Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手提遊戲機討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-09-11, 09:52 PM   #451
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
引用:
作者: MO 查看文章
唔知有無限制,
例如transfer次數,
或者之前果啲FC GAME可唔可以transfer..
如果可以完全轉移,
可以諗下換部新色機
右手邊個Q&A圖話可以過5次?
堆Q&A未得閒睇

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-11, 10:58 PM   #452
紅鞋子
Junior Member

註冊日期: Oct 2011
引用:
作者: MO 查看文章
唔知有無限制,
例如transfer次數,
或者之前果啲FC GAME可唔可以transfer..
如果可以完全轉移,
可以諗下換部新色機
唔寫出黎應該冇限,我都想換部白色機,不過諗諗下都係等佢出新MODEL算。
另外想問D野,PLAZA成就入面咪有一個一日之內擦100人既?乜擦身唔係最多擦十個?10個之後唔係要入廣場清既咩?(香港地未試過擦足十個,所以唔知)
紅鞋子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-11, 11:04 PM   #453
MO
God of Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: 紅鞋子 查看文章
唔寫出黎應該冇限,我都想換部白色機,不過諗諗下都係等佢出新MODEL算。
另外想問D野,PLAZA成就入面咪有一個一日之內擦100人既?乜擦身唔係最多擦十個?10個之後唔係要入廣場清既咩?(香港地未試過擦足十個,所以唔知)
入廣場清完果10人, 果日可以繼續擦架嘛
我試過一日三十幾人....
MO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-09-11, 11:30 PM   #454
usayarE

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
引用:
作者: fantasy俊仔 查看文章
今日擦到6個人, BUT 得兩個有新拼圖sosad
係邊區擦到6個人咁勁?
而家就算去旺角都係最多擦到兩、三個人

嗰兩個人嘅新拼圖我諗都係得本身送個一塊?
usayarE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-11, 10:37 AM   #455
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
引用:
作者: enishi 查看文章

去 command prompt 入到 bin 個 folder, 打 video3ds abc.mp4
(abc.mp4 係你要轉既影片檔名)

之後會生產出 VID_0001.AVI, 放落 3DS 張 SD 卡入面 DCIM\100NIN03 folder 就得 (個 folder 名可能個個人唔同)
唔知點解left & right就冇問題
轉到最尾合成個file得0KB

舊 12-10-11, 11:08 AM   #456
拖羅仔
Senior Gamer
井上卜口

註冊日期: Apr 2008
3DS Friend Code0645 6102 0458
PSN  IDgeoffrey-toro
引用:
作者: W!LL 查看文章
good~!
我申請左抽部mario special 3ds
希望中啦
拖羅仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-11, 11:40 AM   #457
yipchunyu

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: yipchunyu 查看文章
美版機想係eshop買game, 唔想買prepaid咭,直接用credit card,但要入zip code,要點做?
搞掂,轉個region去巴西買就得。
個價仲平左少少
yipchunyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-11, 12:09 PM   #458
蒼之星雲
Insane Gamer
黑暗領域

註冊日期: Aug 2005
引用:
果然好快就有人研究到轉 3D movie 既方法
http://neogaf.com/forum/showpost.php...&postcount=364

首先裝左 ffmpeg
32-bit 版本
http://ffmpeg.zeranoe.com/builds/win...in32-static.7z
64-bit 版本
http://ffmpeg.zeranoe.com/builds/win...in64-static.7z

將下面段 code c&p 去 notepad, save 個 file 做 video3ds.bat, 放去 ffmpeg "bin" folder 入面

去 command prompt 入到 bin 個 folder, 打 video3ds abc.mp4
(abc.mp4 係你要轉既影片檔名)

之後會生產出 VID_0001.AVI, 放落 3DS 張 SD 卡入面 DCIM\100NIN03 folder 就得 (個 folder 名可能個個人唔同)
試完......睇到眼都花都唔覺有咩3D唔3D
基本上睇到咩都睇唔到......有冇人試完都係咁???

