Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 02-25-12, 06:55 AM   #251
wyvern
Game Master

註冊日期: Dec 2004
引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
其實邊隻最好? herma? 定係有部機果個?
下星期去中南買先得@@

剛剛試埋隻harma, 原來都係唔太岩用!!
而家我將3隻牌子 (中南買個隻貴價貨(CARL), 商務買的Zweckform, harma) 都痴一粒係間尺度睇個孔的大小
結論:CARL = 6mm; Zweckform=5.x mm; herma=5.x mm
而本書的孔係6mm
咁即係CARL先係perfect match, 用Zweckform和herma會搞到個孔中間會有膠積痴落folder的3條夾度...

我的情況(用herma)

加強圈的孔太細, 搞到另一面會露出膠面

掀的時候, 每一頁的孔都因為露出加強圈的膠, 而hi晒落3條夾度, 搞到一堆膠痴係度
(PS: 圖中的3條夾已經抹走了膠積)

btw, 其他版友話herma係perfect match, 你地個folder的3條夾無痴住膠積咩??

如果用CARL, 的確唔會出現圖中的情況, 因為真係少少膠都無露出來, 完全係大細岩岩好!!
可惜太貴...

此篇文章於 02-25-12 08:20 AM 被 wyvern 編輯。
wyvern 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-12, 09:02 AM   #252
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

註冊日期: Sep 2004
3DS Friend Code4897 6540 2372
PSN  IDKYOK12JP
引用:
作者: cm2010 查看文章
澳門通常都遲一點
到今天還是沒有

Fate/GO ID 335,820,884
GN00508771 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-12, 10:35 AM   #253
flpchoho
Ultimate Gamer

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: wyvern 查看文章

剛剛試埋隻harma, 原來都係唔太岩用!!
而家我將3隻牌子 (中南買個隻貴價貨(CARL), 商務買的Zweckform, harma) 都痴一粒係間尺度睇個孔的大小
結論:CARL = 6mm; Zweckform=5.x mm; herma=5.x mm
而本書的孔係6mm
咁即係CARL先係perfect match, 用Zweckform和herma會搞到個孔中間會有膠積痴落folder的3條夾度...

我的情況(用herma)

加強圈的孔太細, 搞到另一面會露出膠面

掀的時候, 每一頁的孔都因為露出加強圈的膠, 而hi晒落3條夾度, 搞到一堆膠痴係度
(PS: 圖中的3條夾已經抹走了膠積)

btw, 其他版友話herma係perfect match, 你地個folder的3條夾無痴住膠積咩??

如果用CARL, 的確唔會出現圖中的情況, 因為真係少少膠都無露出來, 完全係大細岩岩好!!
可惜太貴...
我之前儲古代文明個陣就係用herma,情況就係同你一樣,係唔岩size。
只能夠講一句,一分錢一分貨。
岩岩試左carl,大細岩岩好,雖然貴,但係就真係岩岩好,我會轉用呢款。
flpchoho 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-12, 10:54 AM   #254
nds新手
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2006
我用herma原全無痴住膠積(有好少,如果唔係你講真係完全唔覺)..........我覺得細少少(極少)真係無所謂,什至仲好

如果用大細岩岩好果種,如果唔係位置100%貼中中個位,
唔係仲容易對個紙洞有損毀咩?
你仲要預佢潮濕內圈會踡起少少~

此篇文章於 02-25-12 10:57 AM 被 nds新手 編輯。
nds新手 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-12, 04:56 PM   #255
wyvern
Game Master

多謝樓上兩位版友回應 十分感謝!!
我諗我都係繼續用Zweckform, 因為夠平, $9有500粒 (herma其實都算平)
carl其實可以100%貼中的, 因為有個工具幫你定好個位 (除非想挑戰難度, 自己用手貼XD)
但carl真係貴好多, $21先得200粒, 仲要預有少量waste (e.g.一痴痴兩2粒/ 痴到污糟野/ etc...)

舊 02-25-12, 07:04 PM   #256
nds新手

註冊日期: Jan 2006
前幾日經過Ok
見同社的飛機(or人體)
出左2 folder pack ~~~
因為自己排緊塔van仔無拎上手睇清楚....

有無人知幾錢?包D乜??

thz
nds新手 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-12, 08:55 PM   #257
RX-93-2
Senior Gamer

註冊日期: Aug 2005
引用:
作者: nds新手 查看文章
前幾日經過Ok
見同社的飛機(or人體)
出左2 folder pack ~~~
因為自己排緊塔van仔無拎上手睇清楚....

