Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 02專區

主題工具 顯示模式
舊 08-18-09, 10:18 PM   #1
thesame
Insane Gamer
大同

註冊日期: Aug 2005
公司鬧鬼....囧

主角係我朋友
話說2年前公司有個窗,日日都好光猛,有陽光照入來的,
但亦都因為咁,有人投訴陽光太刺眼
所以叫左個電工上來整
個電工又醒目,用不秀鋼加玻璃膠封實晒
自此就出事了
房入面有兩張檯(入面做野的都是女工)
一張靠窗(3個女工)
一張遠d(兩個女工)
投訴果個就係近窗果張檯
封左窗後投訴果條友就出事了
第一個--胃癌,舊年年中開始就冇返工了,
跟住另一個女工又出事,先是喉嚨有息肉,切左
跟住子宮瘤,成個切左
最後一個子宮有水瘤
又切
可以話成張檯的都冇咩好結果
係佢地未放大假之前,佢地都話周不時早上返工果陣
由門口的窗見到入面檯上面有一個白衣白褲的"人"跪係到望住個窗
有陣時又坐係張檯到兩腳fing fing....
曾經有個師傅係到做野,做下做下比人攪屁股
佢仲以為有人玩野,點知.....

依家個窗開唔番,除非暴左佢再整過...但好似冇咩可能
公司唔比錢
依家有個新人係果張檯做野
日日提心吊膽...
依家都唔知點算好.....

此篇文章於 08-19-09 12:47 PM 被 thesame 編輯。
thesame 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-09, 10:45 PM   #2
irismong
God of Gamer
Goo ◕ ω ◕

註冊日期: May 2008
3DS Friend Code5198 2379 5456
XBox Live GamertagiRis MonG
搵個師傅上黎超度下

On-going games (?!):
PS3+MOVE: Tokyo Jungle, Harry Potter, Basara 3 + 3宴, L.A. Noire
XBOX360 + KINECT: TROPICO 3, Red Dead Redemption, GTA 4 Liberty City Stories
Wii: [封塵中]
閃綠+粉紅3DS: マリオカート7, Monster Hunter Tri-G, Mario 3D Land
MHP限定3000 X2+紅色3000PSP: [閒置中]
MIKU PSV+BLACK PSV: 初音ミク Project DIVA f, 塊魂ノ・ビ~タ, 真三國無雙NEXT

PSV的日本PSN ACC: devil_hyde
PS3的香港PSN ACC: iRis_MonG
irismong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-18-09, 10:48 PM   #3
woodlcw
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2006
叫個新人買定幾份醫療保
woodlcw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-09, 12:05 AM   #4
Avelcain
Game Master

註冊日期: Jan 2007
你番公司影張相比我地睇下..
Avelcain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-09, 12:23 AM   #5
thesame
大同

引用:
作者: irismong 查看文章
搵個師傅上黎超度下
呢個唔知公司比唔比....
引用:
作者: woodlcw 查看文章
叫個新人買定幾份醫療保
好提議,依家間房剩番2個人,一張檯一個,有陣行開行埋,都米話唔驚
引用:
作者: funnyfun 查看文章
你番公司影張相比我地睇下..
難道閣下識得係相到睇到d咩?
舊 08-19-09, 12:44 AM   #6
GGGG
Game Master
我是玻璃心

註冊日期: Feb 2007
引用:
作者: thesame 查看文章
難道閣下識得係相到睇到d咩?
有機會可以用相機影到鬼ga,真係影到既咪算做有證據搵師傅做野lo....
GGGG 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-09, 09:57 AM   #7
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
簡單d,搵個開光佛像當自人野放係抬頭得唔得,再唔係初一十五燒衣吧啦……

舊 08-19-09, 12:29 PM   #8
iu fu pig
Ultimate Gamer
塵埃...

註冊日期: Jul 2004
唔知你公司的環境佈局...好難比意見喎
係咪全公司都冇其他窗?

