Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 03-09-19, 03:04 PM   #1
HON HON
God of Gamer
沒有妳, 還是愛妳

註冊日期: Nov 2006
3DS Friend Code3222 5528 5573
PSN  IDAhHonHon
XBox Live GamertagAhHon Go
有種臨時拉夫感覺, 不過都好解釋晒成個marvel既流程, 希望endgame好睇啦

HON HON 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-19, 09:11 PM   #2
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
MCU最下位帝王誕生...

舊 03-10-19, 03:49 PM   #3
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: Rance 查看文章
MCU最下位帝王誕生...
唔覺喎。同MCU公認墊底嘅《雷神2》比較呢套好睇啲。

有Fury同Coulson已經值回票價。

呢套未必入MCU十大,但未至於墊底。

同MCU內其他Origin Story比較嘅話,個人排名如下:

1. GotG 1

2. Black Panther

3. Spider-Man HC

4. Iron Man 1

5. Doctor Strange

6. Ant-Man 1

7. Captain Marvel

8. Captain America 1

9. Thor 1

10. Hulk

睇返《美國隊長1》真係覺得佢好似為咗趕住出Avengers而求其編排個故仔。呢套其實編排同《美國隊長1》差唔多,都係為Endgame熱身而已。

隊長係靠Russo兄弟重新包裝下先開始人氣急升,雷神而家嘅形象都係靠《雷神3》嘅Taika及喺IW靠Russo兄弟執過晒。

所以唔排除CM人氣係去到之後先開始急升。

此篇文章於 03-10-19 03:56 PM 被 Kinny Riddle 編輯。
Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-09-19, 10:12 PM   #4
BRA武藏
Game Master

註冊日期: Oct 2005
睇完
都係HEROINE SOLO
難免同WW比較

雖然 _ 口_面嘅女主唔及WW靚
但套戲好睇過WW少少咁啦
WW條橋太仙女下凡 個人似卡通人物咁
隊長就似返個真人

其他都懶講了 XD
成個系列
08年睇到而家,感情上已經當賀歲片咁睇
BRA武藏 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-19, 01:17 PM   #5
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
睇完. 獨立一套戲去睇, 好睇程度我覺得麻麻. 又唔係好好笑/又唔係好感人/又唔係好熱血. 女主角又唔係好靚. 只係介紹左個新英雄出場. 同雷神1, 美隊1差唔多.

睇佢既力量來源又唔覺得好強大. 佢只係一粒Tesseract, Thanos係6粒infinity stone. 如果Endgame真係靠佢一個翻盤我覺得好唔合理.

但結尾佢勁到可以唔使任何裝備, 直接嚮宇宙空間飛行, 片尾字幕係咪仲穿越黑洞添?!

Shapeshifter 點解會替換左 Nick Fury 個上司? 佢地啱啱降落地球, 唔知頭唔知路, 咁啱搵到神盾局個高層黎替換?

SHIELD呢個簡稱唔係 Ironman 1結尾神盾局先開始用咩?
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-19, 04:16 PM   #6
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: ahleung 查看文章

睇佢既力量來源又唔覺得好強大. 佢只係一粒Tesseract, Thanos係6粒infinity stone. 如果Endgame真係靠佢一個翻盤我覺得好唔合理.

但結尾佢勁到可以唔使任何裝備, 直接嚮宇宙空間飛行, 片尾字幕係咪仲穿越黑洞添?!

Shapeshifter 點解會替換左 Nick Fury 個上司? 佢地啱啱降落地球, 唔知頭唔知路, 咁啱搵到神盾局個高層黎替換?

Shapeshifter提過佢地認Carol身上的space stone 能量 contact 痕跡搵佢- 而一朝早shield 去blockbuster, 鏡頭第一個落車係fury 老細

宇宙生存到,都唔知係係粒石定 套Suit的能力了

吹水mode : 以番平日動漫偽科學邏輯,控制到空間其實好多野玩到,瞬間轉移/識飛/開shield/反彈能源/傳送能源/係極惡環境生存都係等閒事,差在一般動漫入面空間扭曲技術/能力,唔似space stone 咁大能力lo

12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-19, 04:37 PM   #7
ahleung
The One
Bannnned

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: 12號四分衛 查看文章

Shapeshifter提過佢地認Carol身上的space stone 能量 contact 痕跡搵佢- 而一朝早shield 去blockbuster, 鏡頭第一個落車係fury 老細

