Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-12-17, 06:43 PM   #76
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
講到呢度, 我諗起早排 gaf 有個五毛 vjoose, 佢認為文明民主國家(英美加澳), 生活唔會比極權野蠻既國家 (如中華人民共和國或北韓)好, 因為文明民主國家既人民亦一樣終生供養政府及地主, 同極權野蠻既國家無分別. 但 vjoose極力無視既係, 文明民主國家既人民, 供養政府及地主既同時, 佢地有最低限度既生活保障, 可以生活得極盡奢華, 亦可以慳吝樸素.

vjoose 邏輯:
供養政府及地主既人民就係奴隸, 文明民主國家, 同極權野蠻既國家, 係無分別既. 大家對美英有好感, 而對中華人民共和國或北韓有所反感, 只係長期受媒體影響, 有所偏頗.

Shirley Sheila 邏輯:
殺人就係犯罪, 因為乜理由而殺人, 都係無分別既. 大家關心呢個慘劇兇手因乜事而殺人, 甚至係講涉及醫療及福利既社會(政治)問題 , 只不過係在事主面上貼金, 粉飾事情.

邏輯係何奇相似呢.

引用:
作者: iamleoluk 查看文章
係呢到我見識到一個人既邏輯同中文水平究竟可以有幾差

E, 講緊邏輯丫, shooter 講唔講丫?

此篇文章於 10-13-17 12:13 AM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-17, 06:52 PM   #77
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
我就咁睇佢d回覆已經覺得好累
咁多位手足仲可以同佢切磋咁耐
小弟我真係好佩服

返正題
係呀 我係同情佢呀
但我唔係認同佢可以殺人囉
佢一樣將要面臨法律上既制裁

而我希望佢可以揾到好律師幫佢求情輕判d

亦希望政府同社會各人可以正視下長期病患無法自理既人既問題

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-17, 06:59 PM   #78
ZeroChow
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
引用:
作者: 朔望~ 查看文章
我就咁睇佢d回覆已經覺得好累
咁多位手足仲可以同佢切磋咁耐
小弟我真係好佩服

返正題
係呀 我係同情佢呀
但我唔係認同佢可以殺人囉
佢一樣將要面臨法律上既制裁

而我希望佢可以揾到好律師幫佢求情輕判d

亦希望政府同社會各人可以正視下長期病患無法自理既人既問題
所以你話我醒唔醒,11樓已經判斷此君非常特別,放棄左
ZeroChow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-17, 07:06 PM   #79
朔望~
Game Master
妹控

註冊日期: Oct 2007
一個理解事情上永遠都有前設既人
嗯,我投降

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-17, 07:22 PM   #80
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: 朔望~ 查看文章
一個理解事情上永遠都有前設既人
嗯,我投降
佢一早假設兇手自殺就係畏罪(潛逃??????????????), 又真係幾特別既

雖然, 死, 從來都係最終極既逃避手段, 但對大部分人黎講, 應該都係最後最後先會考慮既.
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-17, 10:58 PM   #81
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
要照顧長期病患既家人,係差不多身邊所有事情都會有機會變成壓力,
打工照顧既都話頂唔順可以走,家人的話攬得上身就要陪到最後,講白d就係走唔甩。

睇報導佢都請到兩個人照顧,但都要辭職幫手,可能真係太上心,
有時太貼身會令到至親病人覺得自己係個負累,
好似哩單咁,個仔放棄事業去照顧自己,最慘仲要唔係富有家庭,
如果我係個阿媽,心裡一定唔好受,身心俱疲難免有情緒,
一發脾氣,大家心理未調整好,個壓力就好易爆。

我覺得既然都請到人幫手,就應該放心俾人照顧,
自己過返 d 比較正常生活,先至對雙方都好。

舊 10-12-17, 11:34 PM   #82
ben wai
Game Master
ゆがみねぇな

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDDOP169WI
XBox Live GamertagDOP169WI
咪就係一筆過撥款嘅結果囉
咪就係條數計唔掂先要辭工照顧囉
咪就係完全搞唔掂先會有呢單案囉

