Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 11-20-12, 12:08 AM   #76
金屬史萊姆
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2012
都唔知為咩要為左劍技問題嘈咁耐.
引用網版翻譯,唔知文庫有冇改動

“我的意思是,这里并不是SAO世界里哟......”
唯将自己消失之后发生的事大致说明了一下。服务器消失后,她就被压缩了起来,被当作爱因格朗特的环境数据的一部分并被保存了起来。游戏通关后浮游城爱因格朗特消失了。随后自己来到了这个新的ALfheim世界,也不知为什么这里有着桐人以往的数据存档。但,只有亚丝娜至今仍没苏醒的这件事,却不能够用言语简单说明。
“稍微等一下。”
唯闭上眼睛,如同在听远处的声音一样,头偏了偏。
“这里是——”
唯睁大眼睛,看着我。
“这个世界,我想是由SWORD ART ONLINE服务器副本资料制作而成的。”
“副本......?”
“是的。主框架程序群,以及图形建模都完全一样。我能够重现在这个世界,也足以说明这些。不过这个的主系统版本比较古老。其余建立在它基础上的组件就是另外编写的了......”
“这样啊...”
我陷入了沉思。
这个ALfheim online的发售是在SAO事件发生后的十二个月,阿卡斯已经破产了,善后工作都委托给雷克特之后的事情了。雷克特吸收了阿卡斯的技术资产,并利用这些开发出了全新的VRMMO游戏,这也说得过去。如果能利用这个游戏的主引擎以及反馈程序,开发费用也会大大减少吧。这个世界的精度居然能和SAO持平着实也让我吃了一惊,如果原因是这个的话就说得过去了。
也就是说,ALO是运作SAO的副本系统上的,这我能理解了。只不过——
“但是...为什么我的个人资料会出现在这里呢...”
“让我下看看爸爸的资料。”
唯再次将眼睛闭上。
“...没错。这个就是在SAO里爸爸使用过的人物资料。由于这两个世界的存档资料格式相同,而且还有着共通的技能熟练度,所以才会继承。不过HP以及MP可能是出于别的原因没有能够继承下来。而携带的道具....全部都损坏了。这样下去可能会被勘误程序检测出来的。还是赶紧全部扔掉的好。”

可以知道alo係以sao為基礎制作(又或者話係執垃圾用beta版重新包裝推出).
而且係比較古老概版本(最少sao道具資料亂碼不共通可以知道未實裝).
sao同alo都同樣有武器熟練度. 但有武器熟練度唔代表有技能熟練度.
或者可以理解為武器熟練度到一定程度會學識技能.
但alo由於係比較古舊版本所以未實裝劍技(都有可能係唔想俾人知係sao渣滓回收再用而唔實裝).
所以kirito 2刀技能直接消失.

最後到新生alo.
引用文
AlfheimOnline里面,作为以加载艾恩格朗特为主体的一连串大规模升级的一环,新运营体做出了将剑技系统几乎原样加载的大胆决定。

加載即係將原本冇/未實裝概野加落去.
而唔係好似無限飛行咁解除限制(文中係講給予,我理解為原本就有概野宜家開放).

在此特別鳴謝當初的翻譯君,請大家支持正版.
金屬史萊姆 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-20-12, 12:16 AM   #77
雷火武
God of Gamer
ワールド・エンド

註冊日期: Feb 2005
就算武器熟練度1000,都唔會學識劍技
因為係無呢樣野存在..

ALO內既稱得上技能,即係有音效,光效,威力修正.只有魔法.

我唔知你所指既技能會否係指劍技...因為ALO只有魔法.

此篇文章於 11-20-12 12:18 AM 被 雷火武 編輯。
雷火武 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-20-12, 02:37 AM   #78
Head Shooter
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2004
PSN  IDcipher001
whatever啦,大家都話又存在又唔存在
不如直接你覺得佢存在咪存在,唔存在咪唔存在囉

不過如果我係programmer,我肯定只會comment晒d 唔開放出黎既object/code
邊有人咁死蠢重新寫過
當然o麥鬼都無晒另計
Head Shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-20-12, 07:42 AM   #79
雷火武
ワールド・エンド

引用:
作者: Head Shooter 查看文章
whatever啦,大家都話又存在又唔存在
不如直接你覺得佢存在咪存在,唔存在咪唔存在囉

不過如果我係programmer,我肯定只會comment晒d 唔開放出黎既object/code
邊有人咁死蠢重新寫過
當然o麥鬼都無晒另計
我地一直係用緊證據來討論
你一句覺得有就有,無就無
完全當我地班用小說資料討論既人係傻仔
如果係咁,我地,包括money,洗鬼post咁多文字資料出來傾

