Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 08-09-15, 12:40 AM   #101
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: Lamsze 查看文章
我唔明部下準備好哂開火,被人用劍指住,竟然唔係將眼前既敵人消滅,因為對方魅力?
逃走係因為唔想違反剛剛簽訂了的協定。
動畫版沒有提及協定的第四點......
實質上是雙方同意了互不動武。

此篇文章於 08-09-15 12:50 AM 被 十一月 編輯。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-09-15, 12:50 AM   #102
十一月
Game Master

deleted
舊 08-09-15, 02:56 AM   #103
mikemike
The One
風見みずほ萬歲!!

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
不死哥德蘿莉發情。

伊丹乘機搏懵,被蘿莉「獎賞」。

自衛隊學【現代啟示錄】喺直昇機播【女武神的飛行】笑咗。

憲法9條RIP
其實做乜要播音樂

我乃賤格人人知 中意加腳和鞭屍
我好淆底............世上最可怕的就是無聊人和白痴仔

我は無敵なり、我が屈技にかなうものなし、我が一撃は無敵なり
mikemike 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-09-15, 03:11 AM   #104
phil077
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2002
引用:
作者: mikemike 查看文章
其實做乜要播音樂
因為要重演這幕...

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-09-15, 11:24 AM   #105
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
音樂真係笑左,呢點真係動畫先可以完美再現

舊 08-09-15, 12:47 PM   #106
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: mikemike 查看文章
其實做乜要播音樂
都話左係學【現代啟示錄】喺直昇機播【女武神的飛行】嗰幕啦、而家香港人係咪連呢D經典電影場面都未見識過吓?定係我太老餅?
由手機版發出
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-09-15, 12:59 PM   #107
真!DC
Banned User
奉行我道

點會留低指揮官架
冇帶閃光彈之類非殺傷武器?
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-09-15, 02:20 PM   #108
s2001154
Crazy Gamer
~酒田~

註冊日期: Dec 2006
PSN  IDSakata2014
越睇套野越覺得政治味濃.....
司令比人打仲唔還擊反而走真係唔似自衛軍......
更何況原身是大日本軍呢......
s2001154 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-09-15, 02:36 PM   #109
魔法之子
Game Master

註冊日期: Jun 2007
PSN  IDkamiyu1988
引用:
作者: s2001154 查看文章
一黎上面講簽左野
二黎去返城到見到公主應該都會冇事既
話晒頭先岩岩救完人
魔法之子 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-09-15, 02:58 PM   #110
十一月
Game Master

引用:
因為隊長下令唔准郁手,郁手即係抗命。
至於隊長點解下令隊員逃走,我覺得係因為.....
1)雖然憑對方的旗幟及前往的方向,估計對方是公主提及過的騎士團,但都只係「估計」。
2)即使對方真係那個騎士團,但向對方講「已簽訂了協議」都係口講無憑,對方不一定相信。(因為那份協議已經跟隨直昇機隊返了去大本營。)
3)隊長本身企的位置係好難全身而退,叫隊員逃走,之後找機會救人,總好過全隊人被對方扣押。
舊 08-09-15, 07:55 PM   #111
尼路
The One

引用:
睇到呢句我反而好想問點先似自衛隊?(本中係隊未改名)
話原身大日本軍咪重政治……都成60幾70年前,只有土共先會咁念念不忘吧…雖然套野本身係有政治性……

此篇文章於 08-09-15 07:58 PM 被 尼路 編輯。
尼路 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-09-15, 09:00 PM   #112
Gallardo
God of Gamer
最強(最凶)アイドル

註冊日期: Mar 2003
3架軍車對騎兵無需示弱(估對面仲未識吉車呔)
隊長落車傾跟本攞戲尼做

舊 08-09-15, 09:09 PM   #113
真!DC
Banned User
奉行我道

坐曬系車關曬窗對方根本奈你唔何
由手機版發出
舊 08-09-15, 09:39 PM   #114
十一月
Game Master

點解咁多人理解唔到「一切行動都係因為唔想採取敵對態度」呢一點?
3架軍車對騎兵無需示弱
關曬窗對方根本奈你唔何
呢啲完全係「因為覺得我方比對方強,所以唔使俾面對方」的意維。(雖然騎士團就係咁嘅意維並付諸行動)

如果要駁故的話,倒不如話一見到騎士團就應該立即調頭返回伊塔黎卡,然後請公主向騎士團交代協議的事。
舊 08-09-15, 09:52 PM   #115
十一月
Game Master

突然覺得,假如這個故事唔係講自衛隊,而係講某強國軍隊,相信情節一定會變得「合理」好多。(直接攻陷帝國首都)
舊 08-09-15, 10:00 PM   #116
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
呢套野D設定看似嚴謹, 但做出黎既事就好多吐嘈點
睇故唔駁故, 算
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-09-15, 10:00 PM   #117
Gallardo
最強(最凶)アイドル

引用:
作者: 十一月 查看文章
點解咁多人理解唔到「一切行動都係因為唔想採取敵對態度」呢一點?
3架軍車對騎兵無需示弱
關曬窗對方根本奈你唔何
呢啲完全係「因為覺得我方比對方強,所以唔使俾面對方」的意維。(雖然騎士團就係咁嘅意維並付諸行動)

如果要駁故的話,倒不如話一見到騎士團就應該立即調頭返回伊塔黎卡,然後請公主向騎士團交代協議的事。
唔友善唔等如敵對
搞低個窗少少傾兩句, 如果對方冇善意仲可以點俾面?

