Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 09-03-14, 11:58 PM   #1026
大覺屋師真
The One

註冊日期: Jan 2002
3DS Friend Code3626 0454 6975
PSN  IDShinMusyaMNG
XBox Live GamertagShinMusyaMNG
今日終於得閒去拎喇
有排搞

淨係開住3隻玩下, mk2整體都勉強叫ok. 係隻右眼上色歪左......仲有組裝都有問題, 開頭隻眼&咀果塊parts冇裝實, 要自己禁番落去orz
zeta係重災區,隻右眼完全唔掂, 細隻左有虛位嘅 d色又衰晒
唉, 冇辦法唔放張大圖睇下D油上得幾差

萬惡的笨大,明知依set幾衰都有人搶住抽, 搵依套嚟試made in越南?
可能之後都係會一set china一set越南?
明明之前d品質越黎越穩定,已經吾駛再點擔心,點知又走返轉頭去番開頭咁.....

相薄

此篇文章於 09-04-14 02:51 PM 被 大覺屋師真 編輯。
大覺屋師真 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-14, 12:09 AM   #1027
bbdaishogun
Senior Gamer

註冊日期: Oct 2013
原來官網教改造LEGEND闘覇五人衆
http://bandai-hobby.net/site/gunpla_...4.html#victory
bbdaishogun 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-14, 11:45 AM   #1028
martinnitram
Ultimate Gamer
地獄黑仔王

註冊日期: May 2002
引用:
作者: 大覺屋師真 查看文章

萬惡的笨大,明知依set幾衰都有人搶住抽, 搵依套嚟試made in越南?
可能之後都係會一set china一set越南?
明明之前d品質越黎越穩定,已經吾駛再點擔心,點知又走返轉頭去番開頭咁.....
唔怪得睇實物 MK-II 個樣好怪咁, 好似山寨貨...
手作仔內地始終好o的

舊 09-04-14, 02:00 PM   #1029
大覺屋師真
The One

XBox Live GamertagShinMusyaMNG
引用:
作者: bbdaishogun 查看文章
笨大你好野, 咁都諗到用嚟清舊貨
[發夢] 我睇穿你啦, 一定係清完舊貨就出Legend版嘛, 我唔會上當嘅[/發夢]

引用:
作者: martinnitram 查看文章
唔怪得睇實物 MK-II 個樣好怪咁, 好似山寨貨...
手作仔內地始終好o的
其實笨大d蛋多唔多越南做?
好彩premium03 04寫住中國做, 應該起碼限定會維持住高品質.
2ch班人, 突然對made in china咁有好感
引用:
(靠翻譯幫助理解,希望無會錯意XD)
-中共は嫌いだが、工場のおばちゃん達には感謝してるよ
-中国人のおばちゃんの器用さは侮れなかった
-今日ほんと中国のおばちゃん達のありがたさが分かったわ
-おまえら毎晩中国様に感謝してから寝ろよ

相薄
舊 09-04-14, 02:24 PM   #1030
Fio
God of Gamer

註冊日期: Dec 2001
咁都出到街....
Fio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-14, 02:25 PM   #1031
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
之前都有made in 越南...將來相信只會越來越多....人工問題無解....
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-14, 02:39 PM   #1032
amaderasu
Crazy Gamer

註冊日期: May 2009
引用:
作者: J+1 查看文章
之前都有made in 越南...將來相信只會越來越多....人工問題無解....
由手機版發出
真係出純白色比我地油仲好過
amaderasu 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-14, 02:43 PM   #1033
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
上O個代咪有一半單色

舊 09-04-14, 02:55 PM   #1034
大覺屋師真
The One

只希望越南班阿姐有進步lor, 如果長期都係咁真係白色件好過.....或者笨大唔好咁貪心整咁多上色工序, 個量少d質素會好d, 例如隻the-o d上色位算係合格.
依家出晒界果d位, 兩邊淨係補少少色效果唔好, 真係隨時要搞過晒佢仲煩...

相薄

此篇文章於 09-04-14 02:59 PM 被 大覺屋師真 編輯。
舊 09-04-14, 02:59 PM   #1035
J+1
望過黎呀!!!!!!

註冊日期: Jul 2007
其實佢地應該都係有模夾住噴某特定位吧...出界真係唔知咩原因..
由手機版發出
J+1 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-04-14, 03:25 PM   #1036
大覺屋師真
The One

引用:
作者: J+1 查看文章
其實佢地應該都係有模夾住噴某特定位吧...出界真係唔知咩原因..
由手機版發出
正常應該係...
但可能隻zeta太多工序又限制喺不合理時間內完成, 搞到求其整?
隻the-O少上色位, 就咁望過下, d色真係好正常.

但除左上色其實都仲有好多問題, 例如zeta隻右眼根本唔啱size(我兩隻都係咁, 有待証實係咪全部都係咁, 定只係個案), 我有隻zeta隻角尖摺左, 有d分模線嘅位飛晒邊咁.

相薄
舊 09-04-14, 10:00 PM   #1037
靈格斯
Crazy Gamer

註冊日期: Jan 2003
MK-II執返靚個頭都幾大工程
如果講qc MK-IV好似仲大鑊過Z

舊 09-05-14, 12:22 AM   #1038
Rance
The One
ガハハ

PSN  IDRance1219
XBox Live GamertagRance1219
買左套next 22....隻黑MK-II少左塊面....

