Games Animation Forum

返回   Games Animation Forum > GAF區 > 電視遊戲討論版

主題工具 顯示模式
舊 05-23-15, 02:51 PM   #851
ComeLOLoh
God of Gamer

註冊日期: Apr 2007
PSN  IDChun-li
PS4 Online中

舊 05-25-15, 01:06 AM   #852
zzz
Senior Gamer

註冊日期: Nov 2005
我應唔應該練大制? 出去參加正式比賽果D高手係咪全部用大制架?

我發覺用手制好難出招
我用custom制的
基本四粒制係跟type a, △=P ◯=K □=H ×=T
我已經將無咁常用既特別動作set做L1, 換人set做L2
而最常用既P+K set做R1, H+K set做L2
但係, 如果要按P+T, 依D對角制, 用手制一隻手指公就好難按了

而且, 方向制亦係一個問題, 好易出錯, 想chok後, 好易chok左後上, 後下. 想chok後下, 又好易chok左後或下

依D問題, 唔用大制, 好似無解.

此篇文章於 05-25-15 01:23 AM 被 zzz 編輯。
zzz 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-15, 12:11 PM   #853
ComeLOLoh

大掣啦,我以前DOA4玩到個手掣爛左不特只,隻手起枕,360側邊個凹位搞到隻手流血添。
雖然PS手掣無呢個問題。但都係大掣好好多。特別係對香港本地人,我覺得差唔多個個都係高手。
雖然DOA5LR好多招易入左,但都係大掣好d。

用細手掣既話,唔好正常地用手指公按,改用第二、三、四手指按 H, P, K

此篇文章於 05-25-15 12:13 PM 被 ComeLOLoh 編輯。
ComeLOLoh 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-15, 06:17 PM   #854
DOA xA2raeL
Insane Gamer
DOA玩家

註冊日期: Feb 2014
PSN  IDxA2RAELo
XBox Live GamertagxA2raeL
打咁多年格鬥都未用過一次大掣
我都想試下
DOA xA2raeL 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-15, 10:04 PM   #855
zzz

引用:
作者: ComeLOLoh 查看文章
大掣啦,我以前DOA4玩到個手掣爛左不特只,隻手起枕,360側邊個凹位搞到隻手流血添。
雖然PS手掣無呢個問題。但都係大掣好好多。特別係對香港本地人,我覺得差唔多個個都係高手。
雖然DOA5LR好多招易入左,但都係大掣好d。

用細手掣既話,唔好正常地用手指公按,改用第二、三、四手指按 H, P, K

有無比賽影片可以睇到外國的高級比賽, 高手們係用咩制?
因為岩岩睇到有人話, 佢地全部用手制, 仲話3D格鬥用手制比較適合, 2D先適合用大制
http://bbs.3dmgame.com/thread-4542509-1-1.html
舊 05-25-15, 10:54 PM   #856
ComeLOLoh

其實都係個人習慣問題。
我自己皮膚薄,用手掣唔係唔得,好似打3DS個隻咁,同以前DOA都係用手掣。
但用左大掣,習慣左係無咁傷皮膚。(而且有街機Feel)

舊 05-25-15, 11:25 PM   #857
zzz

手制方向係用軟膠, 照計係林過大制個波波的硬膠
舊 05-25-15, 11:37 PM   #858
kog
Moderator
リン・ミンメイ

註冊日期: Jul 2002
大掣全面d,手掣係某方面會有不足.

kog 目前離線   回覆時引用此篇文章
舊 05-25-15, 11:39 PM   #859
ComeLOLoh

引用:
作者: zzz 查看文章
手制方向係用軟膠, 照計係林過大制個波波的硬膠
但就係軟膠去擦/磨手指公既皮咁囉。

但大掣你係成隻手hold住stick,係唔會點擦到隻手。

此篇文章於 05-25-15 11:43 PM 被 ComeLOLoh 編輯。
舊 05-26-15, 01:26 AM   #860
zzz

我諗緊買hori doa大制好, 定係買rap v 隼好
因為得doa大制有兩粒的, 無左佢就唔可以移動相機, 咁就少好多樂趣
但係支桿同制又好似rap正好多, 好難抉擇