三柒做社署時出衰仔紙咪搞到老人弑妻
仲有兩單類似都係三柒做社署出嚟嘅屎
咁唔話你的確涼一係豬一係頭腦空空

舊 10-13-17, 12:06 AM   #83
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
十一月,你碌大眼望清楚
留言話我無情無義話我涼薄在先,我話佢地呢D行為係偽善在後
照你咁講,咁邊個挑機先?
學#7 Eking話齋,你同佢好熟?咁清楚?
ZeroChow一句埋黎就話kf
以上面兩位既思維:咁你地同個犯好熟?個個咁為個犯護航,網絡打手乎?收左錢?
連代答都出埋,你代表到我?
我成句係「會反省會懺悔是否等如宜家做乜都得?咪等日後受良心責備,去反省去懺悔囉,咁樣?」
ZeroChow就話係識懺悔既無敵kf,咁邊個斷章取義先
呢D小學生問答玩法,咪當我唔識先得架
咁鐘意玩回力鏢丫嘛
上面呢D一樣可以套番係你地身上
成個回力鏢插係身,痛嘛?
郁下D貓狗都話人冷血虐蓄啦
何況係斬死佢自己阿媽
重要係斬頭喎
咁認為個殺人犯係冷血先係常理吧?
你地個個為個犯護航,甚至有人同情佢,希望佢判少D,咁呢D唔係擺明偏坦係乜?
個兇手唔係冷血係乜野?溫情洋溢?
同情個殺人犯先令我覺得奇怪
上面話我無情無義涼薄,我都係話佢地咁係偽善姐
點知一句偽善就引咁多人出黎,個個玻璃心乎?
唔同情個犯就叫無情無義涼薄
認為個殺人犯係冷血就係無情無義涼薄
我反而認為應該重判,始終係殺人,你都唔想有個斬到佢自己阿媽就黎甩頭既人周街走架?

歌絲˙暮斯板友
如果第4句改為 "大家同情呢個殺人兇手"
第5句改為 "甚至想將件事賴落社會既錯到"
咁會重接近我對呢件事既想法

閣下所言"雖然, 死, 從來都係最終極既逃避手段, 但對大部分人黎講, 應該都係最後最後先會考慮既."
同我想法不謀而合,犯左罪殺左人,又唔想入去,途窮末路,唯有奮身一躍,終極一跳
點知死唔去咁解之嘛

醫生有醫生既責任,就算係殺人犯,都要救
警察有警察既責任,就算明知兇手係佢,都要比個官判
官有官既責任,點淒點慘都好,犯左法就要按刑責判罰
之後剩低果D,咪搵社福界人士幫手囉。因為呢D係佢地既責任
同唔同情個犯,根本唔關事

社福醫既問題固然係要解決
但唔代表我要同情個犯
殺人解決唔到問題。當然,如果果個「人」就係「問題」既話,咁咪好似事主咁囉

呀重有,如果唔係佢殺,咁我就真係同情佢;比我當佢係殺人犯咁睇

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 10-13-17 12:21 AM 被 Shirley Sheila 編輯。
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 12:36 AM   #84
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
點解唔可以同情?
過往類似既倫常血案,審結時法官既判詞好多都會表示同情,
咁哩d法官又係咪鼓勵緊冷血殺人?幫兇手貼金洗白?
一百個人有一百個故事,如果有子女因不堪被父母以酷刑虐待殘害,而殺死父母,
咁響「兇手就係兇手」哩個原則之下,佢地又係咪唔可以值得同情呢?

舊 10-13-17, 12:45 AM   #85
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Shirley Sheila 查看文章
十一月,你碌大眼望清楚
留言話我無情無義話我涼薄在先,我話佢地呢D行為係偽善在後
你就真係碌大眼望清楚呀。
在#5,ZeroChow,話你KF
在#6,歌絲˙暮斯話你涼薄
佢地講的嘢,唔關我事。
我在#8講的無情無義,我只係講我自己的見解,我冇QUOTE你,亦冇指明話邊個。

而你在#10講「但你地呢D唔係叫好人,係叫偽善」,你用「你地」呢兩個字,即係針對哂之前出過post的所有人,包括我在內,所以我話你挑機。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 12:52 AM   #86
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
作者: 十一月 查看文章
我在#8講的無情無義,我只係講我自己的見解,我冇QUOTE你,亦冇指明話邊個。
我在#10講的偽善,我只係講我自己的睇法,都無QUOTE你或者任何人,亦冇指明話邊個。

係有人自己對號入座

咬文嚼字?