舊 12-10-11, 12:15 PM   #459
enishi

註冊日期: Apr 2005
Wii U IDtsuiwil
3DS Friend Code1461 6149 1247
PSN  IDtsuiwil_jp
引用:
作者: W!LL 查看文章
右手邊個Q&A圖話可以過5次?
堆Q&A未得閒睇
巴哈整合
http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=...nA=4899&tnum=6

在新的更新版本後,可將3DS的下載軟體等資料轉移到其它3DS上
可移動的詳細如下(來源)
- eShop的所有軟體 (轉移時雙方都需插記憶卡)
- 記憶卡所保存的存檔和追加資料 (並非必要雙方都需插記憶卡)
- eShop目前的利用記錄與金額殘高 (上限是10000円)
- 存在Flashrom的內建軟體存檔,如Mii廣場、顏面射擊遊戲等
- DS軟體的使用設定

Q1:搬動軟體等資料前,該做什麼
A1:
請先將兩台3DS更新至目前最新版本3.0.0-5J ,並在有網路的環境下

Q2:可以選擇一部分的資料轉移嗎?
A2:
不行,一次轉移全部資料。

Q3:轉移後,轉移元的3DS會如何?
A3:
簡單的說完全初期化,所有下載軟體、追加資料,內建軟體存檔全消失。
更重要的是,eShop的利用記錄也會清空

Q4:不同分區版本的3DS能作轉移嗎?
A4:
不行,只能同語言分區版本的3DS才可作轉移。
eShop的儲值本來就是分開的,當然不行,不然會亂掉,而且有些遊戲只有某些分區有。

Q5:當雙方都有相同的軟體轉移時會如何?
A5:
另外轉移時遇到雙方都有該軟體時,
接受方的該軟體資料會先被刪除,再將轉移元的資料蓋過去
也就是說轉移後,玩同樣的遊戲,存檔進度會是轉移元的進度,因為被蓋過去了

Q6:短時間能連續搬移嗎?
A6:
不行的,當進行轉移的兩台3DS轉移過後,都得在經過一星期才能再次轉移。

Q7:那些資料不會被轉移?
A7:
使用者情報( DS 軟體設定除外)
網路設定
保護設定

Q8:大使權利可以轉移嗎?
A8:
可以轉移,但同樣遇到 Q5 提到的狀況時,結果是一樣的。

Q9:記憶卡的資料可以轉移嗎?記憶卡裡的資料會變怎樣?
A9:
不行,記憶卡本身的資料並不會做任何轉移搬動,所以轉移時不插也無所謂
被轉移的3DS的記憶卡資料在轉移後會變得不能使用,
但轉移元的記憶卡可以在被轉移的3DS上正常使用。
另外當轉移時,被轉移的 3DS 有插入記憶卡的話,
轉移過程中,記憶卡內的資料會全刪除 (反正也不能用了)

簡單的說想用原來的記憶卡玩的話,
請在轉移後,將轉移元的記憶卡上的所有資料用PC轉過來
至於原本被轉移的3DS才有的軟體,只能重新在eShop上下載了,存檔當然也沒了
重要的是被轉移的3DS的軟體追加資料,
很遺憾地,eShop上不能下載,所以都沒了

Q10:轉移有次數限制嗎?
A10:
每台主機都有 5 次的轉移限制。
一旦次數歸 0 就不能再進行轉移,就算其中一方不是 0 也是一樣的。
另外轉移後,轉移元的 3DS 因為會自動初始化的原故,次數會恢復成5次

Q11:當雙方都有進行過轉移,那再進行轉移後,次數怎麼算?
A11:
這時,會依據剩餘次數最少的一方的次數為基準,
轉移完成後,被轉移的 3DS 次數會是這次數再減1
舉例,當兩台 3DS 分別是剩 4 次、 3 次。
那麼不管誰轉到誰,被轉到的3DS最後都是剩 2 次。
enishi 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-11, 12:36 PM   #460
enishi