同埋, 係咪全部大制都無六軸? 六軸對DOA係好重要架喎
舊 05-26-15, 07:29 AM   #861
kog
Moderator
リン・ミンメイ

我反而想買個静音化大掣,可以静音幾多

舊 05-26-15, 10:12 AM   #862
ComeLOLoh

引用:
我諗緊買hori doa大制好, 定係買rap v 隼好
因為得doa大制有兩粒的, 無左佢就唔可以移動相機, 咁就少好多樂趣
但係支桿同制又好似rap正好多, 好難抉擇

同埋, 係咪全部大制都無六軸? 六軸對DOA係好重要架喎
兩支搖桿都係用「隼」,掣用「玄」。呢兩方面用料一樣。
DOA個支都係改自rap v 隼,多個L3, R3棍仔,雖然可以左右改變camera angle,但唔知點解轉唔到打直打橫。用小手掣得,大掣唔得。唔知係咪setting問題。

六軸其實有都唔係咁實用。唔通真係咁大支搖桿,係道fing咩。
雖然個掣唔算重。

如果有人改左出個有六軸既大掣,我都想睇下可以點fing法。

引用:
作者: kog 查看文章
我反而想買個静音化大掣,可以静音幾多
有人話靜好多,但d掣個feel唔同,要習慣下。

舊 05-26-15, 02:51 PM   #863
jk5
又窮又多嗜好的機迷

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDjk5hk
其實PS4 DOA5LR,香港都多勁人打,連線又順!

https://www.youtube.com/watch?v=Qnkqu7qMUVo

JK

舊 05-26-15, 04:28 PM   #864
zzz

唔知DOA大制有無舖頭賣呢? 有就今日放工去買
上palyasia又無, 我又唔想搵代購

可以靜幾多依個我可以答到
尋日我係youtube睇到段片
https://www.youtube.com/watch?v=-kWCi0FmnnE
雖然係三和, 不過我估應該都係差不多程度

我反而擔心靜音之後個手感會唔會無咁好? 如果有地方可以試就好了
舊 05-26-15, 04:56 PM   #865
kog
Moderator
リン・ミンメイ

就咁睇靜唔到好多,尤其我通常在深夜打,
無聲情況下更有聲....

舊 05-26-15, 07:05 PM   #866
DOA xA2raeL
DOA玩家

香港人數埋冇10個

PS.唔係講笑 我title整左 女性玩家
真係有人溝我Orz

此篇文章於 05-26-15 07:26 PM 被 DOA xA2raeL 編輯。
舊 05-26-15, 08:57 PM   #867
Dyhalt Rushifar
神人ではない!新人だ

註冊日期: Jun 2003
PSN  IDDyhalt
XBox Live GamertagDyhalt
引用:
作者: DOA xA2raeL 查看文章
香港人數埋冇10個

PS.唔係講笑 我title整左 女性玩家
真係有人溝我Orz
冇圖冇真相,有咩證明到你唔係

舊 05-27-15, 12:49 AM   #868
zzz

買左了, 不過點解怪怪地既? 支扞係四方形既? 我講既四方形係指, 你用支扞兜圈, 會feel到入面係四方形, 而唔係圓形
個個大制都係咁架? 我第一次買大制, 亦無去過機舖
如四方形既話, chok果D半圓或者全圓既招咪好難chok?
舊 05-27-15, 01:45 AM   #869
ComeLOLoh

引用:
買左了, 不過點解怪怪地既? 支扞係四方形既? 我講既四方形係指, 你用支扞兜圈, 會feel到入面係四方形, 而唔係圓形
個個大制都係咁架? 我第一次買大制, 亦無去過機舖
如四方形既話, chok果D半圓或者全圓既招咪好難chok?
係「隼」特別d用正方形。
你玩落就會發現正方形既好處。特別係斜方位既input。
特別係玩DOA,1,3,7,9呢d位圓形既話係好易入錯。(因為根本無得feel得正個位)
半圓或者全圓無影響,你只會feel到入得更加準。

反而PS3個支DOA 大掣因為用圓形,我係成日會入錯。
(但個支係三和料。)

