Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 街機遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 04-29-17, 01:36 PM   #476
DOA xA2raeL
Insane Gamer
DOA玩家

註冊日期: Feb 2014
PSN  IDxA2RAELo
XBox Live GamertagxA2raeL
鐵拳新手報到
DOA xA2raeL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-17, 01:57 PM   #477
wing
God of Gamer
格鬥低手

註冊日期: Mar 2004
引用:
作者: DOA xA2raeL 查看文章
鐵拳新手報到
新......手?

舊 04-29-17, 03:12 PM   #478
DOA xA2raeL
DOA玩家

引用:
作者: wing 查看文章
新......手?
係呀 我仲未明個格鬥系統
舊 04-29-17, 03:41 PM   #479
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDKENZHAYA
TK 係難學既.

因為畫面無提示, 無字話你知 counter hit, 連 hit, guarantee combo, hit status 等等, 全部都係要目押同背 frame 表.

同埋入力要求高好多.
歌絲˙暮斯 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 04-29-17, 08:41 PM   #480
DOA xA2raeL
DOA玩家

希望掌握到啦 成日覺得鐵拳被打飛後就好亂
舊 04-29-17, 10:24 PM   #481
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

起身係 tk 入門第一課.

因為 tk down 後無無敵時間, 除左所有下段係可以打到 down 左既人, 每個人仲有好多中段招可以用來打中 down 左既人.

起身中又有一段時間係被打中當浮空, 可以連上一 set combo, 即係追受身.

唔識起身可以話輸左 8 成.

因為太多, 無可能打得晒, 你用 TTT2 練住先同 youtube 下, 有唔明先傾
舊 04-29-17, 11:07 PM   #482
DOA xA2raeL
DOA玩家

舊 04-30-17, 02:15 PM   #483
DOA xA2raeL
DOA玩家

引用:
作者: 歌絲˙暮斯 查看文章

因為 tk down 後無無敵時間, 除左所有下段係可以打到 down 左既人, 每個人仲有好多中段招可以用來打中 down 左既人.

起身中又有一段時間係被打中當浮空, 可以連上一 set combo, 即係追受身.

因為太多, 無可能打得晒, 你用 TTT2 練住先同 youtube 下, 有唔明先傾
要實戰先瞭解到 我諗住練kazuya,jin同law
舊 04-30-17, 03:17 PM   #484
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
要實戰先瞭解到 我諗住練kazuya,jin同law
唔知香港機鋪仲有無 TTT2 or T7.

ONLINE 打無話唔得, 不過 TK 係好睇 Frame 既 game, 1f 既 delay 都好大影響, 同你 YOUTUBE 睇到既比賽係完全兩個世界.

到時 T7 FR 出左 CONSOLE, 始終都係要約埋一齊玩先會練到.

Kazuya 同 Jin 都係要練風神步, 係 TK 裡面最難既技術, 但又真係好型好威好有成功感 XD

就咁起 TRAINING MODE 出都唔係太難, 但要應用起實戰 (非 ONLINE), 無三四個月既苦練係唔可能, 仲未包括基本功.

LAW 基本 COMBO 唔難, 但勁少少既都要 CHOK DRAGON CHARGE, 算係易學難精.

PAUL 係萬年新人王, 不過都係要 CHOK.

我自己覺得 LEO 係最好學既, 中肯, 平均, 實際反映到實力.

此篇文章於 04-30-17 04:54 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 04-30-17, 04:21 PM   #485
DOA xA2raeL
DOA玩家

風神步係點出 33?
我用手制
舊 04-30-17, 05:10 PM   #486
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

風神步 wave dash, 指令係 623.

泛指所有 623 既步法, 實際上係指 kazuysa, jin, devil jin, heihachi, 即三島家.

風神拳 god fist 623 RP, Just Frame 輸入風神拳會變成有電既風神拳, 即電風 electric.

要電腦判定你 Just F 輸入有兩個條件, 1) 623 中間無任何其他指令, 2) 3 同 RP 同時入.

有好多好多既手法要練.

Kazuya 除左 623, 仲有 63 霧足 mist step, 都係風神拳但有 d d 唔同.