宇宙生存到,都唔知係係粒石定 套Suit的能力了

吹水mode : 以番平日動漫偽科學邏輯,控制到空間其實好多野玩到,瞬間轉移/識飛/開shield/反彈能源/傳送能源/係極惡環境生存都係等閒事,差在一般動漫入面空間扭曲技術/能力,唔似space stone 咁大能力lo

Thanks. 無留意Nick Fury老細原來有去blockbuster現場.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-19, 09:26 PM   #8
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
今日睇完, 我覺得都OK丫
最下位點都排唔到尼套啦......雷神1,2好難超越

舊 03-10-19, 09:40 PM   #9
HEAD_HUNTER
Ultimate Gamer
月圓下之銀狼

註冊日期: Nov 2004
真係唔差,
女角唔係話艷美,但起碼越睇越精靈,個人覺得幾討好,算符合角色個性格
不過局長甘樣無左隻眼,仲要吹水,當堂無哂威嚴

引用:
作者: 搖搖 查看文章
今日睇完, 我覺得都OK丫
最下位點都排唔到尼套啦......雷神1,2好難超越
唔係有以後輔排的話美1、雷1係有啲悶,
真心覺得呢套水準都算叫比上不足、比下有餘

我的雜談小屋
dream304.mysinablog.com

此篇文章於 03-10-19 09:43 PM 被 HEAD_HUNTER 編輯。
HEAD_HUNTER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-19, 09:55 PM   #10
搖搖
Eternal Flame™
永遠的毛毛王子↓

註冊日期: Apr 2002
PSN  IDARMY_Momo
美隊1其實我幾鍾意...
不過成套只係用黎鋪排美隊出場接復1既介紹

尼套個性質都差不多, 係無美隊展現得咁好

https://www.ptt.cc/bbs/SuperHeroes/M...845.A.49B.html

我幾鍾意尼篇....基本上諗法差不多

此篇文章於 03-10-19 09:59 PM 被 搖搖 編輯。
搖搖 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-10-19, 09:36 PM   #11
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
Off一下
冇睇雷神1,3淨係睇左2,覺得唔錯
難得正正常常有頭有有尾
我睇過既marvel電影唔多,但覺得好過ironman2,3

雷神3預告成套笑片咁完全唔想睇
由手機版發出
真!DC 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-19, 12:04 AM   #12
12號四分衛
Game Master

註冊日期: Jan 2006
XBox Live Gamertagqbgabe12
引用:
作者: 真!DC 查看文章
Off一下
冇睇雷神1,3淨係睇左2,覺得唔錯
難得正正常常有頭有有尾
我睇過既marvel電影唔多,但覺得好過ironman2,3

雷神3預告成套笑片咁完全唔想睇
由手機版發出
可惜你覺得唔錯的2
正正係好多人覺得成個MCU最差個套.. 1評價都係差
而都唔知Marvel定觀眾發現雷神離地有喜劇感去拍3後,就完全救番Thor個character ..
12號四分衛 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-19, 08:52 PM   #13
fami~yan
Game Master

註冊日期: Nov 2009
Nintendo Switch ID302513154147
PSN  IDfami-yan
引用:
作者: 12號四分衛 查看文章
可惜你覺得唔錯的2
正正係好多人覺得成個MCU最差個套.. 1評價都係差
而都唔知Marvel定觀眾發現雷神離地有喜劇感去拍3後,就完全救番Thor個character ..
不能認同更多...我覺得MCU最難睇排名第一二一定係雷神二同一....

FGO 009 862 141
非洲人...
fami~yan 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-19, 12:15 AM   #14
Rance
The One
ガハハ

註冊日期: Dec 2001
PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
雷神起碼有個LOKI,又有D神界壯大場景,
呢套野,所有野都好小規模小家

舊 03-11-19, 01:22 AM   #15
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
終於睇咗,中規中矩,10分我比6分,
主角描寫好平面,劇情相對簡單,反派唔勁亦冇魅力,
成套戲Marvel拍得好保守,係Phase 3入面最唔吸引嘅一套~

舊 03-11-19, 01:46 AM   #16
DevilElvis
The One
還我香港!!

註冊日期: Aug 2002
3DS Friend Code5386 8293 2357
PSN  IDDevilElvis
奸角唔突出,都係靠Stone變最強(?),唔變灰係咪叫好彩?