記住你係玩DOA,唔係Street Fighter。
你試下入Hayate個招Raijin 你就會明白圓形緊要d,定四隻角入到緊要d。

此篇文章於 05-27-15 01:54 AM 被 ComeLOLoh 編輯。
舊 05-27-15, 02:39 AM   #870
zzz

我仲未拎個制出黎玩, 而家就拎黎打幾舖
雖然話1,3,7,9會準左, 咁入2,4,6,8咪好易扇左落去1,3,7,9? (我估)
等我玩幾舖, 睇下2,4,6,8有無依個問題先

同埋我買左之後先醒起另一個問題, 我印象中有D招有分要按大力D定細力D, 唔記得係邊招, 因為我仲未開始玩command training, 大制應該唔會好似手制咁有分壓力吧?
舊 05-27-15, 09:47 AM   #871
ComeLOLoh

引用:
我仲未拎個制出黎玩, 而家就拎黎打幾舖
雖然話1,3,7,9會準左, 咁入2,4,6,8咪好易扇左落去1,3,7,9? (我估)
等我玩幾舖, 睇下2,4,6,8有無依個問題先

同埋我買左之後先醒起另一個問題, 我印象中有D招有分要按大力D定細力D, 唔記得係邊招, 因為我仲未開始玩command training, 大制應該唔會好似手制咁有分壓力吧?
大力d,細力d按係DOA3,Xbox 上既Pressure sensitive buttons。
DOA4, Xbox360時代已經無左呢樣野好耐。

2,4,6,8唔會有呢個問題,因為個位本身同原本圓形一樣。
角位1,3,7,9先係原本圓形無,而正方形有多出黎既凹位。

舊 05-27-15, 11:38 PM   #872
zzz

玩左兩晚, 的確暫時都唔太覺2,4,6,8會冼去1,3,7,9

但某D招的確係難chok左, 例如236K, 雖然唔算好嚴重

自從用左大制, 覺得自已勁左好多, 以前果D P,K, 成日唔係按多按少, 就係按遲按早左
唔知係咪打慣keyboard, 用四隻手指無咁亂

不過用左大制都多左另一D問題, 就係成日搞亂PK同HT既位置, 例如打打下PK, 想按HT, 成日都按唔到, 反之亦然. 雖然可能係我個人問題, 但係都想問下, 依8粒制有無咩suggestion setting可以推介下?

同埋, 大制有無話好似電腦keyboard咁, 有冇D乜野手勢可以練? 例如邊隻手指按邊粒制
舊 05-28-15, 12:04 AM   #873
DOA xA2raeL
DOA玩家

引用:
玩左兩晚, 的確暫時都唔太覺2,4,6,8會冼去1,3,7,9

但某D招的確係難chok左, 例如236K, 雖然唔算好嚴重

自從用左大制, 覺得自已勁左好多, 以前果D P,K, 成日唔係按多按少, 就係按遲按早左

不過用左大制都多左另一D問題, 就係成日搞亂PK同HT既位置, 例如打打下PK, 想按HT, 成日都按唔到, 反之亦然. 雖然可能係我個人問題, 但係都想問下, 依8粒制有無咩suggestion setting可以推介下?

同埋, 大制有無話好似電腦keyboard咁, 有冇D乜野手勢可以練? 例如邊隻手指按邊粒制
繼續加油。 累積經驗只會愈黎愈強 手勢呢d都係自己適應同調整
舊 05-28-15, 10:18 AM   #874
jk5
又窮又多嗜好的機迷

註冊日期: Feb 2009
PSN  IDjk5hk
引用:

DOA5 大掣, 用VF SETTING:

(P) (K)
(G)

(P) = 食指
(K) = 中指
(G) = 姆指

JK

舊 05-28-15, 12:08 PM   #875
ComeLOLoh

Yes,同上。我都係咁:
(P) (K)
(G)

同初代到現代DOA既街機setting一樣,亦同VF一樣。

主題工具
顯示模式

論壇跳轉

相似的主題
主題 主題作者 版面 回覆 最後發表
[PSV] DEAD or ALIVE 5 Plus martinyau1979 手提遊戲機討論版 139 10-09-23 08:17 PM
賣PSV DEAD OR ALIVE 5+ hokhin 買賣專區 2 08-06-13 02:11 PM
Dead or Alive Online imgahou PC電腦遊戲討論版 18 11-13-08 08:38 PM
dead or alive 扭蛋 Miffy~~ 收藏品討論版 8 12-11-03 01:51 PM

現在的時間是 03:35 AM

手機版 | APP版