舊 09-05-14, 12:04 PM   #1039
地獄黑仔王

引用:
正常應該係...
但可能隻zeta太多工序又限制喺不合理時間內完成, 搞到求其整?
隻the-O少上色位, 就咁望過下, d色真係好正常.

但除左上色其實都仲有好多問題, 例如zeta隻右眼根本唔啱size(我兩隻都係咁, 有待証實係咪全部都係咁, 定只係個案), 我有隻zeta隻角尖摺左, 有d分模線嘅位飛晒邊咁.
[天真] 我以為真係用人手油上色 [/天真]
竟然係噴不如用機器噴?

BTW, 見 next 23,24 又係連住二個月出, 唔知 next 24 會唔會又出事...

舊 09-05-14, 12:06 PM   #1040
地獄黑仔王

引用:
作者: Rance 查看文章
買左套next 22....隻黑MK-II少左塊面....
又無塊面? 1 套買應該可以拎番去換?
之前好似有版友 SP 03 又係無塊面...

舊 09-05-14, 11:11 PM   #1041
hiyoko
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2007
我又加入插笨呆一分子先...
今輯質量真係想殺人,隻MK2塊面真係就快甩、安唔實咁款,Z就甩色嚴重...
THE O最正常似乎係因為本身無乜上色
某碌全灰的物體唔想講,不知所謂

越南貨真係呢

引用:
又無塊面? 1 套買應該可以拎番去換?
之前好似有版友 SP 03 又係無塊面...
就係我中伏囉

此篇文章於 09-05-14 11:15 PM 被 hiyoko 編輯。
hiyoko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-06-14, 12:58 AM   #1042
大覺屋師真
The One

angry

mk2塊面我搵到解決方法
大力拉塊面出來,將頭果邊接合位剪薄佢, 攝番塊臉入d咁就冇咁怪樣...
我吾明佢點解可以連開個模都開錯.
其實明明成個系列都走上軌道,隻G防衛者既design真係正到呢. 但笨大硬係要做埋d白痴野

咁嬲係因為, 我今日拆多幾隻來玩,發覺第二隻白mk2比左隻mk4左手我..................
有冇人隻mk4放錯左隻mk2左手呀.....

相薄

此篇文章於 09-06-14 01:12 AM 被 大覺屋師真 編輯。
舊 09-06-14, 09:53 AM   #1043
地獄黑仔王

引用:
mk2塊面我搵到解決方法
大力拉塊面出來,將頭果邊接合位剪薄佢, 攝番塊臉入d咁就冇咁怪樣...
我吾明佢點解可以連開個模都開錯.
其實明明成個系列都走上軌道,隻G防衛者既design真係正到呢. 但笨大硬係要做埋d白痴野

咁嬲係因為, 我今日拆多幾隻來玩,發覺第二隻白mk2比左隻mk4左手我..................
有冇人隻mk4放錯左隻mk2左手呀.....
不如打電話上睡記搞算, 咁都搵得番隻左手真係難過中六合彩...
btw, 高登有圖有文講點搞番好 MK-II 個樣

舊 09-06-14, 09:55 AM   #1044
地獄黑仔王

引用:
作者: hiyoko 查看文章
就係我中伏囉
最後點? 做無面高達

舊 09-06-14, 10:03 AM   #1045
大覺屋師真
The One

引用:
不如打電話上睡記搞算, 咁都搵得番隻左手真係難過中六合彩...
btw, 高登有圖有文講點搞番好 MK-II 個樣
講笑姐
我都係叫鋪果邊幫我換好了

相薄
舊 09-06-14, 02:18 PM   #1046
地獄黑仔王

引用:
講笑姐
我都係叫鋪果邊幫我換好了
散抽就真係要硬食...

舊 09-13-14, 01:33 PM   #1047
hiyoko
Crazy Gamer

註冊日期: Aug 2007
引用:
最後點? 做無面高達
留返件袍,本體送焚化爐
hiyoko 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-14, 10:34 AM   #1048
地獄黑仔王

引用:
作者: hiyoko 查看文章
留返件袍,本體送焚化爐
part 都唔要又唔拎去睡記換?

舊 09-14-14, 11:40 AM   #1049
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

再販貨都係越南....會唔會成條line已經過晒去越南

http://soraoasis.blog.fc2.com/blog-entry-430.html

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 09-14-14, 12:13 PM   #1050
HI_Ricky
深山人士

註冊日期: Sep 2009
PSN  ID封左塵....
XBox Live Gamertag封左塵....
上油通常有2隻做法,
用1塊大鋼模放上n咁多件再合住只露出要油位置,嘖完照燈就得
令一種就cheap d 唔用鋼模, 用cut 好的吸索/鐵片拍上去就咁嘖

後者最大問題係屈彎吸索/鐵片角度有問題所以攪成咁

http:/www.machouse.hk
https://www.facebook.com/machouse2004/
另回收/維修各類特殊,開發,除錯 用途主機,可以PM 我
寵物用品 零售 http://www.applecare.com.hk
HI_Ricky 目前離線   回覆時引用此篇文章

標籤
BB戦士, SDガンダム, 元祖, 戰犯H

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
「SD GUNDAM WORLD 三国創傑伝」2019年7月放送開始 supermanlady 日本動漫畫討論版 33 07-27-19 01:51 PM

現在的時間是 01:52 PM

手機版 | APP版