美國 T7 開始有好多人係用手製, 用三島既好似都係要用返大掣.

我以有 D 韓國 FD 手製都得, 但手製另一問題係 2-3 個掣同時按會好易出錯, 因為 TK 接收指令係比較嚴.

如你個角色有 RP+LP 雙拳同 [RP LP] 連按右>左拳, 手製係好易出錯

此篇文章於 04-30-17 05:19 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 04-30-17, 05:18 PM   #487
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

TK 第一人 JDCR 教學

舊 04-30-17, 05:33 PM   #488
DOA xA2raeL
DOA玩家

623p同呢個一樣 https://youtu.be/M6XdCUPnpfY
舊 04-30-17, 05:49 PM   #489
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

DOA 5 免費時我有 DL 過結城晶, 入指令既難度同 TK 比差好遠, 當然我知原本 VF 都係好難
舊 05-01-17, 01:00 AM   #490
Time
AwAkE~!

註冊日期: Sep 2002
PSN  IDTime-6RD-
引用:

為左方便新手加入,T7開始新加既起身果陣既拉後"後線"已經有一定無敵時間避到好多野,當然臨收招都會有一陣被打既硬直時間...因為咁既改動,好多以前靠"掘起"追受身搵食既角色如LARS,BOB都叫渣左D

"の住人"
数えきれない…でも少しの歳月は流れ いったい君の事を
どれくらい分かってるのかな? 指先で地図辿るようには
上手く行かないね 気づいているよ不安そうな顔
隠してるくらい 急ぎ足の明日へと抵抗するように
駆け回っていても不思議なくらい… この胸は君を描くよ
見上げれば輝きは色褪せず溢れていた どんな時も照らしてる
あの太陽のようになれたなら
Time 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-17, 01:03 AM   #491
Time
AwAkE~!

註冊日期: Sep 2002
PSN  IDTime-6RD-
引用:
風神步係點出 33?
我用手制
歡迎加入先~

不過如果想練一八或三島家既話用大制係會比你用手制來得易同回報大好多,始絡去到有D位手制係做唔唔到某D效果

"の住人"
数えきれない…でも少しの歳月は流れ いったい君の事を
どれくらい分かってるのかな? 指先で地図辿るようには
上手く行かないね 気づいているよ不安そうな顔
隠してるくらい 急ぎ足の明日へと抵抗するように
駆け回っていても不思議なくらい… この胸は君を描くよ
見上げれば輝きは色褪せず溢れていた どんな時も照らしてる
あの太陽のようになれたなら
Time 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-01-17, 09:43 PM   #492
wing
格鬥低手

引用:

鐵拳起身真係豐富過doa. doa兄搞掂呢樣應該可以好熟手了. 浮空/埋牆combo對佢應該係easy 執

有d角色係236步法,娛Paul, feng, lili. Fr加左rage art同rage drive,紅血combo ender同起始技。

此篇文章於 05-02-17 07:43 AM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-02-17, 08:17 PM   #493
DOA xA2raeL
DOA玩家

今代 有咩系統上既野要知
舊 05-02-17, 11:04 PM   #494
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
鐵拳起身真係豐富過doa. doa兄搞掂呢樣應該可以好熟手了. 浮空/埋牆combo對佢應該係easy 執

有d角色係236步法,娛Paul, feng, lili. Fr加左rage art同rage drive,紅血combo ender同起始技。
我咪 DOA2, 3, U 之後轉 T5 lor
以前會批評 DOA 無 F 斎賭大細估 HOLD.
不過 TK 都有, 自己 -F 搏跳踢一鋪翻身, 呢個打法一直都存在.

DOA5 我有玩過下, 跟 TRAINING MODE 試晒 D 基本野, 多左個好簡單既受身系統, 同 TK 或 VF 都差好遠.

如果要跟足 TRAINING MODE 教既 COMBO, DOA5 既 COMBO 其實都唔易, 但睇S RANK 打或比賽, 好少好少會打咁多下.

絕大數都係浮起後 4PK > 6PPPK 呢 D 組合, 總共 2-3 組指令就得.

TK PAUL 最簡單起碼都 LK RP > 4 RP LP > 236 RP.

