Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-03-16, 09:47 PM   #776
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
有唔少監票義工被DQ

https://www.facebook.com/hongkongpignews/

引用:
Shaman Lau
4 小時 ·

請廣傳

已經証實,我作為一個新界西 東涌區票站 監點票 嘅義工,我已被証實我被DQ。另外大量手足都被DQ。我唔理係咩理由,政治理由又好,篤我灰都好,呢樣野係絕對不公平,因為東涌區已經無本土派嘅手足去監點票and監投票。

請本土派嘅手足,金晴火眼,係票站附近睇下有無人違規,或者留意下公公婆婆有無掌心雷。

以上。

舊 09-03-16, 09:51 PM   #777
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 某F 查看文章
唔明..
監票義工為什麼可以被DQ?
怕他們做手腳?
他們應該是眼看手勿動吧?
最多只是向票場主任質疑或投訴吧?
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-16, 09:57 PM   #778
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: sunnylau 查看文章
唔明..
監票義工為什麼可以被DQ?
怕他們做手腳?
他們應該是眼看手勿動吧?
最多只是向票場主任質疑或投訴吧?
掌心雷同影相(監票有權禁止呢D人入去投票)

呢D係方便建制配票

另外前面都有講,票箱有無被換到時真係得建制先知(新東補選已經發生過)

此篇文章於 09-03-16 10:01 PM 被 某F 編輯。
某F 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-16, 10:21 PM   #779
fantasy俊仔
酒持ってこいにゃーっ

註冊日期: Aug 2006
Wii U IDRealityFantasy
Nintendo Switch ID4064 9412 4240
3DS Friend Code0430 8383 4001
PSN  IDRealityFantasy
XBox Live GamertagFrancisFantasy
支持獨派既我熱普城呢期食相真心黑我憎
想食盡粱天琦光環,以為鬧人可以搶到票?
搞埋d 唔歸你邊就批鬥
信誓旦旦承諾辭職公投到臨選又話唔洗,朝令夕改
仲好意思冤屈粱天琦政棍,粱天琦又冇出賣選民又無違背承諾點係政棍
如果佢唔buy永續又要幫你站台先係違背自己

陳浩天理念想廣納大眾認同,同熱普城鬧走人果隻完全相反
幾可肯定如果陳浩天有得選或有planb都同粱一樣俾佢地咁搞法

係,網上見到好似聲勢浩大,但現實世界根本唔一樣
我親友同事係冇一個話會投熱普城
你咪繼續咬人囉...

fantasy俊仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-16, 10:29 PM   #780
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
又一標題黨

青政自己柒左先批評下已經比你地小到上天花版

跟住食教主夾棍仲好意思講咁多野 但教主有好似屌泛民咁屌左粱天崎嗎?

而且係青政自己燒粱天琦光環關人屁事

係呀 我都聽唔見親戚朋友有人會投青政囉 

人地每次造勢大會都起有成千人 今日旺角起碼都有1.5-2千人

係呀 熱狗真係幾唔受現實世界歡迎架

此篇文章於 09-03-16 10:34 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-16, 10:32 PM   #781
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: fantasy俊仔 查看文章
搞埋d 唔歸你邊就批鬥
仲好意思冤屈粱天琦政棍,粱天琦又冇出賣選民又無違背承諾點係政棍

幾可肯定如果陳浩天有得選或有planb都同粱一樣俾佢地咁搞法

你咪繼續咬人囉...
陳浩天理念想廣納大眾認...弊在已經行唔入立法會

入唔到大眾視野一定已經注定係小眾人

另外從資源爭奪戰入面,比建制多個人入去,就係多左一把口,對手既資源又係多左

真係唔好為左私怨投票,衡量下利弊啦

舊 09-03-16, 10:34 PM   #782
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
又一標題黨

青政自己柒左先批評下已經比你地小到上天花版

跟住食教主夾棍仲好意思講咁多野

而且係青政自己燒粱天琦光環關人屁事

係呀 我都聽唔見親戚朋友有人會投青政囉 

人地每次造勢大會都起有成千人 今日旺角起碼都有1.5-2千人

係呀 熱狗真係幾唔受現實世界歡迎架
投青年既都係信梁天倚架啦...

