Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 12-27-10, 12:45 AM   #1
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
劇場版 機動戦士ガンダム00 -A wakening of the Trailblazer- BD/DVD 発売中 Vol.20

機動戦士ガンダム00 [ダブルオー]官網
http://www.gundam00.net/

過去の揭示板
Vol.19
Vol.18
Vol.17
Vol.16
Vol.15
Vol.14
Vol.13
Vol.12
Vol.11
Vol.10
Vol.09
Vol.08
Vol.07
Vol.06
Vol.05
Vol.04
Vol.03
Vol.02
Vol.01

舊 12-27-10, 12:53 AM   #2
T.K.
很黃很暴力

PSN  IDsrwtk
好一套認真睇就認輸既劇場版
戰力比例1萬比1
機戰都寫唔出

果d異星生物強行進入他人身體都可以話無惡意,純想理解
咁同強姦完同受害者講:[我想同你親密d咋,無惡意既]

另射死果班非融合受害者又點計?

仲有果d戰鬥場面,有無人睇得出係邊個打邊個?
我剩係見到一堆烏蠅飛來飛去,一個特別d動作場面都回想唔到

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
並將入數紙寫上貨物名稱後,pm給本人
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨

此篇文章於 12-27-10 01:10 AM 被 T.K. 編輯。
T.K. 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-10, 01:17 AM   #3
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
老實講班卒仔有時一部綠色既打自己人
一部銀色又打自己人...
而家邊部打邊部丫...

出盡全人類戰力都係一萬vs1...就算每部都係gundam都贏唔到...

比ELS插完之後變舊水晶山就叫理解

舊 12-27-10, 01:19 AM   #4
phil077
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: T.K. 查看文章
戰力比例1萬比1
機戰都寫唔出

光頭佬的計劃進程, 劇場版, 肯定係同異星生物打啦,
究竟, 地球人同外星人, 要點打, 你才會滿意呢?
好似"星界"禁樣的戰爭? 但始終阿布人都係地球人, 行為模式都係根據地球的

用地球的常識, 根本唔可以完全用來理解地球以外的東西
好似我地以為水係生命之源, 所以一直在其他星球找尋水的踪跡, 來去找外星生物
誰知, 土星的泰坦, 係可能有生物, 但唔係靠水來生存, 而係甲烷

就算, 地球自己的紛爭, 好多都係文化圈的不同, 之間產生的誤解的.

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-10, 01:20 AM   #5
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
其實變左水晶山應該算係理解失敗...???

因為失敗=死 咁變水晶山算唔算死左...定係好似FF13咁 得永生...但如果係咁 金屬剎那同玄關子...又點解釋

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-10, 01:34 AM   #6
T.K.
很黃很暴力

引用:
作者: phil077 查看文章
光頭佬的計劃進程, 劇場版, 肯定係同異星生物打啦,
究竟, 地球人同外星人, 要點打, 你才會滿意呢?
好似"星界"禁樣的戰爭? 但始終阿布人都係地球人, 行為模式都係根據地球的

用地球的常識, 根本唔可以完全用來理解地球以外的東西
好似我地以為水係生命之源, 所以一直在其他星球找尋水的踪跡, 來去找外星生物
誰知, 土星的泰坦, 係可能有生物, 但唔係靠水來生存, 而係甲烷

就算, 地球自己的紛爭, 好多都係文化圈的不同, 之間產生的誤解的.
你究竟想講甚麼??
呢類一黎就以[強入中出]作見面禮既非我族類,有互相理解既餘地嗎?
呢套野想表達咩野??唔補完可以理解度??

講設定,ms唔好話戰力差出現10000:1, 10:1已經可以宣布人類owata
gundam同現世代ms基本上無差距,呢點tv版第二部已經睇到
咁點解gundam就可以打成千上萬隻??

講動作場面,成套野有邊part有震撼既動作場面出現過?

人物表達,有咩人你會覺得深刻描寫到??

各位預訂貨物,請入賑到恆生銀行755-012903-882cheung tsz kin
行貨半訂,日本貨全訂
1KG $65or長x闊x高[cm]/6000x$65[2者均須連送貨紙箱計算]
現貨

此篇文章於 12-27-10 01:42 AM 被 T.K. 編輯。
舊 12-27-10, 02:05 AM   #7
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
你究竟想講甚麼??
呢類一黎就以[強入中出]作見面禮既非我族類,有互相理解既餘地嗎?

