Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-17-16, 06:58 PM   #151
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
引用:
作者: dark_ming_ 查看文章
聽說,就因為他的「行動力爆燈」,而導致成為「自宅守備員」。
又個種太熱情為四周帶來麻煩然後逃避一切?

舊 05-17-16, 07:53 PM   #152
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: teealpha 查看文章
其實動畫縮減左D細節野先搞到看倌覺得劇情奇怪,男主D有D內心戲CUT左/簡單帶過
改編通常都係咁樣
我係睇完動畫 > 小說 > 動畫,都覺得動畫真係差啲
不過有畫面的漫畫或動畫要講心戲係好難做得好,尤其是已經有個藍本係度的

舊 05-17-16, 09:36 PM   #153
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
ミニアニメ「Re:ゼロから始める休憩時間(ブレイクタイム)」#06
引用:

此篇文章於 07-19-16 07:00 PM 被 supermanlady 編輯。
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-16, 09:57 PM   #154
dark_ming_
Crazy Gamer

註冊日期: Dec 2011
引用:
作者: 尼路 查看文章
又個種太熱情為四周帶來麻煩然後逃避一切?
對不認識或初相識的人,都可以像對待熟人般,
因而惹人反感、討厭。
dark_ming_ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-17-16, 11:29 PM   #155
aricwong
Senior Gamer

註冊日期: Feb 2004
可能我唔太鍾意果D完美超人的男主角啦~所以覺得掃把佬呢種男主角都唔差,係太過輕浮唔討人喜歡囉。
其實佢第四回可以唔去自殺的,但雷姆代替佢去受詛咒而死,佢又覺得個結局唔夠圓滿,所以主動RESET,呢度係就係唔多合理...但雷姆死左,會唔會知會令更多人棄番?XD
aricwong 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-16, 04:51 AM   #156
Freddy
博麗神社信徒

註冊日期: Dec 2001
引用:
作者: aricwong 查看文章
可能我唔太鍾意果D完美超人的男主角啦~所以覺得掃把佬呢種男主角都唔差,係太過輕浮唔討人喜歡囉。
其實佢第四回可以唔去自殺的,但雷姆代替佢去受詛咒而死,佢又覺得個結局唔夠圓滿,所以主動RESET,呢度係就係唔多合理...但雷姆死左,會唔會知會令更多人棄番?XD
我覺得佢內心爭扎緊藍毛係殺死自己同唔想藍毛死之間
所以佢一開始都下唔到決心跳崖
如果唔係佢記返起兩姐妹扼過佢隻手
原來其實佢地都係心地善良
曾經幫過自己
佢都唔會有覺悟下定決心去救兩姐妹
同第一ROUND原本唔想救女主但最後都決定要救女主一樣....
只可以話男主太有愛,同肯犧牲小我完成大我

一個十分喜歡 東方 系列的Fans
棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
Freddy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-16, 05:11 PM   #157
尼路
The One

係大愛,就算用主角視點所有人都相識唔知有無一個月,第一回時同女主更唔夠一日,為左識左唔夠一日的人去死係大愛。

舊 05-18-16, 06:04 PM   #158
GUSTAV
The One
poor

註冊日期: Oct 2003
XBox Live Gamertag邊有錢 傻的嗎
引用:
係大愛,就算用主角視點所有人都相識唔知有無一個月,第一回時同女主更唔夠一日,為左識左唔夠一日的人去死係大愛。
為女死為女亡既野....

それが王者の戦いというものだ
GUSTAV 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-16, 10:43 PM   #159
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
引用:
神無條件愛世人..... 男主可能係...... 神

但好似佢只愛女人...... 所以只可能係 ... 半神
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-16, 11:08 PM   #160
大破人間

註冊日期: Sep 2007
3DS Friend Code1564 3069 5250
引用:
作者: shooter 查看文章
神無條件愛世人..... 男主可能係...... 神

但好似佢只愛女人...... 所以只可能係 ... 半神
咁又唔一定既。
大宅篇我記得昴基本上係決心“一個都不能少”,我覺得即使死既係腹黑魔法師,昴也會去救。

頭篇的羅姆爺也是。
大破人間 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-16, 11:11 PM   #161
KENSNAKE
Ultimate Gamer
╮(╯_╰)╭

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: 大破人間 查看文章
咁又唔一定既。
大宅篇我記得昴基本上係決心“一個都不能少”,我覺得即使死既係腹黑魔法師,昴也會去救。

頭篇的羅姆爺也是。
但佢靠運氣先過到第一關,之前死3次同解決事件冇關係。
KENSNAKE 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-18-16, 11:41 PM   #162
Samng
Game Master

註冊日期: Apr 2002
引用:
的確一般而言這個時間點主角應該未親近到可以為2姐妹去死,作者一直都將主角設定成對別人的善意加倍奉還(一個好人),係當時個氣氛(更重要係劇情流向)主角都係去死死算吧

亦都係之後我覺得矛盾既地方
明明依個時點未係太熟都可以為レム自殺,後面回鄉馬車レム犧牲之後,主角突然變得怕死嚇到瀨尿都要逃走時(還要不是有什麼計劃下次restart,而是純粹逃命),就覺得スバル你給我快點去死,立即死。不過都係為左之後既劇情發展

