Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-03-16, 01:09 AM   #726
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
未有熱狗果時

大家何嘗不是相信民主派 71 64 一次又一次出黎
最尾發覺得宗教儀式黎

泛民未思進取,跟唔上歷史潮流
被人放棄 這是必然。

中國殖民上哂心口,仲要左膠大愛。
德國二戰殘暴極都係對外(雖然對內都有打壓異見份子)

左膠對住中國仁慈,不是本土敵人是什麼?
是但啦,在下冇興趣同你爭議。
你地敵視泛民唔係今日開始既事,選舉在即在下唔想爭議,
即使選舉後亦應該唔有咩興趣講,網戰可以打一百年都不分勝負,即使真係贏亦唔代表我地可以說服到對方…

舊 09-03-16, 01:49 AM   #727
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
作者: MS331 查看文章
棄選係正確的, 甚至係慢左
而家D人咁大反應,未因為棄保果個唔係保佢囉
如果志至影響對面配票的話 其實個timing好好
大反應得來真係受影響係得本來真係想投棄保果d既人 都係少數

舊 09-03-16, 02:24 AM   #728
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
連續幾日12小時工作超HIGH的
2,3日就5,6頁...

引用:
我指全香港人啊

我相信呢件事唔關政治光譜問題吧

選舉果時做換箱或者任何令選舉不公平情況,香港人怨氣值仲未上昇到再次出黎圍多次政府既話

香港真係可以一齊死,今年我地仲頂到下

到下一代果時,香港?我都唔敢再諗

而家香港人都係等選舉結果出左黎先,如果比人踢爆政府投票果時做手腳
政治組織相信一定會動員
下一代...你都幾樂觀
10年上映左未夠1年已經被現實超越左了

引用:
作者: YHW 查看文章
其實我唔反對部份本土派所謂嘅入屋論, 但大前題係唔可以放棄底線原則, 但今次選舉睇倒部份所謂入屋派其實係入屋大過原則
我相反
如果真的要入屋,做出嚟幾假都好,總之入屋,當到選再講
所以粱天琦簽紙仲要講埋基本大法好都冇問題,最緊要佢自己記得自己要做咩野
同理熱狗用永續去包裝港獨來入屋我都好支持,學版友說大多人都會反射性out左d激野先
不如直頭扮溫和,入到去做到野令選民有好處你估佢地敢出聲咩?(那些連拉布都話唔應該果班選民就算啦

引用:
作者: Dyhalt Rushifar 查看文章
在下覺得玩還玩,要搵冇位入/玩得既黎玩…
而家對家要做你就點都可以做啦
教師討論港獨都可以失去教席啊
市民都可以違憲呢

引用:
作者: 真!DC 查看文章
>但既然你我不讓
那就只能各自努力
用行動和實績打動民心
得到支持
+1
都唔知互鬧做乜鬼
由手機版發出
感覺好鬼
尤其出了毓民橫額被貼"棄黃保遊"之後
明顯背後有更大勢力在搞分裂
偏偏身邊的熱狗fans朋友好似中左毒咁....叫專心宣傳唔好吵都可以好似踩中佢尾咁...

舊 09-03-16, 02:58 AM   #729
カガミ

引用:
作者: 傑斯特 查看文章
[抄]
呢十幾年來,我哋學得最多嘅係陰謀論,而我哋失去最多嘅係信任。
[/抄]
怎麼感覺怪怪的?
"我哋學得最多嘅係陰謀論"
其實是想解什麼?
1.反串句子,即是"係啊係啊陰謀論呵?(笑)...我信個屁!只是有人散播陰謀論"
2.直述句子,即是"對,太多陰謀了"<-但如果這意思的話不會寫作"學懂陰謀論",而是"看到陰謀",陰謀和陰謀論是兩回事

所以我估是解作1
問題來了
是有人散播陰謀論="沒有第3方的陰謀,所有事情都是直白的,是當事人意思"的話
配上"我哋失去最多嘅係信任"就會好出奇了
這句的意思本身應該意境是"因為第3方的陰謀,令我們之間失去了信任"
並不會連得上前句的意思1,反而連上了意思2
然而如果是意思2的話就是前句寫得差,令兩句產生了矛盾

