Default Style 註冊帳號
Games Animation Forum

不顯示圖片
1 2 3 4 5 
手機資訊/電腦軟硬討論>寬頻價錢、質素及其他問題 2013
埃及使者 05:28 PM 05-18-13
話說今年BB100 8月完約
佢地已經打左10幾次黎
但全部俾我CUT哂

今日有興趣聽下
一聽, $148, 仲貴過依家($109)
仲話遲D續要用返以前$248舊價
即時同佢講2個月後再打黎

問下大家
應該繼續續BB100好?
定轉公司好?
有BT、海外OLG
真十人€ 05:51 PM 05-18-13
之前HKBN 100M 3月到期,由上年12月講到期一蚊都唔減 $145 一個月 (原$109),結果cut鬼左佢,將另外一條PCCW VDSL2 100M 升做 200M fiber (平均$13x ) 算數。
ALEX CHOW 05:54 PM 05-18-13
作者: 埃及使者:
話說今年8月完約
佢地已經打左10幾次黎
但全部俾我CUT哂

今日有興趣聽下
一聽, $148, 仲貴過依家($109)
仲話遲D續要用返以前$248舊價
即時同佢講2個月後再打黎

問下大家
應該繼續續BB100好?
定轉公司好?
有BT、海外OLG
<=今年11月左右到期
應該會續(因為穩定)
埃及使者 07:52 PM 05-18-13
作者: 真十人€:
之前HKBN 100M 3月到期,由上年12月講到期一蚊都唔減 $145 一個月 (原$109),結果cut鬼左佢,將另外一條PCCW VDSL2 100M 升做 200M fiber (平均$13x ) 算數。
用落如何?
因為我住公屋

作者: HONDA:
<=今年11月左右到期
應該會續(因為穩定)
唔知係咪ROUTER影響 (ASUS N66U)
定條線有問題
有時會突然斷線
每日大約會出現1~2次
真十人€ 08:00 PM 05-18-13
用落如何?
因為我住公屋
用落無問題(至少我去响ge網唔覺有大分別),無斷過線,但係要插多咗個fiber modem。
Squall-Lucifer 01:24 PM 05-19-13
轉台一定便宜過續約,HKBN續約一定貴過之前的價錢最少30%
亍 ◣ 01:27 PM 05-19-13
作者: 真十人€:
殺唔到去100上下??咁睇要搵定第二間了........ (都係8月左右到期...
Squall-Lucifer 01:30 PM 05-19-13
作者: 亍 ◣:
殺唔到去100上下??咁睇要搵定第二間了........ (都係8月左右到期...
現在很難做到一百前後的了,不如以百二為目標,找個band width最大,質素更好的來用吧。
亍 ◣ 01:34 PM 05-19-13
topic改成2013歡貧價格討論啦

隔一兩年又要入來討論一次
埃及使者 07:32 AM 05-21-13
我SEARCH過冇人開
都諗緊改唔改好

作者: Squall-Lucifer:
現在很難做到一百前後的了,不如以百二為目標,找個band width最大,質素更好的來用吧。
其實我都預左要上到$120左右
反正都係比依家交多十幾蚊
stephen1980 12:03 PM 05-21-13
公屋用戶x2,我由HKBN轉去PCCW 138, 200 mb ,去下討論區留言等sale比個價你去格價
nakata 01:16 PM 05-21-13
我2011年12月開始轉3, 家居加上網100M, $124.今年12月到期.
initial 01:26 PM 05-21-13
之前其他TOPIC講過, 上個月新裝PCCW, 私樓 FIBER 300mb $24x, 24 個月.

質素好好, 上政府個網CHECK, 直插LAN 有28Xmb down/ 26Xmb up.
BT 最勁試過有 2x mb/s down
不過去歐洲, 日本網會load 得耐少少. 中國, 台灣 本地就完全無問題.
6eo 03:25 PM 05-21-13
和記, 搵唔到更平所以續左約
電話連上網 $155

可能我好彩, 用落都OK, 係間唔中斷線, 但可能係ROUTER問題
Akira 明 07:42 PM 05-21-13
有事求教

本來用緊HKBNBB100
打來話加多20升BB500
我覺OK,但升個日就上唔到網了,
問一D電腦人話我條線可能支援唔到咁高速
咁想問可唔可以叫師傅換個條線
條線入牆的,會唔會好難搞要收費?