仲有你公司空氣流唔流通~同埋有冇其他特別器材(要用電黎發動的特別器材?)
如果有...係咪放係果隻窗的附近位置?

p.s.放張相上黎比大家睇下都好

此篇文章於 08-19-09 12:33 PM 被 iu fu pig 編輯。
iu fu pig 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-09, 01:01 PM   #9
thesame
大同

引用:
作者: GGGG 查看文章
有機會可以用相機影到鬼ga,真係影到既咪算做有證據搵師傅做野lo....
哦,原來係咁, 現已加上照片,不過睇唔到d咩
紅圈中果張檯就係d人病的病,切ga切果組人喇
圖中央最大果個正方形果個野,其實係度門
可以通去對面大廈,聽說是個倉庫
補充返d野
原來封左窗後,因為太暗,因而係窗旁加左兩蓋光管
但奇怪的係,果兩蓋光管成日自己熄左
但日日早上開都冇事,但一到下午就自己熄
d電工上來整左成日,都係咁樣
結果到依家
可能係過熱掛,但因為係整生果,d冷氣都開到好勁........
d人要著冷衫ga平時
仲有個新人話佢把刀成日唔見
問題係佢話佢收工果陣係放在檯下面的,
但第二日返左來就唔見左
有一次係3日後在洗手盆搵番
有一次就在膠箱邊..

我朋友雖然到依家都冇咩大病,但意外就多左
最近就整親個膝頭
唔知係唔係心理作用呢?
引用:
作者: 尼路 查看文章
簡單d,搵個開光佛像當自人野放係抬頭得唔得,再唔係初一十五燒衣吧啦……
你呢個建議都幾好,應該得,thx

引用:
作者: iu fu pig 查看文章
唔知你公司的環境佈局...好難比意見喎
係咪全公司都冇其他窗?

仲有你公司空氣流唔流通~同埋有冇其他特別器材(要用電黎發動的特別器材?)
如果有...係咪放係果隻窗的附近位置?

p.s.放張相上黎比大家睇下都好
空氣流唔流通...開冷氣算唔算?
用電發動ga野? 光管,紫外光燈囉
其他都係人手做的
果間房係近街,向西
其他位都係冇窗ga啦,係公司內部
呢間房因為要處理生果,所有特別間出來
加大冷氣咁樣

此篇文章於 08-19-09 01:04 PM 被 thesame 編輯。
舊 08-19-09, 01:21 PM   #10
thesame
大同

張相係舊相來ga(07年)
因為我果位朋友放緊假.....
我叫佢影相,佢又唔多肯的樣子...
舊 08-19-09, 01:51 PM   #11
iu fu pig
塵埃...

環境陰暗...(從相看出)
長時間係D咁暗的環境做野...會令人好辛苦的....

其實...依個可以話係密室....空氣唔流通得去邊..
仲要開大冷氣...令人體質變差....

係度做野有病痛唔出奇喎
仲有...你知唔知門的另一面是什麼?
舊 08-19-09, 06:22 PM   #12
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
哈.........唔好同我講係美心荔枝角大厰啊~~~~~~~~~~~~

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-19-09, 09:48 PM   #13
thesame
大同

引用:

係度做野有病痛唔出奇喎
好似話係貨倉,我都好想知以前係做咩
吸晒d咁ga野來...囧
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
哈.........唔好同我講係美心荔枝角大厰啊~~~~~~~~~~~~
咁我就唔講你知
舊 08-19-09, 11:43 PM   #14
iu fu pig
塵埃...

引用:
作者: thesame 查看文章
好似話係貨倉,我都好想知以前係做咩
吸晒d咁ga野來...囧

咁我就唔講你知
如果係咁講...
試下令間房空氣流通一點....
因為問題可以存在左好耐...只係之前有隻窗係度....所以一直都冇事....
舊 08-19-09, 11:50 PM   #15
西野村中一條河
Game Master

註冊日期: May 2002
放個開光關公係個到囉

舊 08-19-09, 11:58 PM   #16
yeah yeah

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
如果係會點?
你知道d野?

