Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > ~清談館~

主題工具 顯示模式
舊 08-14-11, 02:43 PM   #1
neo2046
Advance Moderator
(<ゝω・)綺羅星~

註冊日期: Dec 2001
PCCW 3G vs CSL123 3G

知唔知邊個台好D ? (穩定, 快, 電話接收, 室內室外 etc )
主要活動範圍: 九龍區

thanks ~

此篇文章於 08-14-11 03:00 PM 被 neo2046 編輯。
neo2046 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-11, 05:03 PM   #2
Crazy Gamer
Grabber

註冊日期: Apr 2002
我都想知! 黎緊3果份約會完
一直都唔滿意佢D質素, 收得好差
想轉SMARTONE或CSL
白 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-11, 05:29 PM   #3
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
我會選CSL,純3G PLAN,如要上網就兩間都唔要,因為CSL限速(上次俾蘋果踢爆之後,先係合約寫明限幾多mb),
而pccw天台收唔到(西九龍中心天台,海峰天台(都好既,返工老闆搵唔到我)
另外,如果買機plan就冇得揀,csl,因為pccw好多機都冇得賣/冇貨,
上次佢夠膽死同我講:先生,呢部機未有貨住,不如我幫你開sim卡用住先,部機到左我地再call你攞(我用左你plan,洗濕左個頭,你冇貨俾我仲可以有得唔用咩~~)
可以既話就1010或者smv...

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-11, 08:03 PM   #4
Cucu
Game Master

註冊日期: Feb 2003
PSN  IDcululu
csl 好D

U.C.0096 PROJECT UC / La+
Cucu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-11, 08:15 PM   #5
alexc
Ultimate Gamer

註冊日期: Oct 2003
我有用 123 and PCCW. 123 夠穩定, PCCW好多位收得差
alexc 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-11, 09:16 PM   #6
neo2046
(<ゝω・)綺羅星~

我驚CSL 限我速 ....

引用:
作者: 查看文章
我都想知! 黎緊3果份約會完
一直都唔滿意佢D質素, 收得好差
想轉SMARTONE或CSL
唔好Smartone , 聽講話差o左好多

引用:
作者: alexc 查看文章
我有用 123 and PCCW. 123 夠穩定, PCCW好多位收得差

上網速度呢

舊 08-14-11, 09:41 PM   #7
neo2046
(<ゝω・)綺羅星~

宜家 4揀1
(主要要個無限data plan)

PCCW

Samsung Galaxy S2 $0機價 + 無限data 計劃
上網速度: 21Mbps
合約 - 24個月合約

預繳$4680全數回贈 (可免息分期12個月)
基本月費$449
每月回贈$195 ($4680除24)
回贈後:$449-$195=$254
平均月費 $249.8
計劃內容包括:
全基本3000通話分鐘
網外短信30個
8000分鐘nowtv

IPhone 4 $0機價 + 無限data 計劃
無限上網 / 上網速度 14.4Mbps
合約 - 18個月合約

預繳$4480. (可分期)
每月回贈$249

通話3000分鐘
網外短信30個
8000分鐘nowtv
基本月費$411
回贈後$162

平均月費124.9元

$411x18個月 => ($7398-$4950-$200)除18 = $124.9

送200惠康現金卷
全新iphone放出去有
$4900
所以仲有多$400回贈
用信用卡轉帳仲送多$50回贈
2人同行另送藍牙耳機一對

登記後2日內收機*****
可送上貴公司或家。

CSL

IPhone 4 $0機價 + 無限data 計劃
上網速度: ??
合約 - 24個月合約

恆生card offer:
預繳4488~係全數回贈既~可免所有隧道費同埋增值服務費!
咁扣晒D回贈之後每個月二年係232~
仲有兩個月正價月費送!

平均月費 $197

$232x24 => ($5568 - $419 - $419) 除24 = $197

Samsung Galaxy S2 $0機價 + 無限data 計劃
上網速度: ??
合約 - 24個月合約
3900分鐘+無限data

預繳$4698可分期......全數回贈......
回贈後頭一年每月$262 後一年每月$224......因為有個贈值服務要加

此篇文章於 08-14-11 09:52 PM 被 neo2046 編輯。
舊 08-14-11, 09:54 PM   #8
DQGUNDAM
God of Gamer

註冊日期: Oct 2002
Nintendo Switch ID4752 8991 7789
3DS Friend Code3308 4518 9604
PSN  IDDQGUNDAMHK
XBox Live GamertagDQGUNDAM
我9月約滿,我都諗緊續番1010定轉123/數記

