Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 手機資訊/電腦軟硬討論 > Mac 討論區

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 06-02-08, 12:14 AM   #51
戰鬥員A
Senior Gamer

註冊日期: Sep 2006
PSN  IDaumanhk
想問一下MAC是否有一些可以轉換MP3的ID3 tag text coding 的程式?
小弟有一些中文及日文歌在itunes上全變了怪獸字歌名....

舊 06-02-08, 12:51 AM   #52
usayarE
God of Gamer

註冊日期: Jul 2002
Wii U IDusayarE
3DS Friend Code3952 6975 1779
PSN  IDusayarE
XBox Live GamertagusayarE
itunes 本身就有呢個功能
右click 首歌就有轉換ID3標籤
再按需要選擇編碼
usayarE 目前離線  
舊 06-02-08, 01:32 AM   #53
superexcuser
Junior Member

註冊日期: Feb 2005
引用:
作者: 戰鬥員A 查看文章
想問一下MAC是否有一些可以轉換MP3的ID3 tag text coding 的程式?
小弟有一些中文及日文歌在itunes上全變了怪獸字歌名....

You should try ID3Mod
superexcuser 目前離線  
舊 06-04-08, 01:14 AM   #54
沒名字的?君
小牧 愛佳

註冊日期: Jan 2002
PSN  IDMrNonameX
XBox Live GamertagMrNonameX
OSX 更新之後
用唔到Mail去check hotmail信箱

舊 06-04-08, 10:05 AM   #55
Metal Gear NT
Moderator
核搭載二足步行戰車

註冊日期: Oct 2002
PSN  IDjasonpoon
引用:
作者: 沒名字的?君 查看文章
OSX 更新之後
用唔到Mail去check hotmail信箱
你用到個httpmail plugin?
我由以前Tiger開始就一路都用唔到
所以Mail只係用嚟check Gmail, .Mac

唔係話M$ block咗所以非Outlook app係睇唔到Mail咩?

Metal Gear NT 目前離線  
舊 06-04-08, 10:11 AM   #56
NexTony
ヴェイン様~

註冊日期: May 2002
3DS Friend Code5198 2663 6984
XBox Live GamertagJumpTiger
引用:
作者: Metal Gear NT 查看文章
最直接係iTunes (不過冇乜option揀,而且我覺得好慢)
QuickTime Player都得,仲有好多option for唔同format
另外DVD to video可以用Handbrake,好多option,仲有default setting for唔同iPod, PSP, Apple TV
就咁轉format可以試試iSquint,Option都幾多,又易用

唔該哂你!

F/GO 834697628
NexTony 目前離線  
舊 06-04-08, 07:07 PM   #57
KUTAR#

註冊日期: Feb 2006
PSN  IDKU_HK
XBox Live GamertagKUHKGAF
想買Macbook……
不過有野想問清楚Apple

見Apple Store有個電話:800908988
呢個電話係free toll?
唔會計長途嫁可?a

同埋佢地有冇staff講中文的?
KUTAR# 目前離線  
舊 06-04-08, 08:01 PM   #58
沒名字的?君
小牧 愛佳

引用:
你用到個httpmail plugin?
我由以前Tiger開始就一路都用唔到
所以Mail只係用嚟check Gmail, .Mac

唔係話M$ block咗所以非Outlook app係睇唔到Mail咩?
由10.4用到10.5.2都一直用緊呢個plugin (10.5要更新plugin)
一路都好地地 可收可發
直至前幾日update到10.5.3之後就再check唔到新mail

舊 06-04-08, 08:03 PM   #59
沒名字的?君
小牧 愛佳

引用:
作者: KUTAR# 查看文章
唔會計長途嫁可?a

果個電話唔會計長途
講中英都得 不過要辦工時間先有人聽

舊 06-04-08, 08:16 PM   #60
usayarE

引用:
想買Macbook……
不過有野想問清楚Apple

唔會計長途嫁可?a

提提你
如果係學生(其實唔係都得⋯)記住申請ipod rebate 呀
舊 06-04-08, 08:39 PM   #61
Anson225
Ultimate Gamer

註冊日期: Sep 2003
PSN  IDAnson-225
XBox Live GamertagAnson225
竟然送iPod Touch...

