Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

關閉主題

主題工具 顯示模式
舊 07-16-12, 11:06 PM   #251
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
想問,小說1-9集是否有分 WEB 版 同 文庫版, 有大分別嗎?
shooter 目前離線  
舊 07-16-12, 11:07 PM   #252
Einhander
God of Gamer
能登かわいいよ能登

註冊日期: Aug 2005
PSN  IDRazgriZeroGAF
XBox Live GamertagRazgriz GAF
引用:
作者: shooter 查看文章
想問,小說1-9集是否有分 WEB 版 同 文庫版, 有大分別嗎?
最大分別係冇左某章.5

生ける世に 我が身悲しも
夢は消ぬ 怨恨みて散る
傀儡謠-新世に神集ひて

(」・ω・)」SAN値(/・ω・)/ピンチ!
iDontCare
Einhander 目前離線  
舊 07-16-12, 11:34 PM   #253
金屬史萊姆
Senior Gamer

註冊日期: Apr 2012
引用:
作者: RPG之鬼 查看文章
唔明,唔能夠怪你的,很正常,講明係要玩家先知道既內容

原來呢度有攻略流程

THX

咁樣很難攻略架喎
原來係講睇邊本先.
講埋d咩100層又失憶又攻略點知你講乜野.
睇桂木桂馬太多現實當遊戲上腦?

照第一本睇落去就得.反正會食書推翻之前概設定.
照1>2>3....>10去.
當正金田七/原振俠/衛斯理咁睇就得.
每一部都當獨立單元.不過角色有連動.
金屬史萊姆 目前離線  
舊 07-16-12, 11:49 PM   #254
RPG之鬼

註冊日期: Sep 2002
引用:
作者: 金屬史萊姆 查看文章
原來係講睇邊本先.
講埋d咩100層又失憶又攻略點知你講乜野.
睇桂木桂馬太多現實當遊戲上腦?

照第一本睇落去就得.反正會食書推翻之前概設定.
照1>2>3....>10去.
當正金田七/原振俠/衛斯理咁睇就得.
每一部都當獨立單元.不過角色有連動.
因為呢個係遊戲(SAO)嘛,所以想用翻玩家(=讀者)身份去講囉
依家睇到男女主角係森林睇到1X人軍隊路過,暫時與大多數小說一樣冇乜特別之亮點(睇加速時都係咁),不過佢就很快交待了整個環境,比起加速呢方面比較好。(還是因為SAO的世界基礎簡單D呢……)

舊 07-17-12, 03:49 PM   #255
shooter
Game Master

睇左第一冊2次,好回味。打算今晚開始睇 第2冊 或 無星夜。

75層玩單挑,如果主角死左就冇可能打上一百層,係唔係想殺晒D玩家?
舊 07-17-12, 04:10 PM   #256
ouki
戸松控

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDouki_keith
引用:
因為呢個係遊戲(SAO)嘛,所以想用翻玩家(=讀者)身份去講囉
依家睇到男女主角係森林睇到1X人軍隊路過,暫時與大多數小說一樣冇乜特別之亮點(睇加速時都係咁),不過佢就很快交待了整個環境,比起加速呢方面比較好。(還是因為SAO的世界基礎簡單D呢……)
錯了...刀劍不是只有SAO的=.=....
ouki 目前離線  
舊 07-17-12, 04:22 PM   #257
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
我覺得我應該唔好睇小說..............(我未睇)
等動畫完先再番睇小說好像好d......

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊,3月仇瑪麗
pet3 目前離線  
舊 07-17-12, 05:17 PM   #258
CMS
Game Master

註冊日期: Feb 2002
引用:
- skip -
請自律一下,唔好講咁多.好多人都冇睇
須然有部人份睇左小說
CMS 目前離線  
舊 07-17-12, 05:31 PM   #259
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
矛場叔一開波咪講咗佢最終目的就係困住成萬人被佢玩囉,佢根本無在乎過有無人爆到機呢點

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線  
舊 07-17-12, 05:44 PM   #260
ouki
戸松控

引用:
作者: casio 查看文章
矛場叔一開波咪講咗佢最終目的就係困住成萬人被佢玩囉,佢根本無在乎過有無人爆到機呢點
應該話他的目的一早完成....
ouki 目前離線  
舊 07-17-12, 05:57 PM   #261
DMRevolution
Game Master
ChiHaNa