此篇文章於 11-20-12 07:45 AM 被 雷火武 編輯。
舊 11-20-12, 09:09 AM   #80
ouki
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
引用:
作者: teealpha 查看文章
NO NO
導入係指將外部資料追加進現行系統中
本身存在但冇開放,之後開放返就叫做激活

簡單舉個例: SSF4同SSF4 AE兩者關係
不過你自己睇得高興就算啦,我旨在睇下片,唔想玩咁多文字遊戲

而家好似睇人討論緊"仙女座瞬到底有冇開過第七感"咁上下話題
=.=我最初都係想改正唔存在此字以免有人理解錯....我自己都唔知點解最後變左玩文字遊戲.....
ouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-20-12, 10:07 AM   #81
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: ouki 查看文章
=.=我最初都係想改正唔存在此字以免有人理解錯....我自己都唔知點解最後變左玩文字遊戲.....
這只是愛的問題
你地太愛這套了

舊 11-20-12, 11:12 AM   #82
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
引用:

邊有人咁死蠢重新寫過
當然o麥鬼都無晒另計
如果係programmer, 想唔洗改system就可以加object/code..等等
古老做法係1早寫好,只唔開放.. , 但當技窮時都係要patch...加碼
新放法係食新plugin 就置入.

但唔代表system只可用其1放法去做, 以上兩種方法共用都得....

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-20-12, 11:34 AM   #83
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
偶然插一句討論一下
其實用得茅叔留下嘅資料,ALO本身就有劍技資料一d都唔奇(望向UW篇)
再者,係ALO中須鄉都用過未正式開放嘅魔法(須鄉自己講)
所以我一直覺得ALO中係有劍技存在,只係冇被開放使用

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-20-12, 04:32 PM   #84
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
BD/DVD 總銷量 就快突破4萬枚

BD
*4 -- *,717 *31,433 *4 ソードアート・オンライン 1 (完全生産限定版)

DVD
30 -- *,259 **8,497 *4 ソードアート・オンライン 1 (完全生産限定版)

此篇文章於 11-20-12 05:35 PM 被 money 編輯。
money 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-21-12, 01:00 AM   #85
Crazy Gamer

引用:
作者: 雷火武 查看文章
我地一直係用緊證據來討論
你一句覺得有就有,無就無
完全當我地班用小說資料討論既人係傻仔
如果係咁,我地,包括money,洗鬼post咁多文字資料出來傾
睇完證據,問題係川原用字上唔清晰,根本無明確話你聽SS係舊ALO中唔存在呢樣野
所以我覺得實在拗黎都無用,不如你繼續覺得唔存在,我覺得存在好過
舊 11-21-12, 04:36 AM   #86
HEERO
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2010
動畫演繹和作畫得咁麻麻, 咁都可賣到近4萬
只可以說如果唔係故事本身好的話, 可能乜鬼製作組都可以做到咁嘅成績...
HEERO 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-21-12, 08:01 AM   #87
雷火武
ワールド・エンド

Game系統無
新版追加ss時係用(將ss轉移過來、原樣加載)等用字,而唔係(將ss解封)
我覺得無論係由眼見,同埋玩文字遊戲,都冇可能玩到ss存在呢個結論
不過我唔再花精神

由小說中既文字作證
同靠你地個人感想
我一定信小說文字
除非你搵到小說文字證明ss存在,否則不用再討論

此篇文章於 11-21-12 08:06 AM 被 雷火武 編輯。
舊 11-21-12, 01:40 PM   #88
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
唔係人地用字唔清晰,只係好多時同一個漢字,日文的意思同中文有分別啫。
我冇睇過小說,但我估中文翻譯版所說的導入,係直接源用日文的「導入」吧?
而日文「導入」的意思係.....
http://dic.search.yahoo.co.jp/search...B0%8E%E5%85%A5
外部から導き入れること
引き入れること
introduction

另外,在下才學淺,如果有錯講指正。
以我所知,日文如果要表達把原本存在但封鎖/隱藏/disable/off了的某機能開放,會用「開放」「解禁」之類的字眼。
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-21-12, 05:17 PM   #89
money
◆.西野司命.◆

舊 11-21-12, 05:37 PM   #90
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
見到觸手... 會去到幾盡呢?
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-21-12, 05:45 PM   #91
kev00269270
Game Master

註冊日期: Apr 2004
引用:
作者: shooter 查看文章
見到觸手... 會去到幾盡呢?
觸手君加油
不要令我們失望呀

話說今話去醫院
地底冬奇那part被cut了?
kev00269270 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-21-12, 05:50 PM   #92
雷火武
ワールド・エンド

即係話制作組寧願用埋D時間來特寫利法個胸都唔整噹嘰比人睇下
舊 11-21-12, 07:21 PM   #93
kennethyu
Insane Gamer

引用:
作者: kev00269270 查看文章
觸手君加油
不要令我們失望呀

話說今話去醫院

應該係...

