Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 日本動漫畫討論版

主題工具 顯示模式
舊 07-11-14, 07:21 AM   #776
細路翔
The One

註冊日期: Sep 2003
引用:
作者: pet3 查看文章
不要選擇性無視好嗎
無得擋的情況下

你點衝上去

你懂跑
敵人不懂狂射嗎?

沒超反應+斬彈 你行到幾秒?

上邊的條件只是非要害不會即死(hp扣到0照死)
射中不會影響行動能力
以上這2個條件 就是現代射擊遊戲都是這樣

你玩cod 你去只用刀光明正大去衝去斬看看

MGO 雷電 :桐人你和我是好朋友呢0.0/
你地自己話唔好用現實黎比較架喎,
我玩bf、cod、halo、甚至auma3都成日見到人頹衝架喎
相對真實既auma3就唔洗講,cod比人打中基本上會移動減慢,bf直程唔中槍受到壓制火力都會睇唔到野,係得halo系列主角係強化人+內置能量盾先附合你地"現代fps比人打中唔會影響行動"既條件

你地有無真係玩過fps架a

唔衝點搶據點

halo更加唔洗講,真係差唔多每個場都見到有人用動力鎚同精英把劍衝仲排頭幾名

1.首先係作者話隻game好高程度上物理演算都貼近現實,全世界得一個人可以去錯時代咁做雷電又係你地講既

2.然後你地又話太現實好似auma3咁隻game會賣唔出,咁依點我都buy埋啦,但咁就無理由大家既角色都同士官長差唔多性能既時候全日本得一個人玩近戰啦

所以除左主角光環壓制全個伺服器既人既智商外我睇唔出點解班"職業玩家"(笑)見到人劈子彈就唔識還手咁

如果又要順你地意"再"拉返近少少現實、以人類關節做到既動作上限,我覺得用手槍剩打腳已經壓制住偉大既桐神,劍既性質基本上係應付唔到針對下方既攻擊

至於雷電,好明顯小島都覺得mgs2太誇張所以再下次比佢出場就變左生化忍者

英國說大家抱團死

此篇文章於 07-11-14 07:48 AM 被 細路翔 編輯。
細路翔 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-14, 08:27 AM   #777
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
其實不就是一隻連主角都認bug左的角色做出開掛的行為嗎?可以講咁耐……(我睇到聖母一半無睇,後面有無拿返出來用唔知)

舊 07-11-14, 08:34 AM   #778
細路翔
The One

引用:
作者: 尼路 查看文章
其實不就是一隻連主角都認bug左的角色做出開掛的行為嗎?可以講咁耐……(我睇到聖母一半無睇,後面有無拿返出來用唔知)
重點唔係其他玩家打機都打到好怕死咁?

然後見到有個傻佬出黎格劍佢地既反應就好似神降臨咁?

最起碼我玩十年前d fps已經堅揪一堆人鐘意用刀仔、手槍、散彈零距離肛你

英國說大家抱團死
舊 07-11-14, 08:37 AM   #779
pet3
The One

註冊日期: Oct 2007
引用:
作者: 細路翔 查看文章
你地自己話唔好用現實黎比較架喎,
我玩bf、cod、halo、甚至auma3都成日見到人頹衝架喎
相對真實既auma3就唔洗講,cod比人打中基本上會移動減慢,bf直程唔中槍受到壓制火力都會睇唔到野,係得halo系列主角係強化人+內置能量盾先附合你地"現代fps比人打中唔會影響行動"既條件

你地有無真係玩過fps架a

唔衝點搶據點

halo更加唔洗講,真係差唔多每個場都見到有人用動力鎚同精英把劍衝仲排頭幾名

1.首先係作者話隻game好高程度上物理演算都貼近現實,全世界得一個人可以去錯時代咁做雷電又係你地講既

2.然後你地又話太現實好似auma3咁隻game會賣唔出,咁依點我都buy埋啦,但咁就無理由大家既角色都同士官長差唔多性能既時候全日本得一個人玩近戰啦

所以除左主角光環壓制全個伺服器既人既智商外我睇唔出點解班"職業玩家"(笑)見到人劈子彈就唔識還手咁

如果又要順你地意"再"拉返近少少現實、以人類關節做到既動作上限,我覺得用手槍剩打腳已經壓制住偉大既桐神,劍既性質基本上係應付唔到針對下方既攻擊

至於雷電,好明顯小島都覺得mgs2太誇張所以再下次比佢出場就變左生化忍者
你所講的情況是死後幾多秒會"復活"?

