Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-29-16, 11:47 PM   #551
忍者
God of Gamer

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
作者: sugihara 查看文章
要睇下係咩人,同埋中央點offer
如果大陸官場式做法,唔冒險出奇啲…
只可以講
一收買要收買晒成個簽站,仲要一個都唔爆響口....真係有咁易?
爆左鑊,咩都冇個囉喎

會保你?

舊 08-29-16, 11:52 PM   #552
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: 唔好記住我 查看文章
同自己理念一樣,
我唔會理佢想入立法會有咩目的.

我以前都會諗點解反對派唔可以齊心反坑,
睇耐左就明,有D人想做大佬,有D人就得把口
,有D就有鏡頭先做戲拉布(由其是上次醫委會改革更清楚了)
大家都鍾意鬼打鬼
都明白唔可以齊心,不如投自己心水算.(最緊要搞搞震)
以前...最少內鬥就唔會鬥到咁出面
上屆公文袋新西食左民主黨一兩個位都冇太嘈
依家果班激進派就....

以前大家有一個大目標
就算有少少地方意見唔同都可以"敵人既敵人係隊友"

依家後生個思想就係"就算有99%諗既野一樣,只要有1%理念唔同就唔係同路人"
所以先會分裂分裂再分裂
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-16, 12:05 AM   #553
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
引用:
作者: 忍者 查看文章
只可以講
一收買要收買晒成個簽站,仲要一個都唔爆響口....真係有咁易?
爆左鑊,咩都冇個囉喎

會保你?
咁我又唔係信晒嘅始終無source
不過上面做法係,你做就有錢,唔做會無咗啲嘢
無得唔做,亦唔使保,主管自己拆掂班細,上面根本唔會上身…

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-16, 12:08 AM   #554
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
引用:
作者: 某F 查看文章
最後想同本土派既GAF網友講一句
投比青政又好,投比熱狗又好,真係一票都唔好投比陳雲

完整既論述係度
http://m3.hkgolden.com/view.aspx?mes...type=CA&page=1

部份擇要:
所以最近熱普城有加返個flow出嚟,話永續唔成功就會轉去港獨
咁我睇法就其實永續基本法只是一層糖衣,包住港獨令佢易入口(入屋,你知香港人只知講錢講樓,你話解決到地契問題咪易D上釣)
只要熱普城一日記住佢地個永續基本法只係糖衣,而唔係藥本身
咁就一日都可以值得相信

反而陳雲果種信糖衣唔信藥我反而唔多信佢
情況似係以為喉糖的薄荷味是化解喉痛的主因,實際其實是當中的藥用成份才是主力

不如比較怕萬一永續失敗之後要推港獨,到時陳雲會反面

寫完發覺同篇野差不多

舊 08-30-16, 12:15 AM   #555
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
想當年梁耀忠李卓人拆開兩張名單,票源相同,但由於兩人屬唔同派系,所以無話咩協調唔協調。當時大家都以為兩人會攬炒。但由於佢哋冇就走去互相攻擊,而係兩人矛頭都係直指土共,結果當年投票率創新高,兩人都雙雙入到去。之後多得李梁兩人,無論泛民定土共先察覺到呢個遊戲嘅真正玩法。

不過最近大家開始太過沉迷「分拆名單,各行各路」,只管為自己山頭名單爭取最大支持,而忘記咗「推高投票率」先至係防攬炒嘅道理。

想拆開名單而完美地配到票,只有毫無自由意志嘅土共鐵票先可以做得到。擁有自由意志嘅人根本冇可能同佢比。因為非建制派最大弱點反而就係佢哋太多自由意志,性格差別太大。

以商場鋪頭(非建制派)做例子,如果同一層(例如本土派)有兩檔都係賣麵包(邊兩個唔使我講啦?)。如果一間走去派人唱衰另一間或公然搗亂,除咗死忠粉絲之外,呢種行為只會趕客令商場人流大幅減少。相反兩邊良性競爭,客人因為兩邊都有「優質」(因人而異)嘅選擇而多咗入嚟幫襯兩邊,商場(非建制陣營)亦因此可以受惠。

