Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 影音館

主題工具 顯示模式
舊 11-04-07, 05:23 PM   #1
KTN
Banned 0.95 Century Moderator
~♡

註冊日期: Mar 2002
顯示討論專區 (02)

請繼續/

上回
http://www.gaforum.org/showthread.php?t=136346

舊 11-15-07, 09:32 PM   #2
NEAR
Ultimate Gamer
Majora's!?

註冊日期: May 2006
3DS Friend Code3411 1648 1216
弟弟部電腦個芒唔知點解一開一秒後就冇畫面,,
想問下係咩問題呢?

另外想問下$1500以下4:3芒有咩好介紹,,朋友
NEAR 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-15-07, 11:43 PM   #3
shun105
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2006
索尼現任首席執行官霍華德•斯金格(Howard Stringer)日前在接受媒體採訪時公開表示,以索尼為代表的BD陣營和支持HD DVD格式的東芝、微軟陣營之間的競賽已經陷入僵局,次世代存儲格式之爭正處在膠著狀態之中。

儘管在採訪中斯金格表現的對BD與HD DVD之爭的最終結果並不十分看重,但強調說次世代存儲格式之爭最終誰勝誰負,將對雙方陣營下眾多企業各自的市場威信和聲望帶來重要影響。

“我們一直在努力試圖保持領先,而且實際上我們也確實將優勢保持了相當一段時間,直到派拉蒙宣佈倒戈。”斯金格說道。在從HD DVD陣營接受了1億5千萬美元資助後,今年8月美國電影巨頭派拉蒙公司宣佈脫離BD陣營轉而支持HD DVD格式,索尼顯然因此遭受了前所未有的打擊,而斯金格對這一話題也並不避諱。

“但局面並不會就此持續下去。”斯金格對記者說。這位雄心勃勃的商界精英自正式成為索尼集團首席執行官之前,就相信自己有能力把BD和HD DVD兩大格式歸為一統,而且直到現在依然對此深信不疑。斯金格表示希望自己能夠在任期內打破僵局,實現他一直以來統一次世代存儲格式的心願。
談到索尼多災多難的次世代主機PS3,斯金格依然表現得信心十足,他強調借助不久前的降價和新40GB版PS3推出,索尼近來已經在歐洲等地取得了領先優勢。而在美國,先後三次價格調整也使得PS3業務取得了新的進展。“我們已經開始奮起直追了”,斯金格說道:“目標依然是財年內(截止到2008年3月31日)賣出1000萬台PS3。”

LEVELUP原文
shun105 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-19-07, 12:54 AM   #4
stephen1980
Game Master

註冊日期: Feb 2003
Sharp LC-19A33H
用來打機同做mon,3590,大家覺得點樣?
stephen1980 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-21-07, 03:51 PM   #5
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
我想問pccw d plan $4380 有呢部 KLV-32S310A
掂唔掂o既呢?

舊 11-29-07, 10:26 PM   #6
Terry仔
God of Gamer

依家用緊部philip LCD TV 26寸的(唔記得model)
遲下轉部plasma,選panasonic 37寸(都係唔知model)
平時少睇電視,多數用黎打機,睇DVD(wii,ps2,遲下有ps3)
想請教一下P記哩部有咩壞處&好處?!
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-07, 08:50 AM   #7
KTN
~♡

應該是這款吧,是Full HD Panel
TH-37PV70H

許可的話買大幾寸要Full HD Panel的Plasma如何
TH-42PY700H

P記向來色水較灰底,這看你自己個人喜好吧,我個人可是很喜歡..(汗)
Plasma除了老化的情況會快些和明顯些外,但只從看的表現
Plasma會比現在你用LCD好得多
即使不是Full HD也好,色水/層次感也要好得多..
看電視和玩Wii也肯定比LCD好.....但你要PS3的話
當然是建議先考慮Full HD的問題,長遠而言
Full HD已經是一個很平常的配置,無論你日後機頂盒
看無線/亞視的HDTV好,玩PS3/看BLUERAY/HDDVD/XB360也好....
實用性是越來越明顯的,如果是空間或筆直不行的話,37寸也無不可吧
P記的Plasma也算抵玩,42寸P記有五年全保,這個實在沒話說
37寸有沒有,我不太清楚,但可以問問看,P記的服務個人而言很滿意
早時那台29寸給我耍壞了,維修也很不錯,師父快手服務也算盡責

