Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 6 7 8 9  ... 最後
日本動漫畫討論版>蝸牛くも「ゴブリンスレイヤー -GOBLIN’S CROWN-」BD&DVD 7月29日発売! 香港5月28日上映
尼路 08:54 PM 10-08-18
作者: 忍者:
但係你作為公會set quest難度
都唔好好似mhp1咁樣用四本之角去玩人啦

明明難打又要俾新手接任...
作者: 野良猫:
所以我都覺公會啲任好似乜人都接得哩個係個大BUG嚟
公會唔會約束冒險者,即係叫講到明你死你事,有種新手接個打龍任都得

我覺得似MHW(指玩法)
齊道具、著合適嘅裝、了解場地有乜先去打嘢好重要
其實佢後面有講,簡單D講就係新人冒險者日日都有,個個都以為自己係屠龍勇士,叫佢地落下水道打下大老鼠升LV又唔聽,而小哥布又同大老鼠同級,班新人就挑戰最低級任最難個個(MH計就係你個新手連玩都唔識玩唔去採集唔打草龍直打跳跳GG左話廢GAME都唔知你問題定GAME問題)雖然打大老鼠都有機GG就係,畢竟再低級都係一般人對付唔到的生物,一般人對付到就唔洗俾錢冒險者解決,其實你見櫃檯小姐有阻止佢地,不過佢地唔聽,所以先會中招
Lamsze 12:10 AM 10-09-18
其實好似櫃台小姐小姐都好好人,叫殺手去救佢地,唔係佢地真係成為哥布林之母既啦
睇見武道家比哥布林GG,呢兩日打機,見到哥布林都諗起果幕,留下左陰影了
不過點解哥布林會用毒匕刺魔法師?明明都係女
尼路 12:34 AM 10-09-18
作者: Lamsze:
其實好似櫃台小姐小姐都好好人,叫殺手去救佢地,唔係佢地真係成為哥布林之母既啦
睇見武道家比哥布林GG,呢兩日打機,見到哥布林都諗起果幕,留下左陰影了
不過點解哥布林會用毒匕刺魔法師?明明都係女
引用原作的小哥布對男女認知分別只有食同玩完食(生育放好後,正一女大把),動畫無咁出,漫畫魔法師係哥殺出場前已經同武道家一樣下場
高級嘍囉 12:46 AM 10-09-18
作者: 尼路:
引用原作的小哥布對男女認知分別只有食同玩完食(生育放好後,正一女大把),動畫無咁出,漫畫魔法師係哥殺出場前已經同武道家一樣下場

唔驚會間接中毒咩。
火柴人 01:22 AM 10-09-18
好似係話法師放魔法好危險所以唔留活口
由手機版發出
朔望~ 01:34 AM 10-09-18
作者: 高級嘍囉:
唔驚會間接中毒咩。
果D所謂既毒其實係哥布林屎
LR猫 10:12 AM 10-09-18
作者: 忍者:
但係你作為公會set quest難度
都唔好好似mhp1咁樣用四本之角去玩人啦

明明難打又要俾新手接任...

見住個新手FD玩MHW初期任差啲比小怪打死嘅時候
就會覺得公會QUEST個難度正常
J+1 10:27 AM 10-09-18
作者: 朔望~:
果D所謂既毒其實係哥布林屎
咁人食番自已嘅_都會出事架
由手機版發出
ahleung 12:08 PM 10-09-18
通常第一集畫功會造靚D引你追落去, 但以呢集既水準, 我擔心以後會崩成點.......

故事因為睇左漫記得晒, 所以無乜震撼. 不過當初睇漫睇到D無知新手被虐係幾爽的~

我睇viu版, 唔知有無cut野? 例如過激畫面.
s2001154 01:07 PM 10-09-18
好像外傳既畫面更大膽
jamsquare 03:18 PM 10-09-18
個個公會都係咁黑嫁啦

我地又何嘗唔係未試過解緊新手任個陣
比黑狼鳥姦
大破人間 04:06 PM 10-09-18
公會應該都無辦法吧?

制度就放在這裡.
酬金和委託基本是村莊發出的, 以村莊的財力其實也不足以發放高級任務.
而且錢少事多, 冒險者老手大多不願意接.

國家軍隊只能照顧王都和大城市附近的區域.