講設定,ms唔好話戰力差出現10000:1, 10:1已經可以宣布人類owata
gundam同現世代ms基本上無差距,呢點tv版第二部已經睇到

題外話 非常題外 好題外-.-

大大有野問你 詳細係下面的買賣版 抱歉

舊 12-27-10, 02:24 AM   #8
phil077

引用:
你究竟想講甚麼??

作者想講的就是, 唔好一味用自己的準則, 去理解宇宙萬物
因為對方根本可能不知道, 佢地的行為是對人類來說是"強入中出"
有東西衝過來, 人類的反應是避開它. ELS衝過來, 就是互相來理解的意思

ELS來地球溝通, 就係找語言相通的人, 剛好這就是腦量子波
但ELS的所溝通的資料量實在太大, 所以唔係一般變革者可以受得到.
即係, ELS不斷輸出資料給人類, 人類回應ELS前, 已經負荷不到ELS的資料, 死哂.
所以ELS 一直理解不到人類的真理, 唯有用行動判斷, 和人類的溝通方式,
ELS就不停用佢的方式, 去和人類溝通, 過程可能會引到人類的誤會和恐慌
結果ELS誤解了人類係可以用拳頭溝通的

高達全要和ELS打個兩場,
火星之戰, 主要係去偵測, 最後要無事做解圍, 先至全員無事
背月一戰, 兩部高達主要係幫剎那開路入ELS主星內

高達始終係比量產機優勝
哈利機, 係兩個人,四個人格同時控制部機, 反應當然強過量產機
LOCKON機, 係有大量BEAM 炮, 和兩部HALO支援部機, 可以一定程度保護到LOCKON

另:
聯邦政府幾時同天人禁朋友? 大家可以共用VEDA做支援工作, 仲幫天人拍勇者電影
天人艦個MAP炮點解會比第二季弱左禁多? 第二季根本唔洗充電, 可以做到連射的
仲有劇場版能吐嘈是不少的, 期待HERO姐的惡搞

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了

此篇文章於 12-27-10 03:08 AM 被 phil077 編輯。
舊 12-27-10, 02:38 AM   #9
T.K.
很黃很暴力

咁正確對els既態度係咩?
放下武器,M字開腳黎了解對方??

講gundam,一開波天人話無資源,整對爐出黎已經好勉強
以前仲話有veda,大家科技有差距,而家veda都有支援連合,技術上會有差距?
講偽z部機,勁得過部MA?
講lock on部機,點解bit盾可以無視侵蝕??

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 12-27-10, 02:50 AM   #10
ycyleo
Game Master

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDycyleo07
XBox Live Gamertagycyleo
引用:
咁外星生物就自然會用返佢自己果套溝通方法
你睇佢地都係自己撞埋一舊舊咁
佢地又點知藍星人唔係金屬體無得隔合
你有呢個諗法都係因為作為人類既角度睇

引用:
咁正確對els既態度係咩?
放下武器,M字開腳黎了解對方??
咁就算唔講els意圖
一直係咁打都唔係辦法
始終要做d野停止佢地既行為
唔係打就係外交,對最後都係要溝通

直播網(有同我打EXVS隨時入鏡,請注意):
http://zh-tw.twitch.tv/ycyleo

此篇文章於 12-27-10 02:56 AM 被 ycyleo 編輯。
ycyleo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-10, 02:59 AM   #11
phil077

這就是00Q的存在意義
00Q就有強大的寛頻線, 有足夠速度去下載資料
VEDA就係一部超級電腦, 有足夠的處理量去處理, 和過濾資料
最後, 刹那就負責最後的理解和溝通

機体開發係無特別的優勢,
所以, 在火星時, 要無事做ACE部隊救
但天人仲有東西, 聯合政府沒有的
佢地沒有一部機, 係有四個意識, 同步率200%的機師去控制MS
佢地沒有HALO, HALO在00係好強大的加乗工具來的, 何況今次同時用兩部

此篇文章於 12-27-10 03:01 AM 被 phil077 編輯。
舊 12-27-10, 03:09 AM   #12
T.K.
很黃很暴力

引用:
作者: ycyleo 查看文章
咁外星生物就自然會用返佢自己果套溝通方法
你睇佢地都係自己撞埋一舊舊咁
佢地又點知藍星人唔係金屬體無得隔合
你有呢個諗法都係因為作為人類既角度睇

