Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 娛樂興趣區 > 娛樂資訊潮流頻道 > 電影版

主題工具 顯示模式
舊 06-29-19, 11:50 AM   #101
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
睇完IMAX,有番多啲估你唔到劇情,唔错

C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-19, 12:09 PM   #102
Sar8
The One

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDOrzAR8
XBox Live GamertagOrzAR8
引用:
作者: 鈴蘭 查看文章
片尾

照Marvel's Spider Man果種演法 其實我諗Peter未必會變全球戰犯
一來本身Spider Man有一定人氣,二來係Mysterio太新
我諗最後都係會變番去得番Jonah Jameson同小部份人深信不疑
反而問題係Peter而家揚開左之後同Flash個關係會變成點.....Flash係真心祟拜Spider Man
睇完真係好有衝動開番隻game玩,反正DLC我未玩

問題來了 究竟Nick Fury係幾時開始同Talon調位
不過呢件事亦都埋下左Phase4可能真係會有Secret Invasion.......而個罪魁禍首變成Nick Fury,佢似乎太信Skull了
即使Talon真係當Nick Fury係朋友,但總會有鷹派既Skull.......
搞到我都想玩
我連買都未買,呢排好似話減價

舊 06-29-19, 02:10 PM   #103
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

註冊日期: May 2004
3DS Friend Code3695 1429 8736
PSN  IDSatoulingJP
XBox Live GamertagSatouLing
引用:
作者: Sar8 查看文章
搞到我都想玩
我連買都未買,呢排好似話減價
佢最尾果幾分鐘 我覺得係根本就係做比D有玩過隻game既人既Fan Service
因為隻game入面你就係8成時間都做緊果D野

ペルソナ5
2016/09/15 ON SALE
さあ、はじめるとしよう。貴方の心をいただこう!

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新
鈴蘭 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-19, 02:28 PM   #104
半人馬-RigiL-
Game Master

註冊日期: Jun 2007
勁好睇,我愛失敗的人!!!
由手機版發出
半人馬-RigiL- 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-19, 03:35 PM   #105
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
紅色字為回覆

引用:
片尾

照Marvel's Spider Man果種演法 其實我諗Peter未必會變全球戰犯
一來本身Spider Man有一定人氣,二來係Mysterio太新
我諗最後都係會變番去得番Jonah Jameson同小部份人深信不疑

兄弟,你太睇少Fake News嘅破壞力了。香港一個電視台同大量報紙日日Fake News洗班廢老嘅腦大家有目共睹。

反而問題係Peter而家揚開左之後同Flash個關係會變成點.....Flash係真心祟拜Spider Man
睇完真係好有衝動開番隻game玩,反正DLC我未玩

可能會變成好似第一版三部曲嘅Harry Osborne。Harry同Flash都係有錢少爺仔,之後以為蜘蛛俠係「殺父仇人」就成為第二代Green Goblin。同樣地,Flash可能對蜘蛛俠極度失望,然後就被Venom上身

問題來了 究竟Nick Fury係幾時開始同Talon調位

都話Fury放假將手頭上嘅事情掟晒俾Talos囉

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-19, 04:15 PM   #106
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
紅色字為回覆
SPOILER

Spider Man照樣去四圍幫人既話 我諗其實最後都係差唔多
比Spider Man救既人自自然然會對番佢有好感,然後懷疑Fake News既真確性
不過一定有個好難過既時期架啦

Flash果段你講得岩,好可能會係咁.......而且後尾又埋左個其實Flash既家庭生活應該唔理想既伏筆

最後果句 我係指究竟Nice Fury幾時開始放左假
我指既係會唔會連葬禮果個都係Talos黎......雖然我諗應該唔係.....

話時話 PV果段對著班差佬講笑話我要做埋你地果份果段係直頭無左

ペルソナ5

黑名單︰kennnz LEGOCAPTOR nakakula
隨時更新

此篇文章於 06-29-19 04:20 PM 被 鈴蘭 編輯。
舊 06-29-19, 04:51 PM   #107
野良猫
God of Gamer
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
SPOILER

Spider Man照樣去四圍幫人既話 我諗其實最後都係差唔多
比Spider Man救既人自自然然會對番佢有好感,然後懷疑Fake News既真確性
不過一定有個好難過既時期架啦

Flash果段你講得岩,好可能會係咁.......而且後尾又埋左個其實Flash既家庭生活應該唔理想既伏筆

最後果句 我係指究竟Nice Fury幾時開始放左假
我指既係會唔會連葬禮果個都係Talos黎......雖然我諗應該唔係.....