舊 05-18-16, 11:53 PM   #163
Samng
Game Master

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: 大破人間 查看文章
咁又唔一定既。

頭篇的羅姆爺也是。
其實主角只會不惜一切犧牲自己救女性角色(就結果論)
第四卷
就真係有因為各種考慮而放棄幫羅姆爺
應該在自殺那時開始主角為左Perfect clear變得有點不介意Save/Load,不過perfect既條件好像很少包括男性(至少外表上)

舊 05-19-16, 01:55 AM   #164
Freddy
博麗神社信徒

引用:
第一回LOOP左2,3次應該都算識左幾日
大宅LOOP4次每次5日都應該差唔多一個月
反而女主識左一日對男主超好有點那個...
救命恩人係唔同D

同埋男主每次救人都講過唔想死的(冇諗過要死)
除左自殺之外都係不可抗力咁死啦

棋局幻無常,智者樂其中
任天堂大亂鬥 FC: Freddy/FRED/2105-8095-6543

少女祈禱中....
舊 05-20-16, 10:07 PM   #165
supermanlady
The One
あかん

註冊日期: Aug 2003
TVアニメ『Re:ゼロから始める異世界生活』第8話「泣いて泣き喚いて泣き止んだから」予告
引用:
supermanlady 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-16, 12:02 PM   #166
十一月
Game Master

註冊日期: Jan 2003
這個男主角的煩人程度真係神級
如果我身邊有個咁樣的人,我一定會想盡辦法唔同佢見面
十一月 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-16, 12:04 PM   #167
LR猫
ˊ_>ˋ

註冊日期: Dec 2007
PSN  IDLucifeRyan
引用:
作者: 十一月 查看文章
這個男主角的煩人程度真係神級
如果我身邊有個咁樣的人,我一定會想盡辦法唔同佢見面
所以佢咪NEET咗

三國志大戰 ic:銀猫
鏟手遊保平安
LR猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-16, 12:14 PM   #168
tung999
Game Master

註冊日期: Nov 2008
Wii U IDknuckles0102
3DS Friend Code1891 1127 3592
PSN  IDtung0001jp
XBox Live Gamertagtung0001
特別係呢2集在趕進度 D對白完全係一句接一句 仲要講得好快
咁樣壓縮法 成個煩膠感放大左勁多
ED又成為祭品換來多一個EVENT wwwww

tung999 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-16, 01:35 PM   #169
小Ray
Crazy Gamer

註冊日期: Nov 2006
如果唔係知道佢不停 Loop 既慘況..
真係好難會鐘意這男主角

佢知唔知自己今次既表現實在太做作, 好惡心
小Ray 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-16, 03:11 PM   #170
teealpha
Ultimate Gamer

註冊日期: Dec 2011
3DS Friend Code0989 1805 2498
PSN  IDteealpha852
引用:
作者: 小Ray 查看文章
如果唔係知道佢不停 Loop 既慘況..
真係好難會鐘意這男主角

佢知唔知自己今次既表現實在太做作, 好惡心
佢自己都知嫁,所以佢咪嘔左俾你地睇囉
teealpha 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-16, 07:22 PM   #171
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
工作能力合格 = 人品忠誠合格??
只要不偷懶,努力工作,就唔會被 藍妹 殺??
作者是用這個 邏輯 嗎?
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-16, 07:53 PM   #172
LTKS
Insane Gamer

註冊日期: Jan 2011
パック → 人格驗證
エミリア睇嚟輕輕嘅一句因而變得值得信賴?
LTKS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-16, 08:16 PM   #173
尼路
The One

真正的大愛其實佢班囡囡,對著個識左唔夠幾日就咁煩的人,真係唔好感度變零都出奇重可以咁溫柔……

舊 05-23-16, 09:11 PM   #174
Lamsze
Crazy Gamer

註冊日期: Jul 2013
知道左係村果到而發生詛咒,應該更加離開?再接近查明好危險
如果要接觸先發動到,甘男主每次死而又有接觸既就係柏克同艾米莉亞 )0(
Lamsze 目前線上   回覆時引用此篇文章
舊 05-23-16, 09:18 PM   #175
Freddy
博麗神社信徒

引用:
作者: Lamsze 查看文章
知道左係村果到而發生詛咒,應該更加離開?再接近查明好危險
如果要接觸先發動到,甘男主每次死而又有接觸既就係柏克同艾米莉亞 )0(
柏克用陰魔法果陣有一瞬間覺得佢就係咒術師
不過我都覺佢明知村有事都仲要去好似....
但佢又要搵出真凶,真係無計
藍毛表情好似知道村有內幕咁

棋局幻無常,智者樂其中

少女祈禱中....

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[TVB] 《玩轉三周1/2》23/07/12 逢一至五 22:30~23:00 共15集 stinkychan08 Neo Entertainment TREND 17 08-10-12 01:34 AM
Megazone 23 (メガゾーン23 青いガーランド) steve 電視遊戲討論版 14 08-29-07 02:22 PM
[TVB]無線人氣節目2007 今晚23:00~23:45 Busconcamp Neo Entertainment TREND 79 11-29-06 11:24 PM
男 子 殺 蚊 變 殺 人   蒙 冤 23 年 IamO ~清談館~ 27 08-02-06 09:32 PM
BASTARD 23 6402oen 日本動漫畫討論版 14 04-29-04 09:50 PM

現在的時間是 07:59 PM

手機版 | APP版