舊 08-09-15, 10:00 PM   #118
真!DC
Banned User
奉行我道

但對方係低文明人(現代日本視點)
唔知做左俘虜會有乜事,一個唔覺意死左傳開出去會引來隊員同民眾仇恨
再者一開始殺左人地唔知幾多萬軍人對方都好難唔當你敵人
最低限度唔好落車保護自己都要
保護自己並不是敵意行為
由手機版發出
舊 08-09-15, 10:08 PM   #119
Gallardo
最強(最凶)アイドル

引用:
作者: iamleoluk 查看文章
睇故唔駁故, 算
駁故又等於完全否定套野,
呢套睇得幾開心

舊 08-09-15, 10:27 PM   #120
十一月
Game Master

引用:
作者: 真!DC 查看文章
但對方係低文明人(現代日本視點)
唔知做左俘虜會有乜事,一個唔覺意死左傳開出去會引來隊員同民眾仇恨
再者一開始殺左人地唔知幾多萬軍人對方都好難唔當你敵人
最低限度唔好落車保護自己都要
保護自己並不是敵意行為
由手機版發出
假如自衛隊係以另一板友所講的「搞低個窗少少傾兩句」,或者好似你講的完全關埋窗(恐怕連對方講乜都聽唔到),最終可能會被要求落車接受詳細調查。畢竟現場係帝國領土,騎士團面對平民係有絕對的權威。(這群騎士團應該唔知道鎗係武器)
而家只得伊丹一個人留低,騎士團正路都會留活口以盤問其同黨的去所向。
舊 08-09-15, 10:30 PM   #121
十一月
Game Master

引用:
作者: Gallardo 查看文章
唔友善唔等如敵對
搞低個窗少少傾兩句, 如果對方冇善意仲可以點俾面?
如果對方係香港警察,「唔友善唔等如敵對」呢句或者講得通。
不過而家係在別國的領土,被別國的騎士團盤問喎。
舊 08-09-15, 10:33 PM   #122
尼路
The One

嘛,如果故事中呢刻的伊丹佢地知道去左帝國D俘虜有乜下場佢地反應應該會唔同。事實上故事亦有表達到。依家佢地只係重停留係和平唔想打的階段上。

舊 08-09-15, 10:47 PM   #123
十一月
Game Master

引用:
作者: iamleoluk 查看文章
睇故唔駁故, 算
或者係日本人思維?
話說,原作者係曾經做過自衛隊員,所以應該一定程度知道自衛隊的做事方式。
或者故事中的一些不合理之處,都係法律及守則等等導致的結果吧?(當然亦有可能係隨便作)
舊 08-09-15, 10:50 PM   #124
Gallardo
最強(最凶)アイドル

引用:
作者: 十一月 查看文章
如果對方係香港警察,「唔友善唔等如敵對」呢句或者講得通。
不過而家係在別國的領土,被別國的騎士團盤問喎。
傾唔掂咪無視佢地駛開車囉, 有咩大不了? 唔係怕加深仇恨吧?

男主要做親善大使, 有咩下場都係活該,
但佢都要想下班手下, 自己o既行動會唔會累街坊

舊 08-09-15, 11:54 PM   #125
十一月
Game Master

引用:
作者: Gallardo 查看文章
傾唔掂咪無視佢地駛開車囉, 有咩大不了? 唔係怕加深仇恨吧?

男主要做親善大使, 有咩下場都係活該,
但佢都要想下班手下, 自己o既行動會唔會累街坊
唔係怕加深仇恨,而係怕違反協定啫。
無視佢地開車走咪係敵對行為囉。
而且,如果打算無視就應該一早調頭走,而唔係講唔掂先走。
如果你覺得「無視盤問然後逃走」唔算係敵對行為的話,咁呢個係見解的差異問題,繼續討論都唔會有共識。

另外,國家&軍隊的方針&上級的命令等等,應該係凌駕於一支部隊的安危。
雖然是騎士團先違反協定,但伊丹作為一支偵查部隊的隊長,想反擊也要先向上級請示,否則可能要孭鑊。當然,如果你話自己的性命最緊要,國家&軍隊的方針WFC,咁就做乜都得啦。

而最後伊丹見勢色唔對就叫部下立即逃走,在當時的情況來講(在絕對不可以開戰的前題下),已經係令傷害減到最低的方法吧?

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
502 Bad Gate Way kenryu31 GAF告示版 1 03-15-11 08:10 PM
[TVB] 叻歌正傳- 22:00-22:30 OCT 11 initial Neo Entertainment TREND 6 10-09-08 02:42 PM
Monster Gate Ⅲ dan 街機心得交流討論區 46 01-12-08 05:19 AM
gate keepers問題 RID 日本動漫畫討論版 25 03-16-04 12:44 PM
Xbox Japan Game Data 2002.02.22-2004.01.22 Janus 電視遊戲討論版 0 01-25-04 06:43 AM

現在的時間是 08:14 AM

手機版 | APP版