簡單講,我感覺出就似是一句寫爽的中二句子

睇完句野出處之後發覺我解來原來浪費時間

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
司馬文親建制?邊度聽返嚟架?
不是同王維基同類嗎?
與其說建制定泛民,其實似自由黨是商界派

引用:
作者: MS331 查看文章
全世界民主國家都有棄保情況出現, 大家都無道德同倫理架啦,又熱普城都瘋狂叫陳XX讓路比黃洋達啦
day 1 唔選就唔會有朱凱迪而家個情況出現, 唐唐大好形勢都可以翻艇, 邊個可以講到得埋
其實多數係班FANS上哂腦
過熱的fans會令自己的支持變成宗教式信仰
冇得解

引用:
是但啦,呢個世界唔係港獨就建制架啦,講黎都嘥氣…
我之前都講過
熱狗才是真正意義上的民主派
真正以民為主而又會想辦法為民爭取的黨派 (主要因為永續基本法的做法)
所謂泛民只是一邊掛著"民主"名號一邊同意壓榨人民的偽民主派

嚴格以政綱/立場來說
是分了
1.港獨-民族黨,本民前
2.真.民主派-熱普城
3.激進偽民主派-人社
4.溫和偽民主派-民主黨etc
5.建制派-民建聯,工聯會etc
6.遊離建制派-自由黨(利益行頭,但因為暫時親政府會有比較多利益所以大多立場是親政府)