舊 09-03-16, 10:41 PM   #783
朝霧 海斗
Crazy Gamer

而且教主一直都係講緊粱生你唔支持一早開聲
唔好想兩面都討好

佢亦都有話粱天崎唔係衰人黎,係比朋黨累事

邊個幫手棒粱天崎上黎?
邊個補選果時幫佢手拉票同站台
邊個比個平台佢發聲?

乜野都係熱狗同教主錯啊

o的一伯 晨早踩走左你啦

此篇文章於 09-03-16 10:46 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-16, 10:45 PM   #784
某F
我的歌聲裡

引用:
唔好想兩面都討好

請參巧上面網友解釋政棍既定義

舊 09-03-16, 10:52 PM   #785
某F
我的歌聲裡

引用:
唔好想兩面都討好

邊個幫手棒粱天崎上黎?
邊個補選果時幫佢手拉票同站台
邊個比個平台佢發聲?

乜野都係熱狗同教主錯啊

o的一伯 晨早踩走左你啦
所有野要睇事物既質..

教主只係小器左D同為自己選票
但無好似班飯民出賣自己立場

舊 09-03-16, 10:54 PM   #786
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: 某F 查看文章
請參巧上面網友解釋政棍既定義
要憎一個人

跟本就唔洗咁多野

一個標題已經令班hater 開心到不得了

拿,就咁 我相信圍住果班都係好唔鐘意熱狗既hater黎

https://www.facebook.com/photo.php?f...type=3&theater

舊 09-03-16, 11:38 PM   #787
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
最後一次民調

灰色為宣布棄選者

以下為「未決定」人士參考嘅配票策略建議。再講多一次,如果你已經決定好投邊個,當然最好不過,請無視呢份建議。唔好屈我話逼你「含X投邊個」

香港島

1. 溫和/新進民主派 - 集中配票比:陳淑莊,許智峯,羅冠聰三人當中你可以接受到嘅候選人放棄何秀蘭,劉嘉鴻

2. 本土派 - 請集中谷票比鄭錦滿

如果有保守親戚朋友,請游水佢哋谷票比wiki。wiki名單得佢一個人,谷晒落佢度,浪費晒個啲有可能配到去葉劉同班土共嘅票。

九龍西

1. 溫和/新進民主派 - 集中配票比:黃碧雲,毛孟靜,劉小麗三人當中你可以接受到嘅候選人放棄吳文遠,譚國僑

2. 本土派 - 緊隨你自己意願投比教主或游蕙禎。放棄何志光

九龍東

1. 溫和/新進民主派 - 集中配票比:譚文豪,胡志偉,快必三人當中你可以接受到嘅候選人放棄譚香文

2. 本土派- 集中投比黃洋達。放棄陳澤滔

新界西

1. 溫和民主派 - 集中配票比:尹兆堅,郭家麒,李卓人三人當中你可以接受到嘅候選人放棄馮檢基,黃潤達

2. 新進民主派- 集中投比朱凱迪。放棄黃浩銘

3. 本土派 - 集中投比鄭松泰。放棄黃俊傑

新界東

1. 溫和民主派 - 集中配票比:楊岳橋,林卓廷,張超雄三人當中你可以接受到嘅候選人放棄鄭家富

2. 新進民主派 - 集中配票比:長毛,咖喱飯。放棄慢必

3. 本土派 - 緊隨你自己意願比國師或梁頌恆。放棄梁金成

超區

連續幾個人棄選後,形勢簡單得多:少過3人家庭嘅請集中選票比乳鴿鄺俊宇。

都仍然接受唔到白鴿黨嘅可以投俾梁耀忠,確保佢係真係入到閘。唔好晒咗個選票。

而嗰啲不滿超區而決定投白票或廢票,我係絕對尊重。你唔參與都算,但鼓吹人「投鼎鼎去懲罰泛民」嘅所謂「焦土策略」唔該請免得就免

此篇文章於 09-04-16 03:05 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-16, 11:43 PM   #788
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
引用:
作者: fantasy俊仔 查看文章
搞埋d 唔歸你邊就批鬥

你咪繼續咬人囉...
其實都呢啲時間本來就唔係好想回呢啲野, 不過大老你差唔多句句都錯就真係忍唔住口

今時今日仲好意思講熱狗食粱天琦光環? 真係人唔笑狗都吠. 人地連補選熱普城訓身撐佢都已經忘記得一乾二淨, 講黎講去就好似得青政幫過佢, 大佬你而家訓身將個元氣彈光環夾硬畀晒完全冇往績冇能力嘅青政, 都只係叫你endorse一個冇衝突嘅四眼都要左閃右避. 唔好同我講唔buy永續就唔endorse, 乜endorse等於完全認同對方立場咩? 君不見李怡練乙錚之流都endorse幾派人馬啦, 大佬你第一日玩政治?