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-09, 12:19 AM   #17
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
作者: yeah yeah 查看文章
如果係會點?
你知道d野?
美心好多人死的確係真的, 我做4年夜班有3個同事生癌死左 (包括在職時及離職後不久)

以前又話有個電工係電錶房死左, 又有好多人話好猛鬼, 不過我就唔信靈異野既

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 08-20-09 12:23 AM 被 HAKAIDER 編輯。
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-09, 01:01 AM   #18
Designer
Registered User

註冊日期: Feb 2004
我唔相信裝到嘅嘢會拆唔到,見封嗰塊嘢好似木板黎

http://www.ycwb.com.cn/big5/ycwb/200...nt_1854973.htm
長久不見陽光許多人心理不適

記者特別對身邊人進行了一次小調查。剛巧,近日廣州在經過持續約一週的灰霾天氣後,氣都不喘一下又開始了連綿細雨,長時間得不到陽光普照,許多人出現了或輕或重的心理問題,特別是來自北方的「新移民」們。

王小姐就是這樣。這段時間她租住的出租屋裡的地板總是濕漉漉的,臥室散發著濃濃的霉味,衣服剛晾乾又被雨水打濕了,穿在身上散發一股特有的臭味。最主要的是,這樣的天氣讓王小姐感覺心情低沉,什麼也不願意做,心情煩躁,動不動就和室友吵架。張先生來廣州一年多了,還是不適應這種天氣,居室的窗外灰濛蒙的一片,到辦公室裡也是灰濛蒙的一片。再加之最近股市持續走跌,他投入的幾萬元錢都被套在裡面……種種因素,導致一向樂觀、開朗的張先生變得鬱鬱寡歡,這幾天還失眠,胸悶、早上醒來一點也不想起床,心情低落到了極點,他懷疑自己得了抑鬱症。

陽光減少導致體內興奮物質降

為啥天氣不好,會使我們情緒低落?

廣東省人民醫院心理科尹平副主任醫師解釋,在心理學中有個「季節性抑鬱症」的提法,這種提法最早出自北歐,那裡的心理醫生發現,一些抑鬱症病人一到冬天病情就加重。經過研究發現,原來冬天陽光較少,人體內的褪黑素含量發生變化,進而引起體內興奮性遞質濃度降低,興奮性下降。灰霾天、陰雨天持續時間長,陽光減少,會讓人情緒低落,也是同樣的道理。

他介紹,每到這種壞天氣持續過長時,各醫院心理門診都會忙得不可開交,除了新增的抑鬱症、焦慮症患者外,有些病情已穩定的病人又會復發了,即使是正常人群也有不少出現了抑鬱情緒,甚至有可能出現自殺率增高的趨勢。他進一步解釋,天氣惡劣對於正常人的影響,不會到抑鬱症的程度,但持續陰雨天,會讓人出現憂鬱情緒、煩躁、壓抑、睡眠不好、工作效率下降、生活質量受到影響。較易受天氣影響的人群,往往是身體狀況不是很好,心理素質也不過硬的人。

家裝大燈泡 對抗灰霾天抑鬱

在陰雨天,怎樣減少天氣對我們的影響呢?