講左一大堆廢話唔好意思。因為以香港人性格,根本冇可能會高投票率,亦無可能會聽得入我以上嘅說話(因為大家自我意識太強大)。我可以做嘅係每星期推出啲所謂配票建議比大家參考吓。之後一切隨緣,香港選舉隨時變得比馬來西亞更黑暗。

此篇文章於 08-30-16 12:17 AM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-16, 12:24 AM   #556
kev00269270
Game Master

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
想當年梁耀忠李卓人拆開兩張名單,票源相同,但由於兩人屬唔同派系,所以無話咩協調唔協調。當時大家都以為兩人會攬炒。但由於佢哋冇就走去互相攻擊,而係兩人矛頭都係直指土共,結果當年投票率創新高,兩人都雙雙入到去。之後多得李梁兩人,無論泛民定土共先察覺到呢個遊戲嘅真正玩法。

不過最近大家開始太過沉迷「分拆名單,各行各路」,只管為自己山頭名單爭取最大支持,而忘記咗「推高投票率」先至係防攬炒嘅道理。

想拆開名單而完美地配到票,只有毫無自由意志嘅土共鐵票先可以做得到。擁有自由意志嘅人根本冇可能同佢比。因為非建制派最大弱點反而就係佢哋太多自由意志,性格差別太大。

以商場鋪頭(非建制派)做例子,如果同一層(例如本土派)有兩檔都係賣麵包(邊兩個唔使我講啦?)。如果一間走去派人唱衰另一間或公然搗亂,除咗死忠粉絲之外,呢種行為只會趕客令商場人流大幅減少。相反兩邊良性競爭,客人因為兩邊都有「優質」(因人而異)嘅選擇而多咗入嚟幫襯兩邊,商場(非建制陣營)亦因此可以受惠。

講左一大堆廢話唔好意思。因為以香港人性格,根本冇可能會高投票率,亦無可能會聽得入我以上嘅說話(因為大家自我意識太強大)。我可以做嘅係每星期推出啲所謂配票建議比大家參考吓。之後一切隨緣,香港選舉隨時變得比馬來西亞更黑暗。

一開始有架
飯民個口號係"決戰689"
本來係想推高投票率

But,你有幾耐冇聽過依句?
選舉論壇聽過幾次有人問支唔支持689連任?
林榮基係邊個?周永勤發生乜事?
本來一堆可以推高投票率既議題,你聽過幾多?

多得你班人內鬥100%外鬥0%
689係度偷笑啦

此篇文章於 08-30-16 12:32 AM 被 kev00269270 編輯。
舊 08-30-16, 01:07 AM   #557
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
引用:
作者: kev00269270 查看文章
一開始有架
本來係想推高投票率

689係度偷笑啦
決戰689呢句又真係太落後...屆屆特首都話叫落台ga la...
爭取普選又係廢話。
睇番近排d事件,用第二d口號會更加適合...
唔講港獨,講捍衛一國兩制都好少少....
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-16, 01:08 AM   #558
Insane Gamer

註冊日期: Mar 2010
引用:
以前...最少內鬥就唔會鬥到咁出面
上屆公文袋新西食左民主黨一兩個位都冇太嘈
依家果班激進派就....

以前大家有一個大目標
就算有少少地方意見唔同都可以"敵人既敵人係隊友"

依家後生個思想就係"就算有99%諗既野一樣,只要有1%理念唔同就唔係同路人"
所以先會分裂分裂再分裂
上屆民主黨自己柒je...公文袋就算錯...錯都係余若微太勁...
001015 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-16, 01:11 AM   #559
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
一開始有架
本來係想推高投票率