引用:
作者: 蒼之星雲 查看文章
試完......睇到眼都花都唔覺有咩3D唔3D
基本上睇到咩都睇唔到......有冇人試完都係咁???
我自己未有時間試, 有巴哈網友放左 d 試片出黎, 可以睇下效果
http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=...nA=3092&tnum=3

應該過一段時間會有轉 video 專用程式出黎, 到時再慢慢玩都得
舊 12-10-11, 12:38 PM   #461
紅鞋子

引用:
巴哈整合
http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=...nA=4899&tnum=6
Q10:轉移有次數限制嗎?
A10:
每台主機都有 5 次的轉移限制。
一旦次數歸 0 就不能再進行轉移,就算其中一方不是 0 也是一樣的。
另外轉移後,轉移元的 3DS 因為會自動初始化的原故,次數會恢復成5次

Q11:當雙方都有進行過轉移,那再進行轉移後,次數怎麼算?
A11:
這時,會依據剩餘次數最少的一方的次數為基準,
轉移完成後,被轉移的 3DS 次數會是這次數再減1
舉例,當兩台 3DS 分別是剩 4 次、 3 次。
那麼不管誰轉到誰,被轉到的3DS最後都是剩 2 次。
唔明...如果自動初始化就可以恢復成5次,咁計次數仲有咩意思?
舊 12-10-11, 02:13 PM   #462
メソウサ
The One

註冊日期: Oct 2003
3DS Friend Code5069 4259 0235
引用:
唔明...如果自動初始化就可以恢復成5次,咁計次數仲有咩意思?
咁部機都吉左啦

舊 12-10-11, 02:13 PM   #463
Sea
Insane Gamer

註冊日期: May 2011
引用:
因為被轉的資料都會累積次數
即係舊的資料最多只可以轉到5次

舊 12-10-11, 03:12 PM   #464
cknjoshua
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2011
3DS Friend Code2492 4092 0397
引用:
我自己未有時間試, 有巴哈網友放左 d 試片出黎, 可以睇下效果
http://forum.gamer.com.tw/C.php?bsn=...nA=3092&tnum=3

應該過一段時間會有轉 video 專用程式出黎, 到時再慢慢玩都得
我開唔到果個file....

所以都係試住人地轉左既片先
dled....今晚試下
cknjoshua 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-11, 03:19 PM   #465
enishi

引用:
作者: cknjoshua 查看文章
我開唔到果個file....

所以都係試住人地轉左既片先
dled....今晚試下
我試過 ok, 要 rename 個 avi 檔做 VID_1234.avi (1234 可以係任何數字) 先睇到
舊 12-10-11, 05:15 PM   #466
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
擦身2二週d路線多到發癲
要玩幾多次先玩得晒
仲不停有唔同色盾出現,一隊唔好太多人,唔係無arm用既色就全滅....

舊 12-10-11, 06:02 PM   #467
kei91145
搞笑人

註冊日期: Jul 2008
3DS Friend Code4253 3734 4330
PSN  IDkei91145
XBox Live Gamertagkei91145
今日換左張陳年舊 32GB SD 卡比部機
kei91145 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-11, 07:21 PM   #468
Y.Bird
Ultimate Gamer
度日如日

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code1676 3642 5459
引用:
作者: AshleyYan 查看文章
要玩幾多次先玩得晒
仲不停有唔同色盾出現,一隊唔好太多人,唔係無arm用既色就全滅....
我剛剛先知有PIZZA 和新冒險,
個新冒險好好玩!

