Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-04-16, 06:44 PM   #1
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
2016立法會選舉

步入競選期,決定開個獨立topic分開討論

候選名單正式出晒,而689想篩走嘅人亦被全部篩晒

剩餘嘅名單我將佢哋分爲6大板塊,並以顏色區分。

歡迎大家feedback

註解:

1 本土派 - 主張「本土」/「港獨」

-熱普城 - 熱血公民 + 普羅政治學苑 + 城邦派
-青年新政 - AllinHK聯盟,包括東九龍社區關注組,天水圍民生關注平台

2 新進民主派 - 2008年後出現嘅民主黨派及人士。「本土」主張未及本土派強烈,部分人士甚至被蔑稱為「左膠」

-人社 - 人民力量+社民連,除新界東拆開2份名單外,其他區皆以一張名單參選
-新民盟 - 新民主同盟

3 溫和民主派 - 2008年前嘅傳統民主黨派及人士

4 中間派 - 「又傾又砌」路線

-思路/思維 - 民主思路+新思維
-自由黨 - 以田少目前嘅反689路線,我將佢哋歸類喺呢個版塊度

5 建制派 - 非「親生」保皇派系。除新民黨及「中聯辦契仔女」有中聯辦一定程度照顧外,其餘一律為「真心奶共」

-中聯辦契仔女 - 過去疑似有中聯辦幫手配票嘅「獨立」人士
-梁粉民兵 - 689上任後專門周圍搗亂嘅滋事分子,但未能得到中聯辦歡心
-鄉事派 - 新界圍村人士

6 土共 - 中共「親生嫡系」,中聯辦會優先將保皇鐵票配票比佢哋

此篇文章於 08-04-16 06:47 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 07:08 PM   #2
朝霧 海斗
Crazy Gamer
GBF 周防天音:)

註冊日期: Aug 2011
投教主 唔洗諗

舊 08-04-16, 07:19 PM   #3
Garnet_Crow
Insane Gamer

註冊日期: Oct 2007
教主話過青政唔係本土派
新西我投硬泰博,咁多飯民我最憎李卓人老政棍,最想佢被拉下馬,單係支持修改議事規則導致今日的局面已經罪無可恕,我唔信佢d所謂鐵票會牢不可破,大家肯勸身邊家人朋友放棄李卓人,佢落敗的日子指日可待
九東唔好再歷史重演,盡量投比傳媒大亨,上次輸比西環契仔唔夠2千票,今屆點都要送佢入去減輕教主負擔

舊 08-04-16, 08:01 PM   #4
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
此回應只是事件的陳述

引用:
馮驊稱網上發布候選人消息若純粹發表意見不視作廣告
香港電台
– 2016年8月2日星期二下午8:59

立法會選舉9月4日投票,選管會主席馮驊表示,投票站外會設立禁止拉票區,候選人不能在有關位置與市民交談、握手,亦不能展示「V字手勢」,長時間向市民點頭,亦會視乎情況,可能被視作拉票。

馮驊又表示,市民在網上發布或轉載候選人的消息,如果目的純粹是發表意見,不會被視為選舉廣告,但如果是受候選人指使,促使或阻礙候選人當選,則會被視作選舉廣告,計算選舉經費。

馮驊發言期間,多名泛民候選人及被選舉主任裁定提名無效的本土民主前線梁天琦,在會場內分別先後高叫「反對政治篩選,維護公平選舉。」口號。

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 08:06 PM   #5
Penny仔
God of Gamer

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDair_penny2002
引用:
作者: 亍 ◣ 查看文章
此回應只是事件的陳述
馮驊! 我 _ _ _ _
Penny仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 08:53 PM   #6
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: Garnet_Crow 查看文章
教主話過青政唔係本土派
我唔似閣下咁死忠,我唔覺得佢一個人話唔係就代表佢哋唔係囉。