舊 09-03-16, 03:09 AM   #730
カガミ

引用:
https://www.facebook.com/cheng.lap.9...54406676502357
Cheng Lap
49分鐘 ·
我有時會對別人說, 你無論怎樣投, 你都會對於選舉結果失望的. 這其實是我最常答的答案.
那是因為我知道, 問我的人, 想要一個「最佳答案」, 他們不想投錯, 不想後悔, 對自己的決定欠缺信心, 他希望我給他一個信心的肯定, 讓他覺得自己不會做錯. 讓他感到, 投了票之後就盡了自己的義務, 而只要投票支持的人成功, 香港就會得救.
我通常會指出, 你的期望過大了, 即使你支持的候選人當選, 香港也不會因此得救, 香港不會因此而撥雲見日, 前途一片光明. 無論你對你的候選人有多大的信任也好, 如果你希望投完一次票, 而又因為你神聖的一票, 而令誰選上, 之後就會雨過天睛, 那麼, 你是一定會失望的.
我會說, 你現在覺得你支持的候選人多好, 他有多少優點, 他都只是一介凡人, 有缺點, 而且意志也有軟弱的時候. 他面對複雜的議事規則, 政治環境, 各種力量背後的干涉, 甚至暗中有惡勢力對其家人朋友的威脅, 這些都會使你所支持的政客, 甚至個人的疲累, 到最後的表現讓你失望.
但如果你看到你投票支持過的人表, 表現不如理想, 其實是好事, 那代表你還清醒, 未至於死心塌地. 而如果你對他做錯的事情, 視而不見, 而覺得他就是救世主的話, 那反而是危險的. 無論你投誰, 都要預期他在面對現實, 權力等種種問題, 而醜態百出, 或者違背承諾. 這些, 你都該預期出現的, 如果你期待你投了一個聖人, 我必須指出聖人只存在於人類的幻想裡.
所以你既不會投出一個美好的未來, 也不會投出一個聖人, 更不會因此而解決香港的問題, 你投完之後的時間, 香港還是會不斷的惡化下去, 這是你必須知道的事實. 當選舉結果出來的那天, 也必然是群魔亂舞, 大家到處找戰犯去指責, 一堆人互相大罵, 自暴自棄, 散佈負面的思想與憎恨, 而支持的候選人勝利者, 則得意忘形, 到處挑釁失敗者. 這些醜陋會令你更失望.
但這不等於你的投票是沒意義的, 更不是「兩邊一樣爛」, 而是, 只要是人, 就是有缺點的, 會做錯事的. 而你要深切理解這點. 你投票的意義, 並不單單是投出一個候選人, 你並不是他的選票數下面, 芸芸數字中的其中一個.
因為那張票就算投了給他, 也不是他的, 是你的. 那張票是你為你自己而投的, 而不是為他投的. 你投這張票, 就是為了成全自己, 而不是成全他人.
投票和選舉的過程, 受影響的並不僅是候選人, 而是你自己. 因為你會在投票前, 有一次機會去思考自己想要的是甚麼, 相信的是甚麼. 從而調整你自己的思想和立場. 你的一票可能不足以決定勝負, 但你投票這個行為卻足以改變你自己之後的思想, 你該注重的, 是這票怎樣改變了你自己, 對得住自己.
不要違背自己的真意, 不要違背自己的良知. 否則你一定會後悔. 那不是說, 叫你不要「策略性投票」, 如果你的真意, 就是想要策略性的最大化自己的陣營, 那策略性投票也是在實現你的真意. 而是你決定你的票時, 盡可能不要用輕率的, 會令自己後悔的理由.
舉個例子, 有些候選人, 把內褲穿在外面扮超人的確很有趣, 你也可以為此而投他, 但你投了, 如果之後你卻發覺, 這位超人正在以投票的方式去摧毀你所鐘愛的文化與言論自由時. 那麼, 你就會後悔. 後悔的是, 你竟然曾經只因為「小丑很有趣」這輕率的理由, 出賣了你更重視的自由.
對與錯, 不在於你投了誰, 而是在於你決定的原因. 可能投甲對香港較好, 投乙對香港較差, 但你為了輕率的原因去投甲(例如知名網民說要投他), 那你還是錯的. 雖然你選出一個對香港較好的人, 你卻沒有認真思考過香港的未來, 投了個好人純粹只是運氣使然. 而不是智慧, 那麼你早晚會釀成錯誤.
而就算你投了乙, 但你能夠詳細的說出自己的理由, 確定你已不能再認真的話, 那你還是對的. 因為你已想清楚過你在做甚麼, 而可能是你的能力, 資訊, 或者眼界所限, 使你還是沒能做最好的決定. 但是, 因為你思考過, 只要那候選人不對勁, 你很快就會看出來, 而修正自己的錯誤. 那麼你早晚會變成正確而明智的.
把你重視的事情, 全部衡量清楚輕重, 找出對你來說最重要的投票目的, 以及你想看到的未來, 然後才投下你的一票. 投票只是個儀式. 就像結婚一樣, 結婚是戀愛的墳墓, 現實的生活才開始. 同樣地, 投票是理想的墳墓, 在之後的全都是現實. 你該把自己的心理準備好, 去面對自己會發生的現實.
選舉的結果, 不過就是起點, 別把他看成是終點, 這一切在未來都是可以改變的, 2019 年有區議會選舉, 2020 年有下一次立法會選舉, 世界大概並不會在選舉完結後就滅亡. 而你做的所有事情, 都是為了準備未來, 別忘了這點.
自己睇

舊 09-03-16, 04:57 AM   #731
Shirley Sheila
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

註冊日期: Aug 2006
寫爽的中二句子?(笑

『呢十幾年來,我哋學得最多嘅係陰謀論,而我哋失去最多嘅係信任』

只不過好簡單直白咁講出香港既現況吧,有幾中二?

不過呢,無個黨係值得信的,我話既

Melty Blood
Ciel
214C236C2CjAAAD63214C
MHP2G
膽小×游擊×大劍
一擊脫離之術!? OAO!?
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-16, 06:56 AM   #732
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
我始終覺得..
腳踏實地去做文宣
(宣傳自己的政治理念,多落區了解民情)
比起瘋狂式洗板轉貼對方的不是來得更實際(諸如對方是賣港派云云)

你看眾志/朱凱迪何時會一天到晚拿政敵出來罵?

