Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 03-20-15, 01:07 PM   #76
某F
God of Gamer
我的歌聲裡

註冊日期: Jun 2002
引用:
作者: ahleung 查看文章
立法會泛民可以拉布. 唔知拖幾耐.

可能有人要趕deadline, 應承左人deadline前要輸送到筆利益呢.
各位搞清楚,呢單野唔駛經立會同意的
麻煩爬內文

舊 03-20-15, 03:06 PM   #77
ahleung
The One
Bannnned

引用:
作者: 某F 查看文章
各位搞清楚,呢單野唔駛經立會同意的
麻煩爬內文
我知唔駛經.

我就係講, 點解有人突登耍手段攪到唔駛經.
ahleung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-15, 03:22 PM   #78
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
引用:
作者: ahleung 查看文章
我知唔駛經.

我就係講, 點解有人突登耍手段攪到唔駛經.
引用:
Jacky Lim 林鴻達

初部計咗條數,假設借貸部份1000億,參考現時建築工程融資係3% p.a. ,20年期,連本帶利=大約1760億
再加返415億「機場稅」,基本總成本係大約2200億

但呢條數仲未計任何建築工程必定出現defects 追加budget,然後再向「財仔」舉債形成嘅負債同利息
以最保守態度估計,成個三跑計劃嘅最終成本會超過3000億

P.S. 依家共匪治區經濟崩潰「邊緣」,呢筆錢真係救命仙丹。但香港人就做咗羊牯孭住一身債
分拆到去 D 大陸背景既細判, 個個最終端都係同個別黨派分贓, 分好晒數, D 仔女移民, 自己留返起度貪多陣, 奶到咁上下年紀就自己跟住移民

佢地奶唔夠會暴動, 所以先咁急搶香港人/政府既錢

一直都係咁玩左好多年啦

此篇文章於 03-20-15 03:37 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-15, 03:24 PM   #79
Thaws

註冊日期: Oct 2003
PSN  IDThaws
XBox Live Gamertagthaws
你行得正企得正對住立會班契弟可以對應如流滴水不漏o既, 怕乜拎上去立會

真相會係越辯越明, 突登耍手段係一個"果", 而立會班契弟拉到你過唔到都係一個"果"

咁個"因"係乜?
由手機版發出
Thaws 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-15, 03:30 PM   #80
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
立會拉布咪頂多拉你幾個月 你都實過到架啦
我又睇唔出呢條咁既跑道要急到跳過呢幾個月囉
唯一覺得係有人趕著要囉呢個做政積

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 03-20-15 03:54 PM 被 鈴蘭 編輯。
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-15, 04:26 PM   #81
Einhander
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
政績(笑

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-15, 04:28 PM   #82
sugihara
真奈美たん萌え
show仔

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDhigurash66442088
我諗叫找數易明d

sugihara 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-20-15, 05:24 PM   #83
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: Thaws 查看文章
你行得正企得正對住立會班契弟可以對應如流滴水不漏o既, 怕乜拎上去立會

真相會係越辯越明, 突登耍手段係一個"果", 而立會班契弟拉到你過唔到都係一個"果"

咁個"因"係乜?
由手機版發出
理得你有無道理,呢個係結果既社會

舊 03-20-15, 05:25 PM   #84
某F
我的歌聲裡

引用:
作者: sugihara 查看文章
我諗叫找數易明d
D中國人話香港唔駛上繳中央WO。。。。

舊 03-20-15, 05:31 PM   #85
david
The One

註冊日期: Mar 2002
引用:
作者: 某F 查看文章
D中國人話香港唔駛上繳中央WO。。。。
嗱,公道O的,當年英國鬼都有撈香港油水O既,只不過,當然英國鬼係養肥香港先撈油水,支供呢就一味抽水...

---
NS CC:Morphus X300
david 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-15, 01:09 AM   #86
knight-philip
Ultimate Gamer
カガミ

註冊日期: Oct 2008
今日新聞

三跑未講完就又話要擴建昂平纜車啦~
出自劏房波口

引用:
http://www.news.gov.hk/tc/categories...1_181008.shtml

研究昂坪纜車伸延大澳

發展局局長陳茂波今日出席大嶼山發展諮詢委員會第五次會議,討論大嶼山各項策略性研究及地區改善項目的工作進展,包括南大嶼康樂及旅遊發展的初步構想,把昂平纜車系統延伸至大澳。

