Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 10-12-17, 04:33 PM   #51
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
係囉,既然大家都知呢單野「列作兇殺及企圖自殺案處理」

咁點解要粉飾件事,在事主臉上貼金?

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-17, 04:37 PM   #52
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Shirley Sheila 查看文章

而家似係你想改變人地的睇法喎。
用番你嘅講法,人地都係真心真意同情事主啫?有問題咩?
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-17, 04:39 PM   #53
LR猫
God of Gamer
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
表示對兇手嘅同情又可以係貼金嘅

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-17, 04:45 PM   #54
十一月
Game Master

引用:
作者: LR猫 查看文章
表示對兇手嘅同情又可以係貼金嘅
我嘗試代佢答你。
唔係「斷章取義」架,係真心真意的睇法。
咁會唔會玩得過火咗?
舊 10-12-17, 04:51 PM   #55
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

嘩,連代答都出埋,真係I服了U

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-17, 04:55 PM   #56
十一月
Game Master

咁都要多得你提供材料嘅。
舊 10-12-17, 04:58 PM   #57
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

各位板友提出咁多理據,又話要睇環境證據又盛

我只係疑惑點解好似想將事主洗白<-呢個我估

係咪「情有可原」就可以去殺人?

明明佢殺左人

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
舊 10-12-17, 05:03 PM   #58
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
作者: 十一月 查看文章
而家似係你想改變人地的睇法喎。
用番你嘅講法,人地都係真心真意同情事主啫?有問題咩?
我點樣想改變人地的睇法?

我之前都post「你有你睇法 我有我睇法,有問題咩?」

用番你既講法,回力鏢?

多謝你提供回力鏢呢個咁有趣既材料

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 10-12-17 05:09 PM 被 Shirley Sheila 編輯。
舊 10-12-17, 05:19 PM   #59
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:

明明佢殺左人
佢係殺咗人,佢係會被判刑,但應該判咩刑呢

你就一刀切,佢一定係謀殺喎,咁一定係終身監禁啦

我哋就同情佢,覺得佢可能係衝動殺人,可以被判誤殺,刑期或許可以少啲

根本無人話可以殺人
係咁刺稻草人做乜呢

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-17, 05:31 PM   #60
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:

明明佢殺左人
『係咪「情有可原」就可以去殺人?』
我的回答是:係。
正確點說:這個殺人是否「情有可原」?

例如:
要被人殺,所以殺了那個人。
情有可原:自衛之下,錯手殺死
情有但不可原:自衛,已解除危險,可輕鬆救助下,卻動了殺手

此篇文章於 10-12-17 05:35 PM 被 dark_ming_ 編輯。
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-17, 05:31 PM   #61
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:

明明佢殺左人
由於大家對中文辭彙既認知好似有D唔同,用返你既論調去講啦
至今除咗你同樓上(啱啱先討論),有邊個話「情有可原」就可以去殺人

此篇文章於 10-12-17 05:39 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-17, 05:36 PM   #62
十一月
Game Master

引用:
我點樣想改變人地的睇法?

我之前都post「你有你睇法 我有我睇法,有問題咩?」

用番你既講法,回力鏢?

多謝你提供回力鏢呢個咁有趣既材料
「你有你睇法 我有我睇法,有問題咩」呢句,係你在被圍攻之後先講嘅啫。
一開始如果唔係你講「偽善」,都唔會咁多人有反應。
點解你講「偽善」之前,唔會諗人地都係講自己的睇法,真心真意同情事主呢?

引用:

「咁點解要粉飾件事,在事主臉上貼金?」
如果你唔係想令人唔再粉飾件事,咁我真係唔知你呢個問題係為乜而問囉。
我唔知你係邊度人,不過香港人講的廣東話,「點解要xxxx,明明係相反的」,呢句通常係喺想說服人認同你的想法時講的。
舊 10-12-17, 05:39 PM   #63
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

無錯你地無實實在在咁講「可以殺人」

但對一個兇手表示「情有可原」...咁即係?

我都話:
一味用「情有可原」「佢都唔想」之類既話去幫呢D人講說話,搞到好似佢無錯咁,只會助長呢類事情發生

呢種同情、姑息,甚至想淡化佢殺人呢件事

「我唔想架!我情有可原架!我壓力大呀!」一邊咁講一邊就街斬人既情況實在唔敢想像

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
舊 10-12-17, 05:41 PM   #64
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
無錯你地無實實在在咁講「可以殺人」

但對一個兇手表示「情有可原」...咁即係?

我一直都話:
一味用「情有可原」「佢都唔想」之類既話去幫呢D人講說話,搞到好似佢無錯咁,只會助長呢類事情發生

呢種同情、姑息,甚至想淡化佢殺人呢件事

「我唔想架!我情有可原架!我壓力大呀!」一邊咁講一邊就街斬人既情況實在敬謝不敏
都係果句,大家對中文理解有些少唔同,情有可原唔等佢冇錯
另外,上街斬人就真係唔知點樣同情有可原掛鉤…

不過世事難料,其實佢可能真係夜神月黎

此篇文章於 10-12-17 05:51 PM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-17, 05:48 PM   #65
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
「你有你睇法 我有我睇法,有問題咩」呢句,係你在被圍攻之後先講嘅啫。
圍攻?有咩?