以我的理解
如果一天到晚只會拿對手政黨的問題打轉
在各處瘋狂洗板
除了希望對手失去支持
就是因為自己的選情告急
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-16, 07:25 AM   #733
sunnylau

評一下新東選情

基本上泛民幾位參選者也只能在民調上5-6%左右盤迥
由於彼此間算是同陣型的關係
公開搶對方的票已是不可能
在不可能勸他人棄選的情況下 (情理上也不可能,畢竟大家也是有勝算)

唯有向其他陣型的人埋手
那人會是誰?
大概離不開陳雲
陳雲在新東民調上一直有不低的位置(5-7%左右)
假如能在陳雲手上搶到2-3%的票源
那自己的胯算就能大增
又可以不傷自家兄弟情

故選前一天
預測各黨派會想法子搶陳雲的票

此篇文章於 09-03-16 07:30 AM 被 sunnylau 編輯。
舊 09-03-16, 07:28 AM   #734
sunnylau

引用:
作者: Shirley Sheila 查看文章
寫爽的中二句子?(笑

『呢十幾年來,我哋學得最多嘅係陰謀論,而我哋失去最多嘅係信任』

其實隻隻都係鬼..
所以最後都是"愛你所選,選你所愛"
唔洗理會別人的閒言閒語
舊 09-03-16, 07:44 AM   #735
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
引用:
直頭精神分裂啦

民主黨的基本信念

1. 香港是中國不可分割的一部分,我們支持香港回歸中國。

2. 回歸後實行一國兩制、高度自治及港人民主治港,符合香港人意願,有利於穩定與繁榮,對中國的發展起促進作用。

3. 我們關心中國作為中國人民的一分子,香港人有權利及責任去參與及評議國家事務。

4. 對中國政府任何涉及或影響香港的政策,我們都會反映港人意見,爭取港人的利益得到合理的照顧。 講到明皇帝係係中國

5. 民主是實現高度自治的必要條件,是殖民地統治結束後理所當然的發展。

6. 民主、自由、人權及法治是現代社會進步及繁榮的基石。必須加速民主政制發展,並同時鞏固現有保障自由、人權及法治的制度,及進一步改革其不足之處。

7. 香港要維持一個公平競爭和自由運作的市場體系,就需要有:適當的監管、合理和穩定的稅制、健全的法制及廉潔的政府。

8. 經濟發展有賴投資者、勞工、專業人士、政府及社會每一分子共同努力。創造財富是社會發展的前提,而社會每一分子能夠合理分享發展成果,才是創造財富的目的。

9. 為促進香港穩定繁榮、維護社會公義及消除任何岐視,香港需要建立一套健全的教育、醫療、房屋、勞工、社會福利和社會保障制度,更要促進個人平等的機會以發展個人潛能及社會參與。

10. 為社會的長遠發展及保障下一代生活質素,我們將致力保育環境,使資源得以延續,生生不息。

....
....

6. 中國大陸和香港應發展多方面的關係,包括建立在經貿、科技、文教、康體、環保及其他多方面廣泛的交流合作,使香港能在中國的社會和經濟發展上,扮演更積極的角色,並透過香港的國際聯繫,促進中國大陸發展與外地的交流活動。

幾時香港要老鳳幫中國發展架?

你話佢反對派我還算同意
但正確應該係建制入面既反對派

而非真正意義正的反對派

唔好話熱狗搞左膠
跟本就大家理念完全唔同 搞你係正常,正如肥老黎封殺教主一樣
1.人地唔係港獨派,同意呢點有咩問題?
你自己查下鄧小平講過咩,先令英國急急連主權換治權都放棄
佢咁寫同土共講阿彌佗佛有分別?搞六四晚會、黃雀行動果d唔係真係出力做緊民主中國?
向政權講阿彌佗佛,好過你朝令夕改同教徒講阿彌佗佛吓?

2.究竟係實行一國兩制之中
a符合香港人意願,有利於穩定與繁榮
b對中國的發展起促進作用。
是a為主而令b產生副作用,還是b為主而令a產生副作用?