承諾辭職公投由頭到尾都冇變過, 大佬人地標題黨人講你就信又唔睇內文就真係萛吧啦

互相鬧人呢家野頂多咪五十歩笑百步, 睇死你咪又係偏聽睇一邊唔睇一邊嗰隻

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!

此篇文章於 09-03-16 11:46 PM 被 YHW 編輯。
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-16, 11:48 PM   #789
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
如果唔滿意小弟嘅「廢建議」,呢篇都可以作參考

http://nonintellect.blogspot.hk/2016...og-post_3.html

引用:
無論如何,我絕對同意有需要保住地區直選議席,不能讓建制派和扮中間派取得過半。我之前的文章已經講過我不同意甚麼焦土戰術。

現在可以做的,除了棄保,還有就是呼籲原本支持民主派的朋友不要上扮中間派的當、呼籲更多支持民主派或本土派的朋友出來投票、在選舉當日擾亂建制的配票民調等等。今次先集中講棄保。

我整理了一下兩組民調數字,一個是民主動力公布的港大12日滾動民調,一個是平常的港大5日滾動民調。兩組數字差異不大,始終後者是前者的一部分,叫做多一個參考啦。接下來,我為各區劃下一條棄保線,位於線下的候選人沒甚麼機會當選,其支持者好應該考慮集中票源改投線上者。條線分別是新界5%,港九6%,超區7%,因各區議席數目不同,當選所要求的得票率亦不同。雖然不是很科學化,但至少是公平地對待不同黨派的人的,不論你是泛民本土,總之條線就劃在那。

我就一如既往不會向大家推薦名字應該投誰,大家自己想,我也強調棄保只是供大家考慮,如果閣下真的很堅定只有某個候選人是你接受到的,我叫你改投也只是浪費時間。例如我看完數字後,說黃浩銘的支持者要投鄭松泰的話,就直頭是摟屌啦。

至於線上的候選人的支持者是否應該配票改投另一人幫補,則要視乎情況,畢竟人人都轉投的話原本安全的有可能變不安全。較好的做法是 vote pairing 幾個人一齊配票,家人朋友一部分A一部分B之類,那就能確保不同候選人都有票。

新界東
持續5%或以上的民主/本土派:楊岳橋 林卓廷 梁國雄 梁頌恆 張超雄 陳志全 陳雲 范國威
持續4%或以下的民主/本土派:鄭家富 黃深喻 梁金城

新界西
持續5%或以上的民主/本土派:尹兆堅 朱凱迪 鄭松泰 郭家麒
踩界:李卓人
持續4%或以下的民主/本土派:黃潤達 黃浩銘 馮檢基 黃俊傑

九龍東
持續6%或以上的民主/本土派:譚文豪 胡志偉 黃洋達
踩界:譚得志
持續5%或以下的民主/本土派: 陳澤滔 胡穗珊 譚香文

九龍西
持續6%或以上的民主/本土派:黃碧雲 劉小麗 黃毓民 毛孟靜
踩界:游蕙禎
持續5%或以下的民主/本土派:吳文遠 譚國僑 朱韶洪 何志光

香港島
持續6%或以上的民主/本土派:陳淑莊 許智峯 羅冠聰
持續5%或以下的民主/本土派:何秀蘭 鄭錦滿 劉嘉鴻 徐子見 司馬文

超區
持續7%或以上的民主/本土派:涂謹申 梁耀忠 鄺俊宇
持續6%或以下的民主/本土派:陳琬琛 何啟明 關永業

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-16, 12:01 AM   #790
Celes
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code4811 6903 7489
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
最後一次民調

灰色為宣布棄選者
感謝你一直整理民調情報,尤其在現今兩極化既論壇文化上可能只係哂__氣⋯⋯

引用:
作者: YHW 查看文章

承諾辭職公投由頭到尾都冇變過, 大佬人地標題黨人講你就信又唔睇內文就真係萛吧啦
認真,我認我懶,有冇以上你所説的標題與內文看看

舊 09-04-16, 12:08 AM   #791
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
作者: Celes 查看文章
認真,我認我懶,有冇以上你所説的標題與內文看看
話明係標題黨就睇唔睇都罷啦, 總之辭職公投作為最後手段就從頭到尾都冇變過