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 10-13-17 12:56 AM 被 Shirley Sheila 編輯。
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-13-17, 12:58 AM   #87
十一月
Game Master

引用:
好人個個都想做,但你地呢D唔係叫好人,係叫偽善
引用:
我在#10講的偽善,我只係講我自己的睇法,都無QUOTE你或者任何人,亦冇指明話邊個。

係你地自己對號入座

咬文嚼字?
吓?
你在#10講的「你地」,正常人都會理解為係指#9之前的所有人啦。咁仲話我對號入座?
而我在#8講的,完全冇指明係邊個,我都未話你對號入座,你卻來先發制人,你真叻呀。
舊 10-13-17, 01:04 AM   #88
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
吓?
你在#10講的「你地」,正常人都會理解為係指#9之前的所有人啦。咁仲話我對號入座?
而我在#8講的,完全冇指明係邊個,我都未話你對號入座,你卻來先發制人,你真叻呀。
你在#8講的「無情無義」,正常人都會理解為係指#2既我啦。唔通係指#3~#7?
而我在#10講的,完全冇指明係邊個,你都要自己對號入座,你真誠實呀。

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
舊 10-13-17, 01:18 AM   #89
十一月
Game Master

引用:
關壓力咩事 無膽匪類

殺人犯就殺人犯啦 佢應該諗左好耐添

無膽落街斬人 惟有斬佢自己無反抗之力既阿媽

呢D人渣不如
以上文章最多都係覺得你武斷同冇同情心啫
我就唔明點解會係話你無情無義喇。

#8我講無情無義,係指那些「老母有事就一走了之,只求自己生活好」的那類人。
唔通你就係那類人,所以對號入座了?

此篇文章於 10-13-17 01:32 AM 被 十一月 編輯。 原因: #10是記錯post number,改回#8
舊 10-13-17, 01:23 AM   #90
十一月
Game Master

引用:
你在#8講的「無情無義」,正常人都會理解為係指#2既我啦。唔通係指#3~#7?
而我在#10講的,完全冇指明係邊個,你都要自己對號入座,你真誠實呀。
好清楚咁寫住「你地」,咁都仲叫做冇指明呀?
「你地」呢兩個字,如果唔係指#9之前的人,咁係指邊個?
舊 10-13-17, 01:26 AM   #91
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
以上文章最多都係覺得你武斷同冇同情心啫
我就唔明點解會係話你無情無義喇。

#10我講無情無義,係指那些「老母有事就一走了之,只求自己生活好」的那類人。
我文章最多都係話人偽善
另外就特別強調事主佢係殺人犯,我唔會同情。
我就唔明點解會係話你喇。

#10我講偽善,係指那些『「因為照顧你唔到,所以一齊去啦」「驚第時剩返你一個,所以一齊去啦」咁樣佢同攬住細路自殺既果D大人』的那類人。

幾時#10變左講無情無義架
唔該,碌大眼睇清楚,#8先係你既post

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
舊 10-13-17, 01:31 AM   #92
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
好清楚咁寫住「你地」,咁都仲叫做冇指明呀?
「你地」呢兩個字,如果唔係指#9之前的人,咁係指邊個?
指明就QUOTE你啦

拿,咪咁囉

如果你唔係指#2,又唔係指#3~#7,咁「無情無義」係指邊個?#1?

定係指事主?,如果係,咁我誤會左你啦

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 10-13-17 01:34 AM 被 Shirley Sheila 編輯。
舊 10-13-17, 01:35 AM   #93
十一月
Game Master

引用:
我文章最多都係話人偽善
另外就特別強調事主佢係殺人犯,我唔會同情。
我就唔明點解會係話你喇。

#10我講偽善,係指那些『「因為照顧你唔到,所以一齊去啦」「驚第時剩返你一個,所以一齊去啦」咁樣佢同攬住細路自殺既果D大人』的那類人。

幾時#10變左講無情無義架
唔該,碌大眼睇清楚,#8先係你既post
講來講去你都解釋唔到#10指的「你地」係指邊個。
唔係我對號入座,而係你講的「你地」,係人都會理解為係指#9之前的人囉。
如果你咁都仲要死撐話唔係,我咁投降喇。
舊 10-13-17, 01:37 AM   #94
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
講來講去你都解釋唔到#10指的「你地」係指邊個。
唔係我對號入座,而係你講的「你地」,係人都會理解為係指#9之前的人囉。
如果你咁都仲要死撐話唔係,我咁投降喇。
講來講去你都解釋唔到#8指的「無情無義」係指邊個。
唔係我對號入座,而係你講的「無情無義」,係人都會理解為係指#2既我囉。
如果你咁都仲要死撐話唔係,咁我投降喇。

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
舊 10-13-17, 01:45 AM   #95
十一月
Game Master

引用:
指明就QUOTE你啦

拿,咪咁囉

如果你唔係指#2,又唔係指#3~#7,咁「無情無義」係指邊個?#1?