香港點解要老逢幫大陸,不論你係自願既捐款還是不願意的買水部份,幾十年黎就係咁,同宋朝科水俾遼金換平安差唔多
你事後都係靠做貿易賺番

泛民是建制的一部分,所做成的錯覺
成句有咩問題?是建制的一部分,做成歌絲覺得司馬文親建制的錯覺
睇唔明?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨

此篇文章於 09-03-16 07:47 AM 被 T.K. 編輯。
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-16, 07:53 AM   #736
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
永續基本法w
點解你拉倒醫改呀?
拎返單程審判權未呀?

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-16, 08:32 AM   #737
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

『愛你所愛,選你所選』

係呢度睇過最中肯既句子

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
Shirley Sheila 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-16, 09:14 AM   #738
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
白鴿邊個創黨㗎,做乜好似發現新大陸咁…

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-16, 09:15 AM   #739
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
你又唔係我肚裡面條蟲,等我講啦。

以下全講印象、記憶所及既野,唔特定指某段 update 或 post。

我有 follow 佢 fb ,佢大部分動作我有留意。

印象中佢形象係相對中立既,但好多野都係好小心,極力避免踩到中國政府同中國(大陸)人呢兩個字眼。

林忌亦多次指出佢係建制派,理由我唔太記得,好似係撐廿三條。

佢有可取既地方,起碼佢會講取回單證審批權,仲有保護郊野公園。

所以我講[親]建制,亦唔係話佢係民建聯工聯會果派。

樓上講另一個王維基,我就話岩岩相反,王維基係司馬文既進化版。
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-16, 09:16 AM   #740
カガミ

引用:
寫爽的中二句子?(笑

>呢十幾年來,我哋看得最多嘅係陰謀,而我哋失去最多嘅係信任
>呢十幾年來,我哋學得最多嘅係陰謀論,而我哋得知什麼人不值得信任

這樣意思才通順

"話人陰謀論"是有"不相信該事件有陰謀"之意
成句野本身是語言偽術
一邊反對人作D陰謀論出嚟分解干戈
一邊又話陰謀論令人之間失去信任
然而本身陰謀論就是用來令兩者間重拾信任,把矛頭轉向第3者的方法(話"別黨界票"的不是陰謀論,話"有第3者煽風點火想你兩敗俱傷"才可以被懷疑是陰謀論,明冇?)
講得出成句野的人,只會是本身就是第3者/第3者代理人=建制派
而10年當中講這句的人亦是親建制人士
想影射什麼是顯而易見

如果有任何泛民支持者用這句來為泛民開脫/踩本土派
就即是表示自己其實是建制派思維

某人真係....懶得回了

舊 09-03-16, 10:32 AM   #741
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
一講策略性投票,就話有違民主原則,投自己鍾意既就得

然後唔投佢地,就係賤、就係港豬,投泛民仲要死全家

真係好民主

舊 09-03-16, 10:55 AM   #742
Crazy Gamer
雪莉☆雪娜

其實好簡單一句野點會攪到咁複雜

我流解讀:

學得最多既係陰謀論->指既係凡事用陰謀論去睇,總之一定有幕後操控,事實一定不如表面簡單

失去最多既係信任->指既係人與人之間既信任

->這不是我的真心話<-

Melty Blood
Ciel
MHP2G
膽小×游擊×大劍
MHX
地衝×臨戰×金剛身
托不住就閃人啦 =v=
舊 09-03-16, 10:58 AM   #743
カガミ

引用:
其實好簡單一句野點會攪到咁複雜

我流解讀:

學得最多既係陰謀論->指既係凡事用陰謀論去睇,總之一定有幕後操控,事實一定不如表面簡單

失去最多既係信任->指既係人與人之間既信任

->這不是我的真心話<-
咪就係保皇成日講既"散播陰謀言論撕裂香港"囉

舊 09-03-16, 11:14 AM   #744
izumo

註冊日期: Mar 2005
PSN  IDizumo000
成報打咁多日今日終於圖窮匕現 原來想打擊青政
有黨報點名祝福 即係勝算十拿九穩
izumo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-16, 11:34 AM   #745
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: 若天 查看文章

真係好民主
話雖如此,在下今期的確冇咩興趣投泛民,新西冇咩其他亮點下應該都係幫襯朱生多,至少好似唔多見佢打其他反對派。

話時話,依家超區即係有咩反對派人淨?