陳茂波會後會見傳媒,指政府今年上半年將展開延伸昂平纜車的顧問研究,預計研究需時一年多,當局會諮詢居民意見,適時向公眾報告進展。

委員會初步建議善用大嶼山西北部作歷史文化及自然之旅、南大嶼作休閒及水上活動中心和生態保育及綠色旅遊,並優化郊野公園發展康樂旅遊用途的潛力。

陳茂波又說,政府全力推展多個短期項目,包括活化大澳及梅窩、建造越野單車徑、改善羗山道和嶼南道的狹窄彎位,並檢討大嶼山的封閉道路和發放通行許可證的安排。

談到小蠔灣填海,陳茂波指政府因應研究結果,同意收窄填海範圍,令工程不影響海豚的近岸生活。另外,當局正研究小蠔灣鐵路車廠上蓋及範圍內發展房屋的可行性。

至於在邊境興建購物城分流旅客,他說政府歡迎有關構思,但並未收到發展商正式申請,如有申請會積極考慮

此篇文章於 03-22-15 01:12 AM 被 knight-philip 編輯。
knight-philip 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-15, 02:14 PM   #87
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: knight-philip 查看文章
今日新聞

三跑未講完就又話要擴建昂平纜車啦~
出自劏房波口

任期就完,唔急住上,一陣啲油水未益左下家

舊 03-22-15, 08:50 PM   #88
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

註冊日期: Dec 2002
啱啱tvb 新聞

"新跑道可為香港帶來4500億經濟效益, 4500億經濟效益"

使唔使重覆兩次, 咁同大陸d洗腦廣告係咁repeat牌子名有乜分別

舊 03-22-15, 10:19 PM   #89
小草
(╬ ̄皿 ̄)=○

註冊日期: Feb 2004
引用:
作者: Gnosis 查看文章
啱啱tvb 新聞

"新跑道可為香港帶來4500億經濟效益, 4500億經濟效益"

使唔使重覆兩次, 咁同大陸d洗腦廣告係咁repeat牌子名有乜分別
但佢無講幾多年先有4500億經濟效益

舊 03-22-15, 11:15 PM   #90
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
引用:
啱啱tvb 新聞

既然咁正點解唔係立法會通過呀?

行會果十幾條友決定就幫香港人借1400億.根本就亂來.

我拎1400億去買鬼晒鄰近地區機場都仲有淨.成功效益高風險比而家低.

同英超一樣買晒對家D球員唔用放係度都仲有著數.

此篇文章於 03-23-15 12:53 AM 被 KENSNAKE 編輯。
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-22-15, 11:44 PM   #91
大山椒魚
......

註冊日期: Sep 2002
深圳起多幾個機場,1400億就凍過水

┃ ┃ ┏━┛┗━┓┃┃┏┓┏┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃ ┗┓┃┃┃┃┃
┗┓┗┓┣┳┓┏━┛┃┃┣┛┗┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃ ┏┛┃┗┻┻┛
 ┗┓┗┫┗┻┻━┓┗━┻┓┏━┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┛┏┳┳┓
  ┗━┻━━━━┛   ┗┛  ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗━┛ ┗┻┻┛
大山椒魚 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-15, 08:22 AM   #92
尼路
The One

見到財經版有專家話唔計空域問題同環保成本,三跑一定係賺,而且賭身家保證拖越耐成本越貴。
第一個反應係……呢d野我都識寫啦,唔計人工、來貨成本、租金成本做乜生意都一定賺!

舊 03-23-15, 08:45 AM   #93
yeah yeah

根本就=強姦......點反抗都無用.....
一路姦你,一路話我地會有好快樂既家庭,會生好多仔女....
你做咩唔配合咁樣...

而家樣樣活動都話經濟經濟....呢個地方好似無人住咁...
得D錢係到住...

神魔:12476797

NTR.......
yeah yeah 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-15, 09:46 AM   #94
小特特
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
引用:
啱啱tvb 新聞

咁有效果起夠十條丫~

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-15, 09:53 AM   #95
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
不期然想到,那個「食屎帶動經濟」的故事。
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-23-15, 10:49 AM   #96
輕機恒
Game Master

註冊日期: May 2008
PSN  IDgn00050249
引用:
作者: 尼路 查看文章
見到財經版有專家話唔計空域問題同環保成本,三跑一定係賺,而且賭身家保證拖越耐成本越貴。
第一個反應係……呢d野我都識寫啦,唔計人工、來貨成本、租金成本做乜生意都一定賺!
強O犯:唔計法律問題同養細路成本,強O一定係增加到出生率而且賭身家保證拖越耐出生率越低

地產佬:唔計貧富懸殊問題同社會不公問題,樓價升到10萬蚊1呎一定係賺,而且賭身家保證拖越耐成本越貴。

支那:唔計空氣問題同環保成本,發展一定係賺,而且賭身家保證拖越耐成本越貴。

原來我都係專家
輕機恒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-15, 07:50 AM   #97
david
The One