定係指事主?,如果係,咁我誤會左你啦
有D嘢本來我唔想講,因為當事人可能會知道我講緊佢。
我識得有個人,佢就係捨棄咗有腦退化症的阿媽。佢靠醫生證明同搵社工幫忙,以無法正常地管理物業咁上下的理由,得到咗阿媽的物業的業權,然後仲將阿媽送咗去老人院。
我覺得佢好無情無義,所以見到呢單嘢的時候,有感而發講下啫。
#8的文,唔係指呢度的任何一個人。
點知你就對號入座,然後仲用「你地」呢兩個字來挑埋我機,之後仲要死撐話唔係話我。
咁得啦,你贏喇。
舊 10-13-17, 01:49 AM   #96
十一月
Game Master

引用:
唔係我對號入座,而係你講的「無情無義」,係人都會理解為係指#2既我囉。
我真係唔係指呢度的任何一個人喎。
舊 10-13-17, 01:51 AM   #97
十一月
Game Master

引用:
GAF好似有投票功能,不如搞次投票,睇下有幾多人係覺得我#8講的係指#2的你啦,好唔好?
舊 10-13-17, 01:56 AM   #98
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
我識得有個人,佢就係捨棄咗有腦退化症的阿媽。佢靠醫生證明同搵社工幫忙,以無法正常地管理物業咁上下的理由,得到咗阿媽的物業的業權,然後仲將阿媽送咗去老人院。
我覺得佢好無情無義,所以見到呢單嘢的時候,有感而發講下啫。
#8的文,唔係指呢度的任何一個人。
點知你就對號入座,然後仲用「你地」呢兩個字來挑埋我機,之後仲要死撐話唔係話我。
咁得啦,你贏喇。
報導話有個人,佢斬死自己的阿媽。佢唔知邊度搵把刀,斬到佢阿媽就黎甩頭,然後跳左落樓,點知死唔去。
我覺得佢阿媽好慘,所以見到呢單嘢的時候,有感而發講下啫。

#10的文,係指「抱住我為你好,但其實推人去死」既果類人。
點知你就對號入座,然後仲QUOTE我,幫我代答,反問挑埋我機,之後仲要死撐話唔係話我。
咁得啦,你贏喇。

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
舊 10-13-17, 02:01 AM   #99
十一月
Game Master

引用:
報導話有個人,佢斬死自己的阿媽。佢唔知邊度搵把刀,斬到佢阿媽就黎甩頭,然後跳左落樓,點知死唔去。
我覺得佢阿媽好慘,所以見到呢單嘢的時候,有感而發講下啫。

#10的文,係指「抱住我為你好,但其實推人去死」既果類人。
點知你就對號入座,然後仲QUOTE我,幫我代答,反問挑埋我機,之後仲要死撐話唔係話我。
咁得啦,你贏喇。
loop了十幾個post
你依然迴避緊#10「你地」呢個兩個字的解釋。

兩點喇,明日得閒先再講陪你玩

昨晚倦倦地,所以懶得講咁多。
連續幾次的copy & paste式的回覆,本來係得啖笑。
不過我講 「有D嘢本來我唔想講」,係因為我係唔想同那個朋友反面,所以先講呢句。
但你又唔知點解會照抄。
老實講,幾他幾個post你copy & paste我都可以一笑置之,但見到你照抄呢句,我真係有D無名火起。

此篇文章於 10-13-17 07:06 AM 被 十一月 編輯。 原因: 補充
舊 10-13-17, 02:07 AM   #100
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
loop了十幾個post
你依然迴避緊#10「你地」呢個兩個字的解釋。
個個都想做好人既 >>「你地」<<

如果你地係我所講既偽善者,咁「你地」就係話緊你地

如果你地唔係偽善果批,咁「你地」咪唔係話緊你地囉

就咁簡單之嘛

同無QUOTE人、只用有人某人D人果堆人咪一樣,到底指邊個?咪對號入座果班人囉。

咁「你」唔會係對號入座果D人嘛?

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 10-13-17 02:16 AM 被 Shirley Sheila 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:06 PM

手機版 | APP版