此篇文章於 11-30-07 08:52 AM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-30-07, 07:31 PM   #8
Terry仔

售後服務不用考慮了
因為家姐個男友係信興 做師父

琴晚突然醒起,37寸res 1024 X 720
哩一點已經可以foul左佢,42寸又唔夠錢
所以都係選LCD啦

LCD的話,TX-32LX700M , TX-37LX75M兩者價錢一樣
一個細D,但係好似畫面靚D,另一個大D,就無咁靚
真係唔知選部好
舊 12-01-07, 12:48 AM   #9
KTN
~♡

1024X720<--這個我反而不覺好大問題...
兩者都係37...要靚我肯定買PLASMA XDDD
LCD同樣價錢,頹級享受...不過你自己決定啦
我信我看見的多過純粹單純數字的比較

此篇文章於 12-01-07 12:53 AM 被 KTN 編輯。
KTN 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-01-07, 01:08 AM   #10
KTN
~♡

37 full hd
http://www.sharp.com.hk/EIP/News.nsf...D?OpenDocument

舊 12-01-07, 10:14 AM   #11
Terry仔

hitachi都有部37寸 full hd的
同sharp 比較價錢,邊部平呢?
hitachi 官網標價16800(實制賣幾多唔知)
sharp無標價出黎
舊 12-14-07, 04:32 PM   #12
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
引用:
作者: Terry仔 查看文章
hitachi都有部37寸 full hd的
同sharp 比較價錢,邊部平呢?
hitachi 官網標價16800(實制賣幾多唔知)
sharp無標價出黎
我反而覺得philip有部37 full hd好過hitachi好sharp, 因為响豐x睇過佢地播full hd日本電視節目, hitachi出色較為紅, 但就有鬼影同暗位唔太好, philip就較為光但好自然, sharp就42吋以下既機都唔係made in japan, 但個價又無話平番, 呃水....

我想問下用ps3同sony出既blu-ray player播blu-ray movie碟, 個差別會唔會好大呢? 咁hd play同360個hd play播hd movie碟又會唔會差好多呢?

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-14-07, 11:44 PM   #13
Paptimus
Ultimate Gamer

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDpaptimuslun
睇過philips hdtv, 發覺色係幾sharp, 但d色過深同過實, 睇落唔太自然(覺得d色唔夠真), 好似人既膚色, 仲有睇綠色既位, 我覺得samsung都好過佢
我會覺得sharp同sony出既color會比較真, sharp會自然同柔和, sony就sharp
我用tvbhd試播去睇

舊 12-17-07, 04:37 PM   #14
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

引用:
作者: Paptimus 查看文章
睇過philips hdtv, 發覺色係幾sharp, 但d色過深同過實, 睇落唔太自然(覺得d色唔夠真), 好似人既膚色, 仲有睇綠色既位, 我覺得samsung都好過佢
我會覺得sharp同sony出既color會比較真, sharp會自然同柔和, sony就sharp
我用tvbhd試播去睇
你咁講下我又覺得係, 得覺d色唔夠真, 尤其是d膚色可以d display係turn到去最光, 所以好鬼白光既...

sharp係幾好架, 但知道4十幾吋以下轉左個made in china, 同好小位插之後就算啦, 而sony就俾佢其他影音產品影響左個感覺, 除非自己好有錢, 否則好小會買sony野...

舊 12-19-07, 04:31 PM   #15
天野
Insane Gamer

註冊日期: Nov 2004
1.Plasma 打機是不是沒有lcd的好???
2.用Plasma打機會不會容易壞??(例如容易起烘等問題)
3.最後Plasma壽命是不是沒有lcd電視長??
天野 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-26-07, 03:35 AM   #16
黑澤夜
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2002
我想問下如果我買左 Dell or Benq 的 LCD MON (MON only)
第時可唔可以加野睇電視?

因為我買來主要係睇碟同打ps3
黑澤夜 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-03-08, 12:57 PM   #17
monster8
Game Master

引用:
作者: 黑澤夜 查看文章
我想問下如果我買左 Dell or Benq 的 LCD MON (MON only)
第時可唔可以加野睇電視?

因為我買來主要係睇碟同打ps3

TV BOX OR SET TOP BOX
monster8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-08, 12:39 AM   #18
赤武神
The One
多多指教!