佢地係preview 已經到左世界樹...
kennethyu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-12, 01:15 AM   #94
money
◆.西野司命.◆

NETA之後劇情唔識SPOIL既
全部DELETE

舊 11-22-12, 01:49 AM   #95
Crazy Gamer

唔記得落spoiler又被人delete左
this is a spoiler

引用:
須鄉伸之的事件曝光後,負責ALO營運的「RECT製造」解散,ALO也陷入停止營運的狀態。但ALO的玩家之中有幾位的本業是風險投資,他們組成新公司並以極低價向RECT買下了ALO的所有遊戲資料,讓ALO以The seed的環境重新營運。因RECT所賣出的ALO資料內意外地包含了SAO的資料,讓再次營運的ALO除了有九成舊ALO玩家願意留下之外,前SAO玩家的帳號也可轉換過來,原ALO玩家與前SAO玩家的比例約為7比3。經營方並根據SAO的資料進行了一連串大規模系統升級,包括解除飛行的滯空限制、「世界樹都市」的實裝、浮游城「艾恩葛朗特」與「劍技系統」的導入等,並在此基礎上開發了可讓玩家自行錄製招式的「原創劍技系統」。
當係SAO所有data都delete晒既情況下,developer點樣搵番果d SS既data?
新加果舊野係OSS,唔係SS
舊 11-22-12, 02:45 AM   #96
怪盜小G
しゃろとも

註冊日期: Jan 2004
咚嘰君DEL我係唔係可以想像成聖劍篇可能劇場版化??

當然詩乃既問題,望向管家就知唔係問題

怪盜小G 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 11-22-12, 07:57 AM   #97
雷火武
ワールド・エンド

引用:
唔記得落spoiler又被人delete左
this is a spoiler

當係SAO所有data都delete晒既情況下,developer點樣搵番果d SS既data?
新加果舊野係OSS,唔係SS
你自己都睇到,更新後追加既係ss同OSS,既係原本係冇ss比佢開放,解封。仲有開發組點樣整番ss出來,呢個唔係我會答既問題。我唔會自己腦內補完一個答案內答你,我亦冇心情再搵
舊 11-22-12, 09:54 AM   #98
Crazy Gamer

引用:
作者: 雷火武 查看文章
你自己都睇到,更新後追加既係ss同OSS,既係原本係冇ss比佢開放,解封。仲有開發組點樣整番ss出來,呢個唔係我會答既問題。我唔會自己腦內補完一個答案內答你,我亦冇心情再搵
你既然要咁樣認為嘅我都無說話好講
舊 11-22-12, 10:22 AM   #99
Wath
Insane Gamer
一匹羊

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: kev00269270 查看文章
觸手君加油
不要令我們失望呀

話說今話去醫院
唔會有幾盡...
睇佢又肥又圓, 青根都冇條(拖走

舊 11-22-12, 10:50 AM   #100
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:
作者: Wath 查看文章
唔會有幾盡...
睇佢又肥又圓, 青根都冇條(拖走
咁乾爽o既觸手,睇見就知唔專業
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
ソードアート・オンライン, 刀劍神域

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 劇場版「ペルソナ3」総合THREAD丨A-1 Pictures制作 Vol.2 money 日本動漫畫討論版 268 02-01-24 05:12 AM
[動畫] 川原礫「アクセル・ワールド (加速世界)」総合THREAD丨 二期確定?! Vol.2 money 日本動漫畫討論版 1008 01-14-24 06:11 PM
[動畫] 梅津泰臣監督「ガリレイドンナ」総合THREAD丨A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 88 06-29-19 02:22 PM
[動畫] 川原礫「ソードアート・オンライン(SAO)」第19話「ルグルー回廊」丨 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1000 11-14-12 09:25 AM
[動畫] 川原礫「ソードアート・オンライン(SAO)」第7話「心の温度」丨OP:LiSA ED:戸松遥 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1001 09-02-12 11:10 AM

現在的時間是 05:12 PM

手機版 | APP版