我只睇到板友係度交流意見

「你有你睇法 我有我睇法」唔係常理黎咩?

我打呢句出黎係提醒你地當中某D人唔好忘記呢度唔係一言堂

唔係一言不合就話人地係kf之流

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
舊 10-12-17, 05:53 PM   #66
十一月
Game Master

引用:
「你有你睇法 我有我睇法」唔係常理黎咩?
咁正如你話人偽善一樣,人地話你涼薄,都係人地嘅睇法。
話你kf都係人地的睇法,而唔係因為「一言不合就話人地係kf」。
ok?
舊 10-12-17, 05:55 PM   #67
十一月
Game Master

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
不過世事難料,其實佢可能真係夜神月黎
唔知佢幾多樓跳落去。
不過如果真係可以計到只重傷而不死,咁真係勁
舊 10-12-17, 05:57 PM   #68
Chitose1987
好孩子不要問

註冊日期: Apr 2010
有人未試過患精神病 未體會過控制唔到自己情緒 其實係幾幸運

不過更好彩既係 香港法官量刑都仲會參考精神科醫生報告同犯案既理由同動機

而唔會未審先判一口咬定佢就係無膽匪類人渣殺人犯 直接打落十八層地獄永不超生
由手機版發出
Chitose1987 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-17, 05:59 PM   #69
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

引用:
咁正如你話人偽善一樣,人地話你涼薄,都係人地嘅睇法。
話你kf都係人地的睇法,而唔係因為「一言不合就話人地係kf」。
ok?
哦。所以結論係我涼薄我kf

我以為大家係討論件事同案中既事主,原來你地討論緊我??

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
舊 10-12-17, 06:01 PM   #70
十一月
Game Master

引用:
哦。所以結論係我涼薄我kf

我以為大家係討論件事同案中既事主,原來你地討論緊我??
點會係討論緊你,大家都只係講出自己嘅睇法啫。
舊 10-12-17, 06:07 PM   #71
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

細細個已經有講啦

劍、天秤、眼罩

不偏不倚、公平公正、法律面前人人平等

你地咁樣預設立場,將兇手塑造成受害人一樣,這樣做好嗎

點解女神要矇眼,因為「一律平等對待」

兇手就係兇手,殺人犯就係殺人犯,殺左人就係殺左人

做乜咁多理由為佢開脫?但你地覺得係咁,咪咁囉

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=

此篇文章於 10-12-17 06:14 PM 被 Shirley Sheila 編輯。
舊 10-12-17, 06:21 PM   #72
十一月
Game Master

引用:
細細個已經有講啦

劍、天秤、眼罩

不偏不倚、公平公正、法律面前人人平等

你地咁樣預設立場,將兇手塑造成受害人一樣,這樣做好嗎

點解女神要矇眼,因為「眼前的都是人,所以一律平等對待」

未查就一口咬定係畏罪,咁樣又好公正?
你講的「佢應該諗左好耐添,無膽落街斬人 惟有斬佢自己無反抗之力既阿媽」,呢D已經完全係你主觀,偏離咗不偏不倚及公平公正啦。
警方將之「列作兇殺及企圖自殺案處理」,都係因為要開File啫,最後唔一定係判謀殺。

仲有邊個將兇手塑造成受害人一樣?只係話同情就等如話佢係受害人?
如果你咁都話唔係斷章取義,咁......我都唔知講乜好喇。
舊 10-12-17, 06:27 PM   #73
ZeroChow
Crazy Gamer

註冊日期: Jun 2005
你哋咁認真做咩? 佢都唔係正常可以交流嘅水平。

就好似同五毛講共慘黨衰野一樣。
ZeroChow 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-17, 06:31 PM   #74
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
係呢到我見識到一個人既邏輯同中文水平究竟可以有幾差
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 10-12-17, 06:42 PM   #75
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
除左係擺明玩支那人辯論十式既五毛之外 (如 shooter)
又無乜圍唔圍攻既, 都係傾野既姐

引用:

我綜合大部分人既睇法, 再加埋自己既再講講 (如果覺得我有講錯佢既唔該補充指正)

普通法黎睇, 未判之前一律假設無罪, 網上資料及新聞亦無進一步資料講兩個人關係係點, 你又憑乜咁早下定論話人畏罪所以跳樓 ?

情理上, 以文明社會既標準黎睇 (野蠻社會, 如中華人數共和國或北韓不適用), 仔殺老母再自殺係一個慘劇.

樓上咁多位, 包括我, 想了解清楚慘劇發生既理由, 亦有人認為香港既生活同醫療保障不足, 有可能同呢個慘劇既發生有間接或直接既關係.

大家對呢件慘劇所帶出既問題有所反思, 你就睇成 粉飾件事在事主臉上貼金

爭奪利益既時候, 我地往往都會只求結果, 不問中間細節.
不論黑白貓, 捉到老鼠就係好貓.
不論左膠右膠, 爭取到香港人既福利就係好膠.
唔理江派定外國勢力, 幫到香港人對抗中國就係對香港人有利.

當要分析事情既時候, 就唔可以不問因由只求結果.

你同中華人數共和國既野蠻人又有乜分別 ?

此篇文章於 10-12-17 07:25 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 05:09 AM

手機版 | APP版