引用:
【千四億迷思】
【本報訊】據機管局提交立會最新資料,三跑一千四百多億元融資中,逾六成、約九百億元來自政府免收股息及旅客支付的建設費,即大部份直接或間接來自庫房及市民。議員憂三跑一旦如廣深港高鐵般超支延誤,要由納稅人埋單。機管局行政總裁林天福則誇下海口承諾,三跑如有超支,機管局會一力承擔。

記者:麥志榮

立法會經濟事務委員會昨討論機場第三條跑道計劃,林天福在會上披露三跑一千四百一十五億元融資中,約五百三十億元來自借貸及發債,佔百分之三十八;約四百七十億元來自不派股息十年及盈利,佔百分之三十三;約四百二十億元來自向旅客徵收一百八十元建設費,佔百分之二十九。

不少議員擔心三跑會成為高鐵翻版,最後超支延誤收場,又要納稅人負責埋單。謝偉俊更指出,近日本港社會開始出現抗拒內地旅客心態,機管局應重新估算旅客增長預測。林天福則承諾,三跑若有超支,將由機管局一力承擔。他承認,不能保證工程不會出現不能預見因素,但已進行內部風險評估,就算超支機管局亦有能力完成工程。

稱非為服務內地客

至於三跑旅客量估算,林天福指,目前機場總旅客量之中,內地客只佔兩成,水貨客亦與機場無關。三跑以來自世界各地旅客為目標,非為服務內地客。

三跑融資毋須交立法會審議亦引起議員極度不滿,認為政府不尊重立法會及開了極壞先例。新民主同盟議員范國威批評,不派股息其實左袋入右袋出,等於政府注資,收建設費亦是市民出錢,三跑卻繞過立法會,是欺騙市民。自由黨田北俊質疑,機管局不派息,即是庫房收入損失,《基本法》規定政府收支受立法會監管,三跑融資方式可能違反《基本法》。

運輸及房屋局局長張炳良回應說,根據《機場管理局條例》,機管局有權自行融資發展,亦有權因發展需要而不派息,所以無違反《基本法》。法例亦規定只有當機管局需政府為融資作擔保時才需提交由立法會通過決議案,現時機管局毋須政府擔保,所以不存在繞過立法會。

對於議員批評目前未獲保證深圳同意分享空域便先動工建三跑,與內地的協議及商討過程又不公開,令人憂慮隨時如高鐵一地兩檢翻版,變成大白象工程。張炳良稱,若現時按兵不動,等二○○七年簽訂的珠三角空域分享方案於二○二○年全部落實後才建三跑,香港將受極大損失。

立會成立小組跟進

議員又關注機場目前兩條跑道估計將於二○一七年便飽和,但三跑最快二○二三年才能啟用,其間有何變應方案。林天福表示,將與民航處商討臨時增加升降量方法,包括深夜時段用噪音量低的航機加班。

經濟事務委員會最後通過郭榮鏗議員提出的議案,通過成立小組跟進三跑的各種問題,小組的組成形式將於稍後再討論。
問題:機管局O既錢從何而來?

---
舊 03-24-15, 08:04 AM   #98
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
引用:
作者: david 查看文章
問題:機管局O既錢從何而來?
揸乾舊香港人既錢,投資係新香港人身上
然後叫舊人負責還錢

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 03-24-15, 10:26 AM   #99
david
The One

引用:
政府拍板機場第三跑道工程,機管局擬不向政府派10年息兼舉債和徵收機場建設費,融資1,415億興建。機管局行政總裁林天福只揚言如超支將由機管局一力承擔,但他今早出席電台節目時,被問到是否一定不會向政府「攞錢」時,僅稱「可能性不大」,重申一旦超支,機管局須靠額外借貸。他認為承受超支能力涉及複雜問題,但直言若降低機場建設費,會減少未來應付超支能力。

對於機管局自行融資被質疑是繞過立法會,削弱其監察權,林天福認為不向立法會申請撥款,不代表毋須到立法會解釋。至於到時是否只向立法會「交代」,林天福沒正面回應,只稱三跑是否值得做市場會有聲音,「投資銀行唔會做蝕本生意,(機管局)唔會借到咁多錢」,強調有信心及能力完成項目。

至於運輸及房屋局局長張炳良表示,考慮成立諮詢委員會,林天福稱成員組成和運作模式須由政府詳細考慮。被問到反對人士能否加入,他指所有有興趣的人都可以參加。
不得不讚古人造字O既精妙,官字兩個口絕對唔係無啦啦變出O黎O既,古往今來都一直準確描述。

---
舊 03-24-15, 10:29 AM   #100
Gnosis
Advance Moderator
グノーシス

>投資銀行唔會做蝕本生意,(機管局)唔會借到咁多錢

睇下大陸地方政府條數先啦...

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 08:41 PM

手機版 | APP版