雷電是因為比現實人類強不是人所以沒問題?
但同人的遊戲人物也不是現實的人物
他跑跑跳跳我不覺得是正常人做到

你無玩過MGO吧?(mgs4網戰)

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
pet3 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-14, 08:45 AM   #780
細路翔
The One

引用:
作者: pet3 查看文章
你所講的情況是死後幾多秒會"復活"?

雷電是因為比現實人類強不是人所以沒問題?
但同人的遊戲人物也不是現實的人物
他跑跑跳跳我不覺得是正常人做到

你無玩過MGO吧?(mgs4網戰)
兜咁耐你講一句主角威能最高咪夠
除左對我作人身攻擊外,你地根本兜唔到點解全日本得桐神會玩近戰

你地唔係覺得課金、重生時間、技術問題會影響d hardcore玩家呀嘛?
網遊廢人生產量排名世界第二既日本喎

一個用網遊做題材既故事寫到得主角同佢既後宮係全日本top class無人覺得根本似單機game多d?

仲有我認我真係無玩mgo,唔似你掂都無掂過cod就拎出黎講

話時話我一直強調緊如果全部玩家都有雷電既體能,咁應該做唔到雷電都會有人出黎扮範馬勇次郎架喎
唔好扯開話題啦

英國說大家抱團死

此篇文章於 07-11-14 08:56 AM 被 細路翔 編輯。
舊 07-11-14, 09:02 AM   #781
pet3
The One

玩家天資不足
你比部nt1佢
都係輸比渣古

有得復活和死了就輸比賽
後者有人用劍玩先算啦 (技能無得重養,無得開分身)

MGO 被打死後不會復活
之後就只能看著其他人玩
直接完場OTL

2月2日 P3R,2月29日 FF7-2 ,3月8日 聖獸之王, 3月22日 浪人崛起,6月法環DLC

日期未定 ,PS5 SYNDUALITY , 暗喻幻想, 龍珠Z Sparking! ZERO, 界之軌跡,高達創壞者4
FGO 目標預算
4月 獸尼綠(寶二),獸提媽(情況下寶二),7月 術摩根,8月水妖藍(寶二),水術呆,1月大和武尊
舊 07-11-14, 09:09 AM   #782
細路翔
The One

依個故事除左主角群之外既玩家好明顯唔係天資不足
而係有知能上既障礙症

我認我對依種得主角智商正常虐待殘障人士既作品好反感

https://www.youtube.com/watch?v=afWHxSQz_3U

依條友完全講中晒成個系列既問題

AW反而就進步(醒目?)左唔抬肥雪抬黑雪姬上神檀

英國說大家抱團死

此篇文章於 07-11-14 09:11 AM 被 細路翔 編輯。
舊 07-11-14, 09:10 AM   #783
nomezero
Game Master

註冊日期: Jul 2004
PSN  IDnome0818
引用:
兜咁耐你講一句主角威能最高咪夠
除左對我作人身攻擊外,你地根本兜唔到點解全日本得桐神會玩近戰

你地唔係覺得課金、重生時間、技術問題會影響d hardcore玩家呀嘛?
網遊廢人生產量排名世界第二既日本喎

一個用網遊做題材既故事寫到得主角同佢既後宮係全日本top class無人覺得根本似單機game多d?

仲有我認我真係無玩mgo,唔似你掂都無掂過cod就拎出黎講

話時話我一直強調緊如果全部玩家都有雷電既體能,咁應該做唔到雷電都會有人出黎扮範馬勇次郎架喎
唔好扯開話題啦
所以我咪話當睇MATRIX囉
得NEO識避子彈嘛
其他人諗都冇諗過
--------------------------------
我係真係覺得你咁樣睇好鬼辛苦
魔劣係咁自己打臉插佢都冇乜野
呢邊最多就同現有各類遊戲環境有落差就無視佢算喇