話時話 PV果段對著班差佬講笑話我要做埋你地果份果段係直頭無左
………

低毁新聞我都唔覺有咩太大影響性
正如你所講蜘蛛仔幫人有目共睹,而且成班人都見到係無人機投射出嚟嘅影像
條傻仔都係做咗一次戲,知明度有限,跟手位都未坐穩就被蜘蛛仔踼爆,
只要單眼佬操控一下報導話番俾群眾知自然好快冇咗件事

正如大家所預測下集敵人多數係富二代
真身被公開+同MJ一齊+家庭生活問題(尤其接機嗰幕伏筆)+响車度被打暈

野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-19, 05:41 PM   #108
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
覺得是歷年來最正的一套蜘蛛俠!作為MCU第三期最後一套電影,也絶對收貨!
片尾兩兩個彩蛋超展開!
入場前還擔心套戲前半會被鋼鐵人騎劫,結果是完全沒有這回事!

梅姨究竟係幾時知道Peter真身㗎?又會接受到的?上集明明話如果比她知道後,一定會擔心到唔比佢繼續做蜘蛛俠!

被消失的5年,有同學細佬老過阿哥

神秘客果然是還是一名老千!預告你呃唔到我嘅!

被梅姨說了蜘蛛第六感誤導咗!
第一戰時還在疑惑點解有蜘蛛感應還會打輸給神秘客?之後才知道原來仲未練成!

MJ在上一集已經覺得她是歷年最正!

情敵真係好鬼黑人憎!真係好想打數字佢!

肥仔還以為會成為人生大贏家,點知最後竟然閃分....

此篇文章於 06-29-19 05:54 PM 被 Dangerous-boy 編輯。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-19, 05:53 PM   #109
野良猫
肥倫

註冊日期: Feb 2008
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章
覺得是歷年來最正的一套蜘蛛俠!作為MCU第三期最後一套電影,也絶對收貨!
片尾兩兩個彩蛋超展開!
入場前還擔心套戲前半會被鋼鐵人騎劫,結果是完全沒有這回事!

梅姨究竟係幾時知道Peter真身㗎?又會接受到的?上集明明話如果比她知道後,一定會擔心到唔比佢繼續做蜘蛛俠!

神秘客果然是還是一名老千!預告你呃唔到我嘅!

被梅姨說了蜘蛛第六感誤導咗!
第一戰時還在疑惑點解有蜘蛛感應還會打輸給神秘客?之後才知道原來仲未練成!

MJ在上一集已經覺得她是歷年最正!

情敵真係好鬼黑人憎!真係好想打數字佢!

肥仔還以為會成為人生大贏家,點知最後竟然閃分....
紅字

上集最後嘅WHAT THE……
野良猫 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-19, 06:02 PM   #110
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
回樓上s:
點會用路人級演員做敵人
搵鬼睇咩
睇番MCU之前果啲配角/敵人選角仲大粒過主角
GG俠主角群選角仲要明顯就青春校園劇FEEL
本身就路人級

下套反派講緊奇洛李維B喎
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-19, 06:10 PM   #111
ComeLOLoh

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
無玩過隻game但有睇Trailer,最尾真係令我想起隻game。
SONY想谷下隻game既銷量掛?
幾好睇呀~

睇左2D 全景聲版,考慮緊擦多次睇咩版好…

我估下集
應該會講蜘蛛仔去報館打工…
同時搞惦對自己不利既傳聞

此篇文章於 06-29-19 06:13 PM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-19, 06:15 PM   #112
ComeLOLoh

另外原來一早…

《Marvel隊長》4大線索證實神盾局局長極可能不是「本人」|
https://www.nmplus.hk/683728/movie-2...fury-skrull/2/

舊 06-29-19, 06:18 PM   #113
Kain

註冊日期: Dec 2005
PSN  IDkain_jpn
引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
無玩過隻game但有睇Trailer,最尾真係令我想起隻game。
SONY想谷下隻game既銷量掛?
幾好睇呀~

睇左2D 全景聲版,考慮緊擦多次睇咩版好…

我估下集
應該會講蜘蛛仔去報館打工…
同時搞惦對自己不利既傳聞
...
連PP=GG俠都俾人爆埋啦,仲點扮野入去
何況不利消息源頭都唔係JJJ
Kain 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-19, 06:32 PM   #114
Kinny Riddle
Game Master

註冊日期: Jun 2006
引用:
作者: Dangerous-boy 查看文章

上集臨尾嘅時候入Peter間房時發現。Aunt May仲要差啲爆粗,不過即刻飛去credits

紅色字為回覆

另外

關於Nick Fury

而家知點解Peter提起Captain Marvel時Fury咁大反應「唔好亂講佢個名!」

原來係Talos假扮,Talos視CM為恩人,自然對任何人亂攞CM個朵好大反應。

Kinny Riddle 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-19, 06:57 PM   #115
王小虎

