Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 09-02-16, 11:57 AM   #651
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
引用:
作者: kev00269270 查看文章
其實到左依個時刻
先講配票實在太遲啦
依家應該做既係...

1. 民調唯一作用,就係將果D完全冇機會既人踢走,原本想投佢地既人,請選你們的第二/第三選擇吧

2. 自己的第一選擇請繼續投,永遠唔好覺得佢已經夠票,亦唔好信其他人講佢已經夠票,除非佢自己講,所以可以的話4號遲少少先去投票,睇定D先

3. 戴教授個雷聲大XX小行動,我覺得最後會攪到更多攬炒..不過都可以作為意見參考一下既

4. 屋企有老人家住老人院的話,請早上約佢飲茶,然後自行帶佢去票站去投票

至於有冇人真心想做事既...
我覺得方國珊同朱凱迪的確是想做點實事的人
只係佢地都只係做小事而唔係做大事的人
當區議員做得好唔代表當垃圾會議員做得好
值唔值得入請自行判斷
戴教授個計畫比神駒玩爛了

舊 09-02-16, 12:01 PM   #652
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 傑斯特 查看文章
鬼故佬早幾日都講無一個政客係真心做實事啦
睇你信唔信既啫
暗黑選舉睇左個人係幾灰

<-- 係咁貼,無人理

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-16, 12:03 PM   #653
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: david 查看文章
<-- 係咁貼,無人理
選舉明將目膽搞我地的話,"暴動"之日不遠

舊 09-02-16, 12:09 PM   #654
Dyhalt Rushifar
God of Gamer
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: sunnylau 查看文章
聽100真係被大班笑死..
明叫選民投快必介黃洋達的票
根本無腦XD

如果叫人集中工黨+獨立落快必
個人倒還支持
現在單純界票
明開綠燈給謝偉俊出線

根本私心大過一切..
咁同叫泛民界建制D票有咩分別?
今時今日光譜差些少已經係勢不兩立,不如同群組自己取捨好過啦。

不過今次反對派咁多人,唔好話保住關鍵席,最後有冇十個入到去都成問題…

舊 09-02-16, 12:17 PM   #655
david
The One

引用:
作者: 朝霧 海斗 查看文章
選舉明將目膽搞我地的話,"暴動"之日不遠
我地係指...?

上頁:票箱,種票,繪損...夠未?

---
舊 09-02-16, 12:23 PM   #656
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: david 查看文章
我地係指...?

上頁:票箱,種票,繪損...夠未?
我指全香港人啊

我相信呢件事唔關政治光譜問題吧

選舉果時做換箱或者任何令選舉不公平情況,香港人怨氣值仲未上昇到再次出黎圍多次政府既話

香港真係可以一齊死,今年我地仲頂到下

到下一代果時,香港?我都唔敢再諗

而家香港人都係等選舉結果出左黎先,如果比人踢爆政府投票果時做手腳
政治組織相信一定會動員

此篇文章於 09-02-16 12:26 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-16, 12:23 PM   #657
david
The One

《頭條》撤回千五人過檔IT界報道但拒道歉 莫乃光:係乜嘢傳媒操守?

引用:

《頭條日報》在8月25日以頭版報道指,有約1500名教協會員由立法會教育界功能組別轉到資訊科技界(IT界),稱是為確保該界候選人莫乃光當選,疑似種票,其後選舉事務處在傳媒查詢下,曾指僅56名教育界選民轉投IT界,但《頭條日報》在8月31日再以頭版報道堅稱,推算屬「嚴謹抽樣核對」,又指為報道已展開大規模核對工作。頭條日報今在A6版報道中,終承認頭版報道指有約1,500名選民過檔純屬「推論」,編採部現決定撤回有關數字。
《頭條日報》解釋,編採部當初比較2012年教育界和2016年IT界的選舉名冊,抽樣核對出有268名同名同姓的選民,因此按選民比例推算約有1,500人轉界。惟報道翌日即收到選舉事務處回覆,指由教育界轉到IT界的人數應為72人。經過重新核對名單後才驚覺,當初未有發現同名同姓的選民,大有可能為不同人士。現決定撤回報道中1,500人教育界選民轉界的推論。

報道中未有就失實報道道歉,在文末仍強調「過程中以公平、公正及客觀原則進行調查」,僅稱「期望在日後處理時能繼續優化和作出改進」。

莫乃光在社交網站facebook批評,《頭條日報》多次利用所謂「嚴謹抽樣推斷」以頭版大篇幅連日抹黑,惟直至今天「先肯用A6半版收返個報導,仲要一句道歉都冇!?呢啲係乜嘢傳媒操守?」。他續斥,頭條日報為政治原因不顧事實,完全是「侮辱IT人嘅智商」。IT界另一名候選人楊盛全昨根據頭條日報到廉署投訴,莫乃光指責楊以失實報道「屈我種票,為左乜嘢?大家心照!」。
肯收翻,仲想點?

