Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > 其他 > 收藏品討論版

主題工具 顯示模式
舊 06-03-14, 03:50 PM   #601
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

註冊日期: Dec 2007
想問下焰語預言師
佢攻擊, 人地唔擋
應該係放逐兩張
例如佢放逐既第一張係巨大化
我可唔可以即刻用
令佢第二拳打大力d?

我只係同fd圍內casual play
我用緊果張焰語預言師係咁樣的

唔好比[錢]限制左你
女裝少年 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-14, 04:26 PM   #602
keijoey
Ultimate Gamer
桐乃 x MIX

註冊日期: Aug 2010
PSN  IDmeruruplay
XBox Live GamertagMeruruplay
我相信唔得,因為要計左戰鬥傷害先開始放逐

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

[3DS] 新絵心教室 pixiv
keijoey 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-14, 04:36 PM   #603
HM
God of Gamer

註冊日期: May 2007
除非中途有事故入左堆疊,否則一定係行晒成個戰鬥先可以再放spell
由手機版發出
HM 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-03-14, 04:54 PM   #604
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

thx, 如果係另一情況
剋邪神聖武士圖恩大天使一齊攻擊

咁係咪會響先攻傷害計算完後
因加左命trigger左圖恩大天使
兩隻都會放左一個+1/+1指示物
而令圖恩大天使打果拳大力d?
就算剋邪神聖武士比一隻2/3生物阻擋都唔使死?

因為咁樣有異能上左堆疊
就可以施放咒語?
舊 06-03-14, 05:42 PM   #605
HM

1. 正確
2. 講得唔好,應該還是不行的
舊 06-04-14, 12:36 AM   #606
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

註冊日期: Feb 2003
引用:
作者: 女裝少年 查看文章

我只係同fd圍內casual play
我用緊果張焰語預言師係咁樣的
img]http://i722.photobucket.com/albums/ww228/onview/71308A9E98108A005E2B_zps4b43d928.png[/img]
唔好比[錢]限制左你
有人用customize card 就覺得好正~

===

突然間問問今個星期六有冇人出~?
先去LC->再去starbucks 冒險

「snake」+「devil」+「madness」= 「soulless beast」
Cancer 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-14, 06:28 AM   #607
HM

引用:
作者: Cancer 查看文章

===

河馬COME I COME
舊 06-04-14, 09:00 AM   #608
keijoey
桐乃 x MIX

引用:

===

SB而家唔俾玩卡

Divine gate (打蛋Gate): 174,720,000
Puzzle and dragon (ありがとうガンホー): 192,998,723

舊 06-04-14, 09:08 AM   #609
HM

引用:
作者: keijoey 查看文章
SB而家唔俾玩卡
我地去開旺角場都無事
雖然亦真係好耐無去...
舊 06-04-14, 09:35 AM   #610
keijoey
桐乃 x MIX

引用:
作者: 平山深雪 查看文章
我地去開旺角場都無事
雖然亦真係好耐無去...
我諗你無視佢地警告都耐你唔何既

舊 06-04-14, 03:17 PM   #611
Insane Gamer
狂氣が唯一の友達さ

註冊日期: Jul 2011
PSN  IDm123654
引用:

===

河馬出現,我當然會出現幾點到lc??
我要表演鹽泡廠地
到時有無人有性趣 draft Conspiracy

勝ち抜く者の涙よ
負け行く者の涙よ
想いは同じですか
26378669 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-04-14, 03:42 PM   #612
狂氣が唯一の友達さ

引用:
作者: 女裝少年 查看文章
thx, 如果係另一情況
剋邪神聖武士圖恩大天使一齊攻擊

咁係咪會響先攻傷害計算完後
因加左命trigger左圖恩大天使
兩隻都會放左一個+1/+1指示物
而令圖恩大天使打果拳大力d?
就算剋邪神聖武士比一隻2/3生物阻擋都唔使死?

因為咁樣有異能上左堆疊
就可以施放咒語?
戰鬥階段規則,你要既答案就係裏面

戰鬥階段

戰鬥階段可再細分為下列五個步驟。它反映了魔法決鬥的一個特色:送生物去襲擊對手,藉由傷害對手或對手的生物來擊敗他們。玩家能在這個階段的每個步驟使用瞬間牌和異能。
開始戰鬥

這步驟沒有規定要完成的動作,也因此通常沒有事情發生。有些影響戰鬥的瞬間或異能適合在此階段使用,例如強制橫置某生物,讓它無法被宣告為攻擊者。
宣告攻擊者

你宣告你操控的哪些生物要進行攻擊,並分別指定其攻擊對象是對手玩家本身或是對手玩家操控的某隻鵬洛客。[7]
宣告攻擊者的動作只能進行一次,一但宣告完就不能再增減攻擊者或變更攻擊目標。宣告攻擊者的同時,必須橫置成為攻擊者的生物,在之前已被橫置或處於招喚失調的生物不能成為攻擊者。
宣告防守者