註冊日期: Mar 2008
Nintendo Switch ID6651-6298-2897
3DS Friend Code3480 2495 6887
PSN  IDdmrevolution
XBox Live Gamertagdmrevolution101
引用:
作者: pet3 查看文章
我覺得我應該唔好睇小說..............(我未睇)
等動畫完先再番睇小說好像好d......
我唸妳到時會睇完第1,2期...走左去睇第8期其中兩話再去3,4...
跳到...
DMRevolution 目前離線  
舊 07-17-12, 06:35 PM   #262
CMS
Game Master

反而希望動畫結局同小說唔同

e.g. SAO 時間,同實際時間唔同 (好似加速世界)
到結局完,返去現實世界,都係過左幾小時,實際上冇死過人

反而覺得故事會完整少少咁
CMS 目前離線  
舊 07-17-12, 06:48 PM   #263
RPG之鬼

在加速指令下現在去到第一期中後段"主人"登場,不過還是對ASUNA提到的那個"指令"有興趣……想不到會有這種耐人尋味的指令,實在……黑雪姬會有嗎?比起加速,這裡果然現實很多

暫時覺得桐人比起肥雪積極得多,充滿了行動力,這會是因為當初是WEB小說而沒有考慮到做長篇所導致的問題嗎?真是一開口就AAA,然後就BBB,依家仲要CCC,真的過得很快活

看到這裡,就想起當年有人入咗一個叫做EQ的世界裡,然後返不出來的事,原來係真的

此篇文章於 07-17-12 06:55 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線  
舊 07-17-12, 07:06 PM   #264
CMS
Game Master

引用:
在加速指令下現在去到第一期中後段"主人"登場,不過還是對ASUNA提到的那個"指令"有興趣……想不到會有這種耐人尋味的指令,實在……黑雪姬會有嗎?比起加速,這裡果然現實很多

暫時覺得桐人比起肥雪積極得多,充滿了行動力,這會是因為當初是WEB小說而沒有考慮到做長篇所導致的問題嗎?真是一開口就AAA,然後就BBB,依家仲要CCC,真的過得很快活

看到這裡,就想起當年有人入咗一個叫做EQ的世界裡,然後返不出來的事,原來係真的
對特別"指令"想進一步了解,黑歷史可以幫到你
CMS 目前離線  
舊 07-17-12, 09:40 PM   #265
真!DC
Banned User
奉行我道

註冊日期: Jan 2003
引用:
作者: CMS 查看文章

冇睇過原著
但如果最後係咁, 實比人XYZ@#$

真!DC 目前線上  
舊 07-17-12, 10:08 PM   #266
RPG之鬼

引用:
對特別"指令"想進一步了解,黑歷史可以幫到你
攻略完第一冊,想不到攻略第二冊開始時便……桐人呢D行為係罪惡,一開特殊指令即刻挑根

其實按現在所知,之後故事係單元定有連載,因為看第一、二冊這樣的按排來說,難度真的一跳就去到第8卷?

此篇文章於 07-17-12 10:10 PM 被 RPG之鬼 編輯。
RPG之鬼 目前離線  
舊 07-17-12, 11:00 PM   #267
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
竟然打咗一個月都冇人過到第一關,仲要死了二千人!
Dangerous-boy 目前離線  
舊 07-17-12, 11:15 PM   #268
casio

引用:

咁改嘅話,以後好多都做唔落去
幽靈子彈同UW篇都同SAO真係死過人有關,而且之後亦唔會發展到比嘉、菊崗同某人要搵矛場叔既複製體

casio 目前離線  
舊 07-17-12, 11:24 PM   #269
CMS
Game Master

引用:
作者: casio 查看文章
咁改嘅話,以後好多都做唔落去
幽靈子彈同UW篇都同SAO真係死過人有關,而且之後亦唔會發展到比嘉、菊崗同某人要搵矛場叔既複製體
小說/動畫,不一定相同
可以原創結局 ...純吹水可以當睇唔到
CMS 目前離線  
舊 07-17-12, 11:29 PM   #270
casio