我就好務實嘅,無話咩反唔反熱普城。如果熱普城候選人勝算高啲令建制派人士減少嘅,我自然會投熱普城。相反如果青政或其他本土人士機會高啲,我嘅票當然會去果度,總之民調數據最有可能令建制派議席減少嘅人,就算佢係「左膠」定「騎牆」,我就會盡量配比佢哋。

不過啲民調變數日日唔同,可能要到臨投票最後一刻我先決定到投邊個。

經2月初選大家辯到面紅耳赤後,兩方亦說服唔到對方後,我已經係隨緣,唔會勉強各派死忠朋友去改變佢哋投票意欲。

此篇文章於 08-04-16 08:55 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 09:27 PM   #7
(=v=)b
    ↓青蛙馬沙↓

註冊日期: Nov 2005
XBox Live Gamertagnoel lai
Smile

黃洋達堅投唔落~依4年黎~完全唔覺佢有做過野~陳澤滔半年做既野都多過佢~

任暴雨下 志向未倒下 雨傘是一朵朵的花 不枯也不散
(=v=)b 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 09:43 PM   #8
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
我唔似閣下咁死忠,我唔覺得佢一個人話唔係就代表佢哋唔係囉。

我就好務實嘅,無話咩反唔反熱普城。如果熱普城候選人勝算高啲令建制派人士減少嘅,我自然會投熱普城。相反如果青政或其他本土人士機會高啲,我嘅票當然會去果度,總之民調數據最有可能令建制派議席減少嘅人,就算佢係「左膠」定「騎牆」,我就會盡量配比佢哋。

不過啲民調變數日日唔同,可能要到臨投票最後一刻我先決定到投邊個。

經2月初選大家辯到面紅耳赤後,兩方亦說服唔到對方後,我已經係隨緣,唔會勉強各派死忠朋友去改變佢哋投票意欲。
教主果時選民調好似得幾%
個個亂咁答投邊個 民調可以有幾準
如果而家有電話打比我 我一定話投梁美芳

舊 08-04-16, 09:49 PM   #9
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
我立場係所有反政府的都是朋友
目標係令保蝗勝算減少+1
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 10:04 PM   #10
Garnet_Crow

看來GAF用家的取向係總之能夠踢走保皇黨就得,冇乜點話踢走老飯民左X,投哂本土咁
不過相信大家咁耐有眼睇飯民有幾不堪,動不動就割蓆

而家教主直播節目:「投比建制派投比飯民即係同自己過唔去」

舊 08-04-16, 10:05 PM   #11
T.K.
Advance Moderator
很黃很暴力

註冊日期: Mar 2002
PSN  IDsrwtk
引用:
作者: (=v=)b 查看文章
黃洋達堅投唔落~依4年黎~完全唔覺佢有做過野~陳澤滔半年做既野都多過佢~
文化抗共、體育抗共、熱血少年軍
狙擊飯民
係無打政權咋

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 10:18 PM   #12
朝霧 海斗
Crazy Gamer

熱狗既支持者 記住
(嚴格黎講我只係教主follower黎 )
不怕抹黑
不傳耳語
不打飛機
不必配票
兄弟爬山 各自努力
埋頭苦幹 全力以赴
莊敬自強 慎謀能斷
公投制憲 香港維新

舊 08-04-16, 10:19 PM   #13
Garnet_Crow

都要睇埋選舉論壇才決定都未遲,一切睇論述水平

不過客觀來說,如果立法會仲係飯民建制把持,本土又係只得教主一個,香港可以宣佈正式玩完,呢點真係唔可以唔考慮

舊 08-04-16, 10:20 PM   #14
朝霧 海斗
Crazy Gamer

引用:

不過客觀來說,如果立法會仲係飯民建制把持,本土又係只得教主一個,香港可以宣佈正式玩完,呢點真係唔可以唔考慮
我新東d朋友我會叫佢支持國師

但有d人連國師d理論都唔知 只係識楊岳橋 見佢斯斯文文咁又做下樣解釋醫委會做緊乜 唔投建制班人就會投佢

光頭達..我自己有保留所以唔會特別叫人投

此篇文章於 08-04-16 10:24 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 10:23 PM   #15
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
陳澤滔 1票 \/
試下說服屋企人投佢

