Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-13-18, 02:02 PM   #26
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
所以先話「格GAME需要唔需技術,好多時只係睇你用咩心態玩」

咁好明顯玩SFV實戰中要出到DBFZ既BBBB同級既基本COMBO,外行人的確點都要練一下先得。
外行角度黎睇既點都好似技術D既

舊 06-13-18, 02:07 PM   #27
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
哩隻game其中一個優點就係高手同非格game迷都搵到樂趣吧
我睇落唔覺隻game要好高機能switch出冇咩問題吧
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-18, 02:13 PM   #28
wing
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
所以先話「格GAME需要唔需技術,好多時只係睇你用咩心態玩」

咁好明顯玩SFV實戰中要出到DBFZ既BBBB同級既基本COMBO,外行人的確點都要練一下先得。
外行角度黎睇既點都好似技術D既
其實好多野係冇打過D人就咁睇係唔到的, 好似sf4果D目押, 冇玩過果D咪睇到幾下拳腳囉, 鬼知你要啱節奏咩. 一係就見到你行埋去一係掃腳一係兩條友一齊退開, 鬼知你果下係輕腳+解撻咩

舊 06-13-18, 04:16 PM   #29
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: 真!DC 查看文章
哩隻game其中一個優點就係高手同非格game迷都搵到樂趣吧
由手機版發出
當初我用左8舊幾水買...DL個下都O左咀...4.XGB咁少..唔係下嘛...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-18, 04:24 PM   #30
jyeung1
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: 真!DC 查看文章
由手機版發出
只有D 老任hater 只會成日話隻game要求好高
2D 格鬥game 要求高極有限
由未出xbox, ps已經講呢隻好大機會出NS

疑似E3 game play

https://www.youtube.com/watch?v=L9uI5Gl8z5M
jyeung1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-18, 04:26 PM   #31
wing
格鬥低手

引用:
作者: charcsc2000 查看文章
當初我用左8舊幾水買...DL個下都O左咀...4.XGB咁少..唔係下嘛...

其實依家好多game咁大個容量, 只係多播片同多聲音檔, 或者好多層middleware 佔太多空間....其實幾GB已經做到好多野了.

當年360隻skyrim咁大個世界, 咁多mission咁多npc咁多對話都係4GB有找.

舊 06-13-18, 04:43 PM   #32
charcsc2000
J神哥

註冊日期: Jan 2006
Nintendo Switch IDcharcsc2000
PSN  IDcharcsc2000
引用:
作者: wing 查看文章
其實依家好多game咁大個容量, 只係多播片同多聲音檔, 或者好多層middleware 佔太多空間....其實幾GB已經做到好多野了.

當年360隻skyrim咁大個世界, 咁多mission咁多npc咁多對話都係4GB有找.
而加好多game下下都四十幾gb...可能有4/3係畫面...
charcsc2000 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-13-18, 05:45 PM   #33
神人ではない!新人だ

點解唔用重量去計?仲唔抵呀

舊 06-14-18, 01:09 AM   #34
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
引用:
作者: pet3 查看文章
之前係講NS 版唔洗CUT 都行得到流暢

但剛剛果條片唔係好差嗎? (悟空的衣服d色好怪)

再睇番ps4 x1版
https://www.youtube.com/watch?v=BAKSgWQ6AeU
地下的煙霧都多好多
悟空本身係因為唔係原色所以怪,我最初睇都以為唔係switch版片段(d角色咁清!)

冇人話switch版可以把ps4 x1版完全動也不動就搬過佢switch
佢依家做到你在電視第一眼,你有錯覺係其他機既版本
佢依家tv mode行1080p 60fps 人物d邊好幼好靚冇狗牙,多人同畫面也冇lag機,基本戰鬥感係同其他機一樣,你話佢冇調整野去就switch就騙你的,佢取捨左1080p 60fps 同等人物精細度保留,在特效同背景結構多邊形量收少取得平衡。講真效果非常令人滿意

其實我都冇預算佢會行1080p(諗住900p),同埋預想角色邊位會粗身有狗牙佢如果真係做900p同有狗牙邊可能背景都可能完全唔洗修。不過我覺得佢取捨得好~起碼已經係switch中最靚既卡通化畫面,而且還未正式推出可能仲可以再優化多d..