做人要有責任,衰左要認,錯左要道歉

做人要有品德,不要強詞奪理,生安白做

動森夢番地:3600-0295-3743
DQGUNDAM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-11, 10:05 PM   #9
豆腐
無間豆

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
PCCW少人用所以上網快d(可能)
至少呢年都無咩大問題

舊 08-14-11, 10:29 PM   #10
Hunter

註冊日期: Jan 2002
用左3年PCCW 3G, 覺得OK啦
我都係多數係九龍
有時返工就入大埔, 就算入D 屋村仔都無話收唔到(但唔算收得好)
上網去GAF第一版平均5~10秒, 無比較其他台, 唔知快定慢啦

其實果D 0機價無乜SO
除非你一定要網外短信30個, 8000分鐘nowtv 果D 野

PCCW Samsung Galaxy S2 做例
2年TOTAL 洗費
$249.8 X 24 = 5995.2
TOTAL = 5995.2 + 4680 = 10675.2

我之前OFFER係$202, 全基本3000分鐘, 無限DATA PLAN, Now TV 4000m、Moov 4000m
2年TOTAL 洗費
$202 x 24 = 4848
機價當都係4680
TOTAL = 4848 + 4680 = $9528

此篇文章於 08-14-11 10:36 PM 被 Hunter 編輯。
Hunter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-11, 10:39 PM   #11
埃及使者
玻璃般的存在

註冊日期: Apr 2006
我個約21/9完
完全唔想再用3HK
折磨左我3年幾 (地鐵月台上都可以收唔到信號)

雖然上網都OK穩定
但我最憎佢個台, 係咁有推銷電話打黎
CS做野又煩又慢過人

GGF - 棄坑
Bleach Brave Souls - 棄坑

(」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー! (」・ω・)」うー!(/・ω・)/にゃー!
埃及使者 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-14-11, 11:45 PM   #12
alexc

引用:
作者: neo2046 查看文章

上網速度呢

上網速度ok, 不過差起上黎訊號都無

此篇文章於 08-14-11 11:50 PM 被 alexc 編輯。
舊 08-15-11, 12:12 AM   #13
忍者

PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
都係O個句:
自己出沒多O既地方邊個台收得最好就邊間...屋企/工作O既地方
公眾地方:大商場,地鐵,個個台都係吉入去個POI度,基本上係一樣的...有唔同都係因為客戶數量多寡,同埋睇個台有冇開900條頻(當場要睇埋你部機行唔行到900MHz 3G...)

舊 08-15-11, 02:01 AM   #14
6402oen
╮(╯o╰)╭

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: alexc 查看文章
上網速度ok, 不過差起上黎訊號都無
你個PCCW plan係唔係 14.4Mbps ?
上網速度會唔會係CSL快D?

thx~

├┏╋┓┏┛─┃┃┗━┓─┤
 ├┃┃┃┗┓─┗╋┓─┗┓┤   【発売日】   :5月21日(金)
 ├┃┗╋━┛─┏┛┗━┳┛┤   【希望小売価格】:各2,000円
 ├┗━┫───┗━━┳┛─┤           (税抜価格1,905円)
 └──┗━━━━━━┛──┘
6402oen 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-11, 08:52 AM   #15
fantast
↘SSR子宮3♪

註冊日期: Jan 2005
XBox Live GamertagFantasts
3仔係公眾地方係可以收唔到嫁

2014/8/25 4:10am, 2014/9/6 4:30am, 2014/11/28 3:00pm, 2015/4/4 2:30pm, 2015/6/25 4:33am
2015/7/29 6:05pm, 2015/8/12 8:00am, 2015/8/22 12:00pm, 2015/9/4 11:20pm, 2015/9/6 4:29am
2015/9/7 1:16pm, 2016/3/19 3:01pm, 2016/4/18 10:26am, 2016/6/3 10:37am
fantast 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-11, 11:37 AM   #16
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
答親地鐵(朝早)3仔都收唔到既人路過

舊 08-15-11, 12:23 PM   #17
donaldfung
Game Master

註冊日期: Dec 2004
每個台繁忙時間都難上網
雖然我冇data plan

而家都plan緊上不上祖國移動
donaldfung 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-11, 12:26 PM   #18
mihimaru GT

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDSEAMO
CSL 接收真係好好, 上網stream 直播 睇波 完全無lag,仲要同步咁濟
不過唯一缺點係當你移動得太快既時間(地鐵,高速公路),會lost connection,有時要手動重新連接先上得番

引用:
作者: neo2046 查看文章

上網速度呢
csl 唔會限速,我548 月費用到而家238,月月over 10G, 都未限過速

多謝上天賜我一幅咁樣衰既面孔,我會好好利用佢影響市容
mihimaru GT 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-11, 01:17 PM   #19
6402oen
╮(╯o╰)╭