註冊日期: Apr 2002
Fury

佢只係扮放假,Nick Fury咁嘅人係唔會放假的。好明顯自Infinity War一役後佢已經覺得個地球個防衛線好唔足夠,所以要起個太空基地。甚至有可能係Avengers 1開始已經計劃去起,但起得來都要時間。

漫畫入面負責太空防線的基構就係叫S.W.O.R.D.(同SHIELD係互相對應),中文可以叫神劍局。SWORD全名係Sentient World Observation and Response Department,其實係源自X-Men漫畫,不過既然而家已經有翻版權,就點用都得了。

漫畫另一個負責保衛地球的部門,係近年Captain Marvel漫畫裡面的Alpha Flight改版。原本Alpha Flight係屬於加拿大的英雄隊,後來全隊去晒幫Captain Marvel上太空基地。

既然結尾搭咁大個太空base嚟做彩蛋,冇咩理由唔會有戲係繼續呢個基地的。最直接聯想到的就係Captain Marvel, Guardians of the Galaxy, Nova, Quasar, Fantastic Four, Adam Warlock。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-19, 07:10 PM   #116
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

SPOIL

其實今集係已經好強調Peter本身都係科學奇材
最後件Suit雖然製作係靠機械(工具) 但入面既設計係佢自己Design
再加上佢真正承繼左Tony既科技既話,咁其實我諗佢真係完全無必要去報館打工,而且佢已經揚晒了
反正好似PS4版咁去做科研實習生會更加似

至於原著既影相報導要素,其實最尾果段自拍我覺得係代表緊Spider Man要直接轉戰網上Media

同埋上面都有朋友貼左片 其實彩蛋正正話左比大家知其實A2既時候Nick Fury可能已經換左做Talos...
而其實Talos都可能幫左Nick Fury做左好多決策
最後Talos打電話比Nick Fury話佢就黎唔識答班Avengers去左邊 係因為Nick Fury應該果刻調晒班Avengers去宇宙?

ペルソナ5

隨時更新
舊 06-29-19, 08:34 PM   #117
C.Ryo
Game Master

註冊日期: Dec 2007
Wii U IDCRYO.HK
Nintendo Switch ID4426 5495 5212
PSN  IDCRyoHK
XBox Live GamertagCRYO HK
Spoil

東尼眼鏡個AI名好鬼正: Even Dead, I’m The Hero

今集咁玩,GG仔正式繼承東尼科技,咁之後可能變成入stark industry打工?
JJJ用番 JK Simmons幾有意思,不過戲中已經現代設定之下有學校綱台又有youtuber,GG仔無必要去做報館記者仔啦

最中意今次twist mystrio係科技智慧犯,令今集劇情好睇好多,成套係好睇過A4
班反東尼舊員工保存咗啲技術,唔知之後會唔會再出現呢

GG仔被開名係MCU有影響架咩? 東尼一早自爆之後都係大搖大擺,抺黑更加唔會見效

至於宇宙太空站,應該都係真Fury A4後先設立嘅 SWORD,A3佢先被啪走同用call機叫大媽,果時應該真係佢黎掛,Talos係收Fury order要佢比東尼眼鏡比GG仔

MCU next Phase 都似係GG仔帶領young avenges, 加sword連各種宇宙線人物

此篇文章於 06-29-19 08:38 PM 被 C.Ryo 編輯。
C.Ryo 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-19, 08:58 PM   #118
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

引用:
作者: C.Ryo 查看文章
Spoil

東尼眼鏡個AI名好鬼正: Even Dead, I’m The Hero

今集咁玩,GG仔正式繼承東尼科技,咁之後可能變成入stark industry打工?
JJJ用番 JK Simmons幾有意思,不過戲中已經現代設定之下有學校綱台又有youtuber,GG仔無必要去做報館記者仔啦

最中意今次twist mystrio係科技智慧犯,令今集劇情好睇好多,成套係好睇過A4

GG仔被開名係MCU有影響架咩? 東尼一早自爆之後都係大搖大擺,抺黑更加唔會見效

至於宇宙太空站,應該都係真Fury A4後先設立嘅 SWORD,A3佢先被啪走同用call機叫大媽,果時應該真係佢黎掛,Talos係收Fury order要佢比東尼眼鏡比GG仔

MCU next Phase 都似係GG仔帶領young avenges, 加sword連各種宇宙線人物

SPOIL

分分鐘連Dr. Octopus 都變埋以前係Tony D員工黎啦.........