舊 08-04-16, 10:27 PM   #16
Penny仔

引用:

議會繼續保持現狀
然後個社會越黎越差

坦白講最後一次架喇...一定係選最有破壞力果班入去(呢d大家自行定義)
舊 08-04-16, 10:32 PM   #17
朝霧 海斗
Crazy Gamer

其實我覺得睇下你覺得飯民係真心膠定收左中共利益

後者就咪投喇

前者你覺得佢地都係反對派黎 咪投囉

只不過投之前記得睇番楊生條片....過得到自己就投吧.....今次真係可能最後一次有得投..

學教主講 反對派選佢入黎就係反對

我老豆就放棄左 佢功能組別有權投..而果個業界選果個私下fd 底..佢自己都係乜乜會d幹事黎..講黎浪費時間

此篇文章於 08-04-16 10:37 PM 被 朝霧 海斗 編輯。
朝霧 海斗 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 10:43 PM   #18
MS331
Game Master

註冊日期: Feb 2005
引用:
教主話過青政唔係本土派
新西我投硬泰博,咁多飯民我最憎李卓人老政棍,最想佢被拉下馬,單係支持修改議事規則導致今日的局面已經罪無可恕,我唔信佢d所謂鐵票會牢不可破,大家肯勸身邊家人朋友放棄李卓人,佢落敗的日子指日可待
九東唔好再歷史重演,盡量投比傳媒大亨,上次輸比西環契仔唔夠2千票,今屆點都要送佢入去減輕教主負擔
李桌人而家新西民調第二,拉佢落馬?嗯,加油你一定得:)

呢篇分析好好
http://nonintellect.blogspot.hk/2016/08/blog-post_4.html?m=1

此篇文章於 08-04-16 10:46 PM 被 MS331 編輯。
MS331 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 10:47 PM   #19
Garnet_Crow

引用:
作者: MS331 查看文章

呢篇分析好好
http://nonintellect.blogspot.hk/2016...ost_4.html?m=1
飯民就係睇死香港人金魚記憶

舊 08-04-16, 10:49 PM   #20
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
睇化左, 大部份人都有晒既定立場(未有嗰啲基本上都係唔上網唔多理政治嗰隻), 誰也說服不了誰, 自問亦唔似某啲人鐘意撩事鬥非(雖然有人想玩野我亦隨時奉陪), 留返啖氣暖肚好過

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 10:51 PM   #21
Penny仔

引用:
作者: (=v=)b 查看文章
冇議席既人物黎講....佢算做左好多野架喇
....泛民有冇人可以每個月好似熱狗咁出張報紙做文宣工作?
當然你覺得佢做緊壞事既另計啦, 無謂爭論太多
舊 08-04-16, 10:58 PM   #22
T.K.
很黃很暴力

永續基本法!保住你層樓!
一句就入晒屋

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨
舊 08-04-16, 10:58 PM   #23
chitkan

註冊日期: Dec 2009
引用:
作者: MS331 查看文章

呢篇分析好好
http://nonintellect.blogspot.hk/2016...ost_4.html?m=1
輝哥d文整理下外國政治
提供下香港人唔知既政治知識就幾好

但香港政治佢真係門外漢
d分析真係睇下笑下就算好了
chitkan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 11:00 PM   #24
YHW
「乖~ 姐姐呵番~」

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnimeTheme
睇你點定義"做野". 可以多到數唔晒, 又可以話好少(eg. 如果只局限於地區民生的話)

[Windows桌面小工具] - 會唱歌跳舞的桌面!? 初音ミク、涼宮春日、秋山澪、泉此方等為你親身示範~!
YHW 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-04-16, 11:00 PM   #25
T.K.
很黃很暴力

今日個民調,做果個話上下誤差8呀
佢都好意思拎出黎

行貨半訂,日本貨全訂
現貨

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 01:21 PM

手機版 | APP版