舊 09-03-16, 11:56 AM   #746
若天
Game Master
水樹奈々死忠系

註冊日期: Jan 2004
引用:
話雖如此,在下今期的確冇咩興趣投泛民,新西冇咩其他亮點下應該都係幫襯朱生多,至少好似唔多見佢打其他反對派。

話時話,依家超區即係有咩反對派人淨?
唔投泛民無所謂,我只係好厭惡呢種雙重標準,就算我係反陳雲既,我都唔會鬧投比佢既人,亦唔會視之為敵

三個棄保後,得番三個:涂謹申/鄺俊宇/梁耀忠

如果三個入晒周浩鼎就應該入唔到

舊 09-03-16, 11:59 AM   #747
1q1q1q
Game Master

註冊日期: Apr 2003
引用:

真係好民主
一有咩事, 就call 馬出黎. 以人數取勝, 都應該叫民主ge.

1q1q1q 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-16, 12:05 PM   #748
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
唔投泛民無所謂,我只係好厭惡呢種雙重標準,就算我係反陳雲既,我都唔會鬧投比佢既人,亦唔會視之為敵

三個棄保後,得番三個:涂謹申/鄺俊宇/梁耀忠

如果三個入晒周浩鼎就應該入唔到
出面就話鄺對周,不過會唔會過晒票俾佢之後涂梁唔夠架

講真如果呢次係有準備咁做其實幾得

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-03-16, 12:38 PM   #749
Fean
Game Master

註冊日期: Jul 2002
引用:
作者: knight-philip 查看文章
>呢十幾年來,我哋看得最多嘅係陰謀,而我哋失去最多嘅係信任
>呢十幾年來,我哋學得最多嘅係陰謀論,而我哋得知什麼人不值得信任

這樣意思才通順

"話人陰謀論"是有"不相信該事件有陰謀"之意
成句野本身是語言偽術
一邊反對人作D陰謀論出嚟分解干戈
一邊又話陰謀論令人之間失去信任
然而本身陰謀論就是用來令兩者間重拾信任,把矛頭轉向第3者的方法(話"別黨界票"的不是陰謀論,話"有第3者煽風點火想你兩敗俱傷"才可以被懷疑是陰謀論,明冇?)
講得出成句野的人,只會是本身就是第3者/第3者代理人=建制派
而10年當中講這句的人亦是親建制人士
想影射什麼是顯而易見

如果有任何泛民支持者用這句來為泛民開脫/踩本土派
就即是表示自己其實是建制派思維

某人真係....懶得回了
或者我唔係好理解你個說法。但就我而家嘅角度去睇,「本身陰謀論就是用來令兩者間重拾信任,把矛頭轉向第3者的方法」呢個立論存在一個思考上嘅錯誤

假設A君與B君同選班長。期間B君做左一件好人好事。A君選情告急,為左重拾選票,於是A君就造謠生事。A君背後散播陰謀論,指B君所做嘅好人好事,完全係一場預先策劃嘅「好戲」。
班上同學有啲覺得係陰謀論於是繼續撐B君,有啲就唔撐B君,造成分裂,而A君當然從中得利。

呢個「陰謀論」嘅情況,就唔係將矛頭轉向第三方。咁就比較似原先果句:我地學得最多嘅就係陰謀論,而我地失去最多嘅係信任。

舊 09-03-16, 01:47 PM   #750
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
新民主同盟關永業講到明係受壓下先棄選(佢話FB/WhatsApp大量message要求佢退選, 仲話威脅佢唔退就唔投咖哩飯, 佢懷疑係有組織行為). 選舉搞到咁都唔知似乜...

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!

此篇文章於 09-03-16 02:00 PM 被 YHW 編輯。
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 12:43 PM

手機版 | APP版