舊 07-11-14, 09:26 AM   #784
細路翔
The One

引用:
作者: nomezero 查看文章
所以我咪話當睇MATRIX囉
得NEO識避子彈嘛
其他人諗都冇諗過
--------------------------------
我係真係覺得你咁樣睇好鬼辛苦
魔劣係咁自己打臉插佢都冇乜野
呢邊最多就同現有各類遊戲環境有落差就無視佢算喇
其實成個SAO系列最似一隻MMORPG既,就係桐爺同佢老婆既性格塑造同表現基本上完全唔立體
你唔會舉到個例子令你覺得"係某個狀況下依個角色肯定會做某種行為去表達佢有咩信念同行動理由"

真係似足我地係PSO2入面開既角色

由頭到尾都比人老點

英國說大家抱團死
舊 07-11-14, 09:27 AM   #785
嘿哈兒
The One
影相真係博大精深~~

註冊日期: Aug 2002
Wii U ID↑プスドラID
3DS Friend Code105 743 596
討論方向係唔係錯晒呢????
係空想小說入面討論物理定律,跟本一開始就錯誤...
我覺得大家想討論係唔係應該係劇情既合理性同世界觀既平衡性好D??
哩D係考驗作者既文筆同架構能力,正如金庸既小說好睇唔係佢武功勁,而係佢人物既關系寫得好,同武功既變化大同有特色.
哩兩年特別多主角無敵番,以上季無敵兄妹番來睇,魔劣同ngnl都係無敵兄妹,但落差點解咁大?就係因為魔劣只係一味講兄妹點樣勁,點樣做就可以破解到魔法,劇情後宮得來太表面.
ngnl 雖然都會講兄妹點樣無敵,但相對敵人一定有一項能力係壓過兄妹的,兄妹就要係哩個壓倒性能力前用自己既強項win到對面,同樣都會收做後宮,但感覺就合理好多,唔似魔劣咁,d女好似發情咁接近哥哥..a

嘿哈兒 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-14, 09:31 AM   #786
pet3
The One

小說明明就有人做過練劍但炒到爆最後全部人改回用槍

第一次大賽有美國人用實刀贏了 ,有人抄但不是最強反應級別抄不到
之後伺服器分家

到現在桐人

你有睇小說的話
就不會說點解無人學啦
是想學但做不到嘛

世上當然不止桐人一個是最強反應級,但絕對不會多
但這遊戲只是開了3個月
也不是人人想玩。桐人原本都不想玩架

有開名的最強反應級別只有桐人和絕劍嘛

FGO 目標預算
舊 07-11-14, 09:34 AM   #787
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
依個故事除左主角群之外既玩家好明顯唔係天資不足
而係有知能上既障礙症

我認我對依種得主角智商正常虐待殘障人士既作品好反感

https://www.youtube.com/watch?v=afWHxSQz_3U

依條友完全講中晒成個系列既問題

AW反而就進步(醒目?)左唔抬肥雪抬黑雪姬上神檀
有睇小說都知桐子一對舊SAO高等玩家就冇晒優勢,俾人追九條街係常事

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-14, 09:36 AM   #788
細路翔
The One

好似上面你管條片個條友講咁

SAO同魔劣都係花好大篇幅咁描寫個狀況有幾認真,但實際表達出黎個演出手法同處理就兒戲到爆

不過魔劣再衰D

感覺依兩個故事就係用個好似好潮既題材套一個上世紀50年代既劇本公式落去咁

英國說大家抱團死
舊 07-11-14, 09:42 AM   #789
pet3
The One

引用:
作者: casio 查看文章
有睇小說都知桐子一對舊SAO高等玩家就冇曬優勢,俾人追九條街係常事
明明好多小說講完
佢好似完全唔知咁
但又講睇到uw篇

好似上次哥哥大人咁 直接講無睇小說算啦
雖然講完 原理 他還是會對架空世界說現實做不到啦

打從有完全體感 腦加速遊戲/ 魔法
就已經和現實有分歧了

FGO 目標預算
舊 07-11-14, 06:24 PM   #790
小特特
God of Gamer
薔薇騎士団

註冊日期: Jan 2004
3DS Friend Code1805 2977 8497
PSN  IDardnades-jpn
其實真係主角威能咪解釋到囉,有咩好討論
認為SAO作為一套作品係唔得既人,望下賣數認清楚下現實啦bbb

Blog

pixiv
小特特 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-11-14, 06:59 PM   #791
casio
Ultimate Gamer