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: mihimaru GT 查看文章

csl 唔會限速,我548 月費用到而家238,月月over 10G, 都未限過速
個 plan上網速度係唔係21Mbps ?
有冇用 speedtest.net o個 D test 過?
thanks~

其實點解可以一個月over 10Gb? 玩BT?
6402oen 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-11, 01:36 PM   #20
clanyuen1
Crazy Gamer

註冊日期: Feb 2002
XBox Live Gamertagclan3
我唔睇片,得閒上吓網(一日4~6個鐘),一個月都要8、900MB,

放心!高空工作,1人工作,10號風球出事你都有份,但公司唔保,
住戶是神,不得反抗...
clanyuen1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-11, 02:12 PM   #21
Eking

註冊日期: Feb 2006
要睇地區....問人冇乜意思....每個人出入地區都未必一樣~

舊 08-15-11, 09:38 PM   #22
alexc

引用:
作者: 6402oen 查看文章
你個PCCW plan係唔係 14.4Mbps ?
上網速度會唔會係CSL快D?

thx~
無特別寫明,可能我無留意

剛剛o係TKO 屋企試: 訊號長期得2,3格
OFTA
DL: 392kbps
UL: 4kbps

樓上講得岩,好睇地區尤其是PCCW
舊 08-15-11, 09:48 PM   #23
基路亞
The One
LUCKY☆STAR

註冊日期: Aug 2002
PSN  ID各位可以問我拎ID
我最後都係用3... 出埋galaxy s2...
我認為速度可以接受~

地面都係3, 4 秒就load 完網頁~ (desktop)
1, 2 秒就load 完mobile 版的~

地鐵 / 火車: 東鐵沿線無問題, 地鐵只有油塘過鰂魚涌收得差... 其他都可以接受

出機簽18 個月, $250 無限

歷代「ギタドラ」スキルセット
XG3 (v3 UID=g21774, v4 UID=g14465, v5 UID=g8309, v6 UID=g8674)
GFV3 Complete Skill Set (203 FC, 10 EX, 2 HZD)
V Series Complete Skill Set (WIP)

PS プラチナコレクション (PS4: 9, PS3: 21, PSV: 1)
UC, BH5, KZ2, BOP, 塊魂Tribute, UC2, FFXIII, Dead Space, ガンダム無双3, KZ3, BioShock, SOCOM4, UC3, ガンダムExtreme VS, TOX, BH6, KZ, MGR, TR, TLoU, ガンダムExtreme VS FB, KZM, Destiny, The Order: 1886, MGSV:GZ, MGSV:TPP, BH0, UC4, Gravity Daze, Rise of TR, Gundam VS
基路亞 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 08-15-11, 10:02 PM   #24
忍者

PSN  IDchanryo
XBox Live Gamertagchanryo
引用:
作者: 6402oen 查看文章
個 plan上網速度係唔係21Mbps ?
有冇用 speedtest.net o個 D test 過?
thanks~

其實點解可以一個月over 10Gb? 玩BT?
其實大大你係想上DATA CARD PLAN定係手機PLAN???
玩得DATA CARD宜家緊係上C記LTE啦...
起碼冇左班IPHONE友同你搶....

舊 08-15-11, 11:06 PM   #25
Crazy Gamer
Grabber

註冊日期: Apr 2002
引用:
作者: Sar8 查看文章
答親地鐵(朝早)3仔都收唔到既人路過
垃圾3台!! 同D客傾傾下成日都收唔到CUT左線
又可以突然3G變2G再變NO SERVICE
真係忍夠佢! 個CS打黎叫我續約
$150連無限DATA俾我都唔要
我話要轉台, 佢仲話不如用多半年時間俾佢個台慢慢改善服務
仲慢慢? 我唯有話, 用左2年幾D服務冇改善過
佢即刻冇野講
白 目前離線   回覆時引用此篇文章

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
PCCW vs Csl 123 neo2046 手機平板遊戲討論版 1 09-25-11 12:28 PM
用開新世界傳動網既朋友,請小心最近佢地轉CSL既plan 星伶 ~清談館~ 83 07-07-08 08:02 PM
pccw 3G 朋友月 ~清談館~ 50 01-27-06 01:33 PM
美少女夢工場123~綺麗版~ 雪舟等楊 PC電腦遊戲討論版 17 02-16-05 01:54 AM
123漫畫網被告 GAVIN 日本動漫畫討論版 9 12-31-03 08:10 PM

現在的時間是 02:29 PM

手機版 | APP版