689係度偷笑啦
已經唔只泛民係咁啦。

原本以為只要本土派堅持,起碼都叫做唔好衰比班泛民睇。

家下呢個病仲變種埋,傳染埋比班本土派佢哋喺度內鬥。而家本土派同樣係食相難看,佢哋亦冇乜資格係度懶清高。

遲下又會有熱普城內鬥,青政內鬥,本民前內鬥架啦。

而依家情況嚟睇,都唔使靠咩「票投民建聯」,「玉石俱焚」自然會發生。至於會唔會「浴火重生」就睇下點。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-16, 07:14 AM   #560
david
The One

註冊日期: Mar 2002
同鄉會派禮包叫投謝偉俊李慧琼 
寫紙仔提號碼 街坊:選邊個佢知屁

引用:

建制派組織廣東汕尾市同鄉總會涉嫌賄選!有九龍東長者向《蘋果》投訴,指該會要求長者提供個人資料和填報是否選民,然後逐一提供價值約70元的禮品包,提醒他們於投票日切記投票支持九東候選人謝偉俊和參選超區的民建聯李慧琼,更向他們提供寫上「5 802」數字、分別代表兩人選舉號碼的紙張,以防長者忘記。汕尾市同鄉總會截稿前未有回覆查詢;派發地點的職員則全程以「乜嘢都唔知」回應指控。

家住九龍東、年逾六旬的珍姐(化名)指,上周五從街坊口中得知區內「有麥片同餅乾派」,然後跟從街坊指示到觀塘嘉樂街、賽馬會樓上的一單位領取禮物。

入會填表申報是否選民

她到達後職員要求她拿出身份證,然後由職員代填寫一張廣東汕尾市同鄉總會的入會申請表,表格要求她填寫個人資料,其中一欄要求她申報是否已登記選民。

珍姐指領取禮品包的單位約有7位職員,部份人幫長者填表,另有人則待長者交表後派發禮品包,包括印有香港廣東汕尾市同鄉總會字樣的藍色環保袋,袋中有一大包麥芽酥餅及即食燕麥片,兩包市價共約70元。

珍姐清楚記得,職員送禮物時提醒他們於立法會選舉當日投票給5號謝偉俊及802號李慧琼;在場的長者們為求禮物均點頭稱是,職員更向每人送上一張寫上「5 802」的紙,當中更把5字圈起,「去到攞禮物時,佢(職員)話:『記得呀!投呢個802同5號』,我哋話『哦,記得!』我之後聽有個街坊落咗嚟講,『到時我選邊個,佢知屁咩』!」

珍姐指由填表至離開過程僅5分鐘,但她收過禮物後越想越不對勁:「佢哋送禮物,又叫我哋指定選邊個,我自己個心十五十六,好似唔係好啱,選舉應公平競爭㗎嘛,何來派禮物,咁即係收賣長者,搶晒其他立法會候選人嘅票」,「我心入面覺得咁樣選法唔係好啱囉,唔公平,唔平等」,稱不會支持謝、李兩人。

根據《選舉(舞弊及非法行為)條例》第11條「在選舉中賄賂選民或其他人的舞弊行為」,當有人提供利益予另一人,作為在選舉中投票予某候選人或某些候選人的誘因,已屬違法。一經定罪,最高可罰款50萬元及監禁7年。

律師文浩正指,若投訴人說法屬實,該組織很可能已觸犯選舉舞弊的相關法例。他說若有組織提供利益予選民、誘使投票予某候選人,不論選民最終有否投票,已涉嫌犯法,「好明顯係畀着數人,叫你投邊個」,若涉事組織過往亦有向長者派禮品包,亦難以自圓其說,「你點解要加個5字、加個802?」

本報曾致電香港廣東汕尾市同鄉總會查詢,由3人輪流接聽,其中一位吳先生回應:「我轉一個領導畀你,因為我哋答唔到呢啲問題,我哋唔清楚呢啲清況。」最後一位接聽的范小姐則稱要了解事件再回覆,但最終沒回電。記者昨亦曾到訪派發禮物包的地點,但相關負責人推稱不知情。