咁就算唔講els意圖
一直係咁打都唔係辦法
始終要做d野停止佢地既行為
唔係打就係外交,對最後都係要溝通
咁不如講下唔打既話,後果如何
首先,無腦量子既人全部owata,你睇之前石化果d一般人無一個再出場
有腦量子既,亦唔代表無事,無事既話,之前某文明就唔會被消滅
根本連剎那去對話,都係斷估,無任何根據

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 12-27-10, 03:16 AM   #13
ycyleo
Game Master

引用:
首先,無腦量子既人全部owata,你睇之前石化果d一般人無一個再出場
其實佢地一開始都無話完全唔打,好似天煞套戲d ufo迷咁叫welcome架
係剎那有d例外,一開始就想溝通,你可以話剎那都係設定得好天然呆
如果唔係有呢d角色帶個主題"互相理解"出黎,咁就真係一直打到尾
到最後唔係els喊叫"給我走著瞧"就係藍星金屬化
但一直打打打始終唔辦法
就算你現實生活都係架
加上以els咁可怕既數量同"破壞力",唔去諗其他方法我諗人類到最後真係比人W直升機
路係人行出黎既,世界有好多野一開始都無根據
我就覺得事不為不成

此篇文章於 12-27-10 03:26 AM 被 ycyleo 編輯。
舊 12-27-10, 03:26 AM   #14
phil077

引用:
ELS母星覆亡, 係因為恒星壽命到了最後, 變成紅巨星, 恒星脹大, 令到行星"烤死"
地球, 和太陽, 最終有一日, 都會變成禁, 水島係引用這點, 去解釋ELS覆亡

所以,皇小姐和上校, 唔係, 係淮將才對, 叫她拖多一陣, 唔係有勝算, 只係希望. 但不算斷估,也不是無任何根據的, 因為這些都係靠光頭佬預言和技術, 而成立的, 但沒有實證, 要試過才知行不行

舊 12-27-10, 03:30 AM   #15
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
作者: ycyleo 查看文章
其實佢地一開始都無話完全唔打,好似天煞套戲d ufo迷咁叫welcome架
係剎那有d例外,一開始就想溝通,你可以話剎那都係設定得好天然呆
如果唔係有呢d角色帶個主題"互相理解"出黎,咁就真係一直打到尾
到最後唔係els喊叫"給我走著瞧"就係藍星金屬化
但一直打打打始終唔辦法
就算你現實生活都係架
加上以els咁可怕既數量同"破壞力",唔去諗其他方法我諗人類到最後真係比人W直升機
路係人行出黎既,世界有好多野一開始都無根據
我就覺得事不為不成
係tv版 一味識得叫高達 話我只係識戰鬥既少年 去到劇場版 見到不明東西 第一樣諗既野唔係同佢戰鬥 而係去理解 溝通 我覺得呢個係一個好大的轉變 對比好強烈....嘛..感唔感受到就因人而異...

至於點解話 lock off 的浮遊盾冇受侵蝕 硬夾d講 話 因為有gn力場吧-.-?

此篇文章於 12-27-10 03:36 AM 被 GN00508771 編輯。
舊 12-27-10, 03:31 AM   #16
T.K.
很黃很暴力

光頭佬/veda內有els既任何資料??
無既話,唔係斷估叫咩?

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 12-27-10, 03:32 AM   #17
Sar8
The One

咁有突發事件緊係以自己既角度去理解...
唔通自己有生命危險應該要理解左人地想做咩...

但用部OOQ就咁去溝通唔會覺得太天真?
萬一溝唔埋冷咁一樣玩完,提耶子都講過連veda都算不到ELS的目的,連對方目的都唔知就去談判?
不過OOQ早就係部MG設定左就算一部機都可以全滅ELS就冇野講.....

由於理解這個方案實在過於理想化...可能又會被阿姆羅打臉

此篇文章於 12-27-10 03:35 AM 被 Sar8 編輯。
Sar8 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-10, 03:34 AM   #18
ycyleo
Game Master

引用:
作者: GN00508771 查看文章
係tv版 一味識得叫高達 話我只係識戰鬥既少年 去到劇場版 見到不明東西 第一樣諗既野唔係同佢戰鬥 而係去理解 溝通 我覺得呢個係一個好大的轉變 對比好強烈....嘛..感唔感受到就因人而異...