舊 06-04-08, 08:43 PM   #62
Moderator
核搭載二足步行戰車

引用:
作者: Anson225 查看文章
8GB model
而Back-to-School promo又稱"舊款iPod清貨大行動"
完咗promo又到九/十月係時候出新iPod

不過點都好呢個promo係幾吸引嘅

舊 06-04-08, 08:47 PM   #63
2dn
Crazy Gamer
趁熱影

註冊日期: Jul 2005
引用:
作者: Anson225 查看文章
清貨尾丫麻。
話咁快又有 BTS,我先係上年9月 BTS 最後個星期出部 iMac。
2dn 目前離線  
舊 06-04-08, 08:57 PM   #64
KUTAR#

引用:
作者: usayarE 查看文章
提提你
如果係學生(其實唔係都得⋯)記住申請ipod rebate 呀
謝提醒……

其實只係想平平地買部電腦俾細佬用
貪Mac冇機打(網上的mini game唔計啦)
又容易用

如果有ipod送又幾好喎……
不過自己都考慮緊Lenovo,俾佢做功課又好似windows好一點

引用:
作者: 沒名字的?君 查看文章
果個電話唔會計長途
講中英都得 不過要辦工時間先有人聽
謝謝回覆……
KUTAR# 目前離線  
舊 06-05-08, 09:09 AM   #65
豆腐
無間豆

3DS Friend Code5112 3637 7002
PSN  IDKOUKEN_84
引用:
提提你
係唔係只限定於網上購買??
因為我每次去豐澤睇都見到promote.....

所以係邊買會平d?

舊 06-05-08, 05:41 PM   #66
usayarE

引用:
作者: 豆腐 查看文章
係唔係只限定於網上購買??
因為我每次去豐澤睇都見到promote.....

所以係邊買會平d?
6月4日至9月16日
只限apple online store或者telesales用education discount買mac

岩岩睇到原來要rebate係要submit student / staff identification
所以唔係真係大專學生/老師可能要找下朋友幫忙

[不確定]
我諗mac 應該係邊到買都係公價
係豐澤之類買最多送d mouse / keyboard 個d同埋有installment
[/不確定]
舊 06-05-08, 05:48 PM   #67
豆腐
無間豆

引用:
6月4日至9月16日
只限apple online store或者telesales用education discount買mac

岩岩睇到原來要rebate係要submit student / staff identification
所以唔係真係大專學生/老師可能要找下朋友幫忙

[不確定]
我諗mac 應該係邊到買都係公價
係豐澤之類買最多送d mouse / keyboard 個d同埋有installment
[/不確定]
豐澤次次都有特價....最近一次見到mbp一萬一部
加上問過個邊,UPGRADE會平過ONLINE STORE

舊 06-05-08, 06:20 PM   #68
Ryokoryoko
Insane Gamer
師奶陳

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDJack-M
XBox Live GamertagJackYM
引用:
8GB model
而Back-to-School promo又稱"舊款iPod清貨大行動"
完咗promo又到九/十月係時候出新iPod
快d出,快d出,好心急下禮拜有咩announce。我架pod photo死左成半年有多,唔想買Video, 雖然鈡意touch但又覺得容量唔夠。 同時等緊睇下新iPhone有咩好嘢,3會唔會carry最新款既iPhone。到時係iPhone + iPod Touch 定 HTC Diamond + iPod Touch好呢? (Ha, I'm already assuming that they will release iPod Touch with a 32GB capacity )

引用:
貪Mac冇機打(網上的mini game唔計啦)
World of Warcraft 一個copy, Mac/PC兩用。

My Apps
Ryokoryoko 目前離線  
舊 06-05-08, 08:08 PM   #69
usayarE

引用:
豐澤次次都有特價....最近一次見到mbp一萬一部
加上問過個邊,UPGRADE會平過ONLINE STORE
咁我唔清楚了,要自已衡量下
雖然都係authorized seller, 不過心裡面硬係覺得兇宅信唔得晒

佢話幫你+ram,你點知佢係咪是但加d雜ram落去, d連鎖電器店最多呢d陰濕野架啦...
online store買直接from apple就一定無呃你,而且可以有更多customization,送埋去你門口(不過買完要等..