謝李均稱不知情

謝偉俊回覆稱不知道,指如有人認為有不恰當的拉票行為應盡快投訴;被問到如何看對方為他拉票?他重申不知情,希望支持者別過份緊張,若為此做了「法律邊緣」的事就不值得。李慧琼回覆指不知情,稱一切要按法律行事,看報道才知相關事宜,要了解才可作實,暫未能判斷事件真偽。廉署回應指不會評論個別案件,如接獲投訴,會按既定程序依法處理,以確保選舉廉潔。

你有你內鬥,我有我蛇齋餅粽

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-16, 08:20 AM   #561
kev00269270
Game Master

引用:
作者: 001015 查看文章
決戰689呢句又真係太落後...屆屆特首都話叫落台ga la...
爭取普選又係廢話。
睇番近排d事件,用第二d口號會更加適合...
唔講港獨,講捍衛一國兩制都好少少....
橋唔怕舊

你地到底明唔明
要推高個投票率到底係要拉邊D人出黎投票?

唔係年輕人(你地班目標選民)因為佢地基本都會出黎投
唔係D鐵票因為佢地唔會投你地
而係果班對政治唔太熱衷既中年人
同埋果班睇電視緊要過一切既C9
可能仲有搵錢大個天既中產人士

對付依D人,你用港獨依D唔知幾十年後既議題
或者一國兩制依D佢地根本唔明係乜既野
係吸引唔到佢地出黎投票
反而越簡單就越有效

依班人見到你地裡面亂成咁
根本就唔會出黎投票
結果本土+飯民始終就係果55%左右票裡面分
然後你地又做唔到協調
舊 08-30-16, 09:25 AM   #562
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
都講過好多次,要撈游離票,形象先最緊要...
無投開票隨時基本法都唔知乜嚟,講一國兩制都係識條鐵架啦
補選梁楊兩個都夠晒正面,睇下而家楊岳橋嗰席幾穩陣,梁天琦唔係被BAN都基本入硬
黃之鋒人氣跌咗,但眾志點都食到啲水尾
游惠禎你估而家呢個形象搏同情票,定好似毓民咁口才好但狂放炮吸引啲
白鴿有個許志峯?都唔差
4年前毛哥成個下晝親身上陣叫人唔好投佢俾票第個,幾正氣,結果咪做票王

係咁放炮嗰啲?正氣(filtered)就有佢份

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-16, 09:37 AM   #563
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:
作者: YHW 查看文章
選舉大直路, 由其今屆形勢大混亂, 各家都竭斯底里, 講真就沒有誰比誰高尚. 呢度唔係FB, 更加唔係高登, 相信唔少人本身就已經有既定立場, 分分鐘一離開GAF就已經係第副面口, 但既然呢度就只有一個TOPIC係講呢啲野, 左中右唔同立場响晒度, 大部份人又一直有種默契响呢度係扮演FB以外嘅另一個"角色", 有啲人就無謂刻意挑機, 破壞一個相對調和嘅氣氛. 到頭來一係就變邊返FB高登咁你小我我串你, 一係就做返CD-ROM甚至離開討論區, 有咩為?

GAF比較特別, 係小數民主派左中右都(勉強)可企得埋响一齊嘅地方. 以前都講過, 由其而家選舉臨近, 如果你真心相信自己嘅理念, 就不如講出自己相信嘅說話, 爭取別人嘅支持, 好過"小"走對家啲支持者
同意
呢度(不論因為咩原因)包容性比較高

不過即使出左呢度我態度都一樣
總之槍口對外
泛民邊家都有缺點,要批評永遠都講唔完
何況而家唔係自相殘殺嘅時候
就當你任何一家鬧贏晒其他民主中人,單憑一家之力,入到議會夠同保皇打嗎?