對手玩家宣告他操控的哪些生物要進行阻擋,並指定其阻擋對象是那隻攻擊生物。
宣告防守者的動作同樣只能進行一次,一但宣告完就不能再增減防守者或變更阻擋對象。一隻防守生物只能阻擋一隻攻擊生物,但可以宣告多隻防守生物共 同阻擋一隻攻擊生物(宣告後需讓攻擊玩家決定阻擋(分配傷害)的順序)。進行阻擋的生物不需要被橫置,但已被橫置的生物不能進行阻擋。招喚失調的生物一樣 能成為阻擋者。
因進入下個步驟(戰鬥傷害)後會直接進行傷害計算,玩家無法再干預戰鬥結果[8],故絕大多數影響戰鬥的瞬間或異能會在此步驟結束前施放。
戰鬥傷害

計算戰鬥所造成的結果。在規則上,一個戰鬥傷害步驟中的所有戰鬥和戰鬥傷害都是同時發生,不會有一組生物戰鬥的結果影響到另一組生物戰鬥的情況發生。
  • 若攻擊生物沒有被阻擋[9],它對目標的玩家或鵬洛克造成戰鬥傷害;被傷害的玩家或鵬洛克失去等同攻擊生物力量值的的生命或忠誠指示物。
  • 若攻擊生物被阻擋,攻擊生物和防守生物同時對對方造成等同自己力量值的戰鬥傷害。
  • 若攻擊生物被複數生物阻擋,以下述方式分配傷害:攻擊生物直接受到防守生物力量值總和的戰鬥傷害;攻擊玩家依前一個步驟決定的阻擋順序,將攻擊生 物的力量值依序分配給防守生物造成戰鬥傷害。在分配力量值時,必須先給前一隻足以造成致命傷害的量後才能繼續分配給下一隻生物。請注意,阻擋順序只是力量 值分配的順序,不代表防守生物的死去有先後之分,所有傷害依然是同時造成。
生物上累積的傷害等於或大於自己的防禦值,叫做受到致命傷害,該生物被摧毀並移入墳墓場。
若參與戰鬥的生物擁有先攻或連擊異能,這組生物會在原本的戰鬥傷害步驟前產生一個額外的戰鬥傷害步驟,先攻或連擊生物製造的傷害或在這個步驟先結 算。例如2/2的無異能生物A對上2/2有先攻異能的生物B:生物B在先攻的戰鬥傷害步驟先對生物A造成2點傷害,生物A被消滅並移入墳墓場。之後進入一 般戰鬥傷害步驟時,生物B的攻擊已結束,不再製造傷害;生物A已死去,不能對生物B造成傷害。
結束戰鬥

和開始戰鬥相同,在一般情況下無事發生。玩家能利用此階段,在戰鬥後、進行動階段前使用瞬間或異能。
好耐之前都有玩customize card,附上小弟d作品

勝ち抜く者の涙よ
負け行く者の涙よ
想いは同じですか
舊 06-04-14, 04:08 PM   #613
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

引用:
SB而家唔俾玩卡
我聽講都係...
越來越難揾地方玩了orz

我想當唔知住lol

====

各位, sorry
我發現星期六個日...原來我唔出得..
唔好意思..

我下次再問之前會攪清楚先orz

「snake」+「devil」+「madness」= 「soulless beast」

此篇文章於 06-04-14 04:14 PM 被 Cancer 編輯。
舊 06-04-14, 04:21 PM   #614
ammms
渣根懦夫

引用:
我聽講都係...
越來越難揾地方玩了orz

我想當唔知住lol

====

各位, sorry
我發現星期六個日...原來我唔出得..
唔好意思..

我下次再問之前會攪清楚先orz
我就奇怪
星期六不是總選嗎

舊 06-04-14, 04:33 PM   #615
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

引用:
作者: ammms 查看文章
我就奇怪
星期六不是總選嗎
真係唔係,
絕對同總選冇關

真係唔關事..
係咁O岩有客到....

所以真係唔關事...

