把體內情況看得一清二楚。她說:「我的視力能深入觀察人體內部,有時候,這種能力讓我十分煩惱,我非常害怕自己發現的一切。」

她表示,三年前,母親一位退休護士朋友諾倫( Noreen Lowry)專程拜訪時,問她:「我有光環嗎?」希瑟回答:「有,是金色。」諾倫續問:「我丈夫呢?」希瑟說:「棕色,他病得挺嚴重呢!」

數天後,諾倫丈夫勞里( Charles Lowry)遛狗時突然感到氣促,前往看醫生,醫生說他沒事,但諾倫堅信希瑟不會錯,叫丈夫再檢查一次,結果他證實患癌。當勞里接受骨髓移植手術時,希瑟致電諾倫,指勞里的肺都有問題。

醫學界人士認為,希瑟可能擁有某種「連帶感覺」( synesthesia),可通過一種刺激,引發起另一種感覺,如聞到某種氣味、聽到某種聲音,或者看到某種顏色,但卻無法解釋希瑟擁有 X光眼的原因。

希瑟並非首位擁有 X光透視眼的人士。俄羅斯 21歲女子丹基娜( Natasha Demkina),接受闌尾切除手術後,雙眼突然變成 X光或超聲波那樣,能透視人體內臟器官,甚至能看清楚那些 X光和超聲波都無法探測的「死角」,識別出人體內最細微病徵。

=============
這算超能力嘛?

舊 10-17-09, 01:47 AM   #40
Asurada
機動六課的一等空尉

註冊日期: Apr 2003
引用:
作者: P.Hope 查看文章
FROM: http://hk.apple.nextmedia.com/realti...rt_id=13319892

=============
這算超能力嘛?
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%81%AF%E8%A6%BA
共感覺

我覺得這個都算係「超越一般人的能力」

舊 10-17-09, 03:16 PM   #41
ALEX CHOW
AUDI SPORT

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDALEX_201225
引用:
作者: Asurada 查看文章
http://zh.wikipedia.org/wiki/%E8%81%AF%E8%A6%BA
共感覺

呢個能力我有wo

站(2024/03/30)!!!!!
第71屆澳門格蘭披治大賽車!!!!!
少女時代,
Jessica, TWICE, 宇宙少女, 請夏!!!
F1 2024討論區

此篇文章於 10-17-09 05:20 PM 被 ALEX CHOW 編輯。
ALEX CHOW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-17-09, 09:15 PM   #42
P.Hope
GAF GGXX團
39最高( ̄∇ ̄)

註冊日期: Nov 2002
引用:
作者: Asurada 查看文章
共感覺

哦, 原來共感覺可以透視人体內臟咁利害
我仲以為醫學界人士因為無法解釋X光眼點解能看清楚那些 X光和超聲波都無法探測的「死角」的原因所以才屈佢有synesthesia 添

舊 10-17-09, 10:39 PM   #43
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: HONDA 查看文章
呢個能力我有wo
咁咪生活得好夢幻?(無得罪的意思,但感覺好似好浪漫)

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:26 PM

手機版 | APP版