至於點解話 lock off 的浮遊盾冇受侵蝕 硬夾d講 話 因為有gn力場吧-.-?
你可以話佢受00第2季最尾影響吧

引用:
作者: Sar8 查看文章
咁有突發事件緊係以自己既角度去理解...
唔通自己有生命危險應該要理解左人地想做咩...
所以話人類都唔係一直舉高個牌寫welcome咁熱烈歡迎
人類一開始都係將其視為敵人
而我就覺得係根本就打唔停同打唔晒
一直落去都唔係辦法就梗係要想另一d途徑去解決件事
呢個我覺得都係想生存既其中一個做法

此篇文章於 12-27-10 03:38 AM 被 ycyleo 編輯。
舊 12-27-10, 03:35 AM   #19
Van仔
Game Master
輸了就課金..

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDcocoheha
XBox Live GamertagVan heha
引用:
戰力比例1萬比1
機戰都寫唔出

仲有果d戰鬥場面,有無人睇得出係邊個打邊個?
我剩係見到一堆烏蠅飛來飛去,一個特別d動作場面都回想唔到
壓倒性既外星人本來想滅你團,見你地D地球人可以同我地溝通先當你地自己人

被人射死係因為你地打我地先

=======================

最記得咪傻那塞米左之後,哈姆隊旗仔D協力攻擊
Lock off 玩亂射,同MAP砲第一擊

引用:

因為很快

此篇文章於 12-27-10 03:37 AM 被 Van仔 編輯。
Van仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 12-27-10, 03:35 AM   #20
T.K.
很黃很暴力

引用:

gn力場防侵蝕絕對唔成立,請參考oor雙爐對話放粒子時被侵蝕事例

行貨半訂,日本貨全訂
現貨
舊 12-27-10, 03:36 AM   #21
Sar8
The One

引用:
gn力場防侵蝕絕對唔成立,請參考oor雙爐對話放粒子時被侵蝕事例
應該成立
1999第一次擋隻大ELS就係用GN field擋

舊 12-27-10, 03:38 AM   #22
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
我覺得新MA係輸在 新變革者受腦量子影響而出現的一剎那破綻

我個人腦補係咁:

LOCK ON機呢...
我記得00機設定 盾(實體盾,浮遊盾...等)表面係有GN粒子覆蓋
決戰戈陣我地見到可樂機用盡個GN盾就可以頂到大型els的侵蝕

咁戈陣D 撞浮遊盾只係小型ELS 機體又TRANS AM狀態中...所以....

睇番戈段 我地都清楚見到ELS撞浮遊盾戈陣係出現左D綠光

此篇文章於 12-27-10 03:43 AM 被 GN00508771 編輯。
舊 12-27-10, 03:39 AM   #23
Sar8
The One

引用:
作者: Van仔 查看文章
壓倒性既外星人本來想滅你團,見你地D地球人可以同我地溝通先當你地自己人

被人射死係因為你地打我地先

=======================

最記得咪傻那塞米左之後,哈姆隊旗仔D協力攻擊
Lock off 玩亂射,同MAP砲第一擊

因為很快
和平唔係靠武力...
但絕對唔係靠理解.....
除非呢個世界冇貪念....

最記得係小熊漂白戰記....

LOCKON機好似未用過狙擊(唔計Dynames)...好似打緊devil may cry咁...

舊 12-27-10, 03:42 AM   #24
phil077

引用:
光頭佬/veda內有els既任何資料??
無既話,唔係斷估叫咩?
光頭佬的理論, 是和異星物種, 通用的溝通方式
所以應該不單適用於ELS吧

引用:
我覺得GN FIELD應該只係減慢侵蝕
這也解釋到Ptolemaios II 侵蝕比一般艦慢的原因吧

舊 12-27-10, 03:42 AM   #25
Van仔
Game Master
輸了就課金..

註冊日期: Mar 2006
PSN  IDcocoheha
XBox Live GamertagVan heha
引用:
作者: Sar8 查看文章
和平唔係靠武力...
但絕對唔係靠理解.....
除非呢個世界冇貪念....

最記得係小熊漂白戰記....

LOCKON機好似未用過狙擊(唔計Dynames)...好似打緊devil may cry咁...
其實D機細到豆咁,睇完都唔知部機有咩裝備

熊仔部機同D普通機有咩分別
Van仔 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 劇場版 機動戦士ガンダム00 -A wakening of the Trailblazer- BD/DVD 12月25日発売丨 Vol.19 money 日本動漫畫討論版 1044 04-15-22 03:50 PM
[動畫] hack//G.U. TRILOGY BD/DVD版発売中 money 日本動漫畫討論版 77 08-04-08 03:18 PM
JVC 發表 BD-DVD Combination ROM 技術 C.K.F. 影音館 0 12-25-04 12:09 AM

現在的時間是 12:36 PM

手機版 | APP版