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
舊 09-04-16, 12:25 AM   #792
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: YHW 查看文章
話明係標題黨就睇唔睇都罷啦, 總之辭職公投作為最後手段就從頭到尾都冇變過
唔好玩啦,梁天琦補選落敗未夠廿四小時,佢地已經發動五區辭職公投,話一選到就立刻辭職。過了兩個月,就改口話先做兩年,玩謝個議會,就辭職公頭。到前幾日,就話有需要,最後手段才辭職公投。呢班毫無口齒的人,隨時會改理念,我就唔會信!

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-16, 12:29 AM   #793
朝霧 海斗
Crazy Gamer

舊 09-04-16, 12:40 AM   #794
newb
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2006
睇到雷動個結論叫人新界東平均分票比4個人…笑左…
集中救2個都已經危啦話

此篇文章於 09-04-16 12:45 AM 被 newb 編輯。
newb 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-16, 12:44 AM   #795
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
全世界都錯只有熱血冇錯
我感到你地係咁諗
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-16, 12:52 AM   #796
IDGAF
The One

註冊日期: Sep 2002
新東人,
好似好多選擇,但實際又無人係我特別想支持的…

睇完一堆選舉論壇、政綱後,
覺得大部份候選人唔係太行貨,
就係吹得太大根本唔可能兌現承諾…

我諗會投比年齡層係U40的候選人,
最少希望入到議會時係為緊我呢輩人發聲。

RTHK
http://programme.rthk.hk/rthk/tv/pro...1583&m=episode

https://app4.rthk.hk/special/legcoelection2016/

2016 立法會選舉論壇:新界東
https://www.youtube.com/watch?v=MhEUGVNDSPs

2016立法會選舉論壇精華:新界東 (自由辯論)

https://www.youtube.com/watch?v=GLnF3712eCQ

2016 立法會選舉論壇:區議會(第二)
https://www.youtube.com/watch?v=6pqqeuUXXX0

引用:
作者: LEGOCAPTOR 查看文章
2016立法會選舉論壇

TVB
http://news.tvb.com/story/5789b6b66db28cec097207a5

立法會選舉論壇 - 新界東
http://mytv.tvb.com/tc/cat_news/legc...forumne/267684

毛記電視

毛記電視立法會小學選舉論壇
http://tvmost.com.hk/201608181725_programme_legco2016

《毛記電視立法會小學選舉論壇》 19/8 一己班(新界東選區)
http://tvmost.com.hk/201608181747_vi...gco2016_nteast

舊 09-04-16, 01:02 AM   #797
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: newb 查看文章
睇到雷動個結論叫人新界東平均分票比4個人…笑左…
集中救2個都已經危啦話
屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹
屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹
屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹屹

舊 09-04-16, 01:29 AM   #798
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

引用:
作者: mikemike 查看文章
唔好玩啦,梁天琦補選落敗未夠廿四小時,佢地已經發動五區辭職公投,話一選到就立刻辭職。過了兩個月,就改口話先做兩年,玩謝個議會,就辭職公頭。到前幾日,就話有需要,最後手段才辭職公投。呢班毫無口齒的人,隨時會改理念,我就唔會信!
你都忽忽地嘅, 人地有晒STEP講到明要成立修憲委員會又要LOBBY又要成, 點即刻辭職呀, 用下你個腦啦好心, 人講你又講. 政治ABC, 辭職公投係手段, 永續基本法全民制憲先係目的. 案陳雲嘅講法, 佢認為如果熱普城能夠高票當選, 佢地就有民意籌碼可以做LOBBY, 有機會和平達至永續基本法. 咁如果目的已經達到又何需仲要辭職? 人地個講法係咁, 你信唔信佢有本事做得到就另一回事. 講到尾, 人地係講到明如果和平修憲唔得就會辭職公投, 唔好捉人字蝨

舊 09-04-16, 01:45 AM   #799
Sito
Ultimate Gamer
人修羅

註冊日期: Mar 2011
超區打算射落海的朋友,請選擇投廢票而非白票,提防有人做手腳
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-16, 01:54 AM   #800
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
九東投邊個好

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:28 PM

手機版 | APP版