同埋個sales點解唔問吓我條咩線先?
亍 ◣ 08:11 PM 05-21-13
用左10年有多,打來第一句就係最後通牒14x係最底,我話要cut form,佢好樂意的提供另一方案"你而家已經可以直接去門市填form",仲加多句,你真係要cut 嘛我呢邊幫你記錄低先,留定條channel比其他等候者

又一次專貴級服務
X&Y 10:25 PM 05-21-13
hkbn轉左手之後態度已經完全唔同晒
(我上年7/8月最後一批轉手前續約99x24)
依家身邊既朋友講極價都要140

如果有pccw 100/200m 就轉pccw啦, 反正價錢差不多
但去內地既bandwidth會好好多
本土就兩間都分別不大
埃及使者 10:39 PM 05-21-13
作者: X&Y:

如果有pccw 100/200m 就轉pccw啦, 反正價錢差不多
本土就兩間都分別不大
THX
因為我除左BT外
會連線到海外 (WOT、外國FORUM等)
所以想睇下HKBN係咪值得放棄
Squall-Lucifer 11:03 PM 05-21-13
THX
因為我除左BT外
都是那個例子,玩PSO2,連去日本的SERVER,用HKBN完全沒斷過,好順;而用PCCW的友人一晚斷數次,入房都LOAD得出時間過人。
爽神 02:14 AM 05-22-13
我都係今年8月完約,當年價錢係$119(冇記錯有免左幾個月,扣埋就$109左右,送戲飛x2)
見到佢email度出$145,送個乜野狗屎垃圾電影app(唔要有冇得平?)

BTW, 想當年呢個時期hkbn已經晚晚打黎疲勞轟炸
但今年就剩係好似打過幾次黎,睇黎真係易左手手法唔同左?

作者: 亍 ◣:
用左10年有多,打來第一句就係最後通牒14x係最底,我話要cut form,佢好樂意的提供另一方案"你而家已經可以直接去門市填form",仲加多句,你真係要cut 嘛我呢邊幫你記錄低先,留定條channel比其他等候者

又一次專貴級服務
我見佢個email都好強調呢樣野,似乎係今次續約手法黎
懶係有寶咁

作者: X&Y:

本土就兩間都分別不大
如果佢企硬人人一樣我覺得仲好
最怕好似兩年前咁好多人威脅下佢要cut玩下手段又平到去$9x,唔咁做又冇得平
CardGameDan 07:28 AM 05-22-13
THX
因為我除左BT外
WOT SEA服
我兩個朋友用HKBN,佢地夜晚有時會一齊勁LAG控制唔到
反而我冇事,因為我用埃基佬<---唔好學
埃及使者 07:46 AM 05-22-13
作者: CardGameDan:
WOT SEA服
我兩個朋友用HKBN,佢地夜晚有時會一齊勁LAG控制唔到
反而我冇事,因為我用埃基佬<---唔好學
sea服直頭想死
Busconcamp 03:18 PM 05-22-13
i CABLE...
CS係超唔掂的說...
次次打去都可以令顧客火都黎~

至於價錢就...去年留言...
作者: :
唔再睇CABLE...
剛CUT左CABLE TV+CABLE寬頻+固網電話(月費$348)
續約CABLE TV+CABLE寬頻+固網電話(月費$328)<--續約竟平$20
淨用CABLE寬頻(月費$99)
不過最終只留用CABLE寬頻+固網電話(月費$139)

服務計劃:
「有線寬頻」上網服務 (50M) + 住宅電話線服務
服務費用:每月$139
服務承諾期:20/10/2012 - 19/10/2014
合約期:24 個月

kaimankg 04:59 PM 05-22-13
PCCW近年個服務已經下降,尤其係晚上八點後睇Youtube個ping time去到成8xx

仲話合約到期要加價去258 / m,跟住我同佢講你比張cut form我,我用咗你十幾年都咁對我無言.....
真十人€ 11:29 PM 05-27-13
有線拋磚引玉?

1 2 3 4 5 

返回主題版面