所以只要熱城普一日仲係對錯槍口,我都無法接納佢地嘅言行

舊 08-30-16, 09:46 AM   #564
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
形象最重要+1

唔理誰是誰非
在外人眼中(特別是唔玩FB唔上討論區只會看YAHOO的人)
本土在他們眼中都是一樣的(攪攪震/分裂泛民/界票/鬼打鬼)
你能搶到的
就只有那一些支持本土的票

唔係話一定要改變自己立場來拉票
但最少要保持自己的形象
現在一眼看下去
除了指責對方不是
出賣隊友,反骨
真正回歸主題
討論民生內容根本不多

至於不少朋友說的"左膠"
唔理你認唔認同
最少他們提的政綱較為大眾接受

唔理他們最後做不做到
最少他們懂得包裝
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-16, 09:50 AM   #565
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Gundam MK-2 查看文章
同意
呢度(不論因為咩原因)包容性比較高

不過即使出左呢度我態度都一樣
總之槍口對外
泛民邊家都有缺點,要批評永遠都講唔完
何況而家唔係自相殘殺嘅時候
就當你任何一家鬧贏晒其他民主中人,單憑一家之力,入到議會夠同保皇打嗎?

所以只要熱城普一日仲係對錯槍口,我都無法接納佢地嘅言行
問題係有d人唔理你泛民定保皇
總之其他黨就係敵人,唔考慮先合作對抗共同敵人既可能性
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-16, 10:04 AM   #566
sunnylau
Senior Gamer

註冊日期: Dec 2004
https://www.facebook.com/LKYcomicstu...19604948087048

這篇漫畫多少反映了不少人對熱普城政見的疑惑
sunnylau 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-16, 10:20 AM   #567
JMi

註冊日期: Feb 2011
引用:
作者: 某F 查看文章
最後想同本土派既GAF網友講一句
投比青政又好,投比熱狗又好,真係一票都唔好投比陳雲

完整既論述係度
http://m3.hkgolden.com/view.aspx?mes...type=CA&page=1

部份擇要:
其實我好亂
即是教主一世英明有人錯無佢錯
都居然比陳云呃左?

引用:
作者: sunnylau 查看文章
唔講太多..
單講超區泛民參選名單
真係有心團結力量
出三張名單同建制抗衡已經足夠
但實際上呢?
美其名叫多幾個給你選擇
實際上又係各有盤算
這一種貪念與私心
下場就係讓建制在超區拿下3席
泛民最後大混戰拿餘下兩席LOL

所以年年叫人保關鍵小數
又含淚投票
真係越聽越火

反而建制派條數好易計
唔洗內鬥都知結果
(配票+鐵票一出..就算投票日選情告急都可以逆轉胯)
泛民只係一個統稱
建制其實都唔係只係得民建聯一個組織
佢地協調到係因為大家比同一條大水喉射住咁姐
政治講到尾都係錢同利益
政客唔係昂山素姬咁想做民族英雄
點會真係為友黨犧牲小我

舊 08-30-16, 10:54 AM   #568
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
引用:
https://www.facebook.com/LKYcomicstu...19604948087048

講出我心聲

呢年幾兩年睇熱普城開始真心厭倦,
感覺上態度都係「順我者昌、逆我者膠」

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-30-16, 11:13 AM   #569
kev00269270
Game Master

引用:
作者: HEAD_HUNTER 查看文章
講出我心聲

呢年幾兩年睇熱普城開始真心厭倦,
感覺上態度都係「順我者昌、逆我者膠」
如果唔係689治下
其實我有時真係想佢地輸一鑊甘既
(投票率只有3X%,然後得票建制>飯民+本土之類的)
然後先可以痛定思痛

講開陰謀論我又講一個呀
沒有港獨派,689不可能連任
沒有689,港獨不可能得到更多人支持
睇咁多個論壇果班本土派完全唔提689咁濟
我都覺得佢地有D默契波了...

不過今次主要仍然係要踢走689
所以仍然係要選一個有機會當選既人去投啦
舊 08-30-16, 11:29 AM   #570
Gundam MK-2
The One
↘真人相↘

Nintendo Switch ID050897379389
3DS Friend Code1118 0515 1117
PSN  IDTommyLauHK
引用:

畫得好
講出自己腦內都未具體化嘅疑惑

舊 08-30-16, 11:31 AM   #571
某F
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: JMi 查看文章
其實我好亂
即是教主一世英明有人錯無佢錯