另一樣野係, DOA 對蹲下, 起上中 同 立定既要求好寬鬆, 好容易俾你出到招. TK 係完全無得走盞, 最多就係要識呃電腦偷 BUFFER.

此篇文章於 05-02-17 11:09 PM 被 歌絲˙暮斯 編輯。
舊 05-02-17, 11:09 PM   #495
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
今代 有咩系統上既野要知
除左起身同 DOWN 系統要識, 仲有就係基本既 FRAME DATA.

但其實 TK 既 FRAME 係有定律既, 通常愈勁既招愈大硬直, 連續中中 OR 中下招多數都係大硬直, 浮技多數 15-16f.

一般黎講, 每個人既 10-16F 招係最重要, 背晒基本上可以打下人.
舊 05-03-17, 09:08 AM   #496
wing
格鬥低手

引用:
TK PAUL 最簡單起碼都 LK RP > 4 RP LP > 236 RP.
大佬, B!後崩拳係要最速輸入, 唔簡單ar... 雖然你地同doa兄應該做到, 但我呢D手殘人士試來試去都出唔到.

不過B!後崩拳好似扣得唔多, 好似少過龍王掌?

依家變左用咩招打到spin?

此篇文章於 05-03-17 09:39 AM 被 wing 編輯。
wing 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-03-17, 02:31 PM   #497
歌絲˙暮斯
The One
一擊格神

引用:
大佬, B!後崩拳係要最速輸入, 唔簡單ar... 雖然你地同doa兄應該做到, 但我呢D手殘人士試來試去都出唔到.

不過B!後崩拳好似扣得唔多, 好似少過龍王掌?

依家變左用咩招打到spin?
崩拳無 just frame ga ? 所謂最速崩拳都係 236 後盡快按 RP 姐 ?

投技3LP+LK追加崩拳就有 just frame.

霹靂掌應該係最多.

我自問都係手殘, just frame 霹靂掌呢世人都出唔到

除左 666 叫做到, TK 大部分指令要求高既技巧我都做唔到
舊 05-03-17, 07:30 PM   #498
DOA xA2raeL
DOA玩家

我都係手殘玩家
舊 05-03-17, 10:51 PM   #499
wing
格鬥低手

引用:
崩拳無 just frame ga ? 所謂最速崩拳都係 236 後盡快按 RP 姐 ?

投技3LP+LK追加崩拳就有 just frame.

霹靂掌應該係最多.

我自問都係手殘, just frame 霹靂掌呢世人都出唔到

除左 666 叫做到, TK 大部分指令要求高既技巧我都做唔到
paul 的236係崩拳步, 照我所知, 步法係冇得buffer, 所以236p係buffer唔到, 一定要just frame方式最速輸入, 否則受害者對腳趺左落來就打唔到B!

呢個絕對難過藍光的龍王霹靂掌.......藍光掌個timing其實唔太緊,而且只要求2同1+2兩個輸入要準, 所以其實易過B!後236p....至少我間中出到個藍光掌, 但B!236p真係死試爛試都未試過得...

舊 05-03-17, 10:51 PM   #500
wing
格鬥低手

引用:
我都係手殘玩家
真.手殘玩家玩三島家可能有D難度喎

標籤
Tekken 7, 鐵拳7

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[ETC] 鉄拳×ロード オブ ヴァーミリオン [出產SE] 開發中止 武藤遊戲 街機遊戲討論版 2 09-23-23 06:33 PM
鉄拳 hybrid collection (CG映画 + Tekken Tag Tournament HD + TTT2 Prologue 街機 demo) ( ゚ω゚)? 電視遊戲討論版 53 06-26-12 12:31 PM
[3DS] 鉄拳 Tekken 3D Prime Edition | ARIKA開發 | 已售 6402oen 手提遊戲機討論版 125 04-08-12 04:16 PM
鉄拳5DR / 鉄拳5DR Online steve 電視遊戲討論版 148 03-13-08 03:46 AM
鉄拳6(香港已推出) steve 街機遊戲討論版 181 02-09-08 11:21 AM

現在的時間是 06:09 AM

手機版 | APP版