我得1個3級歷代勇者,
好難打,
有多點刷人,
好開心金幣終於有用。

新PIZZA 分40塊好賤,
而且一部份逼你和人刷出來,
現在好難刷人,
當初出時個個都開住,
可能現在少人開了...。

隱藏、二周目、儲齊裝備、獎杯等都放棄了啦,
因為跟本唔夠時間打機,
買一隻爆一隻都好難...。
Y.Bird 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-11, 07:26 PM   #469
AshleyYan
↓打到乾晒水先出↓

註冊日期: Dec 2004
Wii U IDAshleyYan
3DS Friend Code2105 8594 0996
PSN  IDAshleyYan
XBox Live GamertagAshleyYan
引用:
作者: Y.Bird 查看文章
我剛剛先知有PIZZA 和新冒險,
個新冒險好好玩!

我得1個3級歷代勇者,
好難打,
有多點刷人,
好開心金幣終於有用。

新PIZZA 分40塊好賤,
而且一部份逼你和人刷出來,
現在好難刷人,
當初出時個個都開住,
可能現在少人開了...。
我有幾個7lv,但要9蚊一個...
我用晒300黎打爆一週無買砌圖XDDD
其實呢排孖車同mon hunt出左算好刷架喇~
多返好多人玩~

舊 12-10-11, 07:38 PM   #470
Suda

註冊日期: Sep 2008
Wii U IDsuda316
3DS Friend Code1075 0690 1475
PSN  IDhiku316
引用:
作者: AshleyYan 查看文章
要玩幾多次先玩得晒
行左中間條路線,俾一關全白一關毒氣陰左白白浪費60粒銀

新的砌圖變左好多細塊,有排先儲得齊

Nintendo3DS
Suda 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-11, 07:55 PM   #471
W!LL
Moderator
【大亂鬥MvT】

註冊日期: Sep 2002
Wii U IDlastwill
3DS Friend Code5241 1873 3778
引用:
作者: Suda 查看文章
行左中間條路線,俾一關全白一關毒氣陰左白白浪費60粒銀

新的砌圖變左好多細塊,有排先儲得齊
擺明係想清左你地Clear上場個高LV Mii

大乱闘X
WILL 3780-8206-2363
按此看我的3DS Mii
有老任分紙多出可以pm俾我,謝謝
W!LL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-10-11, 09:12 PM   #472
紅鞋子

引用:
作者: Sea 查看文章
因為被轉的資料都會累積次數
即係舊的資料最多只可以轉到5次
SONY TRANSFER用時間限制,老任就用次數限制,都唔知想點,多鬼餘...
雖則冇咩機會TRANSFER 5次咁多...
舊 12-10-11, 10:59 PM   #473
cknjoshua
Crazy Gamer

註冊日期: Mar 2011
3DS Friend Code2492 4092 0397
有新野...d人應該都會開返擦身了
cknjoshua 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-11, 03:09 AM   #474
shodanng2
Ultimate Gamer
留言太密會比人ban

註冊日期: Feb 2011
3DS Friend Code1891 1135 7643
PSN  IDshodanng
XBox Live Gamertagdanng360
http://www.youtube.com/watch?v=hJe4EXVR7X4&feature=g-u
OMG !! I Have Decided To Sell My Nintendo 3DS And Buy A New Games Console !!
shodanng2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-11-11, 03:31 AM   #475
irismong
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
問個白痴問題~
同一個任記ACC都好, 買左既GAME, 係跟 "SAVE DATA" 而唔係跟ACC, RIGHT? = =?
連POINTS都係...?

我都希望香港多返D人會開機= =
日本一日可以擦成30人, 我怕返到黎一個都擦唔到

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
收 Nintendo New 3DS LL 日版 maxwellduo 買賣專區 0 04-30-15 10:08 AM
出售 全新 任天堂 Nintendo 日版 白色 New 3DS Terry Sham 買賣專區 0 12-25-14 01:34 PM
[3DS] Nintendo 3DS 綜合情報討論區 01 neo2046 手提遊戲機討論版 1020 03-02-11 01:10 AM
[3DS] Nintendo 3DS 情報區 vol.2 neo 手提遊戲機討論版 1149 02-16-11 02:04 AM

現在的時間是 05:09 PM

手機版 | APP版