笑位都幾好啦,套套都銀河守護隊咩

所謂的自由,就是被別人討厭。有人討厭你,正是你行使自由、依照自己的生活方針過日子的標記。為什麼人一直無法改變?為什麼我們總是活在別人的期待之下?為什麼無法真實感受到幸福?或許是因為,我們缺少了被別人討厭的勇氣.....
DevilElvis 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-19, 09:52 AM   #17
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: Rance 查看文章
雷神起碼有個LOKI,又有D神界壯大場景,
呢套野,所有野都好小規模小家
雷神有Loki
CM有...有....有

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-19, 10:31 AM   #18
不是藍星人
Neverland

註冊日期: Sep 2004
個人嚟講好鍾意美隊1

舊 03-11-19, 02:13 PM   #19
6eo
美波様!

註冊日期: Nov 2005
睇完, 都係覺得一般般, 60分左右

女主影薄左D, 打鬥一般般, 好多野又感覺好兒戲咁

最唔明係點解好似咁易就整左個宇宙最強CM出黎, 吸完D能量又用極都有, 我諗原作有解釋但戲入面唔覺有
搞到我覺得可以好易咁搵多幾個地球人射爆下D CORE就可以量產CM出黎

空戰個度又係好難接受
高科技詭族渣架戰鬥機, 都打輸比架地球製臨時改造仲要入面坐滿人既飛機
6eo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-19, 03:30 PM   #20
phil077
Ultimate Gamer

註冊日期: Jan 2002
好老實講,唔係下個月復仇者4 我根本唔會戲院看這部
這部和統夢一樣都係"尋找記憶之旅"和兩部都係女性為主軸...加上近期播..好難無比較
睇完好大落差

仲有見到同檔期的流浪地球...都差不多收哂皮....明明流浪地球好睇得多
如果這部收得,其實都唔關本身部戲事....

事例一則:大部份人可以步行直接到A地的電影院看電影,有一少部人因為條路被封不能直接步行到達,A地地主怕麻煩叫果一少部人自己想辦法,不會另開B地作電影院給全部人一齊看電影,果一少部人結果又要搭飛機又要轉火車先到A地,果一少部人最後都不看電影算了
phil077 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-19, 03:36 PM   #21
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
引用:
作者: iamleoluk 查看文章

空戰個度又係好難接受
高科技詭族渣架戰鬥機, 都打輸比架地球製臨時改造仲要入面坐滿人既飛機
講開空戰,我有一剎那覺得睇緊starwar....
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-19, 07:44 PM   #22
魚伕
Moderator

註冊日期: Jan 2002
其實美1 真係唔差,舖排一定好過MC。。
MC 加入左 銀2同雷3既搞笑風格。。引唔到你笑就會變左悶場。。

重點係玩得太多絕招了。。最後一刻都仲玩多轉

引用:
作者: iamleoluk 查看文章
睇完, 都係覺得一般般, 60分左右

女主影薄左D, 打鬥一般般, 好多野又感覺好兒戲咁

最唔明係點解好似咁易就整左個宇宙最強CM出黎, 吸完D能量又用極都有, 我諗原作有解釋但戲入面唔覺有
搞到我覺得可以好易咁搵多幾個地球人射爆下D CORE就可以量產CM出黎

空戰個度又係好難接受
其實佢將原著故事,做左瀨尿牛丸。。
簡單D講就係 爆炸+基因融合。。
之後會再有原因再LV UP。。不過應該係第二集再講吧。。

飛機嗰度就算啦。。。唯一可以合埋解釋係入面個皇牌機師。。。
魚伕 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-19, 09:33 PM   #23
T.S
君だけを…

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: J+1 查看文章
講開空戰,我有一剎那覺得睇緊starwar....
由手機版發出
唔覺得似先出奇....
T.S 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-11-19, 10:19 PM   #24
豪傑公子

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: T.S 查看文章
唔覺得似先出奇....
嗰D激光劍...

舊 03-12-19, 12:34 AM   #25
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
睇FANDOM個WIKI突然變左KREE混血?
印象中之前都係好似淨係講緊同MAR-VELL唔知乜鬼事得到力量
又係後付設定?
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[西片] The Incredibles 2 (JUNE 2018) | Pixar david 電影版 19 03-28-20 04:14 AM
[西片] Avengers: Infinity War ︱復仇者聯盟3:無限之戰 (4月27日) 信長 電影版 697 10-06-18 01:30 AM
吹水專區 2019《未來警察今天要出發~》 神龍 吹水專區 1000 07-26-13 09:26 PM
Captain America: Super Soldier yKS 電視遊戲討論版 39 07-19-11 04:18 PM
Captain Owen KKH 體育版 4 04-17-02 10:22 PM

現在的時間是 05:16 AM

手機版 | APP版