舊 06-04-14, 04:38 PM   #616
HM

即係流局確?
舊 06-04-14, 07:10 PM   #617
Cancer
Crazy Gamer
我係嘍囉,我係下等

引用:
即係流局確?

yes sorry
下次再約

舊 06-15-14, 08:09 PM   #618
HM

http://magic.tcgplayer.com/db/deck.asp?deck_id=1203720

終於我都砌modern了
唔好嫌我副deck弱就得
舊 06-15-14, 10:33 PM   #619
mgsyfw

註冊日期: May 2010
PSN  IDmgsyfw
XBox Live Gamertagmgsyfw
引用:
http://magic.tcgplayer.com/db/deck.asp?deck_id=1203720

Budget deck 我建議2種
1 純黑侵染
http://magic.tcgplayer.com/db/deck.asp?deck_id=1199325
(可以比較快end game,用pike插落毒獸比鞭度mana cost較少同可以快了結對手)

2 A大玩過既藍Tron,要齊卡少少可以參考
http://magic.tcgplayer.com/db/deck.asp?deck_id=1203605

另外就係有一定戰力既 Soul sisters

同先前都見人玩下既綠DEVOTION同藍黑神器,不過強度一般般
mgsyfw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-16-14, 12:31 AM   #620
keijoey
桐乃 x MIX

7月隻magic 2015竟然可以自由組deck

舊 06-16-14, 02:12 AM   #621
女裝少年
Game Master
おねーちゃん大好き~

引用:
7月隻magic 2015竟然可以自由組deck
ps系冇份
舊 06-16-14, 07:59 AM   #622
HM

引用:
作者: mgsyfw 查看文章
1 純黑侵染
http://magic.tcgplayer.com/db/deck.asp?deck_id=1199325
(可以比較快end game,用pike插落毒獸比鞭度mana cost較少同可以快了結對手)

http://magic.tcgplayer.com/db/deck.asp?deck_id=1203605

同先前都見人玩下既綠DEVOTION同藍黑神器,不過強度一般般
估唔到modern有平野玩
舊 06-16-14, 09:03 AM   #623
ammms
渣根懦夫

引用:
作者: mgsyfw 查看文章
1 純黑侵染

Tron 應該係無口大師果副勁 d
我唔捨得收亞龍卷引擎同 Remand
會冇咁穩定
但跟 decklist 砌應該勝率都唔差

我仲有一兩副 2 turn kills 果 d modern 都係好平
起手齊咭好快贏
起手唔齊咭好快 GG
仲有河馬上次介紹
官網果副 play all the turns 都好玩得黎唔會太貴

舊 06-16-14, 11:48 PM   #624
mgsyfw

註冊日期: May 2010
PSN  IDmgsyfw
XBox Live Gamertagmgsyfw
引用:
作者: ammms 查看文章
Tron 應該係無口大師果副勁 d
我唔捨得收亞龍卷引擎同 Remand
會冇咁穩定
但跟 decklist 砌應該勝率都唔差

我仲有一兩副 2 turn kills 果 d modern 都係好平
起手齊咭好快贏
起手唔齊咭好快 GG
仲有河馬上次介紹
官網果副 play all the turns 都好玩得黎唔會太貴
A大副野算幾齊,亞龍捲唔駛多,2支(1正DECK 1SIDEBOARD已經好好,最盡先3支,但效果一般)
藍TRON主力應該打

1. Sundering Titan (要2隻以上,3隻最好)
2. Mindslaver

呢2個win con好穩, REMAND算OP,但冇4都唔代表乜,藍TRON有餅有龍卷裂空有楊生冇咁怕鹽,係技術含量高既DECK,好玩

此篇文章於 06-16-14 11:51 PM 被 mgsyfw 編輯。
mgsyfw 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 06-17-14, 06:37 AM   #625
狂氣が唯一の友達さ

引用:

呢副咪係你som副standard 副deck真係要大改.打獸唔得,無win con,sidebroad又太重殺.
不過受到你影響,試砌咗副mono black devotion deck. 如果唔用Liliana of the VeilPhyrexian Obliterator 個價可以平一半,而且大部份卡都好易收到.可以參考一下

http://magic.tcgplayer.com/db/deck.asp?deck_id=1203923

勝ち抜く者の涙よ
負け行く者の涙よ
想いは同じですか

此篇文章於 06-17-14 06:49 AM 被 26378669 編輯。

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
Magic: The Gathering 討論交流區 turn8 ~M14 發售中~ Cancer 收藏品討論版 1001 09-20-13 12:06 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn7 簡.. 收藏品討論版 1002 04-07-13 09:36 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn6 簡.. 收藏品討論版 1000 09-21-12 11:29 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn5 簡.. 收藏品討論版 1000 06-11-12 10:45 PM
Magic: The Gathering 討論交流區 turn4 簡.. 收藏品討論版 1000 03-17-12 02:35 PM

現在的時間是 05:21 AM

手機版 | APP版