引用:
作者: Ryokoryoko 查看文章
快d出,快d出,好心急下禮拜有咩announce。我架pod photo死左成半年有多,唔想買Video, 雖然鈡意touch但又覺得容量唔夠。 同時等緊睇下新iPhone有咩好嘢,3會唔會carry最新款既iPhone。到時係iPhone + iPod Touch 定 HTC Diamond + iPod Touch好呢? (Ha, I'm already assuming that they will release iPod Touch with a 32GB capacity )

World of Warcraft 一個copy, Mac/PC兩用。
唔知除左應該無咩驚喜既新iPhone(重要知埋係香港出)之外,重會有咩新野呢?
ipod touch 32GB 出左好耐啦...雖然個價錢夠買部水貨iphone...

其實用mac 都唔可以杜絕玩game
唔計唔少game有mac version
都一樣可以boot camp 去windows 玩game...
舊 06-06-08, 01:10 AM   #70
豆腐
無間豆

引用:
咁我唔清楚了,要自已衡量下
雖然都係authorized seller, 不過心裡面硬係覺得兇宅信唔得晒

佢話幫你+ram,你點知佢係咪是但加d雜ram落去, d連鎖電器店最多呢d陰濕野架啦...
online store買直接from apple就一定無呃你,而且可以有更多customization,送埋去你門口(不過買完要等..
我知...不過平咁多,真係忍唔落手.....
如果買MBP就應該唔洗加RAM,2G應該夠用

如果係網上買要等幾耐?
可以用信用卡分期嗎?

舊 06-06-08, 01:15 AM   #71
chinsai
Game Master

註冊日期: Aug 2003
PSN  IDchinsai86
引用:
我知...不過平咁多,真係忍唔落手.....
如果買MBP就應該唔洗加RAM,2G應該夠用

如果係網上買要等幾耐?
可以用信用卡分期嗎?
apple store 話ship within 24 hours, 咁應該大約一兩日左右都會到貨
要分期的話一定要去豐澤買先有啊
chinsai 目前離線  
舊 06-06-08, 04:07 AM   #72
usayarE

day 係business day
我記得我買時咁岩週未就要等多幾日了

online store 得citibank 同manhattan 可以做installment
詳情:http://www.asia.apple.com/support/hk...ccinstall.html
舊 06-06-08, 06:00 PM   #73
KUTAR#

引用:
作者: Ryokoryoko 查看文章
絕對唔會俾佢玩

引用:
其實用mac 都唔可以杜絕玩game
唔計唔少game有mac version
都一樣可以boot camp 去windows 玩game...
Mac version的game在香港都幾難買……

用得Mac都唔會用boot camp啦……
貪Windows容易hang機咩……

==================================
anyway, 買左最平果部Macbook啦
希望幫到佢讀書啦……

請問各位brother
部mac機的名稱點改?
籃芽個名稱又點改……
安裝了iWork試用,但介面是簡體中文……
有冇辦法改用繁體中文?
用不用上網登記保養?

問題多了一點,不好意思,謝謝……

此篇文章於 06-06-08 07:05 PM 被 KUTAR# 編輯。
KUTAR# 目前離線  
舊 06-06-08, 11:24 PM   #74
usayarE

引用:
安裝了iWork試用,但介面是簡體中文……
有冇辦法改用繁體中文?
iWork 中文淨係得簡體中文版
如果想要繁體中文可以裝fans made 既patch...
舊 06-06-08, 11:48 PM   #75
Moderator
核搭載二足步行戰車

引用:
部mac機的名稱點改?
籃芽個名稱又點改……
System Preferences-->Accounts
click左下角個lock解鎖(會叫你入password先)
解完right click要改嘅account name-->Advanced Option
入面有項叫Short Name
就係user home folder嘅名

另外
System Preferences-->Sharing
最頂就係你部Mac喺bluetooth, network時人地見到嘅名

關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Mac 討論區 the 2nd - iMac Updates (Up to 3.06GHz) Metal Gear NT Mac 討論區 998 05-02-08 09:34 AM

現在的時間是 01:03 PM

手機版 | APP版