註冊日期: Jan 2002
Nintendo Switch ID5684-2538-5787
3DS Friend Code3222 5528 5405
引用:
作者: 天野 查看文章
1.Plasma 打機是不是沒有lcd的好???
2.用Plasma打機會不會容易壞??(例如容易起烘等問題)
3.最後Plasma壽命是不是沒有lcd電視長??
1.我認為Plasma 打機絕對好過LCD
2.要注意唔好比個畫面開者而長期黑書面...打機唔會對部機有乜壞處
3.先唔好理佢同LCD比既壽命..依家最新既Plasma屏幕壽命有100000小時
分分鐘你換下部電視,都有排未壞

TH-42PY700H可惜個防反光技術有d影響畫質...

期待另一d公司如先鋒出FULL HD 42" Plasma+內置高清電視tuner~~

家陣仲未見識過TH-42PY700H駁PS3 1080p效果~~可惜冇店舖咁樣show

-------
大亂鬥X:赤武神/MOSIN/3995-5703-0958
孖車wii:赤武神/Dannie/1160-9987-0415
US ACWW[DS]:名: Dannie 村:MOSIN 招牌果:APPLE Fc code:3479-5305-1039
US ACCF[Wii]:名: Mosin 村:BLACKSUN 招牌果:車里子 Fc code:2664-5630-1186

此篇文章於 01-05-08 12:44 AM 被 赤武神 編輯。
赤武神 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-05-08, 01:08 PM   #19
HON HON
沒有妳, 還是愛妳

想問下32" FULL HD LCD TV今年係咪會出呀?
同埋今年係咪會出內置高清盒仔既LCD TV呀?

舊 01-14-08, 08:03 PM   #20
DC 97
The One

註冊日期: Jun 2003
Nintendo Switch ID3334-6659-7010
PSN  IDDC97
老豆ROOM部TV壞左
想買部20-24吋~有咩選擇
唔洗太貴~又唔好太平
買邊隻好??
THX

DC 97 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-15-08, 11:03 PM   #21
monster8
Game Master

今日見到sanyo 隻37" full hd賣$8990, 平到呢....
monster8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-08, 08:15 PM   #22
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
見百記+中銀卡,
panasonic TH-42PV700H 做13,800
http://www.panasonic-hk.com/av/chine..._record_id=243

請問大家覺得點…?
部機的畫汁,大家覺得打機可以嗎?
可唔可以俾少少意見,定係有更好的選擇?

thx
KUTAR# 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-29-08, 10:25 PM   #23
chunmanx
我ge代號係風

PSN  IDndswii
非常急問!

1.買幾多吋
2.幾多解象度
3.同甚麽牌子甚麽型號
的LCD電視看番舊的480i畫面會比較上冇咁核突?(如玩番Wii game)

另想問有甚麽26" LCD TV推介
性能強(如有hdmi輸入)價錢合理
或性能一般但非常抵賣都可以推介
目標值係$5000
1280x720p
16:9

非常感謝
臨表涕零

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-08, 02:01 AM   #24
Montella
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2004
引用:
作者: DC 97 查看文章
老豆ROOM部TV壞左
想買部20-24吋~有咩選擇
唔洗太貴~又唔好太平
買邊隻好??
THX
不如試下搵sony HD crt 電視.

舊 02-27-08, 09:18 PM   #25
chunmanx
我ge代號係風

PSN  IDndswii
引用:
作者: Montella 查看文章
不如試下搵sony HD crt 電視.
但可以在邊道找
我在d上樓的影音舖都唔見ge

JUS/chunmanx/0902 8082 1037
大亂鬥/STAN/4983-4349-6279
chunmanx 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[XBLA,PSN]The Simpsons Arcade Game(XBLA版Feb 03,2012)(美PS+會員07/02-29/02免費) IDGAF 電視遊戲討論版 18 09-05-12 04:32 AM
[演唱會] "左麟右李演唱會2009" 01/02/09~14/02/09 香港體育館 Busconcamp Neo Music UNIVERSE 42 04-14-09 01:48 AM
[TVB] "耳分高下" 主持:哈林,Honey鄧 & 眾閒角Sing之天使 02/02/09~13/03/09 星期一至五 22:35~23:05播映 Busconcamp Neo Entertainment TREND 157 03-30-09 12:24 PM
01/02 球 季 英 超 聯 賽 最 高 週 薪 球 員 雙星 體育版 0 05-29-02 11:23 AM

現在的時間是 10:29 AM

手機版 | APP版