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186

此篇文章於 06-14-18 01:29 AM 被 赤武神 編輯。
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-18, 01:42 AM   #35
seed2005
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2005
Wii U IDseed2005
3DS Friend Code4038 6080 2757
https://www.youtube.com/watch?v=woLa4fVxsgY&t=82s

https://www.youtube.com/watch?v=L9uI5Gl8z5M

seed2005 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-18, 09:05 AM   #36
wing
格鬥低手

引用:
作者: 赤武神 查看文章
冇人話switch版可以把ps4 x1版完全動也不動就搬過佢switch
真係?

其實係冇人話ns完全出唔到, 只係話要cut野先出到....ok 喇, 原來意見一致(疑似)

引用:
作者: 赤武神 查看文章
佢依家tv mode行1080p 60fps 人物d邊好幼好靚冇狗牙,多人同畫面也冇lag機,基本戰鬥感係同其他機一樣,你話佢冇調整野去就switch就騙你的,佢取捨左1080p 60fps 同等人物精細度保留,在特效同背景結構多邊形量收少取得平衡。講真效果非常令人滿意
cut背景cut沙塵效果呢D, 唔係打開或者唔係細心比較都唔覺, 又唔影響gameplay, 咁又真係整得幾有heart~

此篇文章於 06-14-18 09:33 AM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-18, 09:14 AM   #37
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: jyeung1 查看文章
只有D 老任hater 只會成日話隻game要求好高
2D 格鬥game 要求高極有限
由未出xbox, ps已經講呢隻好大機會出NS

疑似E3 game play

其實呢隻game係3d黎 :o)
由手機版發出
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-18, 09:31 AM   #38
wing
格鬥低手

引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
其實呢隻game係3d黎 :o)
由手機版發出
你咁樣兜口兜面咁直接............

舊 06-14-18, 09:42 AM   #39
AKIRA桑
Senior Gamer
Splatoon中

註冊日期: Mar 2018
Nintendo Switch IDSW-4660-5409-0901
引用:
你咁樣兜口兜面咁直接............
我又來參一腳。

根據樓主官方介紹:

是甚麼樣的格鬥遊戲?

融合 2D 動畫以及 3D 立體表現,主打 2.5D 刺激戰鬥的格鬥遊戲。

我從使用 Tapatalk 的 SM-G9287 發送
AKIRA桑 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-18, 09:53 AM   #40
神人ではない!新人だ

融合 2D 動畫以及 3D 立體表現,主打 2.5D 刺激戰鬥的格鬥遊戲。

如果由開發角度去睇,呢隻應該係3D架喎,只係個模用2D畫。
玩既就當然係2D FEEL,不過系統處理上點計都係係3D吧。

…你地真係樂此不疲

此篇文章於 06-14-18 09:56 AM 被 Dyhalt Rushifar 編輯。
Dyhalt Rushifar 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-18, 09:54 AM   #41
wing
格鬥低手

引用:
作者: AKIRA桑 查看文章
我又來參一腳。

根據樓主官方介紹:

是甚麼樣的格鬥遊戲?

我從使用 Tapatalk 的 SM-G9287 發送
2D是player觀感, 實際上人物造模都係3D.

2.5D呢個字眼成日見, 依家用來講呢類3D造模/2D gameplay的格鬥game.... 以前就係講果D用2D技術扮3D果D, 例如當年ultima underworld, wing commander, 舊xcom呢類...........

舊 06-14-18, 09:56 AM   #42
wing
格鬥低手

引用:

如果由開發角度去睇,呢隻應該係3D架喎,只係個模用2D畫。

…你地真係樂此不疲
No, 所有人物造模其實都係3D. 基本上係一隻3D game, 只不過係gameplay冇z軸移動.