有無人知幾錢?包D乜??

thz
只是兩個folder,除此之外乜都冇。
冇記錯是32元。
RX-93-2 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-25-12, 09:06 PM   #258
RX-93-2

引用:

多謝樓上兩位版友回應 十分感謝!!
我諗我都係繼續用Zweckform, 因為夠平, $9有500粒 (herma其實都算平)
carl其實可以100%貼中的, 因為有個工具幫你定好個位 (除非想挑戰難度, 自己用手貼XD)
但carl真係貴好多, $21先得200粒, 仲要預有少量waste (e.g.一痴痴兩2粒/ 痴到污糟野/ etc...)
經驗之談,我當年儲古代文明都有貼強化膠圈的,而且是一個一個用手貼上去的。
但後期令我越來越唔願整理入folder,因為貼一本的時間,比張一期分類再入folder的時間還多.......
所以最後我是拿出200%的決心,將最後的40期用兩三日全日的時間一次過貼強化膠圈、分類再入Folder。
舊 02-25-12, 09:32 PM   #259
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

真係講完又講再講.-.- 有冇相關人士會睇下呢個TOPIC....

澳門冇呀--.-.---.

舊 02-25-12, 10:09 PM   #260
RX-93-2

引用:
作者: GN00508771 查看文章
真係講完又講再講.-.- 有冇相關人士會睇下呢個TOPIC....

澳門冇呀--.-.---.
.....我地都幫唔倒你的嘛!
你或者可以去官方的FB專頁問問。
舊 02-25-12, 10:10 PM   #261
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

引用:
作者: RX-93-2 查看文章
.....我地都幫唔倒你的嘛!
你或者可以去官方的FB專頁問問。
問過 無視+DEL埋我個留言

舊 02-25-12, 11:11 PM   #262
RX-93-2

引用:
作者: GN00508771 查看文章
問過 無視+DEL埋我個留言
唔係呀!個留言重響度呀!
佢地冇咁快有回覆的,等埋星期一啦!
舊 02-26-12, 06:42 AM   #263
wyvern
Game Master

引用:
經驗之談,我當年儲古代文明都有貼強化膠圈的,而且是一個一個用手貼上去的。
但後期令我越來越唔願整理入folder,因為貼一本的時間,比張一期分類再入folder的時間還多.......
所以最後我是拿出200%的決心,將最後的40期用兩三日全日的時間一次過貼強化膠圈、分類再入Folder。
我都覺得人手逐粒圈咁貼真係好費時XD
不過我都會堅持即買即貼即filing
由手機版發出
舊 02-27-12, 01:00 AM   #264
RX-93-2

引用:
我都覺得人手逐粒圈咁貼真係好費時XD
不過我都會堅持即買即貼即filing
由手機版發出
我就敗家d,去了中南買了個carl(現場最後一個)。
舊 02-27-12, 12:51 PM   #265
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
我就敗家d,去了中南買了個carl(現場最後一個)。
比你買左最後一個..... 咁我星期五去時希望入左貨啦....

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-27-12, 08:07 PM   #266
GN00508771
The One
我係早見廚~有意見嗎

左搵右問 終於係澳門買到第二期

覺得本野幾多趣(?)聞
例如0079的布拉度係因為捉到俘虜先去查南極條約-.-
呢d唔睇真係唔知

舊 02-27-12, 08:17 PM   #267
wyvern
Game Master

純粹問下
而家呢個版有幾多人係儲perfect file架?
1. 我

舊 02-28-12, 02:03 AM   #268
winsonhei
三防

註冊日期: Jul 2009
PSN  IDRX-78_GP-03
引用:
純粹問下
1. 我
我諗緊買唔買好...負擔坤都唔小...聽日去智X睇吓再決定...
winsonhei 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-12, 12:34 PM   #269
KIM
Ωmega αlpha™
GAF足球隊金虎拾號

註冊日期: Mar 2002
3DS Friend Code4596 9545 7662
PSN  IDGOUFKING
XBox Live GamertagGOUFKING
Vol. 3

KIM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-12, 12:36 PM   #270
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: KIM 查看文章
Vol. 3

你諗住買幾本?

舊 02-28-12, 12:56 PM   #271
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
純粹問下
1. 我
2.我

但想問下智X書局果邊會吾打嚟話你知到貨架?

相薄
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-12, 01:21 PM   #272
xxxxxx
Game Master

引用:
作者: winsonhei 查看文章
我諗緊買唔買好...負擔坤都唔小...聽日去智X睇吓再決定...
琴日貢左上去睇
佢得第一期無快勞版

第三期已買
落雨得濕
佢呢隻紙好易變型
xxxxxx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-12, 03:18 PM   #273
xxxxxx
Game Master

講起變型
我想問下
兩個窿既file 咪有d 夾可以壓實d 餡
打棟放個file 時唔會墜爛個窿
3 個窿既file 有無類似既產品呢??
如果無就可能要塞爆個file 先可以打棟放...
xxxxxx 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 02-28-12, 09:06 PM   #274
wyvern
Game Master

引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章
2.我

但想問下智X書局果邊會吾打嚟話你知到貨架?
佢話會
不過我都仲未收到第一批貨(反正預左會等得耐)
由手機版發出
舊 02-28-12, 11:02 PM   #275
winsonhei
三防

註冊日期: Jul 2009
PSN  IDRX-78_GP-03
今日最後買咗1(智X& no file),17,19,20期(宇宙船)...又落多一個坑...
winsonhei 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

現在的時間是 06:01 AM

手機版 | APP版