尹平為讀者出主意:對於抑鬱症患者,面對糟糕的天氣時,除了看醫生,還可嘗試「心理自助法」:比如努力向別人談及自身問題,花些時間與親友交流;制訂每天的活動目標,把一天安排得滿滿的,儘可能完成計劃;減少進食刺激性食物,如咖啡、茶、酒等;早上固定時間起床,白天不要睡覺,躺在床上睡不著的時間不要超過30分鐘,可以起來做一些放鬆活動。

普通市民要調節情緒,可先試試兩個小竅門:一是曬曬室內陽光。室內光線過暗也會讓人情緒低落,灰霾或陰雨天氣回到家後,可以把所有的燈打開,燈泡儘量換成大瓦數的,對憂鬱情緒會有很大幫助。二是多做運動。積極的運動或有氧運動不僅會帶給人「成就感」,還會讓人體內的興奮性遞質增加,可以達到和吃「抗抑鬱藥」同樣的效果。在陰雨天,無法進行散步、爬山,但可以選擇一些室內運動,如打羽毛球、乒乓球、跳繩。

此篇文章於 08-20-09 01:04 AM 被 Designer 編輯。
Designer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-09, 02:39 PM   #19
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
我都覺得個窗封得冇可能冇得拆,只是唔想比錢姐

密屋工作,冇新鮮空氣流通,陽光又不足,
很易生病和傳染,好返再病過,好返又再病過,
病得多自然體質變弱....這情況我都試過

是否鬼神有關...或咁講,陰氣重既情況下,當然較易與上

結論是,最好轉工

此篇文章於 08-20-09 02:50 PM 被 kog 編輯。
kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-09, 04:41 PM   #20
遊戲怪
高達DX

註冊日期: Jul 2005
PSN  IDhkboy2007
引用:
作者: 尼路 查看文章
我諗應該係唔夠人氣~如果可以閞收音機熱鬧小小氣氛~

在打機既過程中迷走...
在電影中尋找故事...
在小說世界中尋找那個什麼~深度既內涵...
遊戲怪 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-20-09, 09:45 PM   #21
thesame
大同

引用:
作者: Designer 查看文章
我唔相信裝到嘅嘢會拆唔到,見封嗰塊嘢好似木板黎
裝左鐵皮果個窗呢個角度睇唔到

引用:
作者: kog 查看文章
我都覺得個窗封得冇可能冇得拆,只是唔想比錢姐

密屋工作,冇新鮮空氣流通,陽光又不足,
很易生病和傳染,好返再病過,好返又再病過,
病得多自然體質變弱....這情況我都試過

是否鬼神有關...或咁講,陰氣重既情況下,當然較易與上

結論是,最好轉工
拆就實拆到,問題係公司會唔會信
就算信都未必比你咁做
而轉工
轉就轉唔到ga喇...佢年幾大,轉左就要失業
冇人請
或者可以跟kog大大去學砌模型ge

引用:
作者: 遊戲怪 查看文章
何止唔夠人氣,更加唔夠陽氣
入面做野的都係女工
所以都係燒下紙
帶個開左光的觀音返工
舊 08-21-09, 12:08 AM   #22
小嘉
The One

註冊日期: Jan 2002
有窗簾唔用點解無啦啦執晒佢
個裝修佬係咪腦殘架
小嘉 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-09, 04:01 AM   #23
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
引用:

係度做野有病痛唔出奇喎
門的另一面係真理!!

我認同無陽光吹足成日冷氣真係好易病~

引用:
作者: 遊戲怪 查看文章
聽... 恐怖熱線? (雖然已經無左~

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-21-09, 12:00 PM   #24
Seppie
TOMOSUKE最高
中女S

註冊日期: Mar 2006
解決辦法
樓主你都快d轉公司啦

否則到你俾人點去坐果度唔知點好

舊 08-21-09, 04:16 PM   #25
D.Luffy
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2008
我返工果度都係無窗長年不見天日(而且d燈都唔係好光猛)
不過聽聞就唔多覺有古靈精怪事發生過...
除左一年前有個女同事開緊工時突然癲左之外
睇返樓主所講個辦公室好似女同事居多~
會唔會係因為「陰氣」重得滯?

題外話: 我返工果度就男女參半啦~
而且d男同事都好重煞氣, 可能因為咁就無事
D.Luffy 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:28 AM

手機版 | APP版