Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-07-14, 05:20 PM   #301
anyone
The One
↘嫁

註冊日期: Jan 2005
PSN  IDRitsuZui
滲入式膠水黎

anyone 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-14, 11:32 PM   #302
TCS_disable
God of Gamer
我有車車~

註冊日期: Jul 2005
用筆整陰影嘅話...

先上 深 中 淺 三隻色, 再用天拿薄薄地順方向油會唔會work?
TCS_disable 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-14, 11:47 PM   #303
ouki
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
引用:
作者: now_loading 查看文章
請問我有冇買錯模型膠水, 唔痴又快乾 >
係買錯呢支野係點用?

你唔識用姐。。。。。。。痴左實到爆
ouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-08-14, 11:50 PM   #304
TCS_disable
我有車車~

引用:
作者: ouki 查看文章
呢隻痴完,夾著一段時間,一體化添

AA膠呢類先痴得唔實
舊 05-08-14, 11:57 PM   #305
ouki
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
引用:
作者: TCS_disable 查看文章
呢隻痴完,夾著一段時間,一體化添

AA膠呢類先痴得唔實
因為一中膠已那容D膠
ouki 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-09-14, 03:24 PM   #306
now_loading
VanHelsing

PSN  IDN0W_L0ADlNG
XBox Live Gamertagdiabloex2
上環至銅鑼灣, 有乜買模型/工具好去處? 係咪得太原街

灣仔道果間D野好似唔平, 可能行慣福利

引用:
作者: ouki 查看文章
現在識用真係好好用....
now_loading 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-14, 08:53 AM   #307
nds新手
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2006
有D問題想請教
我砌高達只素組+滲線+消光

想試試無縫處理
如果我唔上色,打磨後,再消光,件的顏色會在消光後統一番嗎?thx
nds新手 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-14, 09:31 AM   #308
HAKAIDER
neet 人生~~~

註冊日期: Jun 2002
XBox Live GamertagHAKAIDER 99
引用:
用筆整陰影嘅話...

先上 深 中 淺 三隻色, 再用天拿薄薄地順方向油會唔會work?
依種手油法係玩比例模型配合以清水作唏釋壓克力彩用為主

唔太識合用係以天拿水作唏釋既郡氏油上

因為一般油性顏料以天拿水作唏釋太快乾

細面積都環好, 油大面積好容易枝筆拖到中途就乾曬同有明顯筆痕

引用:
作者: nds新手 查看文章
有D問題想請教
我砌高達只素組+滲線+消光

想試試無縫處理
如果我唔上色,打磨後,再消光,件的顏色會在消光後統一番嗎?thx
最好全隻模型打磨

無打磨& 有打磨既塑料表面就算噴左消光都係睇得出有分別的

/O/
    (
  <\
 ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄ ̄
貴介公子 一刀兩斷

此篇文章於 07-26-14 09:37 AM 被 HAKAIDER 編輯。
HAKAIDER 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-26-14, 11:10 AM   #309
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
引用:
作者: HAKAIDER 查看文章
最好全隻模型打磨

無打磨& 有打磨既塑料表面就算噴左消光都係睇得出有分別的
磨到2000 以上肉眼基本都睇唔到有咩分別
如果要有d光澤感再用埋幼目磨光膏/牙膏全件摔 一次
打磨紋消光難睇d, 全光澤先易出事
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-01-14, 11:47 PM   #310
HAKAIDER
neet 人生~~~

拆壽行為.....................a

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 11-01-14, 05:03 AM   #311
TCS_disable
我有車車~

如果要整到 一架賽車 有胎屎咁樣... 有咩方法?
舊 11-25-14, 07:57 PM   #312
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
手油問題

如果我用油性噴好主色,可唔可以再用水性油手油上去?
同埋係咪要用平頭筆油?因為有啲位好幼細,要用尖頭先油到

引用:
如果要整到 一架賽車 有胎屎咁樣... 有咩方法?

4︰40開始教整
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-15, 10:03 AM   #313
now_loading
VanHelsing

早兩日想再買滲入式膠水, 店主話現在政府唔比賣, 係真唔係有冇人知, 話時話好似買膠水難左..

舊 01-13-15, 10:16 AM   #314
gmcustom
GFF&SRW狂熱

註冊日期: Dec 2006
引用:
早兩日想再買滲入式膠水, 店主話現在政府唔比賣, 係真唔係有冇人知, 話時話好似買膠水難左..

係真事,膠水成份問題

舊 01-13-15, 10:22 AM   #315
野良猫
肥倫

橙味之前買咗支

問老闆點解番到貨佢就話入面成份改咗所以過到關,唔知係咪真了

要膠水可以去千里x後面條街嗰間
滲入式同白蓋膠水都見到有
舊 01-13-15, 10:34 AM   #316
Sito
Ultimate Gamer
人修羅

註冊日期: Mar 2011
想問問各位高手,成日聽見d人講用一種520膠來加強模型的球形關節,呢隻520膠係咩黎,可以响邊度買到?
Sito 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-15, 10:35 AM   #317
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
呢家好似又見返, 但係田宮果d個樽張招紙係英文, 唔知同以前有咩分別

引用:
作者: Sito 查看文章
想問問各位高手,成日聽見d人講用一種520膠來加強模型的球形關節,呢隻520膠係咩黎,可以响邊度買到?
520係一種超能膠, 去五金/賣大陸工具零件0既模型舖多數都有, 520加爽身粉會快速硬化用來代替比較慢乾0既畢地多數用黎補d細窿細罅

此篇文章於 01-13-15 10:40 AM 被 amaderasu 編輯。
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-15, 10:44 AM   #318
gmcustom
GFF&SRW狂熱

註冊日期: Dec 2006
del..

舊 01-13-15, 10:46 AM   #319
now_loading
VanHelsing

引用:
作者: 野良猫 查看文章
橙味之前買咗支

引用:
作者: gmcustom 查看文章
係真事,膠水成份問題

THANKS

上個月去福利話乜膠水都冇已眼突, 原來如此
舊 01-13-15, 12:35 PM   #320
Terry仔

註冊日期: Feb 2003
雙星綠色膠水,香港都係禁售
要係淘寶先買到
Terry仔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 01-13-15, 01:11 PM   #321
野良猫
肥倫

引用:
作者: Terry仔 查看文章
雙星綠色膠水,香港都係禁售
要係淘寶先買到
淘寶膠水唔送海外

之前問過
舊 01-16-15, 06:57 PM   #322
now_loading
VanHelsing

引用:
作者: 野良猫 查看文章
橙味之前買咗支

買左雙星綠色應該是吧?

D油好似平禾,之前都唔知有呢間野
舊 01-16-15, 07:09 PM   #323
野良猫
肥倫

引用:
買左雙星綠色應該是吧?

D油好似平禾,之前都唔知有呢間野
對,綠色係原味
橙色係橙味

佢賣鬼佬油同GAIA多,不過GAIA都唔係好齊,尤其特別色
舊 01-19-15, 12:07 AM   #324
HAKAIDER
neet 人生~~~

レコンギスタ部肥仔真係幾好玩

個頭加埋燈仲正

/O/
    (
  <\
貴介公子 一刀兩斷
舊 02-22-15, 02:46 PM   #325
野良猫
肥倫

嫌之前嗰部太黑結果斬掉重練了(年三十晚開始搞,諗住會整足七日假,點知今日就整好了

第一次噴漸變,突然鐘意咗哩種玩法
下隻HG炎WING都諗住咁玩

此篇文章於 02-22-15 02:54 PM 被 野良猫 編輯。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

現在的時間是 02:41 AM

手機版 | APP版