---
舊 09-02-16, 12:25 PM   #658
david
The One

引用:
我指全香港人

我相信呢件事同政治光譜問題吧

選舉果時做換箱或者任何令選舉不公平情況,香港人怨氣值仲未上昇到再次出黎圍多次政府既話

香港真係可以一齊死,今年我地仲頂到下

到下一代果時,香港?我都唔敢再諗

而家香港人都係等選舉結果出左黎先,如果比人踢爆政府投票果時做手腳
政治組織相信一定會動員
不包老害+鐵票吧

---
舊 09-02-16, 12:51 PM   #659
johnnycage20
Game Master
"一字馬" 明星

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code2449 5953 1887

事實勝於鬼故

|     /ヽ ヽ_//  
johnnycage20 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-16, 12:51 PM   #660
Garnet_Crow
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
仲有一點大家忽略左:HOCC呢條八婆用自己的知名度,亂咁向原本勝算低的候選人加持,呃到好多黃絲豬支持,造就民調急升,咁同股票市場做市有咩分別呀?香港就係死o係呢d香港人同偽人手上

舊 09-02-16, 12:51 PM   #661
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
溫馨提示
有唔識既人問你幾點去投票
記著答佢9點就去投
而自己就過左夜晚8點先好去

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-16, 01:06 PM   #662
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
世事如棋

其實當年DBC事件發生時..
大班每天在電台叫苦連天
又要求當時的資訊事務委員會主席黃毓民主持正義
如果係要報私怨
其實可以慢慢做
拖住做
等你死
但他也不顧私怨,做好主席的角色了

記得那一年我有站出來支持大班
那時候海琪/黃洋達/Q仔等人也有出來撐場..
那個集會的地方當時還未封鎖..

當年舊文
http://www.passiontimes.hk/article/11-11-2012/642

現在想起來
不過數年
真是世事如棋...

所以看到網上大堆批黃毓民不是的文章/影片同時
我覺得要公平些
做不好的應該批評
做得好的也應肯定

只會散播仇恨,內鬥
就是泛民永遠敗於建制的原因
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-16, 01:17 PM   #663
chitkan

註冊日期: Dec 2009
本土派有班傻豬一係無腦,一係就被洗腦,去到一種孤芳式離地
如果想本土壯大,就一定要入屋

何韻詩、100毛已經做左最好既示範
佢地既影響力,比所有宣傳廣告、文宣、選舉論壇,有過之而無不及
游離選民對政治野會自然有心理抗拒,佢地唔會花時間睇選舉論壇,對有政治背景既訊息有反射性既抗拒
軟性既包裝,潛意識唔會有抗拒,一睇就洗腦

佢地既貼文,一條講緊幾十萬人睇,過萬LIKE同轉發
而且轉發一刻洗板既現象,同時產生曝光效應同從眾效應令人好自然就提升該名候選人/該政治訊息既認同感
威力係無任何政治工具可以及得上

政治就係咁玩
一個社會就算幾文明進步,大部份人都係唔會花好大既心力去關注政治
因為呢樣本身就係好花費心力既野

你要吸引大眾支持,就要用大眾受樂既方式,軟性行銷先可以深入大眾
我要強調唔係熱時果種,乜野都搞,就以為可以
咁係唔得,熱時、輔仁就算讀者人數比100毛更多,都唔會做得倒100毛咁大影響力(再次強調除非佢既目標只係果10%)
人接收訊息就會自動過濾,人性就係咁

再淨係識講港豬抵死而唔顧現實,你永遠唔會成功
我唔係叫你放棄要堅守既理念
但包裝既野,如果你目標唔係永遠停晌果十幾%人支持內,係必須
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-16, 01:24 PM   #664
ヴィタさんさんKS☀
↘λ

註冊日期: Nov 2002
3DS Friend Code1805 2967 4401
引用:
戴教授個計畫比神駒玩爛了
ALLINCK

抱いてあげたい

- くすくすくっすん さんくっすん祭り 2014/2015
feat.楠田 亞衣奈
ヴィタさんさんKS☀ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-16, 01:26 PM   #665
sunnylau

所以個人希望鄭松泰這次能當選
改變一下熱血這種予人"流氓"的形象
沒有議席
始終也只是離地
沒有政治實績
永遠也只會令人覺得只是一個"終日在FB/網台"打嘴炮的組織
舊 09-02-16, 01:37 PM   #666
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
引用:
作者: chitkan 查看文章
再淨係識講港豬抵死而唔顧現實,你永遠唔會成功
我唔係叫你放棄要堅守既理念
但包裝既野,如果你目標唔係永遠停晌果十幾%人支持內,係必須
其實我唔反對部份本土派所謂嘅入屋論, 但大前題係唔可以放棄底線原則, 但今次選舉睇倒部份所謂入屋派其實係入屋大過原則

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-16, 01:48 PM   #667
chitkan