引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
竟然打咗一個月都冇人過到第一關,仲要死了二千人!
因為戰力不足,遊戲初期就有好多有心攻略嘅玩家戰死,當中有不少係原封測玩家,另外二千人有唔少係自殺同PK死

引用:
小說/動畫,不一定相同
可以原創結局 ...純吹水可以當睇唔到
我仲想睇第二期

此篇文章於 07-18-12 02:54 PM 被 money 編輯。
casio 目前離線  
舊 07-18-12, 02:14 PM   #271
shooter
Game Master

原來 "無星夜" 係咁解,事前點都諗唔到。續篇好過癮。
舊 07-18-12, 03:28 PM   #272
比卡SP
Game Master
祭...

註冊日期: Sep 2003
引用:
攻略完第一冊,想不到攻略第二冊開始時便……桐人呢D行為係罪惡,一開特殊指令即刻挑根

其實按現在所知,之後故事係單元定有連載,因為看第一、二冊這樣的按排來說,難度真的一跳就去到第8卷?
不, 第3期開始的發展跟你現在想像的會有極大出入
別停留在第2期了, 只是各後宮補完線, 我係睇完第9卷無聊先先返轉頭睇返的
第3期開始先係戲肉

舊 07-18-12, 04:44 PM   #273
CMS
Game Master

引用:
作者: 比卡SP 查看文章
不, 第3期開始的發展跟你現在想像的會有極大出入
別停留在第2期了, 只是各後宮補完線, 我係睇完第9卷無聊先先返轉頭睇返的
第3期開始先係戲肉
第三本/第四本 都係同一個故事好長下
所以冇開來睇.返而第二本就睇晒D後宮故事,動畫都有做所以先睇左
CMS 目前離線  
舊 07-18-12, 05:29 PM   #274
比卡SP
Game Master
祭...

註冊日期: Sep 2003
引用:
第三本/第四本 都係同一個故事好長下
所以冇開來睇.返而第二本就睇晒D後宮故事,動畫都有做所以先睇左
其實由公布左莉法係竹達彩奈果下開始已經肯定左
動畫一定會做埋第3,4期, 用第4期的結尾來完的機會率係極高, 因為咁樣先係最完滿既結局
微透

都係果句, 一睇左第3期就會明個故事點繼續落去, 同果d可有可無既補完比完全兩回事, 係非常重要既後續發展

抱著SAO第一期已經完全攻略, 之後都係補完返件事呢種觀念就完全錯了,
SAO完全攻略只係故事的序幕, 好戲在後頭

睇完你就唔會再覺得動畫有需要更改原作結局

舊 07-18-12, 05:35 PM   #275
ouki
戸松控

引用:
作者: 比卡SP 查看文章
其實由公布左莉法係竹達彩奈果下開始已經肯定左
動畫一定會做埋第3,4期, 用第4期的結尾來完的機會率係極高, 因為咁樣先係最完滿既結局
微透

都係果句, 一睇左第3期就會明個故事點繼續落去, 同果d可有可無既補完比完全兩回事, 係非常重要既後續發展

抱著SAO第一期已經完全攻略, 之後都係補完返件事呢種觀念就完全錯了,
SAO完全攻略只係故事的序幕, 好戲在後頭

睇完你就唔會再覺得動畫有需要更改原作結局
不流都係1,2,3,4先係完整故事.....川原D野....1期係冇可能講得完
ouki 目前離線  
關閉主題

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
大高忍「マギ シンドバットの冒険」連載終了 supermanlady 日本動漫畫討論版 165 10-07-23 05:46 AM
[動畫] 「THE IDOLM@STER CINDERELLA GIRLS」7月17日(金)より2nd SEASON放送開始!! 丨A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1140 06-13-19 03:32 AM
川原礫「アクセル・ワールド (加速世界)」#13「Violation;侵入」 supermanlady 日本動漫畫討論版 1002 07-09-12 05:33 PM
「アクエリオンEVOL」第7話「真夜中の少女」 真!DC 日本動漫畫討論版 1001 02-13-12 01:30 AM
[器材] Nikkor AF-S 500mm F4G ED VR & AF-S 600mm F4G ED VR KKH 照相館 5 01-01-08 08:07 AM

現在的時間是 10:45 AM

手機版 | APP版