註冊日期: Apr 2005
引用:
作者: 小特特 查看文章
其實真係主角威能咪解釋到囉,有咩好討論
認為SAO作為一套作品係唔得既人,望下賣數認清楚下現實啦bbb
單純有位仁兄死都要插遊戲D動作現實做唔到
插GGO唔砍得子彈前,係咪應該講ALO人類都冇翼應該唔識飛先,就算遊戲中有翼,因為現實人類冇翼所以冇可能飛到

呢個世界從來無話自己講野吾可以前後矛盾
casio 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-14, 12:53 AM   #792
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
【Blu-ray】TV ソードアート・オンラインII 1 完全生産限定版

価格:7,800円+624円(税)
ポイント: 390
在庫:好評受付中

発売日:2014/10/22 発売

≪収録内容≫
3話 収録

舊 07-12-14, 06:24 AM   #793
朔望~
Game Master
妹控

又其實小說入面桐人都唔會完全將自己暴露係槍雨之下黎擋子彈嘛
佢都有走位(怎至逃走)同搵掩護位等時機

所以並唔會有因為中彈而令身體動作/反應有誤差既情況出現

D3: Enhance#3299
CC: 144,917,878 主掛強運/田村 另80貓娘/60姬劍/65青山(放置中)
朔望~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-12-14, 07:06 AM   #794
RPG之鬼
God of Gamer

註冊日期: Sep 2002
大家真係好根性,還以為有新內容講,原來仍然LOOP緊

舊 07-12-14, 11:48 AM   #795
money
Advance Moderator
◆.西野司命.◆

註冊日期: Mar 2002
『ソードアート・オンラインII』第2話“氷の狙撃手”の先行カット&あらすじをお届け! 強敵との出会いを求めるシノンは、窮地にどう動くのか? http://t.co/G4PuTjSFtk #sao_anime #sao http://t.co/A2wPZLYUDl

舊 07-12-14, 11:54 PM   #796
~Sau~
Game Master
WA2深度中毒者

註冊日期: Feb 2008
PSN  IDSauWong2015
睇完熟肉, 今集進度好慢+都幾拖下....

應該要下集尾/第四集先可以睇桐子
~Sau~ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-14, 12:08 AM   #797
CMS
Game Master

註冊日期: Feb 2002
24集, 太多空間可以拖
CMS 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-14, 01:27 AM   #798
shooter
Game Master

註冊日期: Jan 2005
引用:
作者: ~Sau~ 查看文章
睇完熟肉, 今集進度好慢+都幾拖下....

應該要下集尾/第四集先可以睇桐子
唔夠緊湊,有D悶既感覺.... 可能係 BGM 唔夠力,要到最後單挑 minigun時, BGM 先有好轉。
shooter 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 07-13-14, 11:36 AM   #799
細路翔
The One

個傻佬唔係高手黎架咩

點解條女衝到面前都唔識換手槍打依d基本技能wwww

二次元d sniper真係好鐘意衝前打(?

正如當年鋼彈00 lock on兄弟都鐘意格劍(?

英國說大家抱團死

此篇文章於 07-13-14 11:39 AM 被 細路翔 編輯。
舊 07-13-14, 11:59 AM   #800
尼路
The One

註冊日期: Dec 2002
24集都係講ggo?用足一集去打……

標籤
ソードアート・オンライン, 刀劍神域

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] 劇場版「ペルソナ3」総合THREAD丨A-1 Pictures制作 Vol.2 money 日本動漫畫討論版 268 02-01-24 05:12 AM
[動畫] 川原礫「アクセル・ワールド (加速世界)」総合THREAD丨 二期確定?! Vol.2 money 日本動漫畫討論版 1008 01-14-24 06:11 PM
[動畫] 梅津泰臣監督「ガリレイドンナ」総合THREAD丨A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 88 06-29-19 02:22 PM
[動畫] 川原礫「ソードアート・オンライン(SAO)」第19話「ルグルー回廊」丨 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1000 11-14-12 09:25 AM
[動畫] 川原礫「ソードアート・オンライン(SAO)」第7話「心の温度」丨OP:LiSA ED:戸松遥 A-1 Pictures制作 money 日本動漫畫討論版 1001 09-02-12 11:10 AM

現在的時間是 11:02 AM

手機版 | APP版