如果遇上哥布林的上位種或大族群, 甚至連中級冒險者都會翻船
但不進入巢穴內是不知道有沒有上位種的.

harakuma 06:55 PM 10-12-18
其實有個問題一直都有,

咁我就想問,

究竟接受咗D QUEST之後, 完成任務後, 係邊個去CHECK?

即係話有個任務係討伐哥布林10隻, 殺完之後係點?

係神之眼認定完成?

定要攞十隻屍去公會/公證行報到?

不過因為以前係遊戲或動漫就唔去深究,

但既然係講到真實系, 或以果個幻想世界觀去睇, 會係點做?
STRIFE 07:00 PM 10-12-18
割魔物部位拎番去最直接
harakuma 07:11 PM 10-12-18
作者: STRIFE:
割魔物部位拎番去最直接
咁樣都講得通,

所以地下城邂逅會有SUPPORTER君去做呢D下欄嘢
Toriya 04:51 AM 10-13-18
呢套野睇到人中二病爆發

小鬼殺手令我諗起 FF6 個戰鬥畫面
Attack

Throw
Item
大破人間 09:47 AM 10-13-18
作者: harakuma:
其實有個問題一直都有,

咁我就想問,

究竟接受咗D QUEST之後, 完成任務後, 係邊個去CHECK?

即係話有個任務係討伐哥布林10隻, 殺完之後係點?

係神之眼認定完成?

定要攞十隻屍去公會/公證行報到?

不過因為以前係遊戲或動漫就唔去深究,

但既然係講到真實系, 或以果個幻想世界觀去睇, 會係點做?

應該要看委託內容

哥布林相關的委託任務多數是"討伐一個巢穴", 因為即使是哥殺, 不進入巢穴前基本上都難以估算實際數量和有無上位種.
而出委託的九成九是沒什麼錢的村莊,報酬也預付給公會, 就算你說回報說巢穴有100隻哥布林和10隻薩滿, 村莊也拿不出更多的錢了.

也有些委託任務會是"討伐多少數量" 後來會有
某事件
大量哥布林在地面進攻,當時的報酬方式是每殺一隻哥布林一金幣, 特別的原因所以由公會主動出委託和公會買單
,
這種形式雖然沒特別解釋, 不過應該如同版友所講用討伐對像的身體部位作為討伐證明.

雖然討伐巢穴的驗證方式雖然沒什麼提到, 但應該是委託人(村莊)收到工會的任務達成通知後會派人去巢穴確認

因為正路他們都要清理巢穴, 包括回收被擄走的親友屍骨, 回收哥布林的武器(避免再被魔物利用, 而且金屬也值錢)和用石頭和木板封鎖出入口(避免再住進第二窩哥布林)

例如妖精弓第一件委託
在哥殺他們達成委託後, 妖精村也有派人繼續去探索遺跡

harakuma 11:01 AM 10-13-18
作者: 大破人間:
應該要看委託內容

SKIP
謝詳解, 昨晚一直睇漫畫,

呢套算係寫實, 緊張,

唔同其他咩用手機就變無敵果D類似GATE咁既"不對稱"實力

又唔會係美好世界咁攪笑為主.
亍 ◣ 08:53 AM 10-14-18
奶子

用一集講哥殺是如何練成的...氣氛都算做到出來....果然頭盔係好重要的
今集新人組

有隻魔龍寶冠走過來的魔女?!?!魔力容器好似唔多足呢?
鐵之侍 10:59 AM 10-14-18
OP一般ED還不錯

果然漫畫是加了很多情節的,如果先看漫畫但不知小說一定以為删戲了

5人組初次合作應會2回吧?
尼路 04:41 PM 10-14-18
睇動畫想起後面解畫再望今集,要成個公會冒險者都傲嬌先解得通……
supermanlady 08:30 PM 10-14-18
Mili - Rightfully
作者: :

s2001154 09:43 AM 10-15-18
神OP
好ED
等二話有點像Berserk的氣氛
鈴蘭 01:13 PM 10-15-18
哥布殺一定係已經心靈傷到無左性欲
由手機版發出
harakuma 03:20 PM 10-15-18
作者: 鈴蘭:
哥布殺一定係已經心靈傷到無左性欲
由手機版發出
想睇XX情節只能靠本本, 我想睇elf x 歌布群, 不過呢d一定係bad end本
1 2 3 4 5 6 7 8 9  ... 最後

返回主題版面