ペルソナ5

隨時更新
舊 06-29-19, 09:04 PM   #119
sgouki
gakky奸爸dee

註冊日期: Jul 2002
除左新SUIT
劇情好滿意, 吐嘈致敬位都掂, 係新SUIT冇乜特別, 明白IRON SUIT太屈, 對的呢一般敵人收埋都正常, 但竟然吾係玩multi universe, 咁Xmen好難入返MCU

舊 06-29-19, 09:14 PM   #120
Dangerous-boy
D-boy

註冊日期: May 2011
引用:
作者: 野良猫 查看文章
紅字

上集最後嘅WHAT THE……
引用:
作者: Kinny Riddle 查看文章
紅色字為回覆
謝解答!
看來我有腦退化症了!上星期才攞第一集隻BD重溫,都竟然忽略咗

補充
肯定局長在CA2之前應該都係本尊,因為扮死時都係流紅血。

神秘客發明的裝置,原來就是在CA3開場時,東尼介紹的腦補裝置。
Dangerous-boy 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-19, 09:33 PM   #121
滅龍士
MHWs↓

註冊日期: Sep 2006
Nintendo Switch IDSW-0379-3311-1331
3DS Friend Code0362 0082 7760
PSN  IDMETSU_RYU_SHI
引用:
作者: C.Ryo 查看文章
Spoil
Q&A
會,上集臨尾禿鷹同蠍子響坐監果陣扯貓尾,神秘客條馬仔又留投影back-up做硬神秘客2世,擺明同SinisterSix鋪路啦
滅龍士 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-19, 09:36 PM   #122
亍 ◣
 ◥ jaVaj
神的4小時

註冊日期: Dec 2001
自從單眼佬破左貓爪法我只能用諧角睇佢

呢個思春期的失敗的麵算討好,雖然好多年少時犯下的錯但又唔怪得佢落,最後故事竟然做出平時佢最鐘意o既劇透係唔係故意的

呀姨雖然唔多戲份但係好騷

《唐韻》《集韻》丑玉切,音梀。小步也。左步爲彳,右步爲亍,合之則爲行字。又稍停也。
《左思•魏都賦》矞雲翔龍,澤馬亍阜。
《顏延之•赭白馬賦》纖驪接趾,秀騏齊亍。 
又《廣韻》中句切
音駐。義同。
亍 ◣ 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-29-19, 09:44 PM   #123
鈴蘭
The One
↘今日はもう寝ようぜ

May每次出場件衫都好性感 我好明白Happy既感受

ペルソナ5

隨時更新
舊 06-29-19, 11:55 PM   #124
ComeLOLoh

Young版Spidy既好處就係,May姐可以好後生好吸引!

舊 06-30-19, 12:30 AM   #125
王小虎

註冊日期: Apr 2002
身份的問題

本來漫畫Civil War其中一幕就係Spider-Man自揭面罩,然後搞到Aunt May比人暗殺,然後要簽魔鬼合同去同MJ離婚,最後搞到讀者怨聲載道。

MCU的英雄身份都唔係話冇意思,玩得太揚的有Iron Man 3,公開埋自己地址,點會冇人嚟炸你大屋。Ant-Man就算收收埋埋,Civil War一役後亦要被軟禁。

當然MCU Spider-Man未去到漫畫個階段,漫畫的Spider-Man敵人係數之不盡,而家MCU數埋都唔夠五個,甚至Vulture好有義氣咁知道佢身份都唔爆。所以話要比人復仇的情節會比較薄弱(同埋我都好唔鐘意One More Day劇情出現喺MCU)。

不過MCU Spider-Man已經好唔跟舊路或原著,無論係第一集May知佢身份,或者到今集MJ甚至下一集全世界都知佢身份,真係有d估佢哋唔到。

我比較鐘意今次MCU版雖然冇不斷咁去提Uncle Ben名句,但其實兩集劇情都係圍繞喺能力同責任,不過就會用個年輕人的角度去睇成件事。第一集一直想去威,結果比人鬧話佢唔配著佢件衫。今集一直想推卸責任,但最終都明白要挺身而出。而唔係單純話家長曾經說過的一句話,而真係自己喺錯誤中成長。
王小虎 目前離線   回覆時引用此篇文章

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[動畫] P.A.Works10周年記念作品「劇場版 花咲くいろは HOME SWEET HOME」BD&DVD 発売中 vol.2 supermanlady 日本動漫畫討論版 694 05-14-21 10:26 PM
Spiderman 3 S.T.A.R.S. 電影版 644 09-19-07 06:50 AM
Spiderman jerry Neo Entertainment TREND 1 04-02-05 08:40 PM
My Spiderman... 收藏品討論版 6 08-16-04 12:35 PM
spiderman 2 Q頭 電視遊戲討論版 2 07-01-04 12:51 AM

現在的時間是 01:05 AM

手機版 | APP版