舊 06-14-18, 10:04 AM   #43
神人ではない!新人だ

引用:
No, 所有人物造模其實都係3D. 基本上係一隻3D game, 只不過係gameplay冇z軸移動.
語癌問題而已,在下想講用2D畫風做3D模…

舊 06-14-18, 10:27 AM   #44
wsx360
Game Master

註冊日期: May 2005
當初諗住移植去switch一定跌frame降解像度
又話人物造模係3D 所以要好勁機能先做到

講到隻game對機能要求好高 叫任豚唔好發夢

點知而家cut下背景細節位就可以1080p 60fps
wsx360 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-18, 10:32 AM   #45
神人ではない!新人だ

引用:
作者: wsx360 查看文章

係嘞係嘞至叻係天下無敵NS嘞,仲想LOOP幾耐?

舊 06-14-18, 10:39 AM   #46
wing
格鬥低手

引用:
作者: wsx360 查看文章

任豚? 發夢? 有人講咩?
其實呢度d人只係doubter, 閣下先係hater....
hate其他 doubter的hater.

舊 06-14-18, 11:12 AM   #47
AKIRA桑
Senior Gamer
Splatoon中

註冊日期: Mar 2018
Nintendo Switch IDSW-4660-5409-0901
引用:
引用:
語癌問題而已,在下想講用2D畫風做3D模…
可能我唔清楚日本同香港點分,但Steam平台就將無z軸移動既立体模組遊戲,都入落2.5D,例如過去SF4,來緊既Rockman 11
AKIRA桑 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-14-18, 11:18 AM   #48
wing
格鬥低手

引用:
作者: AKIRA桑 查看文章
可能我唔清楚日本同香港點分,但Steam平台就將無z軸移動既立体模組遊戲,都入落2.5D,例如過去SF4,來緊既Rockman 11
其實視情況, 有D人會將呢類冇z軸移動的3D模組game講做2.5D. 咁講其實冇錯, 不過我個人覺得咁樣叫法比較籠統 (因為用2D技術整3D gameplay都係叫2.5D)..... 如果可以詳細少少, 講gameplay就係2D, 講技術同製作就係3D.

舊 06-14-18, 11:33 AM   #49
神名レオ
Game Master
紅蓮團

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDleoayu
呢個topic走向完全意料中,好鬼正!
gaf個幾個大大果然係有料,佢講嘅先係啱,真理
人地講嘅就一定錯嘅無得頂
呢家2d,3d,2.5d教學都出埋
繼續留名學野

舊 06-14-18, 11:36 AM   #50
wing
格鬥低手

引用:
作者: 神名レオ 查看文章
呢個topic走向完全意料中,好鬼正!
gaf個幾個大大果然係有料,佢講嘅先係啱,真理
人地講嘅就一定錯嘅無得頂
呢家2d,3d,2.5d教學都出埋
繼續留名學野
本來講講下gameplay, 點解有呢D走向?

可能大家見唔係個個識分2D同3D, 咪拋下書包, 講下基本知識做福大眾咁囉

如果你有咩心得, 覺得我地講果D有咩錯或者唔啱聽, 唔好客氣, 攤出來大家研究下好喎

forum大家有來有往會熱鬧好多

此篇文章於 06-14-18 11:49 AM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[NS] Splatoon 2 情報區 Vol.2 信長 電視遊戲討論版 324 03-15-19 11:24 AM
[多機種] ドラゴンボール ファイターズ《DRAGON BALL FighterZ》| 2.5D 格鬥/ASW︱Switch版發售預定 安安 電視遊戲討論版 998 06-13-18 11:11 AM
[PS4] [強國產] Hidden Dragon: Legend | 2.5D Action Platformer ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 2 07-11-17 11:07 AM
[XB1] Xbox One 情報區 Vol. 1 (請移玉步 Vol 2) ahleung 電視遊戲討論版 1187 07-02-13 09:31 AM
ドラゴンボール タップバトル Dragon Ball Tap Battle ShanTou 手機平板遊戲討論版 14 04-11-13 08:13 AM

現在的時間是 05:57 PM

手機版 | APP版