我N頁前既POST已經講過
本土意念本身就係好多概念既融合
而發展時間短,好多立場、睇法、理論都未清晰明確

泛民問題除左同中國關係上既路線分歧,更大既係在於教條主義
和理非由手段變左做教條

而本土派,為左確立本土同泛民既分別,無意中都進向左一種教條式既模式
有好多文章,為左令人容易入腦,將原則用教條既方式黎演繹,進而令教條取代原則本身成為不可侵犯既標準
結果令到好多追隨者,變左信奉教條,當成原則底線
最後將教條放諸現實實行,咁就出事

你既原則係咩,你既目標係咩
有好多HARDCORE本土支持者自己本身都未搞清楚
舊 09-02-16, 01:55 PM   #668
chitkan

老老實實
除左香港(人/民族)利益優先,同唔會出賣前線抗爭者之外
我真係諗唔倒有乜係本土派必不可侵犯既原則
舊 09-02-16, 02:50 PM   #669
朝霧 海斗
Crazy Gamer

講開左講
100毛今次真係唔話得

佢條片擺明拖周X頂後腳

要告我估好大機會告得入

但知道自己KOL既力量濫炒都唔比佢入到圍

今次要讚下佢 就算光譜唔同 佢都係一路攻擊建制派

舊 09-02-16, 02:55 PM   #670
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
講開左講
100毛今次真係唔話得

佢條片擺明拖周X頂後腳

要告我估好大機會告得入

但知道自己KOL既力量濫炒都唔比佢入到圍

今次要讚下佢 就算光譜唔同 佢都係一路攻擊建制派
在下覺得玩還玩,要搵冇位入/玩得既黎玩…

舊 09-02-16, 03:35 PM   #671
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: sunnylau 查看文章
其實當年DBC事件發生時..
大班每天在電台叫苦連天
又要求當時的資訊事務委員會主席黃毓民主持正義
如果係要報私怨
其實可以慢慢做
拖住做
等你死
但他也不顧私怨,做好主席的角色了

記得那一年我有站出來支持大班
那時候海琪/黃洋達/Q仔等人也有出來撐場..
那個集會的地方當時還未封鎖..

當年舊文
http://www.passiontimes.hk/article/11-11-2012/642

現在想起來
不過數年
真是世事如棋...

所以看到網上大堆批黃毓民不是的文章/影片同時
我覺得要公平些
做不好的應該批評
做得好的也應肯定

只會散播仇恨,內鬥
就是泛民永遠敗於建制的原因
2012全世界除左黃世澤林忌同快必,都無乜邊幾個唔妥黃毓民。
係教徒無視教主之後既轉變啫,我直接d講係心盲。
泛民散播仇恨?唔係大愛左膠了?
原來日日X你老母落地獄先係愛與和平?

舊 09-02-16, 04:11 PM   #672
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
聽講有人搵到邊條例入100毛
由手機版發出
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-16, 04:24 PM   #673
傑斯特
Game Master

註冊日期: Feb 2004
PSN  IDjasterhk
XBox Live Gamertagjasterhk
引用:
維基百科:
本土派係香港新興起嘅一個政治及學術派系,成為香港政治嘅第三勢力,由泛民主派分裂出嚟,因為2010年代頭中港矛盾逐漸浮現而開始興起。

本土派主張捍衛香港本土嘅利益,抗拒同中國大陸交流融合。
本身就係靠住捨棄同路人,
將同路人標籤為近似敵對勢力
以達致讓一小撮人成為潮流指標
根據呢個形成條件
個稱為本土既人數係會愈來愈細
(XXX已經過時啦,有人比你更本土咁樣)
然後個主要目的由反中共反689反政府
變左爭地盤互相批鬥
會唔會本末倒置左?
傑斯特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-02-16, 04:29 PM   #674
sunnylau

引用:
作者: 傑斯特 查看文章
本身就係靠住捨棄同路人,
將同路人標籤為近似敵對勢力
以達致讓一小撮人成為潮流指標
根據呢個形成條件
個稱為本土既人數係會愈來愈細
(XXX已經過時啦,有人比你更本土咁樣)
然後個主要目的由反中共反689反政府
變左爭地盤互相批鬥
會唔會本末倒置左?
永遠鬼打鬼/內鬥也是死得特別快...
所以我唔認同本土派互相攻擊的做法

之前POST有講過
兄弟爬山,各自努力

最理想當然是互相協調
人人獲胯
但既然你我不讓
那就只能各自努力
用行動和實績打動民心
得到支持

只是不停指罵對方
肯定得不到大眾支持

這句話適用於全部政黨/組織
舊 09-02-16, 05:05 PM   #675
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
>但既然你我不讓
那就只能各自努力
用行動和實績打動民心
得到支持
+1
都唔知互鬧做乜鬼
由手機版發出

此篇文章於 09-02-16 05:16 PM 被 真!DC 編輯。
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 10:33 AM

手機版 | APP版